Зупинка руслоочисних робіт так і не поклала край несанкціонованому вивезенню піщано-гравійної суміші з річок області

Ігор ЛАЗОРИШИН

Резонанс навколо тотального і безкарного розкрадання піщано-гравійної суміші з річок області призвів  до прийняття сесією Івано-Франківської обласної ради у вересні цього року рішення про припинення руслоочисних робіт на водоймах області і скасування рішення від 30 вересня 2011 року «Про порядок проведення руслоочисних та русловідновлювальних робіт на річках області». Наміри були благі: облрада під тиском правоохоронців, громадськості і деяких політиків хотіла своїм рішенням завдати нищівного удару по злодійству та зупинити дике руйнування річок Прикарпаття. На виконання рішення обласної ради обласне управління водних ресурсів  створило комісію для перевірки стану руслоочисних об’єктів і їх впливу на екологічний стан довкілля, до якої увійшли депутати обласної ради, екологічні інспектори, водники, гідрогеологи, представники громадських організацій, ЗМі та ін., а  очолив комісію заступник начальника обласного управління водних ресурсів Віталій Пернеровський.

Із 1 листопада комісія у виїзному форматі перевірила на місцях виконання руслоочисних робіт на Лімниці в селі Добровлянах Калуського району та селищі Перегінському — Рожнятівського, на Бистриці Надвірнянській — у селі Березівці Тисменицького району та на Бистриці Солотвинській — у селі Старому Лисці на Тисмениччині, на Пруті — у селах Товмачику і Воскресинцях Коломийського району, на Чорному Черемоші — у селищі Верховині, на Дністрі — у селі Маріямполі Галицького району, у Довгому — Тисменицького та Петрилові і Нижневі — Тлумацького районів, на річці Свічі — у селі Підбережі Болехівської міської ради — загалом на 12-ти з 15-ти руслоочисних об’єктів та означила низку відповідних рішень конкретно щодо кожного. Проілюструємо деякі з них, спираючись на задокументовані акти перевірки.

Як не інвестор, то бюджет...
Віталій ПЕРНЕРОВСЬКИЙ, керівник комісії, заступник начальника обласного управління водних ресурсів:
— У селі Добровлянах на Лімниці склалася негативна гідрологічна ситуація — річка розмиває лівий берег. Був зроблений проект на розчищення русла річки, щоб зменшити на нього навантаження. Проект передбачав і вивезення закраїни (глиняно-шутрова сміттєва суміш між водним плесом і берегом. — Авт.), яка утворилася. Роботи мала виконувати фірма «Шлях іФ», згідно з рішенням облради — за рахунок коштів, реалізованих від вивезення наносів. Але громадські організації повважали, що це незаконно, відтак втрутилися правоохоронні органи — порушили три кримінальні справи (дві вже закрито. — Авт.). Обласна рада призупинила дію рішення, тож продовжувати роботи неможливо. і висновок такий: якщо не хочуть провадити руслоочисні роботи за кошти інвесторів, то пропонуємо виділити державні кошти з екологічного фонду для виконання руслоочисних робіт — укріплення лівого берега річки Лімниці.
Власне, лише розчищення русла коштуватиме орієнтовно 3 млн. грн., а з берегоукріпленням — до 7 млн. Але нічого не робити — це неправильно. А руслоочисні роботи у селі Березівці Тисменицького району в районі водозахисної дамби на Бистриці Надвірнянській виконує фірма ТзОВ «Гірбудінвест».

Річка змістилася в бік дамби і у деяких місцях її активно розмиває, загрожуючи затопити село, як це сталося 2008 року. Розроблений проект врегулювання 2,1 км русла враховує його розчистку і прокладення прокопу та підбивку дамби у місцях потенційно небезпечних для розмивання, влаштування кількох перемичок. Сьогодні фірма виконала 30% робіт. Ми встановили, що непродовження робіт призведе до критичної ситуації. Бажано роботи закінчити хоч в аварійних місцях до 15 грудня цього року, а відтак їх не продовжувати. Якщо ж виникне критична ситуація, то проситимемо державні кошти, яких нема і які упродовж останніх чотирьох років виділяли в розмірі 2-3 відсотки від потреби.
На ділянці Пруту в селі Товмачику Коломийського району річка розмиває і забирає лівий берег, а при підйомі рівня — створює критичну ситуацію. Щоб мінімізувати навантаження на лівий берег, розробили проект облаштування прокопу, щоб по ньому пустити русло. Передбачено виїмку приблизно 30 тис. м куб. ррунтів та облаштування перемичок. Роботи розпочали — зроблено виїмку всього 1,5 тис. м куб. Але у зв’язку з відомим рішенням облради роботи призупинено. і якщо не буде продовжено дію погодження, яке мають до 15 грудня цього року, то об’єкт закриється. Шкоди довкіллю не завдано — ситуація залишилася такою ж, як і була. Вихід один — просити у держави гроші для укріплення лівого берега.
Своєю чергою, у селі Воскресинцях цього ж району руслоочисні роботи на Пруті вели на захисній дамбі. Посеред річки утворилися острови і значні намиви, порослі деревами і кущами, що змістило її русло під дамбу. Проектом передбачено зробити прокоп довжиною до 2 км і розчистити заплаву річки, підбити лівий берег, засипати старе річище і пустити воду новим руслом. Сьогодні виконано першу частину проекту. Але цю роботу треба продовжити хоча б на час дії дозволу і вивезти ррунти з русла річки, зробити перемичку і пустити  воду новим руслом. Тоді цей об’єкт —  700 м можна буде вважати частково зданим. Цього вимагає гідрологічна ситуація. інакше наслідки від зволікання можуть бути непередбачуваними.
А на Дністрі біля Маріямполя — у районі кар’єру ТзОВ «Західстан», яке очолює Людмила Цебенко і яке провадить руслоочисні роботи, на лівому березі утворився побочень (накопичення наносів у прибережній частині річки. — Авт.). Він завужує русло, і вода підмиває правий, єзупільський, берег. Проект передбачає ліквідацію цього побочня. На сьогодні виконано 30% роботи. Фірма також виконала свої зобов’язання перед сільською радою — переказала до бюджету 188 тис. грн. шляхом відрахування 20% від реалізації вивезених наносів піщано-гравійної суміші. Шкоди довкіллю не завдано. Але у зв’язку з рішенням обласної ради роботи припинено. Якщо ж надалі буде можливість продовжити роботи, то треба той побочень обов’язково забрати.
У селі ж Довгому Тисменицького району між берегами Дністра утворилися острови-намиви і закраїни, які призводять до підпору води і додаткового її тиску на лівий берег. Відбувається руйнування лівого берега, де розташовані житлові будинки і сільгоспугіддя. Проект передбачає передусім забір тих островів, ліквідацію і вивіз. Але й ці роботи виконано частково. Тож конче треба їх завершити, щоб погасити негативну ситуацію на цій території. А надалі — після врегулювання питання про порядок виконання руслоочисних робіт в області — бажано на цьому об’єкті виконати й решту запроектованих робіт, інакше буде біда.

Вода не терпить метушні
На всіх 15-ти руслоочисних об’єктах на річках області у часі перевірки роботи не велися. Комісія актами рекомендувала продовжити роботи на час дії дозволів головно там, де є критична гідрологічна ситуація — небезпека руйнування водозахисних дамб, підмивання мостів тощо, або де залишився, образно кажучи, один крок до завершення передбачених проектом робіт. Як, наприклад, у селі Березівці Тисменицького району на Бистриці Надвірнянській чи в селі Воскресинцях Коломийського району — на Пруті, в селищі Верховині — на Чорному Черемоші, у селі Підбережі Болехівської міськради — на Свічі і т. д. Тому що там таких рішень вимагала ситуація потенційної небезпеки.
Але соціальна напруга в населених пунктах, де означено руслоочисні об’єкти, через зупинку робіт не скресла. Наприклад, громада села Товмачика, де Прут забирає людські паї, а комісія об’єкт закрила, вже має намір вдатися до радикальних протестних акцій. До речі, у жодному селі, де розташовані руслоочисні об’єкти, жоден керівник не сказав доброго слова про доречність і актуальність скасування обласною радою рішення  2011 року. А деякі, навпаки, вже офіційно звернулися до керівництва облради з проханням якнайшвидше врегулювати цю ситуацію. Адже велика вода на річках області не приходить лише влітку.
Наша участь у роботі комісії з перевірки стану руслоочисних робіт на річках області лише підтвердила, що скасуванням свого рішення від 30 вересня 2011 року «Про проведення руслоочисних та русловідновлювальних робіт на річках області» обласна рада з легкої руки прокуратури, на наш погляд, завела руслоочисні роботи на час вироблення нового порядку в ступор. А шутри як крали на річках Прикарпаття, так і далі крадуть, але тепер ще з більшим ентузіазмом, бо вже не треба навіть на підрядників зважати — руслоочисні ж роботи припинено. Виглядає, що обласним обранцям було  б логічніше до скасування рішення 2011 року дочекатися висновків комісії, а відтак одночасно, якщо потрібно, і скасовувати своє попереднє рішення, і запроваджувати нові правила.
Євдокія БАСАРАБА, жителька села Воскресинців Коломийського району, 76 р.:
— Пам’ятаю, як шісдисіть див’єтого року вода прорвала дамбу, то ціле село плавало. У клубі і в школі вода була по вікна, всьо топилосі. Ріка несла худобу, курий, псів з будами — гірко було дивитисі. Зробили цю дамбу. Але й 2008 року вода пішла через дамбу і затопила півсела. Вона забрала у мене не лише все раздівство від хати, але й здоров’є. Тепер в село прийшов разда Богдан Романчук  (керівник фірми ТзОВ «Авто статус 1». — Авт.) і провадить на Пруті все мудро і по-раздівськи, щоб нас захистити.
Роман ЧЕРВАК, голова Довгівської сільської ради Тисменицького району:
— Рішення обласної ради я сприйняв однозначно негативно. Адже розчищення русла Дністра потрібно робити обов’язково. Вода лупає берег з того боку, де село не захищене дамбою. Бо люди вже свого часу потерпали від повені. До речі, русло треба розчищати і нижче від даного об’єкта, де дно дуже замулене і у часі паводку стрімко піднімається рівень води. У нас руслоочисні роботи виконує ПП «Рибак». Припинення робіт призведе до руйнування берега і до проблем з будівництвом паромної переправи. Є всі необхідні матеріали і погодження. Нам залишилося ще виконати геологічну експертизу, і будемо братися за роботу. Я вже звернувся з листом до керівництва обласної ради.
...Після того, як комісія завершить свою роботу, всі акти перевірки стану руслоочисних робіт, скріплені підписами членів комісії і затверджені начальником Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів, буде передано до обласної ради.

21 Листопада 2016, 13:43
Теги:

http://www.galychyna.if.ua/publication/society/pro
Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47