Інфекції сечової системи є найбільш поширеними інфекціями у дітей віком до двох років та посідають друге-третє місце серед інфекцій дитячого віку загалом, поступаючись лише захворюванням дихальних шляхів та кишковим інфекціям.
 
Найчастіше зустрічаються цистити. Це захворювання поширене серед дітей будь-якого віку та статі, проте втричі частіше зустрічається у дівчаток дошкільного та молодшого шкільного віку. Висока захворюваність дівчаток циститом спричинена особливостями будови жіночої сечовидільної системи. Цистит в дитини може протікати в ізольованій формі або поєднувати низку інфекцій як цистоуретрит, цистопієлонефрит тощо.
 
Цистит — це неспецифічне мікробне запалення слизової оболонки сечового міхура. Перебіг захворювання супроводжується болями та різзю при сечовипусканні, частими позивами з виділенням малих порцій сечі, нетриманням сечі. У дітей молодшого віку нерідко спостерігаються інтоксикація та лихоманка. 
 
Причини виникнення циститу в дітей
Розвиток циститу може бути спровокований бактеріальною забрудненістю сечового міхура або  порушенням його анатомічної структури чи функцій. Нормальне очищення сечового міхура від мікрофлори відбувається за допомогою сечі при його регулярному спорожненні. Слизова оболонка сечового міхура має стійкість до інфекції завдяки активності спеціальних залоз, які виробляють захисний слиз, та місцевих чинників імунологічного захисту (секреторний імуноглобулін, інтерферон, лізоцим та ін.). Анатомічна цілісність епітелію, функціональна повноцінність м’язової оболонки сечового міхура, відсутність змін тканин сечового міхура і його регулярне спорожнення забезпечують високий ступінь захисту від інфекції. При слабкості однієї з перелічених ланок в дитини може розвинутись цистит.
В бактеріологічних посівах сечі при циститі в дітей зазвичай висіваються уропатогенні штами кишкової палички; в меншій кількості випадків — клебсієла, протей, епідермальний стафілокок, синьогнійна паличка, мікробні асоціації. У чверті випадків при циститах діагностично значуща бактеріурія не визначається. Роль вірусів в етіології циститу залишається недостатньо вивченою (за винятком геморагічного циститу). Тим не менш, загальновизнаним у середовищі педіатрів є факт того, що збудники парагрипозної, аденовірусної, герпетичної та інших вірусних інфекцій призводять до порушення мікроциркуляції в сечовому міхурі та створюють сприятливий фон для подальшого розвитку бактеріального запалення.
Часто у дітей зустрічаються цистити, викликані хламідіями, мікоплазмами, уреаплазмами. В таких випадках, зазвичай, зараження відбувається за наявності хламідіозу у батьків, недотриманні норм гігієни, відвідуванні саун, басейнів. Специфічні гонорейні та трихомонадні цистити більш характерні для дорослих або підлітків, що живуть статевим життям. Цистити грибкової етіології зустрічаються в дітей з імунодефіцитом, аномаліями розвитку сечостатевої системи, а також при довготривалому застосуванні антибіотиків.
Проникнення збудників інфекції в сечовий міхур може відбуватися низхідним (з нирок), висхідним (з уретри та аногенітальної зони), лімфогенним (з інших тазових органів), гематогенним (з віддалених септичних вогнищ), контактним (через пошкоджену стінку сечового міхура) шляхами. Порушення природного процесу самоочищення сечового міхура може розвиватися при нечастому або неповному сечовипусканні, міхурово-сечовідному рефлюксі, стриктурах уретри, фімозі у хлопчиків, дивертикулах сечового міхура. Факторами ризику розвитку циститу в дитини є дисметаболічні нефропатії, сечокам’яна хвороба, чужорідні тіла сечового міхура, інвазивні дослідження в урології (цистографія, цистоскопія), лікуванні нефротоксичними лікарськими засобами (цитостатиками, сульфаніламідами). Бактеріальній інвазії сечового міхура сприяють дисбактеріоз в дитини, гельмінтози, внутрішньоутробні інфекції, гінекологічні захворювання у дівчаток (вульвіти, вульвовагініти), гнійно-запальні процеси (омфаліт, ангіна, абсцедуюча пневмонія, стафілодермія).
Певна роль у патогенезі циститу відводиться таким чинникам як цукровий діабет, гіповітаміноз, зміни кислотності сечі, вплив фізичних факторів (переохолодження, радіація), порушення правил особистої гігієни.
Загальноприйнято класифікувати цистити у дітей за способом перебігу, формою, морфологічним змінами, поширеністю запального процесу та наявністю ускладнень. 
За способом перебігу зустрічаються гострі та хронічні цистити. Гострий цистит в дитини протікає із запаленням слизового та підслизового шарів. Він може супроводжуватися катаральними або геморагічними змінами стінки. При хронічному циститі в дитини морфологічні зміни стосуються м’язового шару та можуть мати бульозний, гранулярний, флегмонозний, гангренозний, некротичний, інтерстиціальний, інкрустуючий, поліпозний характер.
За формою розрізняють первинні (виникають без структурно-функціональних змін сечового міхура) та вторинні цистити (внаслідок неповного випорожнення сечового міхура через його анатомічну чи функціональну неповноцінність).
З урахуванням поширеності запальних змін цистити в дітей поділяють на вогнищеві та дифузні (тотальні). При залученні шийки сечового міхура говорять про шийковий цистит, а при локалізації запалення в ділянці так званого трикутника сечового міхура (його вершини це шийка та ліве і праве гирла сечоводів) — про розвиток тригоніту.
Цистити в дітей можуть мати неускладнений перебіг або супроводжуватися розвитком міхурово-сечовідного рефлюксу, пієлонефриту, уретриту, парациститу, перитоніту, склерозу шийки сечового міхура тощо.
 
Симптоми недуги
Клініка гострого циститу характеризується швидким розвитком і бурхливим перебігом. Її головний прояв — раптові поклики до сечовипускання, що виникають кожні 10-20 хв. Дизуричні розлади пов’язані з підвищеною рефлекторною збудливістю сечового міхура і подразненням нервових закінчень. Діти скаржаться на болі в надлобковій ділянці, які іррадіюють в промежину, посилюються при пальпації живота та незначному наповненні сечового міхура. Сам процес сечовипускання є ускладненим, сеча виділяється невеликими порціями, викликаючи різь та біль, помилкові поклики до сечовипускання або нетримання сечі. При закінченні сечовипускання можливі прояви термінальної гематурії (виділення кількох крапель крові).
У дітей грудного та раннього віку цистит може проявлятися загальним занепокоєнням (посилюється при сечовипусканні), плачем, відмовою від їжі, збудженням або млявістю, підвищенням температури тіла до фебрильних значень. Іноді виникає спазм зовнішнього сфінктера уретри та рефлекторна затримка сечовипускання.
Якщо сечу дитини зібрати в скляну посудину, то можна помітити зміну її забарвлення та прозорості. Вона стає каламутною, часто темною, містить осад і пластівці, іноді неприємно пахне. При геморагічному циститі в дітей внаслідок гематурії сеча набуває кольору “м’ясних помиїв”.
При гострому циститі зазвичай самопочуття дитини покращується через 3-5 днів, а через 7-10 днів діти повністю одужують.
Основою діагностики циститу у дітей є комплекс лабораторних досліджень: загальний аналіз сечі, бактеріологічний посів сечі на флору, визначення кислотності сечі, проведення двостаканної проби. Зміни сечі характеризуються лейкоцитурією, гематурією, присутністю великої кількості слизу та перехідного епітелію, бактеріурією. Найчастіше забір сечі для мікробіологічного дослідження проводиться при вільному сечовипусканні (після туалету зовнішніх статевих органів), однак при гострій затримці сечі доводиться вдаватися до катетеризації сечового міхура.
При циститі проводиться УЗД сечового міхура (зазвичай виявляється потовщення слизової сечового міхура і велика кількість ехонегативних включень). Проведення цистографії та цистоскопії призначається тільки при хронічному циститі в період стихання запалення. Основною метою досліджень є виявлення ступеня та характеру зміни слизової. 
Гострий цистит у дітей слід диференціювати з гострим апендицитом, парапроктитом, пієлонефритом, пухлинами сечового міхура, гінекологічною патологією. З цією метою план обстеження може включати консультації дитячого хірурга та дитячого гінеколога.
 
Лікування циститу в дитини
За гострого перебігу циститу для зменшення дизуричних явищ дитині необхідний повний спокій та постільний режим, сухе тепло на ділянку сечового міхура, теплі “сидячі” ванночки з відварами лікарських трав. Рекомендується молочно-рослинна дієта, виключення подразнюючої їжі (гострих, пряних страв, спецій), збільшення питного режиму на 50% від звичайної норми за рахунок вживання слаболужних мінеральних вод, морсів, компотів тощо. Водне навантаження сприяє збільшенню діурезу і вимиванню з сечового міхура бактерій та продуктів запалення.
Медикаментозна терапія передбачає прийом спазмолітиків, уроантисептиків та фізіотерапію. Для протимікробної терапії циститу в дітей застосовують антибіотики (захищені пеніциліни, цефалоспорини, комбіновані сульфаніламіди)  з курсом лікування 7 днів та подальшим повторним бактеріологічним контролем. На додаток до основного лікування при циститі призначається фітотерапія (настоянка ромашки, подорожника, звіробою, хвоща польового). Після стихання запалення за призначенням фізіотерапевта проводиться електрофорез, УВЧ терапія, магнітотерапія.
Гострий цистит у дітей зазвичай закінчується повним одужанням. Хронічні форми розвиваються у дітей, що мають анатомо-функціональні передумови для тривалого збереження інфекції. Профілактиці циститу сприяє правильний питний режим, гігієна статевих органів, дотримання режиму сечовипускання, вчасне лікування вогнищ інфекції, проведення дегельмінтизації, корекція обмінних порушень, виключення переохолоджень. Діти з хронічним циститом повинні регулярно оглядатись дитячим урологом та періодично здавати контрольні аналізи сечі.
Раїса Величкович, дитячий нефролог вищої категорії  (Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня)
 
19 Вересня 2016, 9:42
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/medic
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47