Гуляючи осіннім лісом, ви, напевне, зустрічали колючі кущі, густо всипані криваво-червоними ягодами. Це — глід. З його плодів можна не тільки приготувати смачні джем, повидло та пастилу, а й цілющу настоянку, яку використовують для лікування і профілактики хвороб нервової та серцево-судинної систем. До речі, для лікування і профілактики застосовують не тільки плоди глоду, а й квіти, які зазвичай цвітуть всього кілька днів у травні.
 
Комора  корисних речовин
У глоді чимало біологічно активних речовин, зокрема аж 17 флавонідів. Вони впливають на судини серця, і серцевий м’яз починає краще засвоювати кисень, а, отже, й краще працювати, сприяють усуненню ламкості стінок судин, нейтралізують в організмі вільні радикали.
Також плоди глоду багаті на пектинові речовини, які допомагають  виводити з організму шкідливі речовини і важкі солі. У плодах рослини особливо багато каротину, провітаміну А, вітамінів С, E, K, фруктози, сорбіту, холіну. Високий вміст калію, кальцію, магнію, заліза, марганцю, міді, цинку. У недостиглих ягодах багато дубильних речовин, але після приморозків їх кількість зменшується, а ягоди стають солодшими і не такими терпкими.
Також плоди глоду містять урсолову кислоту, яка має протизапальну, антимікробну, судинорозширювальну дію, легкий сечогінний ефект, протипухлинні, гепатопротекторні та кардіостимулюючі властивості. Ця ж кислота є і найважливішим компонентом колагену шкіри, тому вживання плодів глоду омолоджує, сприяє регенерації клітин. Ще кілька корисних кислот, які входять до складу квіток і плодів глоду: олеанолова — тонізує і підсилює кровопостачання серця, головного мозку; хлорогенова — володіє противосклеротичними властивостями, корисна для нормалізації функції нирок, печінки; кавова — має сильні антибактеріальні властивості, сприяє виділенню жовчі.
 
Лікувальні властивості глоду
Прийом плодів і квітів рослини у вигляді настою, настоянки, відвару чинить комплексний вплив на різні органи і системи. Зокрема глід допомагає впоратися з головним болем, запамороченням, задишкою. Корисно вживати глід при порушеннях роботи щитовидної залози (гіпертиреозі), щоб стабілізувати рівень цукру в крові.
Серце. Як уже згадувалося, глід тонізує серцевий м’яз, забезпечуючи достатнє надходження кисню. Знижується частота, встановлюється ритм, збільшується сила серцевих скорочень. В результаті зменшується збудливість серця, поліпшуються коронарний кровотік і мозковий кровообіг. Глід має здатність знижувати прояви легких форм миготливої аритмії, тахікардії. Препарати з глоду призначають у комплексному лікуванні після перенесеного інфаркту.
Судини. Рослина нормалізує показники згортання крові, рівень холестерину, запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок. Його застосовують у разі спазму судин.
Нервова система. Чинячи седативну (заспокійливу, але без настання сонливості) дію, рослина знижує збудливість нервової системи, сприяє усуненню безсоння, допомагає нормалізувати сон.
Травна система. Прийом настоїв і настоянок допомагає при гастриті в будь-якій формі, метеоризмі, ускладненому травленні, при проносі. Глід має жовчогінну дію і покращує роботу печінки. Активізація обміну речовин, поліпшення функцій печінки та кишечника, яке відбувається при вживанні глоду, призводить до схуднення і очищення організму.
Косметологія. Застосування рослини в косметичних засобах сприяє відновленню природної вологості шкірних покривів, тонізує, знімає набряки, усуває прояви вікових змін.
Імунна система. Антиоксидантна дія перешкоджає утворенню пухлин, підвищує імунітет, допомагає швидше відновити сили після перенесених інфекційних захворювань.
 
Готуємо настоянку глоду
Настоянка глоду продається в аптеках, але при бажанні її можна приготувати вдома. Зі свіжих плодів: склянку глоду розім’яти дерев’яним товкачем, залити розім’яті ягоди 70% спиртом (200 мл), поставити в темне місце і збовтувати кожен день. Через 3 тижні настоянку процідити через кілька шарів марлі. Із сухих плодів:100-150 г висушених плодів глоду подрібнити або розмолоти, залити одним літром горілки, поставити в темне прохолодне місце на 3 тижні, процідити. Приймати по 20-30 крапель настоянки перед їжею 3-4 рази на день.
Застосування настоянки глоду дасть позитивний ефект при серцевій недостатності, кардіоневрозах, вегето-судинній дистонії; при порушеннях серцевого ритму і кровообігу — в нескладних випадках досить однієї настоянки глоду, а у важких вона застосовується як додатковий препарат; при порушеннях в роботі ендокринної системи — зокрема, при гіперактивності щитовидної залози; при клімактеричних розладах і ПМС;при безсонні; при пневмонії та грипі, а також при передозуванні деякими серцевими ліками — для підтримки роботи серцевого м’яза.
Гіпертонія і глід. Застосування настоянки глоду розслабляє стінки кровоносних судин, тому підвищений артеріальний тиск знижується. У пізніх стадіях гіпертонічної хвороби глід підсилює дію інших серцевих препаратів, і навіть дозволяє зменшити їх дозування, однак про те, що ви приймаєте препарати глоду, слід повідомити лікаря.
Ішемія і глід. Підтверджено користь глоду при ішемічній хворобі — він зменшує кількість нападів стенокардії, поліпшує жировий обмін і знижує рівень шкідливого холестерину в крові, так що бляшки перестають відкладатися в судинах. Звичайно, для цього треба приймати препарати глоду довго і регулярно, дотримуючись дозування і поєднуючи прийом настоянки глоду з іншими ліками, правильним харчуванням і здоровим способом життя.
 
Кому не можна?
Нешкідливість глоду вважається основною його перевагою, чим довше людина приймає глід, тим краще себе почуває. Однак глід має протипоказання. Цю ягоду, а також препарати на основі глоду не рекомендують вживати дітям до 12 років, вагітним жінкам і матерям, що годують дітей. Шкода глоду може торкнутися і здорової людини: якщо з’їсти більше 150 г ягід на добу, може різко знизитися кров’яний тиск. При передозуванні може з’явитися сонливість, нудота, навіть блювота і понос. Якщо ж приймати настоянку глоду натщесерце, то це може викликати біль в животі. Разом з антиаритмічними серцевими препаратами настоянку глоду застосовувати не слід. Пам’ятайте про протипоказання глоду і радьтеся з лікарем!
 
Що приготувати з глоду?
В їжу плоди глоду вживають у свіжому і переробленому вигляді. 
Сік. На 1 кг глоду — 50 г цукру, 1 л води. Промиті ягоди глоду варити в невеликій кількості води на слабкому вогні 1-2 години, протерти через сито, в отримане пюре додати воду, цукор, довести до кипіння. Залити в простерилізовані банки і закрити після пастеризації.
Джем з яблуками. На 1 кг плодів глоду — 1 кг яблук, 500 г цукру, 1 л води. З протертих через сито і тушкованих на слабкому вогні плодів глоду приготувати пюре, з’єднати з яблучним пюре, додати цукор, перемішати і варити на слабкому вогні до отримання джему потрібної густоти.
Пюре. На 1 кг глоду — 1-2 скл. води. Зібрані плоди глоду поставити на добу для дозрівання, ретельно вимити, помістити в каструлю з водою і варити до розм’якшення. Протерти через сито, приготовлену масу розфасувати в скляні стерильні банки. Зберігати в сухому і прохолодному місці.
Повидло. На 1 кг пюре глоду — 500 г цукру, 1 скл. води. Розварені плоди глоду протерти через сито, додати цукор і трохи води, варити до потрібної густоти. Розфасувати в стерильні банки і зберігати в прохолодному місці.
Пастила. На 1 кг пюре з глоду — 200 г цукру. У пюре додати цукор, перемішати, розкласти тонким шаром (1 см) на дерев’яні лотки і сушити в печі або духовці.
Цукерки з глоду. На 1 кг пюре глоду — 400 г цукру, 100 г крохмалю, 50 г цукрової пудри. У пюре додати цукровий пісок і крохмаль, перемішати, розкласти шаром 1-2 см на дерев’яному лотку, нарізати прямокутниками або ромбами, пересипати цукровою пудрою, залишити на повітрі для підсушування. Готові цукерки скласти в скляні банки для зберігання.
Компот із глоду. Дозрілі плоди звільнити від насіння, залити 30-відсотковим цукровим сиропом і залишити на 8-10 годин. Після цього сироп злити й прокип’ятити, а плоди скласти в скляні банки і залити прокип’яченим сиропом. Пастеризувати і закупорити банки.
03 Жовтня 2016, 16:50
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/likne
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47