Зліва направо: Василь Крамарєв, головний педіатр УОЗ ОДА Лідія  Сенюта, В'ячеслав Бережний

Українців будуть щеплювати вакцинами нового типу

Через масову відмову від вакцинації охоплення українців щепленням досягло сьогодні критичної межі. Через 2-3 роки, прогнозують медики, ми можемо ввійти в нову епідемію дифтерії, поліомієліту, кашлюку чи інших інфекційних захворювань.

Більш надійного захисту від інфекційних хвороб, ніж вакцинація, на сьогоднішній день не існує, - запевняє головний дитячий інфекціоніст МОЗ, професор Василь Крамарєв. Але в умовах масової відмови батьків від щеплень медикам доводиться шукати нові підходи до популяризації вакцинації. Детонатором антивакцинальної кампанії спрацювала смерть Антона Тищенка із Краматорська, яка сталася одразу після щеплення підлітка. Незважаючи на те, що результати всіх офіційних розслідувань заперечили зв'язок смерті зі щепленням, зупинити масову відмову від вакцинації виявилось неможливо. Тепер МОЗ вирішило запровадити вакцину нового типу, так звану пента-вакцину, про переваги якої івано-франківським медикам розповідали минулого тижня на семінарі «Актуальні питання імунопрофілактики та імунотерапії інфекційних хвороб».

Антивакцинальніа кампанія, у якій, на думку головного дитячого педіатра МОЗ В'ячеслава Бережного, винні перш за все українські ЗМІ, може призвести до сплеску нових епідемій. «Сьогодні рівень щеплення українців від різних інфекційних хвороб впав майже до 80%. За даними ВООЗ, якщо привитість дітей буде нижчою за 95%, може бути епідемія різних інфекційних хвороб, - пояснює В'ячеслав Бережний і заявляє: - Питання вакцинації - це питання національної безпеки України. Через 2-3 роки цілком можливим є спалах епідемії кашлюку чи дифтерії і невідомо, які втрати ми понесемо».

«Я працюю в клініці дитячих інфекцій, - розповідає Василь Крамарєв. - Ми були головною клінікою, яка на початку 90-их років приймала дітей, хворих на дифтерію. Сивієш, серце розривається, коли бачиш, що дитина помирає, і знаєш, що цю дитину можна було би врятувати, якби їй зробили вакцинацію. І тут постає питання: хто винен? Винні ті, хто не зробив вакцинацію, хто сказав і написав, що вакцинація шкідлива». Розповідаючи про переваги вакцинації, пан Василь пригадав випадок, який стався у його клініці у листопаді минулого року: «Коли з'явилася вакцина від грипу, ми щепили всіх працівників клініки. І один із моїх співробітників щепив дружину, двох дітей, а сам вирішив, що йому це не потрібно. І він захворів на цей пандемічний грип. Ми дуже хвилювалися за його життя, бо у нього була важка форма цього пандемічного грипу. Але ні дружина, ні його діти навіть нежиті не мали».

Медики визнають, що проблеми з вакцинацією пов'язані з реакцією дітей на щеплення. Втім, реакція на щеплення - це нормальна реакція організму. «Сьогодні ми запроваджуємо нові вакцини, які мали б мінімум реакцій», - запевняє головний імунолог МОЗ Валентина Чоп'як. Зокрема, йдеться про полівакцину, до прикладу, «Пентаксим», яка дозволяє щепити за один раз від кількох хвороб одночасно і при цьому є більш безпечною: «Полівакцина дозволяє зменшити кількість поствакцинальних реакцій на 30-45%».

У потребі масової вакцинації, навіть за умови післявакцинальних ускладнень, головний імунолог не сумнівається: «Альтернативи щепленню сьогодні немає. Щороку у світі 9 мільйонів дітей гинуть від інфекційних захворювань, з них 3 мільйони помирають через те, що вони не привиті вакцинами, які створені людством для подолання цих захворювань. Вакцини - це одне з головних досягнень медицини 20-го століття».

Незважаючи на масові відмови від вакцинації, МОЗ надалі призупиняти кампанію з вакцинації не збирається. На думку В'ячеслава Бережного, відмову від вакцинації можна вважати загрозою національній безпеці України. Відтак, запевняє головний педіатр, кожного року у новому календарі щеплень кількість вакцин буде лише збільшуватися. «Наприклад, нас хвилює менінгококова інфекція, ротавірусна інфекція, вітряна віспа та інші інфекційні захворювання.

Основна функція імунної системи - захист від інфекційних хвороб. «Щоб цей захист добре працював, ми даємо організмові інформацію про ті інфекції, з якими людина зустрічається протягом життя, - роз'яснює головний імунолог Валентина Чоп'як. - Вакцинація формує імунну пам'ять, яка захищає нас від інфекцій. Весь цивілізований світ вакцинується, і якщо ми хочемо жити і йти в цей цивілізований світ, ми мусимо вакцинуватися. Наших студентів, якщо вони не вакциновані, не будуть допускати до навчання в європейських навчальних закладах, ми не зможемо брати участь у наукових зібраннях, працювати в різних країнах світу тощо. Вакцинація визначає рівень цивілізації суспільства. Рівень вакцинації свідчить, наскільки освічене і грамотне суспільство».

Незалежно від настроїв українського суспільства, ніякої примусової вакцинації не буде, запевняє В'ячеслав Бережний, адже, згідно з законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», вакцинація населення є добровільною. Батьки мусять підписати згоду на щеплення своїх дітей. Перед цим вони мають право ознайомитися з вакциною та усіма побічними реакціями.

Василь Крамарєв наголошує, що діти з ослабленим імунітетом потребують вакцинації в першу чергу. Але дитину спершу повинен обов'язково оглянути лікар-педіатр. Якщо він запідозрить порушення з боку імунної системи, він має скерувати дитину до дитячого імунолога. Тоді проводиться клінічне і лабораторне обстеження таких пацієнтів і дається рекомендація щодо лікування та імунопрофілактики. «Особи з пониженим імунітетом потребують особливої вакцинальної тактики», - резюмує головний дитячий інфекціоніст.

Насамкінець, тим, хто ще сумнівається у доцільності вакцинації, Василь Крамарєв радить поміркувати хоча б про звичайний анальгін: «Прочитайте, скільки там побічних реакцій! Але ви все одно вживаєте цей лік. Вакцина - це також ліки, а індивідуальна чутливість може бути у будь-якої людини до будь-яких ліків. Ризик від захворювання набагато вищий від ризику післявакцинальних ускладнень!»

Галицький кореспондент

02 Квітня 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47