“Гірке, як полин”, “Краще полин їсти, ніж з нелюбом за стіл сісти”, “Слова, як мед, діла, як полин” — гіркота цієї рослини відображена не в одному десятку українських прислів’ї і приказок. Крім того, полин — це бур’ян, який здатний знищити посіви сільськогосподарських культур. Проте з давніх-давен полин шанують за його цілющі властивості. Більш того, у міфології різних народів цю траву наділяють містичними властивостями, приписуючи їй здатність відганяти нечисть, очищати приміщення від поганої енергетики. 
 
Чим багатий?
В листках і стеблах полину чимало вітамінів А, С і В, дубильних речовин і органічних кислот. Крім цього, полин багатий флавоноїдами, які позитивно впливають на нервову систему й сприяють зміцненню імунітету. Окремо варто сказати про ефірні олії, які за своїми лікувальними властивостями не поступаються камфорі, та фітонциди і гіркі глікозиди, завдяки яким полин наділений антибактеріальними і протизапальними властивостями.
 
Покращить апетит  і прожене паразитів
У сучасній медицині полин застосовують при гастроентерологічних захворюваннях, пов’язаних з секреторною недостатністю шлунково-кишкового тракту. Полинова гіркота та інші компоненти підсилюють секреторну діяльність, підвищують слиновиділення, сприяють виділенню шлункового ферменту, збільшують кількість жовчі, що виділяється у кишківник, полин лікує підшлункову залозу та селезінку (1 скл. окропу заварюють 0,5 ч. л. трави і п’ють, як чай, за півгодини до їди).
Ефективний полин гіркий від глистів та паразитарних мікроорганізмів. Проте  дітям давати полин слід дуже обережно і в малих дозах — він має галюциногенні властивості. Отож, дорослим, щоб позбутися гельмінтів, потрібно приготувати відвар (1 ст. л. сухої трави на 0,5 л води). Після того, як суміш закипить, охолодити й процідити, приймати по 50-60 мл натщесерце за 20 хвилин до їжі тричі на день не менше 10 днів. 
Зазвичай настої та відвари полину застосовують для покращення апетититу, проте людям, які схильні до надмірної ваги, можна додавати невелику кількість полину в звичайний чай, який слід випивати приблизно за годину до сну. Таким способом можна не тільки стимулювати процес більш повного засвоєння їжі, але й розщеплювати вже накопичені жирові відкладення.
 
Заспокоїть нерви та зміцнить імунітет
Полин гіркий покращує стан нервової системи, має кардіотонічну, протизапальну дію, стимулює неспецифічний імунітет, активізує загоєння слизових оболонок. Можна використовувати полин у лазні або додавати настій у ванну для загального оздоровлення і зміцнення нервової системи.
Подушечки з ароматичних трав, до складу яких входить полин, ефективно використовують під час лікування неврозів і порушень сну (полин, трава чебрецю чи м’яти перцевої — по 1 частині, шишки хмелю — 3 частини).
Відвар полину добре себе зарекомендував при лікуванні грипу, застуди, при судомах, проносі, алергічному діатезі. Полиновий чай застосовують для полоскання при ангіні й болю в горлі (1 повна чайна ложка на склянку окропу, настояти до охолодження).
Якщо болять ноги, дошкуляє тромбофлебіт, потрібно 3 ст. л. товченої трави полину змішати з 500 г кислого молока. Нанести суміш на марлю і накласти її на розширені вени ніг, а зверху прикрити целофаном. Ноги ледь підняти, підкласти під них подушку й так полежати півгодини. Процедуру робити щодня до одужання.
 
Жіночий помічник
У гінекології полин використовується як протизапальний засіб. Призначається при хворобливих місячних, дисменореї, аменореї та, навіть, безплідді. При мастопатії використовують кашку з полину гіркого. При жіночих порушеннях застосовувати за шість днів до циклу (на ніч, як чай) — 0,5 ч. л. на склянку окропу.
Також полин ефективний і при різних інфекціях сечостатевої сфери. Так, при циститі по 50 г полинового відвару слід пити після кожного прийому їжі до повного зникнення симптомів захворювання. 
 
І в косметології знадобиться…
Настоєм полину змащують уражені місця при порізах і укусах комах, зазначають "Вісті Калущини". Від стоматиту і поганого запаху з рота настоєм полощуть ротову порожнину. Полин регулює водно-сольовий баланс, допомагає позбутися папілом, бородавок і запалень. Усуває зайву жирність шкіри. Бореться з лупою, себореєю і випадінням волосся.
 
…і від комах урятує
Полин у будинку застосовується не тільки як лікувальний засіб. Давно відомо, що полин допомагає від паразитів і комах. Можна розкласти по будинку свіжі гілки або насипати висушену рослину в полотняні мішечки і розмістити в потрібних місцях. Так полин позбавить від бліх, мурашок, клопів та інших комах.
 
Полинова олія
У домашніх умовах можна приготувати полинову олію. Свіжі листя і стебла рослини подрібнити й покласти в невелику скляну ємність (200-300 г). Потім ємність доверху заповнити оливковою олією і поставити у холодильник на 10 діб. Після цього олію злити і процідити. Отриманий препарат використовувати для лікування різних шкірних захворювань, зокрема псоріазу, дерматиту, вугрів, а також застосовувати для прискорення процесу загоєння епідермісу після порізів і опіків. Також при сильному нежиті полинову олію можна кожні 3-4 години закапувати в ніс, а під час ангіни змащувати горло. 
 
Кому не можна
Полин гіркий приносить користь, але може завдати шкоди організму при тривалому прийомі. Особливо небезпечний полин для вагітних, оскільки є абортативним засобом. Також полин протипоказаний при зниженій кислотністі шлункового соку, ентероколітах і внутрішніх кровотечах. Передозування препаратами полину може призвести до блювоти і до анемії. Не варто застосовувати полин при наявності психічних захворювань.
30 Вересня 2016, 14:32
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/likne
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47