Патологія органів сечової системи у дітей займає суттєве місце серед усіх захворювань за своєю частотою і серйозністю прогнозу. Своєчасне та повноцінне обстеження і кваліфіковане лікування визначає подальший прогноз здоров’я і якості життя пацієнтів із захворюваннями нирок. Сьогодні ознайомимось з основними ознаками захворювань нирок і методами їх розпізнавання.
 
Які скарги найчастіше  приводять хворого до лікаря нефролога?
Зазвичай це набряки, біль у поперековій ділянці, зміни частоти сечовипускання, незвичайні зміни загальної кількості сечі чи добових коливань кількості сечі (зокрема у здорових дітей денний об’єм сечі приблизно удвічі більший за нічний об’єм), біль та різь при сечовипусканні, зміни кольору сечі чи її прозорості, підвищення температури тіла без очевидних причин. Ниркова недостатність може виявляти себе спрагою, неприємним присмаком в роті, зниженням апетиту, нудотою, блюванням, головним болем, безсонням або сонливістю, ослабленням зору, задишкою, також у хворого можуть виникати крововиливи під шкіру та слизові оболонки, корчі. Настороженість щодо захворювання нирок викликає підвищення системного артеріального тиску. Якщо у сечі багато білка, можна спостерігати її надмірну пінистість. Присутність у сечі крові та деяких солей призводить до змін її забарвлення. Також різка зміна запаху сечі може свідчити про захворювання дитини.
 
Які основні причини  можуть викликати порушення роботи нирок? 
Це питання дуже обширне, однак можна виділити низку основних чинників, що призводять до збоїв у роботі нирок.
Бактеріальна інфекція. Бактерії, потрапляючи в нирки, викликають запалення, яке призводить до пієлонефриту. У разі подальшого прогресування хвороби і відсутності лікування з’являються гнійники (абсцес нирки). 
Аутоімунний процес. В результаті збою в імунній системі виробляються антитіла проти клітин нирок, що призводить до розвитку запалення, як результат — можливе виникнення гломерулонефриту.
Інтоксикація організму. Токсини, що циркулюють у крові, викликають порушення обміну речовин в нирках, можливий розвиток так званої токсичної нефропатії. Зазвичай це зворотній процес, який минає після припинення впливу токсинів.
Порушення обміну речовин і хімічного складу сечі є основною причиною виникнення сечокам’яної хвороби. Камінці можуть порушувати відтік сечі, травмувати слизову оболонку нирок і сечоводів. Це сприяє приєднанню бактеріальної інфекції та пієлонефриту.
Гемоліз — стан, за якого відбувається руйнування еритроцитів і вихід гемоглобіну в кров. Він осідає в клубочках нирок і перешкоджає їх роботі. Як результат, може розвинутись гостра ниркова недостатність.
Порушення кровотоку в судинах нирок. Наявність факторів (наприклад атеросклеротичних бляшок) які перешкоджають достатньому надходженню крові до клітин нирок, може спричинити метаболічну нефропатію. 
Низький артеріальний тиск. Систолічний тиск нижче 70 мм.рт.ст. викликає припинення процесу фільтрації плазми крові в ниркових клубочках, що може призвести до їх некрозу.
Порушення дозрівання нирок у внутрішньоутробному періоді може призводити до формування аномалій форми чи положення нирок або їх кількості, до зрощення канальців нирок з утворенням кіст тощо.
Травмуючі чинники. Наприклад, забій нирки може спричинити пошкодження ниркової тканини з порушенням її функції.
 
Як виявити, що причиною нездужання є власне нирки?
Хвороби нирок завжди супроводжуються змінами в сечі, які виявляють за допомогою різних лабораторних методів. На початку захворювання ці зміни можуть бути не постійними, невиразними, тоді лікареві доводиться вдаватися до повторних досліджень. На нині нам доступний широкий спектр лабораторних та інструментальних діагностичних методів, однак починати варто з найпростішого. Клінічний аналіз сечі — це простий і універсальний аналіз, який допомагає виявити захворювання нирок. Визначається наявність білку у сечі (в нормі білок відсутній), її питома щільність (знижується у випадку розвитку ниркової недостатності). Під мікроскопом визначається кількість лейкоцитів (підвищуються при запальних процесах) і еритроцитів (зміни можливі при сечокам’яній хворобі, гломерулонефриті). Для бактеріального запалення нирок характерна поява бактерій у сечі. Формування каменів у нирках виявляється наявністю в осаді кристалів солей.
Обстеження нирок зазвичай проводиться за таким алгоритмом: скарги; анамнез; фізикальне обстеження; лабораторні та інструментальні дослідження. Отже, починаємо з детального вислуховування та опитування дитини чи батьків щодо скарг. Далі лікар уточнює можливі причини захворювання, опитує про перенесені та супутні захворювання, про місце та умови проживання дитини, характер діяльності, особливості режиму дня. Щоб з’ясувати, чи захворювання є спадковим або сімейним, лікар дізнається про стан здоров’я членів родини обстежуваної дитини. Після опитування лікар переходить до фізичного обстеження дитини (огляд, вислуховування, перевірка наявності специфічних симптомів, вимірювання артеріального тиску тощо). Далі, за необхідності, лікар призначає проведення низки лабораторних тестів та інструментальних досліджень.
Інформативність лабораторних та інструментальних методів дослідження суттєво залежить від правильної підготовки хворого і збирання матеріалу для дослідження (кров, сеча). Пацієнту потрібно ретельно дотримуватись умов, які забезпечують правильне проведення аналізів. Роль лабораторних та інструментальних методів дослідження особливо значуща у випадках прихованого, малосимптомного перебігу захворювань.
Складність діагностики хвороб нирок зумовлена частковою схожістю їх проявів, тому тільки комплексна оцінка даних перебігу захворювання, огляду хворого, результатів лабораторного та інструментального обстеження, дозволяють правильно поставити діагноз і обрати оптимальний варіант лікування.
 
Про прихований перебіг  недуг нирок
Успіх лікування захворювань нирок залежить від того, наскільки вчасно воно розпочате, ось чому вкрай важливе раннє виявлення хвороби. Особливістю перебігу цілої низки захворювань нирок є те, що їх  не розпізнають через невиразність симптоматики. Саме цей аспект вимагає більш активних просвітницьких та організаційних заходів.
Через можливість безсимптомного і малосимптомного перебігу (без гіпертензії, без набряків) гострого гломерулонефриту (двобічне запальне інфекційно-алергічне захворювання нирок з переважним ураженням клубочків) слід обов’язково робити запропонований лікарем контрольний аналіз сечі дітям, які перенесли гострі інфекційні захворювання:  ангіну, запалення легень, грип, гострі респіраторні вірусні інфекції, скарлатину.
Хронічний гломерулонефрит часто не є наслідком гострої форми захворювання, а виникає поступово й непомітно, без виразних ознак. Такий прихований період може тривати роками. Зрозуміло, що старші діти чи підлітки, не відчуваючи значних фізичних недомагань, не звертаються до лікаря. Недуга ж прогресує, іноді характерних симптомів немає навіть у пізніх стадіях захворювання. Тому 10% хворих на хронічний гломерулонефрит звертаються за медичною допомогою вже тоді, коли їм доводиться рекомендувати лікування “штучною ниркою” та пересадку нирки.
“Безпричинний” біль в поперековій ділянці — інколи єдина ознака, яка змушує хворого звернутись до лікаря. На жаль, нерідко такий симптом розцінюється як вияв іншого захворювання, яке іноді лікується самотужки і при цьому втрачається дорогоцінний час. Тільки аналіз сечі, виконання якого доступне в будь-якому медичному закладі, дозволяє правильно розпізнати хворобу.
Виразних симптомів протягом тривалого часу може не мати і хронічний пієлонефрит (мікробне запалення нирки, яке супроводжується ушкодженням її тканин, чашечок та миски). Пієлонефрит розпізнають завдяки дослідженням сечі, зокрема при бактеріологічному аналізі.
Отже, для раннього і правильного виявлення хвороб нирок велику роль відіграють періодичні аналізи сечі, вимірювання артеріального тиску, увагу слід звернути навіть за найменших відхилень їх показників від норми.
Також активне виявлення захворювань нирок є вкрай важливим через можливість їх вторинного ураження при певних недугах (цукровий діабет, ревматоїдний артрит, ревматизм, системний червоний  вовчук, геморагічний васкуліт). Таким хворим необхідно проводити періодичні (мінімум тричі на рік) аналізи сечі для своєчасного розпізнавання прихованого ураження нирок. З цією ж метою регулярне дослідження сечі рекомендується при тривалому вживанні антибіотиків чи інших нефротоксичних препаратів. Раннє виявлення пошкодження нирок у таких ситуаціях важливе як для лікування первинного захворювання, так і для стабілізації чи уникнення захворювання нирок.
 
Як уникнути захворювання нирок?
Досягнення медичної науки сприяють створенню дієвих методик та заходів запобігання  захворюванням нирок, а вдосконалення медичного обслуговування, зокрема надання нефрологічної допомоги населенню, їх реалізації.
У профілактиці недуг нирок можна виділити три основні завдання: запобігання гострим хворобам; перешкоджання переходу гострих хвороб у хронічні; якщо процес уже хронічний, то сприяння його сповільненню та стабілізації процесу.
 Профілактика гострих захворювань нирок зводиться насамперед до запобігання різним інфекційним захворюванням, особливо таким, як ангіна, скарлатина, запалення легенів, грип, гострі респіраторні вірусні інфекції. Це можливо завдяки системі заходів, спрямованих на загартування організму, що сприяє підвищенню опірності до інфекцій. Не менш важливими є ведення активного способу життя, дотримання принципів здорового харчування дитини і достатнього питного режиму.
 Важливе профілактичне значення має систематичне лікування вогнищ хронічної інфекції (в мигдаликах, зубах, статевих органах). Головним запобіжним заходом переходу гострого гломерулонефриту і пієлонефриту в хронічне захворювання є їх вчасне розпізнавання, можливе тільки при цілеспрямованому, активному виявленні. Це значить, що кожній дитині, яка перехворіла на будь-яке із вищезгаданих інфекційних захворювань, необхідно зробити контрольні аналізи сечі. І навіть мінімальні відхилення при цілком задовільному самопочутті й загальному стані можуть бути першими ознаками гострого після-інфекційного ураження нирок. У таких випадках необхідно дотримуватись усіх вказівок лікаря до повної нормалізації результатів аналізів сечі. Заходи спрямовані на вилікування гострого процесу в нирках, дотримання лікарських рекомендацій на весь період лікування і диспансерного нагляду, значно зменшують можливість переходу гострої форми в хронічну.
Уважне ставлення до медикаментозного лікування, відмова від самолікування, періодичний контроль за станом нирок при вимушеному тривалому вживанні ліків сприятимуть запобіганню медикаментозним ураженням нирок.
Щоб запобігти переходові нефропатії в хронічне захворювання нирок, необхідно вчасно починати лікування і перебувати під наглядом лікаря до повного одужання.
Хворим з хронічним ураженням нирок необхідно остерігатися переохолодження, застудних захворювань, нервової і фізичної перевтоми, потрібно ретельно дотримуватись режиму життя, лікувальних приписів та дієти, які рекомендовані лікарем.
 
Для чого потрібна диспансеризація?
Диспансеризація передбачає регулярні обстеження за визначеною лікарем програмою, а за необхідності, проведення цілого комплексу лікувально-профілактичних заходів. Основною метою диспансеризації при захворюваннях нирок є:
– активне виявлення хворих з можливим прихованим перебігом захворювань нирок;
– профілактика переходу гострих захворювань у хронічну форму та прогресування останньої.
Свідоме й активне виконання хворими вимог диспансеризації забезпечує високу частоту видужання при гострих захворюваннях і покращує перебіг хронічних захворювань нирок.
Раїса Величкович, дитячий нефролог вищої категорії, Івано-Франківська обласна  дитяча клінічна лікарня
09 Листопада 2016, 12:18
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/medic
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47