Спортивні матчі вже давно стали видовищем, а їх відвідини - подією для багатьох людей. Тому можна щиро порадіти за івано-франківських шанувальників спорту, адже в нашому місті впродовж року відбувається безліч ігрових поєдинків. До того ж різноманіття видів спорту задовольняє смаки найвибагливіших вболівальників, які готові віддати шалені гроші за вхід на спортивну арену. Воно і зрозуміло, адже за видовище, як відомо, треба платити.

Івано-Франківськ - унікальне місто на спортивній карті України, адже тут досить успішно виступають на професійному рівні команди одразу з шести популярних ігрових видів спорту - баскетболу, футзалу, футболу, волейболу, хокею та регбі. Таким різноманіттям можуть похвалитися хіба що міста-мільйонники. Причому практично всі клуби виступають у найсильніших чемпіонатах нашої країни, як-от баскетбольна та волейбольна Суперліги чи футзальна і хокейна Вищі ліги.

Подвійна популярність

Втім, з усієї когорти місцевих клубів досить помітно вирізняються саме баскетбольна «Говерла» та футзальний «Ураган», які збирають чи не найбільше вболівальників на своїх домашніх матчах, що проходять у манежі Коледжу фізичного виховання. Це зрозуміло, адже обидва клуби, які, до слова, є однолітками, бо розпочали свої професійні виступи ще у 2002-му році, на сьогодні дарують найбільш яскраві поєдинки за участю найсильніших і найтитулованіших суперників. Відтак вболівальникам у кожному матчі забезпечено дуже цікаве видовище, яке розгортається на майданчику впродовж двох ігрових годин. Але, звісно, за будь-яке видовище треба платити. І матчі «Урагану» та «Говерли» в цьому разі не є винятком.

Рівень зобов'язує

Баскетбольний клуб «Говерла» ще на початку минулого року першим запровадив платний вхід на свої домашні матчі. Проте це сталося не з ініціативи клубу, а через вимоги регламенту Української баскетбольної ліги - чемпіонату, в якому івано-франківці вперше у своїй історії змагалися на такому високому рівні. Відтак потрапити на домашні матчі «Говерли» можна, заплативши 5 чи 10 гривень, залежно від розташування місця до майданчика. «Ми поставили досить демократичну ціну, враховуючи умови, які надаємо своїм глядачам, - розповіла «ГК» Наталія Полатайко, менеджер з реклами БК «Говерла». - До того ж, купуючи квиток, глядач отримує безкоштовно кольорову програмку до матчу, в якій можна знайти безліч цікавої інформації про новини зі стану клубу».

Символічна вартість

Як виявилося, такий хід керівництва баскетбольного клубу зовсім не відлякав вболівальників. «Плата за вхід на спортивні матчі - цілком нормальна світова практика, - каже Віктор Павлов, вболівальник зі стажем. - Це свідчить про той високий рівень чемпіонату, в якому виступає команда. До того ж такі гроші за квиток, як 5 чи 10 гривень, взагалі є досить символічними. Люди приходять подивитися на видовище, і команди його неодмінно дарують, не залежно, хто здобуде перемогу». Цікаве порівняння: квитки на матчі в інших баскетбольних містах коштують вдвічі, а то і втричі дорожче. Скажімо, у Львові подивитися баскетбол можна за 15 та 20 гривень.

Все колись буває вперше

А ось вищезгаданий «Ураган» запровадив платний вхід на свої домашні матчі першим з-поміж міні-футбольних команд України. Сталася ця подія наприкінці вересня минулого року у матчі 3-го туру нинішнього чемпіонату, в якому івано-франківці приймали багаторазового чемпіона країни - донецький «Шахтар». Цей матч було обрано не випадково, адже поєдинки з топ-командами, як правило, збирають найбільше вболівальників. Керуючись певним досвідом «Говерли» у запровадженні квитків, керівництво футзального клубу поставило цілком прийнятну ціну - 5 гривень. Крім красивої програмки до матчу, вболівальники мають нагоду отримати подарунки з «ураганівською» символікою, розіграш проводиться у перерві матчу. Водночас для дітей до 14 років вхід на ігри вільний. Разом із тим, шанувальники баскетболу та міні-футболу також можуть придбати сезонний абонемент на всі домашні матчі, причому на найкращі місця.

Без спільного даху

Водночас не всі задоволені тими умовами для перегляду і вболівання, які надають обидва клуби у манежі Коледжу фізвиховання. «Введення платного входу цілком доцільне, - каже вболівальник Михайло Кухарський. - Проте можна було би зробити і вищими ціни на квитки, тільки би створити більш якісні умови для вболівальників, наприклад, облаштувати розкладні трибуни». Справа в тому, що і «Говерла», і «Ураган», а також ще щонайменше два інші клуби залишаються заручниками ситуації, коли обирати арену для домашніх матчів не доводиться. На початку матеріалу ми згадували про унікальність Івано-Франківська, де наявна така потужна армія команд. Проте наше місто можна вважати особливим ще й тому, що вже не один десяток років тут не можуть збудувати сучасний палац спорту, який би об'єднав провідні ігрові команди під своїм дахом.

«Халява» залишається

Стосовно футболу та інших видів спорту, плата за вхід на матчі за їхньою участю відсутня. Причому цілком мотивовано, адже в одному разі спортивні зали не мають відповідних умов для вболівальників, в іншому - команди не показують належної гри. Останнє можна сказати про першолігове футбольне «Прикарпаття», яке вже не один сезон відчиняє браму стадіону «Рух» розуміючи, що платний вхід неодмінно залишить їх без левової частки шанувальників. Відверто кажучи, наш футбол за останні декілька років здав свої позиції, і ті ж баскетбол чи міні-футбол на сьогоднішній день впевнено перехопили лідерство за популярністю у нашому місті, даруючи вболівальникам дуже яскраве і красиве спортивне видовище, за перегляд якого аж ніяк не шкода заплатити кілька гривень.

Андрій МЕНІВ

 

Клуб (вид спорту)

Арена

Вхід

Сер. кількість глядачів (чол.)

Оцінка «ГК»

«Говерла» (баскетбол)

Манеж КФВ

5-10 грн.

1000

4,8

«Ураган» (футзал)

Манеж КФВ

5 грн.

1100

4,7

«Прикарпаття» (футбол)

Стадіон «Рух»

вільний

2000

3,5

«Франківськ» (баскетбол)

ФОК

вільний

100

3,0

«Факел» (волейбол)

Спортзал НТУНГ

вільний

100

3,0

«Роланд» (регбі)

Стадіон МНС

вільний

150

2,5

«Ватра» (хокей)

«Льодова арена»

вільний

50

2,5

Примітка: оцінка «ГК» складена з таких показників: рівень чемпіонату, турнірне місце клубу, видовищність гри та умови для вболівальників.

До теми...

Спортивний квітень

У новому місяці шанувальники спорту матимуть змогу спостерігати за міні-футбольними баталіями фінальної частини вищолігового чемпіонату, в якому «Ураган» веде вперту боротьбу за нагороди. Окрім того, «Говерла» та «Франківськ» гратимуть заключні матчі регулярного чемпіонату, змагаючись за місця плей-офф, відповідно, Суперліги та УПБЛ. А також свої чергові поєдинки в рамках Першої ліги проведе місцеве «Прикарпаття».

02.04 (пт) Баскетбол. «Говерла» - «Дніпро»

03.04 (сб) Футбол. «Прикарпаття» - «Кримтеплиця»

09.04 (пт) Баскетбол. «Франківськ» - «Динамо-НПУ»

10.04 (сб) Баскетбол. «Говерла» - БК «Одеса»

12.04 (пн) Футбол. «Прикарпаття» - ФК «Львів»

13.04 (вт) Баскетбол. «Говерла» - «Хімік»

17.04 (сб) Футзал. «Ураган» - «Локомотив»

21.04 (ср) Футбол. «Прикарпаття» - «Севастополь»

25.04 (нд) Футзал. «Ураган» - «Шахтар»

 

Галицький кореспондент

02 Квітня 2010, 12:24
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55