Остеопороз — це метаболічне захворювання кісток, яке визначається як генералізована втрата кісткової маси, починається після природньої або хірургічної менопаузи, що призводить до зниження фізичної міцності кісток і збільшення ризику переломів через 10-15 років після зупинення функції яєчників.
 
Демографічні зміни характеризуються збільшенням числа людей старечого віку. Ріст захворюваності на остеопороз зумовлює збільшення фінансових витрат на лікування переломів. Відповідно до висновку ВООЗ, остеопороз займає 4-е місце після серцево-судинних, онкологічних і захворювань органів дихання.
Найбільш характерними клінічними проявами постменопаузального остеопорозу є переломи шийки стегна, променевих кісток та хребта. Відбуваються структурні зміни в хребцях, які характеризуються зменшенням кісткової маси. Такі зміни хребта призводять до поступового зменшення зросту людини, в деяких випадках до 15 см, викривлення хребта з появою характерної постави: згорбленої спини та випуклого живота. Внаслідок цього погіршується функціонування внутрішніх органів: можуть виникати утруднення дихання, з’являються болі в нижній частині спини та в ділянці серця внаслідок стиснення нервів, котрі відходять від спинного мозку, порушується діяльність шлунково-кишкового тракту.
Прямий ефект жіночих статевих гормонів (естрадіолу та прогестерону) на кісткову тканину здійснюється завдяки їх зв’язуванню зі специфічними рецепторами на кісткових клітинах (остеобластах). Таким чином, губчаста речовина кісткової тканини є своєрідним органом-мішенню для статевих гормонів.
У сучасній медицині існує концепція використання фітоестрогенів при лікуванні постменопаузального остеопорозу. Але питання про використання фітоестрогенів є спірним, а інформація, яка є про них — доволі суперечливою. Тому з усіх питань, що стосуються вашого здоров’я, слід звертатися до фахівців.
 
Де знайти фітоестрогени?
У багатьох часто вживаних нами продуктах харчування містяться естрогени. Їх збалансована кількість у щоденному раціоні харчування може допомогти попередити виникнення багатьох патологічних станів, викликаних дефіцитом гормонів. Перш за все, погіршення гормонального фону після настання менопаузи є ризиком розвитку остеопорозу, ожиріння, хвороб серця та раку грудної залози.
Фітоестрогени — це один з видів фітогормонів, які продукуються рослинами. За своїм складом вони схожі до жіночих статевих гормонів. Значну кількість харчового естрогену містить соя. Її використовують при виготовленні таких продуктів як сир, масло, йогурти. Однак не тільки соя може бути корисною. Їй нічим не поступаються бобові, квасоля та зелений горошок. З давніх часів своїми добрими властивостями відоме насіння льону. Це — чудове джерело жирних кислот Омега — 3, 6 і 9. До того ж воно багате на фітоестрогени. Фармацевтика вже давно використовує витяжку з насіння льону в препаратах для жінок, основна функція яких зменшити та усунути дискомфортні прояви клімаксу. Зернові культури також багаті високим вмістом фітоестрогенів. Особливо корисною є пшениця. Не менш корисні — овес і сочевиця. Не варто нехтувати і таким продуктом як висівки. Фітоестрогени містяться у всіх сортах капусти, проте найбільше їх в цвітній та броколі. Горіхи і насіння соняшнику також джерело фітоестрогенів. Важливим джерелом є і молочні продукти, оскільки травоїдні тварини харчуються рослинами, тому їхнє молоко містить велику кількість фітогормонів.
 
Чим корисні фітоестрогени?
Вони знижують симптоми клімактеричного періоду: припливи жару, перепади настрою, пітливість, знижують прояви остеопорозу, запобігають росту утворень як доброякісного, так злоякісного характеру, тобто є хорошим профілактичним засобом для попередження пухлинних захворювань. Також вони призупиняють процеси старіння. Зокрема хотілось би зробити акцент на лікуванні фітоестрогенами остеопорозу як прояву постменопаузи. Адже фітоестрогени мають схожість у своїй хімічній будові з жіночими статевими гормонами. Вони можуть впливати на обмінні процеси у кістковій тканині, збільшувати як органічний компонент кісткової тканини, так і покращувати засвоєння кальцію кістками, і як наслідок — зменшувати клінічні прояви остеопорозу: болі в попереку та великих суглобах (кульшових та колінних), зменшення ризику виникнення так званих старечих переломів (переломи шийки та головки стегнової кістки, променевої кістки в типовому місці та хребців).
Фітоестрогени не є панацеєю, і перш ніж складати собі нову дієту, враховуйте, що головне — дотримання балансу в раціоні харчування. Фітоестрогени є дуже активними біологічними речовинами, і тому до них потрібен грамотний підхід, щоб зберегти жіноче здоров’я протягом довгого часу.
 
 
Андрій Срібняк,
Марина Гресько,
асистент кафедри акушерства та гінекології,
Вищий державний навчальний заклад України 
“Буковинський державний медичний університет”
14 Листопада 2016, 13:40
Теги:

http://visti-kalush.com.ua/articles/category/medic
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47