Сьогодні, після кількаденного тайм-ауту, депутати Івано-Франківської міськради мають продовжити сесію, щоб розглянути, за словами міського голови В. Анушкевичуса, проблемне питання номер один для обласного центру — ремонту доріг.  Нагадаємо читачам, що більш ніж тижневу перерву в роботі сесії і депутати, і мер міста взяли після п’ятигодинної дискусії з цього питання, в ході якої сторони так і не дійшли згоди щодо стратегії ремонту вулиць і прибудинкових під’їздів, а також щодо того, хто ці роботи має виконувати. із запропонованого міськвиконкомом проекту рішення з цього питання залишився лише останній пункт: «Контроль за виконанням покласти...».

Тендер ще не оголошено, але інвестор уже відомий

Наступного дня В. Анушкевичус зібрав брифінг, під час якого пояснив журналістам свою позицію. Він зазначив, що у зв’язку з тим, що Україна досі не має Державного бюджету і відповідно немає ні обласного, ні міського бюджетів, Івано-Франківськ не може здійснювати фінансування капітальних видатків, у тому числі і на ремонт доріг. Ситуацію, за його словами, загострює ще й те, що казначейство затримує проплату коштів на ці потреби. «Тому зрозумілим, на мою думку, є те, що потрібно шукати інші шляхи істотного поліпшення стану доріг у місті. Як міський голова я запропонував такий шлях. У результаті тривалих перемовин було досягнуто домовленості з компанією, яка в майбутньому могла б стати інвестором. Ця компанія вже показала якість виконання робіт, адже проводила відновлення дорожнього покриття в с. Вовчинці після повені 2008 року. Фірма запропонувала інвестувати 30 мільйонів гривень у капітальний ремонт доріг у м. Івано-Франківську за умови, що кошти повертатимуть їй з міського бюджету протягом трьох років та без відсотків. Я ще раз наголошую: кошти місто сплачуватиме лише за фактом виконання робіт», — зазначив Віктор Анушкевичус.

Водночас міський голова зауважив, що «завдяки позиції окремих депутатів, зокрема М. івасютина та С. Борзова, питання затвердження договору зі згаданим інвестором під час сесії Івано-Франківської міської ради «заговорили» і фактично провалили. Окрім того, з самого початку обговорення було зрозуміло, що фракція БЮТ також не налаштована підтримати це питання. Вона запропонувала альтернативний проект рішення, який був важкозрозумілим за змістом і спрямованим на затягування вирішення цієї проблеми. Шлях, який запропонував БЮТ, — це затягування часу. Якщо йти шляхом, який пропонує фракція БЮТ, то тендер на виконання ремонтних робіт на дорогах міг би відбутись лише наприкінці літа, коли вже понад половину ремонтного сезону втрачено.

Отож, якщо судити зі слів В. Анушкевичуса, вимальовується доволі проста картина. Міському голові й очолюваному ним виконкому вдалося знайти інвестора, що погоджується навіть у борг лагодити івано-франківські дороги. Тобто у надзвичайно складній ситуації знайти цілком конкретне рішення, яке принаймні дало б імпульс дорожнім ремонтним роботам. Проте частина депутатів міської ради з якихось міркувань відмовилася за нього проголосувати. На завершення додамо ще, що справді є приклади того, коли солідні фірми, з якими, зокрема, співпрацює Служба автомобільних доріг в області, котру очолює депутат облради С. Сендерський, будують чи ремонтують дороги за власні кошти, а потім ці видатки їм відшкодовують.

 

Між головою і депутатами пролягла тінь недовіри

...З’ясовувати, чому частина депутатів міськради, зокрема фракція БЮТ, провалила внесений міськвиконкомом і підтримуваний В. Анушкевичусом проект рішення про укладення договору з фірмою-інвестором, журналістам не довелося. Бо вже наступного дня після брифінгу міського голови чотири представники фракції — її голова Я. Бачкур, секретар міської ради В. Бойчук, голова депутатської комісії В. Стасюк та І. Малик самі запросили нас на прес-конференцію, щоб через пресу поінформувати громаду міста про те, чому вони як її представники вважали за неможливе підтримати запропонований проект рішення.

Василь Бойчук, секретар Івано-Франківської міськради:

— Ще 16 лютого наша фракція ініціювала внести на розгляд сесії 17 важливих питань, які стосуються життєдіяльності міста. Одне з них — про стан доріг, безпеку руху та про нову схему руху в Івано-Франківську. Депутати сподівалися, що виконавча влада в оперативному режимі опрацює їх, бо якраз це найбільше турбує жителів міста.

23 лютого наш проект з певними змінами, які вніс міський голова, було проголосовано. А 11 березня наша фракція звернулася з листом до міського голови, в якому містилося клопотання надати нам відповідні матеріали і перелік питань, які виноситимуться на чергову сесію міської ради. З тим, щоб ми заздалегідь могли їх вивчити, опрацювати і прийняти відповідне рішення. Але відповіді не отримали. Тому були дуже здивовані, що на розгляд сесії, запланованої на 30 березня, тобто більш ніж через місяць після прийняття рішення, не вноситься жодного із запропонованих фракцією питань. Замість них у порядку денному з’явився договір з інвестором, який розробляли кулуарно, без залучення депутатів. Сам документ, надзвичайно важливий, що передбачає задіяння з міського бюджету близько 30 мільйонів гривень, був вручений депутатам 29 березня. За день до сесії. Ми могли просто сказати: «Не розглядаймо питання, внесене з порушенням регламенту. Адже згідно з ним депутати повинні отримувати всі матеріали за сім днів до сесії». Незважаючи на це, наша фракція зібралася у понеділок і до дев’ятої години вечора ми намагалися вникнути в суть цього документа і його можливі наслідки для міської громади. Спочатку правили його, намагаючись виробити колективне рішення. Коли ж переконалися, що його важко виправити, виробили свій альтернативний варіант, з яким вийшли на сесію.  Фактично, як на мій погляд, та дискусія, яка впродовж п’яти годин тривала у сесійній залі, мала б відбутися, якби було бажання, ще до сесії.

Ярослав Бачкур, голова депутатської фракції БЮТ:

— У залі, бачу, зібралися журналісти, які майже постійно беруть участь у роботі міської сесії. Напевно, ви й самі робили висновки, як готуються та розглядаються питання, як іде дискусія і приймаються рішення. Не буду акцентувати увагу на тому, що чомусь міський голова завжди звинувачує фракцію БЮТ. У тому числі й за те, що ми та інші взяли на себе обов’язок контролю. При цьому, вважаю, він навіть не задумується над тим, що виборці міста, відповідно до законодавства, делегували депутатам, які працюють на громадських засадах, право насамперед контролювати виконавчу владу в її діях щодо ретельного господарювання та справедливого і господарського використання майна і фінансових ресурсів громади. І коли за день до початку сесії нам приносять матеріали, згідно з якими з бюджету міста впродовж цього та 2011—2012 років щонайменше буде забиратися весь збір від власників транспортних засобів для погашення боргу перед фірмою, яка готова нині вкласти в ремонт міських вулиць 30 мільйонів гривень, то, відверто зізнаюся, вникнути в це питання за годину чи дві, визначити, чи йде воно на користь містові, мені, як старшому за віком депутату, який тримав руку на Біблії і виголошував клятву, яку зі мною давали й інші народні обранці, служити громаді Івано-Франківська, досить важко.

Володимир Стасюк, голова постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення:

— У нас, депутатів, насамперед виникло питання: чому з настанням погожих днів в Івано-Франківську не проводиться ямковий ремонт вулиць? Що не дозволяє виконувати ці роботи? Немає бюджету? Але ж ми добре знаємо, що згідно з законом, навіть за умови відсутності Державного та місцевих бюджетів, можна фінансувати життєдіяльність міста, в тому числі ремонтні роботи, в обсязі однієї дванадцятої торішніх видатків. У Тернополі, наприклад, завдяки цьому вже виконано більш ніж третину робіт.

Друге питання. Фірма, яка нині, за словами міського голови, готова вкласти 30 мільйонів гривень у ремонт міських вулиць, свого часу, ремонтуючи дороги у Вовчинці, возила асфальт у термосах із Чернівців. Водночас торік місто витратило 10 мільйонів гривень на придбання асфальту в Івано-Франківського асфальтового заводу, який, як сьогодні кажуть, недоброякісний. То що, ми свідомо клали недоброякісний асфальт?

Третє питання. Фірма-інвестор, якій місто цього року заплатить 10 мільйонів гривень, а саме в такому обсязі очікується отримання дорожнього збору, погоджується чекати, що в 2011-му їм заплатять наступні десять мільйонів, а через рік — ще десять мільйонів. Тобто весь дорожній збір міста за 2010—2012 роки включно. і тут виникає перше запитання: звідки вона візьме 20 мільйонів гривень? Якщо візьме, то, очевидно, вимушена буде брати кредит. А якщо братиме кредит, то їй необхідно мати заставного майна на 40 мільйонів гривень. Але я роздав вам документи про цю фірму. Вона зареєстрована у Дніпропетровську на приватній квартирі. Її філія розташована тут, але ще немає ні вивіски, ні власного телефону. Телефон, що значиться, рахується за іншою організацією. Так ось, ця фірма мала торік валовий дохід в сумі п’ять мільйонів гривень і заплатила податків аж 15 тисяч гривень. і це та серйозна «контора», яка хоче виконати дорожніх ремонтних робіт аж на 30 мільйонів. На наш погляд, йдеться про те, що робіт буде виконано на 10 мільйонів гривень, «закопано» — 30 мільйонів, а потім із тих 20 мільйонів, які надходитимуть у 2011—2012 роках, люди просто отримуватимуть готові гроші...


Припускати саме так В. Стасюку підказав той факт, що як у фірмі-інвесторі, так і в його дочірній філії в Івано-Франківську в одній особі поєднуються посади керівника та головного бухгалтера. Насправді, в серйозних фірмах, які ведуть відкритий і чесний бухгалтерський і податковий обліки, таке суміщення абсолютно неприпустиме.

Іван Малик, депутат міської ради:

— Міський голова у своєму прес-релізі, який розповсюджено у ЗМІ, звинуватив фракцію БЮТ у тому, що ми поставили «політичні амбіції на перший план, замість того, щоб проголосувати за ремонт доріг». Я хочу звернути увагу лише на одне питання — про особисту довіру до міського голови. Депутатом міськради я став у 2008 році — до того був тільки спостерігачем. І відразу ж вніс питання про правомірність дій посадових осіб виконавчої влади Івано-Франківської міської ради щодо ефективного використання коштів міського бюджету в 2008—2009 роках для придбання установки для гідравлічної санації проводів газу, води й каналізації. Ціна питання — півтора мільйона гривень. Позаторік у міському бюджеті на це було виділено і виплачено 460 з лишком тисячі гривень. Торік міськвиконком вирішив переглянути умови договору, але програв усі суди. В підсумку у грудні було арештовано рахунки управління житлово-комунального господарства міськвиконкому. Їх розблокували лише після того, як з бюджету міської громади було виплачено, до речі, в обхід сесії, 962 тисячі гривень. Про це, між іншим, ми довідалися лише нині. Отож майже півтора мільйона гривень місто заплатило за установку, яка наразі не пройшла митниці і сьогодні невідомо, чи вона справна та чи потрібна іванофранківцям. Після цього у мене вже немає довіри до міського голови як розпорядника коштів громади. і ще — виникає питання: чому В. Анушкевичус особисто лобіює інтереси приватної фірми, яка невідома не лише громаді міста, а й фахівцям?

З етичних міркувань автор не наводить назви дніпропетровської фірми та її Івано-франківської філії, яка, на переконання В. Анушкевичуса, готова виконати ремонтних дорожніх робіт на 30 мільйонів гривень у борг впродовж нинішнього року. Зазначимо лишень, що в документі, який розповсюдили депутати міської ради — представники фракції БЮТ, значиться, що основним видом діяльності фірми та її івано-франківської філії є не будівництво та ремонт доріг, а інжиніринг. У традиційному розумінні, інжиніринг — це інженерно-консультативні послуги, пов’язані з підготовкою виробничого процесу, або послуги щодо забезпечення нормального перебігу процесу виробництва та реалізації продукції. інжинірингові послуги переважно надають спеціалізовані інженерно-консультаційні (інжинірингові) фірми. Інколи їх надають будівельні та виробничі компанії.


08 Квітня 2010, 10:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30