Міністерство освіти затвердило нові навчальні програми для початкової школи

Ольга МОНЧУК

«Не хочу йти до школи», — ці слова, мабуть, найчастіше чують батьки школярів. Причини небажання дітлахів вчитися, звісно, дуже різні. Втім, дуже часто сама шкільна програма, яка є надзвичайно перенасиченою складними темами, сприяє тому, щоб в учнів вироблялася сильна антипатія до школи і всього, що з нею пов’язане. За словами міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, складність та відірваність навчальних програм від сучасного життя, невідповідність їх віковим особливостям дітей є причиною того, що вже третьокласники не хочуть йти до школи. Тому профільне міністерство вирішило не гаючи часу оновити навчальні програми для початкової школи. Тож уже з 1 вересня наймолодші учні почали пізнавати цікавий світ науки по-новому: з простими олівцями, без зубріння таблички множення, читання на швидкість та нормативів із фізкультури.

Ключі до змін

Змін зазнали 13 навчальних програм початкової школи. Тобто усі предмети, котрі вивчають в 1—4-х класах. Нововведення затвердили  на початку серпня на колегії Міністерства освіти і науки, обговорили  на традиційних педагогічних конференціях, і вже з 1 вересня запровадили в школах. «Ми підходили до розвантаження дуже відповідально. Треба постійно пам’ятати, що програми надбудовують одна одну й не можна просто так щось висмикувати з них. Найважливішим для нас було підняти якість освіти, а не якимось чином її опустити. Тому ми залишили якісні показники — що має вміти дитина, але в цих програмах змінили дорогу до їх досягнення», — інформує міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
Основна ідея нових навчальних програм — змінити підходи до навчання сучасних дітей, котрі не сприймають застарілих ще радянських методик, дати дитині можливість максимально розкритися, розвинути її індивідуальність. «Вчителю треба переключитися на зовсім інше і згадати, що 6 років — це зовсім інший вік, аніж 7. В 6 років основним видом діяльності є гра. А ми що зробили? Почали набирати до школи дітей шестирічного віку, садити їх за парти і муштрувати навчанням. А ця дитина ще не здатна вчитися, її потрібно навчати через гру», — наголошує директор Івано-Франківської приватної школи-садка «Перша ластівка» Тетяна Мірошниченко.
З оновленими навчальними програмами вчитися буде цікавіше і простіше, в цьому переконують освітні фахівці. Цікаво, чи справді таки вдалося розвантажити шкільні програми, адже про це говорять чи не щороку, втім вчитися в українській школі стає все складніше, а не навпаки? «Розвантажили програми чи ні, покаже час. Але ми не можемо зробити програми занадто легкими. Адже якщо буде дуже легко вчитися, в дітей зникне інтерес до навчання», — переконана Тетяна Мірошниченко.
Вчитель початкових класів івано-Франківської ЗШ №25 Леся Новосельська стверджує, що нова навчальна програма — крок до розв’язання проблеми надмірного завантаження навчальних програм. «Попередня програма була заважкою для дітей. В третьому класі вже вивчали дроби і задачі на час тощо, — зауважує вчителька. — Темп навчання — шалений, кожного дня — нова тема, часу на закріплення вивченого не було. В результаті учні здобували поверхові знання», — констатує вона.
Тож ключове оновлення програм полягає в тому, що зняли обов’язковий розподіл годин на вивчення навчального матеріалу. Відтепер вчитель сам вирішуватиме, скільки часу витрачати на виклад тієї чи іншої теми. Ця новація покликана зробити навчальний процес логічнішим та дати більшу свободу вчителю. «і добре, що дозволили вчителям самостійно визначати кількість годин на певні теми. Були такі теми, які можна вивчати 3-4 уроки, а були такі, на які виділяли 3 години, а вони повторювалися на інших предметах і не варто було зупинятися на них впродовж кількох уроків», — наголошує Леся Новосельська.
— Я розумію, що вчитель зі стажем, в якого діти працюють цілий урок і їм цікаво, знає, скільки часу йому треба вивчати ту чи іншу тему, — резюмує директор приватної школи «Перша ластівка». — А є й інші вчителі, котрі тільки закінчили виш, ще не мають досвіду і, звичайно, вони мають мати якісь рамки, адже ще не можуть самостійно визначати, скільки часу потрібно  на вивчення тієї чи іншої теми...

Стругачки для простих олівців

Ні — червоній ручці, так — простим олівцям. У 1-му класі, коли дітки лише пізнають цікавий світ писання, рекомендують виводити свої перші літери простими олівцями. Адже першокласники повинні отримувати задоволення від навчання, а не стрес і страх зробити помилку. Тож батькам новоспечених школяриків і вчителям варто було до 1 вересня запастися олівчиками та стругачками.
У приватній школі-садку «Перша ластівка» вже кілька років практикують з першокласниками впродовж перших трьох місяців навчання писати олівцем. Тож учитель початкових класів цього навчального закладу Лариса Загрійчук це міністерське нововведення сприймає схвально. Педагог зауважує, що діткам і справді набагато легше писати олівцем, аніж ручкою. Адже у них ще немає навиків письма, та й не у всіх школяриків рука готова до цього процесу. Крім того, написане олівцем легко перекреслити чи взагалі витерти.
Під табу потрапили і ручки з червоною пастою. У профільному міністерстві рекомендують учителям не користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт у
1-му класі. Вибір кольору ручки для оцінок у зошитах і щоденниках залишили педагогам. «іноді дитина написала якісь два елементи неточно і ми змушені були виправляти те червоною ручкою. Серце в таких випадках щеміло, адже не хотілося травмувати дитину. Хоча діти до червоної ручки по-різному ставляться: деякі враховують ті виправлення, а деякі не зважають на них», — зауважує Леся Новосельська.
Лариса Загрійчук наголошує, що й справді зошит із виправленими помилками червоною пастою може викликати в дитини стрес. Це не потрібно довго доводити, достатньо згадати свої шкільні роки та перевірені роботи. Втім, якщо оцінка вчителя адекватна, то й не буде проблем з кольором ручки, якою користується вчитель. «Ми пробували використовувати зелений, навіть у старших класах. Цікаво! — доповнює директор «Першої ластівки» і додає: — Якщо дитина любить вчителя і вчитель є фахівцем, то хоч яким би кольором він не писав, дитину це не ранить».

Есе для третьокласників

Вчителі із сумом констатують, що навчальні програми з української мови були завантажені теорією, тому основне завдання курсу — навчити дитину висловлюватися — відходило на другий план, адже пріоритетом часто було завчити правила. Віднині ситуація має докорінно змінитися.                                                                                                                         У програмі з української мови зникли такі складні теми, як «Умовне позначення слів», «Спосіб умовного позначення речень», «Складання речень за поданою графічною схемою» тощо. Крім того, осучаснили перелік обов’язкових словникових слів, адже, за словами науковців, вони були дещо застарілими. Тож такі слова, як «бетон», «цемент», «гектар», «комбайнер», «фартух», «фанера» тощо замінили «милосердя», «співчуття», «радість», «внесок», «життєрадісний» й ін. Зрозуміло, що «нові» слова є більш зрозумілими для сучасних дітей і їх вони легко застосують у своєму щоденному спілкуванні.  Я, наприклад, не дуже уявляю учнів початкової школи, котрі спілкуються про гектари поля та комбайнерів. А ви? 
За словами науковців, у 3-му класі на учнів та їхніх вчителів чекає справжня революція, адже в навчальну програму вводять такий жанр, як есе, замість традиційних текстів-роздумів, текстів-міркувань, текстів-розповідей. Фахівці стверджують, що цей літературний жанр найкраще підходить для висловлення думки молодших школярів, адже не має чітко визначеної структури і не претендує на вичерпність.
Есе для маленьких учнів «Першої ластівки» — не новинка, адже вправляються в цьому та в інших літературних жанрах на уроках давно. Лариса Загрійчук наголошує, що це дуже цікава форма роботи, котра розвиває критичне мислення.

Сучасна шкільна література

Літературне читання також зазнало змін. Насамперед за 25 років незалежності реформатори все ж наважилися прибрати з програми радянських авторів та замінити їх сучасними. Тож відтепер школярі вивчатимуть твори Івана Андрусяка, Катерини Бабкіної, Галини Вдовиченко, Зірки Мензатюк, Лариси Денисенко, Василя Голобородька, ігоря Січовика, Сашка Дерманського, Мар’яни Прохасько та Тараса Прохаська, ірен Роздобудько, Марини та Сергія Дяченків, Юрка Бедрика та багатьох інших.
Великого галасу наробило скасування перевірки техніки читання. Автори оновлених програм наголошують, що в дитини потрібно розвивати навички високоякісного читання, а не вміння швидко бубнити текст. Крім того, цей невинний, на перший погляд, тест викликав у дітей багато негативних емоцій, зокрема породжував страх і невпевненість у собі. «Тепер будемо розвивати якість читання, наскільки дитина свідомо читає, розуміє прочитане, бо не завжди швидкість і темп читання дають хороший результат, — коментує Леся Новосельська. — Дитина може повільно читати, але все чітко, гарно розуміти. і таких випадків є багато. А перед нами виставили такі критерії, що дитина прочитала лише на 4-6 слів менше — і вже отримувала погану оцінку. В дітей це відбивало охоту до читання. Зізнаюся, я хотіла, щоб техніку читання скасували, адже більшість учнів перед цією перевіркою дуже хвилювалися, деякі аж трусилися».
За словами Лариси Загрійчук, дуже важливо, в якій формі вчитель перевіряв техніку читання учнів, головне — уникати стресової атмосфери. «Вчитель міг проводити це просто стежачи за часом і визначати все-таки рівень. Моя знайома розповідала мені про те, як учитель із секундоміром стояв і коли казав: «Почали», то дитина замовкала, бо стрес був настільки сильним, що вона не могла жодного звуку вимовити», — зауважує пані Лариса.

Розуміння, а не зубріння

Найбільш революційною зміною в навчальних програмах з математики є рекомендації не вимагати вчити напам’ять таблиці додавання та віднімання в межах 10 та 20, таблиці множення та ділення. Батьки скаржилися, що раніше першокласникам задавали вчити табличку множення напам’ять на літні канікули. Це була справжня каторга для них. За новими  програмами табличку множення вчитимуть у другому семестрі 2-го класу. і лише — до п’яти. «Діти мають знати табличку множення. Це обов’язковий результат навчання. Але щоб вони нею справді добре володіли, на її вивчення потрібно більшу кількість уроків і вчитися застосовувати її практично, а не просто зазубрити», — інформує Лілія Гриневич.
«Річ у тому, що в нашій школі так і було, ми ніколи не завчали напам’ять таблиць множення, ділення, віднімання та додавання, — зауважує Лариса Загрійчук. — Ці нові теми ми розглядали з дітьми таким чином, що визначали властивості цих таблиць, щоб учні могли сформулювати для себе принцип додавання, віднімання, множення, ділення. Відповідно вони дуже легко оперували цими знаннями, не зазубрюючи. Дітям цікаво, коли вони розуміють, про що йдеться, і коли вони є активними учасниками навчального процесу і бачать, як ці нові знання можуть застосувати в реальному житті».

Декомунізована музика
та фізкультура без муштри

Викладання фізкультури також зазнало змін. Менше муштри, більше руху — це основний месідж цих оновлень. Тож уроки фізкультури мають бути наповнені рухливими і безпечними іграми. А от знайомої команди «Клас, рівняйсь, струнко!» тощо сучасні школярі вже не почують, адже міністерство рекомендує відмовитися від них, як і від складання нормативів.
Програма з музики пройшла ретельну цензуру. З неї вилучили чимало ідеологічних творів радянського періоду та російських народних пісень, натомість додали твори сучасних українських композиторів. Нарешті дочекалися! Хоча впевнена, що більшість сучасних учителів і не співала зі своїми учнями «Вниз по матушке, по Волге» тощо. Крім того, педагоги
отримають більше свободи у формуванні навчального репертуару, матимуть можливість обирати 50% творів, а не 10%, як було. 

Конфіденційні оцінки

Критерії оцінювання навчальних досягнень учнів 1—4-х класів також зазнали змін і стали більш демократичними, ніж раніше. Відтепер оцінки учня — таємниця за сімома замками, котру не варто оприлюднювати на батьківських зборах чи перед усім класом. Адже це конфіденційна інформація, яка стосується лише вчителя, дитини і її батьків. 
Також зняли оцінювання каліграфії, вимоги до якої були занадто деталізовані в попередній редакції документа. Основне, щоб письмо було охайним та розбірливим, тож учням більше не знижуватимуть оцінки за «неправильний» відступ кількості клітинок та рядків. Крім того, як і раніше, оцінювання в 1-му класі немає, а 2-й клас також можуть не оцінювати за рішенням педагогічної ради школи.
«Треба, щоб було якнайменше негативних оцінок, — переконана Тетяна Мірошниченко. — Негативна оцінка як в молодшій, так і в старшій школі ніколи не мотивувала учня. Адже коли дитині ставлять негативну оцінку, це не означає, що вона приходить додому і одразу вчить ту тему, за яку отримала двійку. Дитині треба дати шанс виправити оцінку, і вона обов’язково це зробить».
Дуже часто над домашніми завданнями вже наймолодших учнів «чаклує» вся родина від мами до бабусі. і не завжди навіть дорослі могли з ними впоратися. Тож частенько підготовка до уроків закінчувалася плачами та істерикою як дітей, так і дорослих. А це, погодьтеся,  добряче відбиває охоту вчитися.  «Домашні завдання — це каторга для дітей і для батьків.  і не тільки в початковій школі. Тому що вони великі за обсягом, нецікаві і нудні», — зауважує Тетяна Мірошниченко.
Тож з 1 вересня цього року домашні завдання не повинні задавати на вихідні, святкові дні і канікули, а їх обсяг обмежено. Скажімо, в 1-х класах домашніх завдань не має бути зовсім, в 2-х — не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, в 3-х — за 1 годину 10 хвилин, в 4-х — за 1 годину 30 хвилин.

Рівний і ще рівніший

Педагоги майже всі в унісон констатують, що оновлені навчальні програми мають чимало плюсів. Є надія, що навчатися у початкових класах таки буде легше. Проте ефективність впровадження їх у життя все ж залежить від учителів, наскільки швидко і високоякісно вони зможуть зреагувати на нові навчальні програми та побудувати навчальний процес згідно з ними. «Школу може реформувати не чиновник, а тільки вчитель, — переконана Тетяна Мірошниченко. — Якщо вчитель — професіонал і вміє зацікавити дитину, то ніяка програма не страшна. Ми забуваємо про те, що реформу має робити вчитель. Наші чиновники від освіти озвучили, що будуть такі зміни, але робити це вчителя ніхто не навчив».
Незмінне гасло української освіти — рівний доступ до рівної освіти — думаю, буде доволі складно втілити в життя. Адже ефективність викладання за новими навчальними програмами все ж залежатиме від професійності та стажу конкретного вчителя. Не таємниця, що рівень підготовки педагогів сільських та міських шкіл подекуди є дуже різним. Часто ті методики викладання, якими володіє вчитель звичайної міської школи, видаються педагогові із сільської місцевості фантастикою. Звісно, винятки є.
Додаватиме складності й те, що принаймні в перший рік викладання за новими програмами вчителі, по суті, будуть вкладати зміни в старий державний стандарт та вчитимуть за старими підручниками. Словом, самі творитимуть новий навчальний процес. Це, звісно, добре, адже кожен вчитель зможе виявити свою творчість. Але є великі ризики просто подати так, як написано в книжці, і немає значення, що це визначення є складним і незрозумілим маленьким учням. Наприклад, як визначення нуля в підручнику з математики для 1-го класу: «Відсутність елементів у множині виражають числом нуль. Число нуль позначають цифрою 0». Звісно, вчитель зі стажем легко може пояснити своїм учням, що таке нуль, по-іншому, уникаючи цього кострубатого та замудрого визначення. Втім, впевнена, знайдуться і такі педагоги, котрі примушуватимуть першачків заучувати правило з книжки. Тож теоретично всі зміни є дуже добрими. Тепер залишається почекати, чи пройдуть вони перевірку практикою...

16 Вересня 2016, 13:17
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/pro
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47