Пропонуємо до вашої уваги поради довгожителя Андрія Ворона, мешканця Закарпаття, який прожив 104 роки. Його золоті поради, актуальні і в наш час, допоможуть зберегти здоров’я тіла і душі. Академік В. Білоног називає ці поради “свіжим струменем у сучасній дієтології, валеології, соціальній психології й людинознавстві”. Тому пропонуємо читачам рецепти з вміло підібраного й перевіреного столітнім досвідом харчування Андрія Ворона. 
 
Капуста, начинена зелениною
Головку капусти розібрати на листки, занурити в окріп на декілька хвилин. Дати воді стекти. Натерти на великій тертці моркву, змішати з посіченою зелениною (будь-якою) і часником. Загорнути начинку в капустяні листки, покласти в посудину і залити киплячим розсолом — 1 столову ложку солі на літр води. Через два дні страва готова.
 
Бурякова каша
На 2 частини тертого буряка — по 1 частині тертої моркви, помідорів, цибулі. Все це окремо присмажити на олії, перемішати в горщику, потушити півгодини, посолити. Перед вживанням додати часник і перець. Можна закатувати і в банки на зиму.
 
Капуста гостренька
Капусту нашинкувати, пересипати сіллю, дати кілька годин постояти. У порізану цибулю і часник всипати меленого червоного перцю, змішати з капустою в глиняному посуді. Тримати під гнітом 3 дні. На стіл подавати із зелениною.
 
Картопля з огірками
Нарізати 4 гарячі картоплини і 2 солоні огірки кубиками, накришити зеленої цибулі, трішки посолити, скропити олією і перемішати.
 
Холостяцька вечеря
Зварити 100 г рису. Нашинкувати в нього 2 солодкі перці, 1 помідор, 1 квашений огірок, 1 морквину, 1 цибулину. На смак додати сіль, оцет, цукор, перець.
 
Картопля з оселедцем
Картоплю зварити в шкірці, порізати кружальцями. Так само цибулю. Оселедець нарізати скибочками. Скласти все гірочкою, заправити олією, оцтом і гірчицею.
 
Горох з огірками
Попередньо замочити горох, зварити. Нашинкувати в нього квашені огірки, цибулю. Заправити олією, зелениною, прянощами, вкинути дрібку солі.
 
Грибні котлети
Зварити гриби, краще білі. Дрібно посікти і змішати з рисом, з додаванням солі й петрушки. Зліпити котлети, обсипати їх мукою або обкачати в яйці. Підсмажити.
 
Буряк з часником і сливами
Зварити буряк, натерти, додати посічений часник, запарений і порізаний чорнослив, потовчені горіхи. Покропити олією і присмачити зеленою петрушкою.
 
Суп овочево-грибний
Моркву, корінь селери, цибулю нарізати соломкою і обсмажити з мукою. Відварені порізані гриби тушити з овочами 7 хвилин. Картоплю, нарізану соломкою, варити з овочами і грибами до повної готовності. Додати товчені з сіллю часник і зелену петрушку.
 
Суп гречаний
В окріп  опустити 4 картоплини, через 10 хвилин додати 1 склянку гречаної крупи, натерту моркву, цибулю, багато зеленини з корінням, сіль. Варити ще 20 хвилин.
 
Суп гороховий
Замочити в 2 літрах води 1 склянку гороху. Через З години довести до кипіння. Вкинути 4 картоплини, порізані на кубики, натерту моркву, зеленину, приправи, часник, лавровий лист, сіль.
 
Борщ квасолевий
Горня квасолі замочити на ніч в 2 літрах води. Коли квасоля звариться, злити відвар і додати в нього насіння кропу, нашинковані буряки, моркву, цибулю, коріння. Трохи поварити. Додати нарізану капусту і, коли борщ закипить, влити цибулю, заправлену на олії з помідорами. За 3 хвилини до завершення варіння додати товчений часник, зелень укропу і петрушки, приправи на смак.
 
Картопляний суп з помідорами
8 картоплин нарізати дольками, варити 20 хвилин. Моркву, петрушку, цибулю, помідори нарізати і підсмажити на маргарині. Все це додати до картоплі і варити до готовності. Під кінець додати спеції.
 
Селянський суп
Нарізати моркву, ріпу, цибулю, селеру. Легенько підсмажити на олії, потім залити гарячим грибним або овочевим бульйоном і варити 15 хвилин. Потім додати нарізану картоплю і варити до готовності. За 6 хвилин до завершення покласти кружечки помідорів, листки щавлю, шпинату або салату.
 
Суп огірковий
Почистити 4 солоні огірки. Шкірку кип’ятити 15 хвилин у склянці води, відкинути. А в розсіл опустити дрібно нарізані огірки, приварити 10 хвилин. У 1,5 л окропу зварити 1 картоплину, 1 морквину, 1 ріпу, 1 петрушку, 2 цибулі, корінь селери, 3 ст. ложки гречки або рису, лавровий лист, перець, кріп, сіль, прянощі.
 
Капусняк з грибів
У бульйон (1 літр) зі звареними грибами покласти відварену перлову крупу, картоплю, свіжу капусту. Кип’ятити 10 хвилин. Натерті моркву і цибулю тушити 15 хвилин з олією і водою. Варити до готовності овочів. Посипати дрібною зелениною.
 
Дідові голубці
Відварити до напівготовності головку капусти в підсоленій воді. Розібрати її на листя. Кожен листок скласти конвертом, обваляти в сухарях і обсмажити на олії.
 
Коржі картопляні
Відварити 15 нечищених картоплин, розім’яти, додати 20 г дріжджів, трохи води, дати піднятися. Додати 1 склянку муки, сіль, перемішати і дати ще раз піднятися. Викладати ложкою на змазаний олією лист і випікати.
 
Тушкована картопля
Почищену картоплю нарізати кружальцями, покласти в глибоку сковороду, посолити і залити водою. Тушити під кришкою. Окремо підсмажити моркву, цибулю, помідори і перець. Овочі додати до картоплі, обережно перемішати і продовжувати тушкувати до готовності.
 
Лінива вечеря
Жменю кукурудзяної муки добре просмажити і насипати в кухоль гарячого молока. Можна  з медом.
 
Скромна вечеря
Зварити картоплю  з порізаним навпіл часником і кмином. Злити відвар і скропити картоплю олією.
 
Вареники з капустою і грибами
Для начинки: гриби зварити і нарізати дрібними кубиками. Капусту посікти й обсмажити на олії, змішати з підсмаженою цибулею, грибами. Замісити тісто, тонко розкачати, виліпити коржики, на які покласти начинку, і защипнути краї. Відварити вареники в підсоленій воді.
 
Овочева запіканка
Лопатки квасолі і цвітну капусту відварити і кинути на друшляк. Помідори надрізати навхрест, опустити на З секунди в окріп, дрібно нарізати. Солодкий перець нарізати кубиками. Цибулину із зубком часнику нашинкувати і пасерувати в олії. Столову ложку муки підсмажити в олії, розвести водою до сметаноподібного стану, додати цибулю. Овочі скласти у вогнетривкий посуд, залити соусом і запікати в печі або духовці півгодини.
 
Риба в соусі
Рибу нарізати, посолити, обваляти в муці і обсмажити в олії. Скласти в чавунок і приготувати соус: моркву, петрушку, солоний огірок і цибулю настругати і спасерувати на олії, додати протерті помідори, лавровий лист, перець, можна трохи червоного вина. Залити соусом рибу і дати прокипіти на маленькому вогні 7 хвилин.
 
Короп з цибулею
Рибу нарізати, посолити, посипати меленим перцем, обсмажити в муці на олії. Цибулю трохи присмажити на олії. Половину покласти в горщик, додати лавровий лист, зеленину, духмяний перець, оцет і цукор. На це викласти смажену рибу, посипати рештою смаженої цибулі, залити відваром, який приготувати з голови, кісток і плавників коропа, тушкувати до готовності.
20 Жовтня 2016, 19:42
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/likne
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47