Олег БАСОК

У п’ятницю відбулася виїзна сесія Івано-Франківської обласної ради, базою для проведення якої обрали селище Вигоду Долинського району. А розпочалася робота депутатів не у звичній сесійній залі, а на території державного підприємства «Вигодське лісове господарство», де на базі Шевченківського лісництва у Центрі відновлення лісу їм найперше показали розсадник для вирощування сіянців основних лісоутворювальних порід — таких як бук лісовий, ялиця біла, дугласія зелена, модрина. Для вирощування посадкового матеріалу тут побудовано спеціальні піднавіси. Вирощують сіянці із закритою кореневою системою. У такий спосіб вони дають високу приживлюваність, як стверджують лісівники, — майже до ста відсотків.

Крім того, депутатів ознайомили із методом електронного обліку деревини, коли на кожне зрубане дерево ставиться спеціальна бірка зі штрих-кодом. А після завантаження зрубаних дерев на лісовоз формується накладна, яка і є тим єдиним документом, що дає дозвіл на перевезення лісу. Як розповів директор ДП «Вигодський лісгосп» депутат облради Олександр Матусевич, усю інформацію про заготовлену деревину він наростаючим підсумком щодня отримує на мобільний телефон і таким чином може контролювати, що відбувається на підприємстві.
Також депутатам продемонстрували у роботі обладнання, яке допомагає гасити лісові пожежі.
Після відвідування розсадника депутати мали можливість відвідати «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки», де їх зустрів селищний голова Вигоди Ярослав Наум. По тому, як депутати ознайомились із цим цікавим краєзнавчим та туристичним об’єктом, вони взяли участь у висаджуванні
25 кущів ялівцю на Алеї соборності у центрі Вигоди.

Саджанці, як і ямки для їх посадки, завбачливо були викопані до приїзду депутатів, тож їм залишалось лише загорнути ялівець землею. Прикметно, що у висадці алеї взяли участь також голови Полтавської та Закарпатської обласних рад Олександр Біленький та Михайло Рівіс. Як розповів голова івано-Франківської облради Олександр Сич, із названими керівниками представницьких органів двох регіонів івано-Франківщина уклала меморандум про співпрацю, тож їхня участь у посадці Алеї соборності є доволі символічною.
Відтак у селищному Будинку культури розпочалася сесія обласної ради. Як повідомив на початку засідання Олександр Сич, на його запрошення у зібранні беруть участь голова Полтавської облради Олександр Біленький та голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.
— Раціональне використання лісів ми ставимо в один ряд із надходженням до обласного бюджету ренти від використання надр, — сказав Олександр Біленький, — із використанням громадами земель поза межами населених пунктів та багатьма іншими проблемними питаннями. Ми підписали меморандум. Це, мабуть, перший крок регіонального розвитку областей, які між собою не дотичні, тобто не межують. У нашій країні є надзвичайно важливим процес об’єднання, «зшивання» України для того, щоб ми були єдиними. Щоб ворог зрозумів безперспективність того, що відбувається на сході України. Це потрібно і для того, щоб ідеї, які звучать з цієї трибуни, із трибун в інших областях, держава почула.
Полтавська область цього року не надала жодного дозволу на користування надрами тому, що у нас є позиція, ми хочемо, щоб кошти від видобування надр залишалися на місцях. Ми хочемо, щоб землями поза межами населених пунктів розпоряджалася відповідна територіальна громада. Тому такі відносини з Івано-Франківщиною, Закарпаттям переконують мене особисто, що разом ми досягнемо результату і щодо землі, і щодо надр та водних і лісових ресурсів.
Він подарував головам Івано-Франківських облради та ОДА — Олександрові Сичу та Олегові Гончаруку сувенірні килимки. Своєю чергою, отримав різьблену тарілку, як символ достатку.
— Ми нещодавно підписали договір про співпрацю між трьома обласними радами, — звернувся до депутатів обласної ради голова Закарпатської облради Михайло Рівіс. — Цей меморандум укладений для того, аби ми зрозуміли, що у нас — єдина Україна. Погляньте на ситуацію навколо голови Закарпатської обласної ради, навколо голови івано-Франківської обласної ради, коли проросійські ЗМі стараються висмикувати з наших висловів певні речення з тим, щоб сказати, що ми хочемо від’єднуватися від України. Я тут перед вами, щоб ще раз наголосити: Закарпаття, івано-Франківщина, Полтавщина — єдина родина у складі єдиної України. А наше завдання — зробити її такою сильною, щоб до нас приєднувались інші.
Я говорив на сесії обласної ради на Полтавщині і повторю це у вас. Я поїздив багато різними країнами. Був у Німеччині, Чехії, Словаччині, Румунії. і скажу вам, що ніхто нас там не чекає. Нікому Україна не потрібна сильною, вона такою потрібна лише нам. І це можемо ми зробити в тому числі за рахунок того, що будемо відновлювати зв’язки між регіонами, районами, областями.
Це також пов’язано із тим, що ми, скажімо, приймаємо рішення, починаємо порушувати на державному рівні важливі питання, про це, наприклад, каже голова обласної ради, а він представляє не лише свою позицію, а й думку більшості депутатів обласної ради. Як правило, нас намагають завести у другий бік, кажуть про те, що або ми хочемо від’єднатися, або хочемо «бандерівщину» розвести. Не хочуть чути голосу однієї області. Якщо ми будемо об’єднані, якщо будемо говорити, що це проблема спільна, всієї України і багатьох областей, переконаний, на це звернуть увагу...
Відтак сесія перейшла до розгляду питань порядку денного. Найперше було заслухано інформацію від обласної виборчої комісії про реєстрацію нового депутата обласної ради VII демократичного скликання. Замість Віктора Шевченка, який, як відомо, став депутатом Верховної Ради, депутатом обласної представницького органу від партії українських патріотів «Укроп» став Микола Сухоцький, який відразу ж і отримав відповідне посвідчення, як і право голосувати під час розгляду тих чи інших питань.
Про стан використання лісових ресурсів на території івано-Франківської області розповів начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Голубчак. Зокрема, він зауважив, що на івано-Франківщині росте понад 50 відсотків усіх смерекових лісів України, і це створює певні проблеми, бо останніми роками лісівники не лише нашої країни, а й у наших сусідів відмічають тенденцію до масового всихання смерек. Отож потрібно замінювати смерекові ліси на автохтонні породи дерев буково-ялицеві, переходити від суцільних рубок до вибіркових. Разом з тим, в області в середньому за рік рубають приблизно 1,1 млн. кубометрів лісу, це майже наполовину менше природного приросту лісів за цей час. Ще приблизно стільки ж, як вирубують, на івано-Франківщину завозять деревини з інших областей України. Йшлося також і про необхідність будівництва лісових доріг, які допоможуть налагодити більш раціональне лісокористування. За останні роки таких доріг в області збудували 404 кілометри, а з початку цього року — близько 50 кілометрів.
Уся деревина, яку рубають підприємства області, надходить на два аукціони. На спеціалізованому аукціоні її можуть придбати великі підприємства-переробники. На аукціоні, який відбувається в області, деревину можуть придбати представники малого та середнього бізнесу.
Йшла мова і про електронний облік деревини, про лісопорушення, яких виявляють чимало. Втім, саме на цей аспект під час запитань та обговорення звертали увагу депутати. Зокрема, говорили про велику кількість санітарних рубок порівняно з рубками головного користування і про потребу покращення прозорості роботи держлісгоспів та про потребу налагодити більш тісну співпрацю лісівників із навчальними закладами, зокрема, йшлося про обласне комунальне підприємство «Болехівський лісогосподарський коледж».
Від постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики і земельних відносин зі співдоповіддю з цього питання виступив голова цієї комісії іван Приймак.
Під час обговорення депутати резонно ставили запитання: чому, коли ліси займають 42 відсотки території області, а працюють у сферах, пов’язаних із лісом, лише близько 20 тисяч осіб і приносить ця господарка лише 10 відсотків промислової продукції області? Втім, можливо, відповіддю на це запитання можуть бути слова Олександра Сича, сказані дещо пізніше, про те, що депутати не проводили б цієї сесії, якби у суспільстві не набуло такого широкого резонансу питання щодо незаконного використання лісів.
Заступник голови постійної комісії облради з питань екології та раціонального природокористування, директор Вигодського лісгоспу Олександр Матусевич акцентував на необхідності прийняти звернення до Держлісагентства щодо повернення дрібного відпуску деревини для того, щоб місцеві громади мали можливість дешевше отримати необхідні їм дрова. Зупинився окремо він також на питаннях відтворення лісів, будівництва лісових доріг, врегулювання ринку деревини. Особливо останнє питання, за його словами, нині є дуже важливим, оскільки і лісівники, і депутати просто зобов’язані підтримати місцевих виробників, дати їм можливість законно і без ускладнень отримати сировину для роботи.
Депутати вислухали з цього питання і думку науковців. Зокрема, виступив директор «УкрНДігірліс» Василь Парпан.
Доволі неоднозначну реакцію як депутатів, так і головуючого викликав виступ генерального директора підприємства «Облагроліс» ігоря Шумеги. Він, зокрема, розповів про те, що його підприємство опікується лише 4,5 відсотками усіх лісів області, з його продукції дві третини становить дров’яна сировина, на відміну від попередніх років нині тут немає заборгованості із виплати заробітної плати. Щоправда, відповідаючи на запитання депутатів, і. Шумега визнав, що заробітки в «Облагролісі» у кілька разів менші, ніж на аналогічних підприємствах Прикарпаття. Втім, згодом на пропозицію заступника голови обласної ради Василя Гладія, яку підтримав Олександр Сич та інші депутати, питання щодо діяльності цієї обласної установи було вирішено винести на розгляд окремої сесії обласної ради.
Виступили на сесії і представники Держагентства з лісових ресурсів, національних природних парків. Крім того, на пропозицію депутатів, було надано слово сільському голові, яка, за її словами, озвучила спільну позицію сіл Гаврилівки, Парища та Лісної Тарновиці Надвірнянського району і говорила про незаконне, на її думку, вирубування дубів на площі близько двох гектарів на території поблизу названих сіл.
Після обговорення депутати прийняли відповідне рішення та затвердили обласну цільову «Програму розвитку лісового та мисливського господарства області на 2017—2021 роки».
Крім того, було розглянуто питання про внесення змін до «Програми розвитку місцевого самоврядування в області на 2016—2020 роки», внесено зміни до «Програми соціального захисту населення області» та до обласного бюджету на 2016 рік, розглянуто інші питання, які стосуються фінансування природоохоронних заходів. Внесено також зміни до регламенту роботи обласної ради та розглянуто низку інших питань.
27 Жовтня 2016, 11:23
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/vij
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30