http://dp.ric.ua/uploads/posts/2009-02/1234962787_29414.jpegОднією із найбільш гучних заяв міської влади є твердження про безкоштовне медичне обслуговування громадян. Проте, багато з калушан розцінюють його по-різному. Звідси і виникає чимало непорозумінь між калуськими медиками і пацієнтами, які, у свою чергу, звертаються до влади чи іншим способом висловлюють свій протест проти придбання ліків власним коштом. Як правило, такі суперечки виникають через неправильну поінформованість калушан про спектр послуг та медикаментів, які їм може надати центральна районна лікарня, і, зокрема, ті, які вони можуть отримати безкоштовно. Виявляється, безкоштовна медицина у Калуші таки є. Але — часткова.

Найперший аргумент про безкоштовне медичне забезпечення — стаття 49 Конституції України, яка гарантує безкоштовну і своєчасну медичну допомогу кожному громадянину. Тепер ця стаття чинна тільки на папері. Пацієнти нарікають на медиків, мовляв, повинні лікувати безкоштовно. Медики дивляться у бік влади, нарікаючи на критично мале фінансування. А влада, у свою чергу, розводить руками: грошей просто немає. І, якщо кошти дадуть медикам, то заберуть від учителів чи інших бюджетників. Калуш  таки знаходить гроші, щоб місцева медицина підтримувала життєдіяльність.

Місто фінансує краще
Про те, що Калуська ЦРЛ найкраще серед подібних лікарень забезпечена медичним обладнанням та медикаменами, зокрема, говорив на сесії Калуської районної ради міський голова Ігор Насалик:
— Протягом 2009 року ми вклали у ЦРЛ понад 24 мільйони гривень запланованих та близько 12 млн. гривень додаткових коштів. При цьому ми повністю відмовилися від благодійних внесків, не диференціюємо сільських та міських жителів у питанні харчування, медикаментозного забезпечення чи інших витрат. Усі операції повинні бути безкоштовними. Цього року плануємо взяти на себе ще і витрати на пологи, заклавши у бюджет відповідне фінансування.
Тим часом у самій ЦРЛ сподіваються, що цього року отримають коштів не менше, ніж минулоріч. Така сума забезпечує не тільки нормальне фінансування закладу, але й дозволяє поліпшити техніко-матеріальну базу. Найгірший період функціонування закладу, згадують працівники ЦРЛ, — час, коли лікарня перебувала на балансі району. Тоді медики опинилися на межі виживання, а благодійні внески та придбання ліків коштом пацієнтів було звичайною практикою.
— До 2008 року, поки лікарня перебувала на фінансуванні із районного бюджету, кошти надходили мінімальні. Наприклад, на ліки для одного пацієнта на добу тоді було передбачено близько 2 гривень. На таку саму суму передбачалося і харчування пацієнтів. Навіть за тодішніми мірками, такі суми були просто мізерними. Що стосується невідкладної медичної допомоги, то якщо медикаменти і надавали, то їх потім родичам чи пацієнтам доводилося відкуповувати, — розповів “Вікнам” головний лікар Калуської ЦРЛ Іван Красійчук. — Наразі ж ми не можемо говорити про повне забезпечення медикаментами. Проте за останній рік, коли лікарня перейшла на фінансування міста, ситуація значно покращилася. Бюджет закладу збільшився навіть не на відсотки, а у рази.
У лікарні запевняють, що істотне збільшення фінансування медичного закладу — ініціатива саме міського голови. Ігор Насалик у ЦРЛ — частий гість і знає всі проблеми закладу, часто приходить із власними ініціативами щодо поліпшення життєдіяльності лікарні.
За словами Івана Красійчука, за 2009 рік Калуська ЦРЛ отримала 28 млн. 577 тис. гривень фінансування. Зарплата працівників склала близько 72% бюджету закладу. Для порівняння, у решті районів області на зарплату працівникам медзакладів іде 90-95% надходжень. Решту коштів витратили на харчування пацієнтів і, власне, на медикаментозне забезпечення. Воно, за словами медиків, — одне з найкращих у області. Утім, усі плани з покращення якості обслуговування реалізувати таки не вдалося. Адже, для повного забезпечення потреб калушан та жителів району медикаментами та медичними матеріалами, потрібна астрономічна сума. Тому надають безкоштовно тільки те, що можуть.
— Минулого року на закупівлю медикаментів ми витратили 1,705 млн. гривень. Так, вартість ліків для одного пацієнта на день складає близько 10 гривень. На харчування минулого року виділено 1,1 млн. гривень. Вартість харчування одного пацієнта складала 7-8 гривень на день, а пацієнти пільгових категорій харчувалися за 10-12 грн. на день, — зазначив Іван Красійчук. — Крім того, з людей, які перебувають на стаціонарі ЦРЛ, не беруть гроші за обстеження, аналізи. Потроху власним коштом медики ЦРЛ поліпшували і матеріально-технічну базу. На це витратили близько 350 тис. гривень. Немає проблеми у лікарні і з халатами, м’яким інвентарем (постільною білизною, подушками, ковдрами тощо).

Послуги — безкоштовні, медикаменти — частково
На які безкоштовні медичні послуги можна розраховувати калушанам та жителям району, якщо вони потрапили до Калуської ЦРЛ? Звичайно, безкоштовними є не всі медикаменти. Проте, всі послуги, які можуть нада-ти лікарі таки не вимагають оплати.
— Ми б хотіли, щоб, потрапивши до ЦРЛ, питання самостійного медикаментозного забезпечення взагалі не піднімали. Проте, і ми маємо обмежені можливості із закупівлі ліків. Тому забезпечуємо пацієнтів усім, чим можемо, — запевнив Іван Красійчук. — Безперечно, безплатно надаються медикаменти і послуги, потрібні для невідкладної медичної  допомоги. У кожному відділенні є шафи із усіма необхідними для цього медикаментами. По-друге, у лікарні безкоштовні усі види оперативного лікування. За матеріали та медикаменти, потрібні для операцій, платити також не доведеться: минулого року на забезпечення цього ми витратили 932 тис. гривень. Проте, післяопераційне лікування відбувається вже за рахунок пацієнта. Що стосується безкоштовних пологів, то і медики, і громадяни були б вдячні за таке фінансування міській владі, проте, наразі покривати ці витрати лікарня просто не має змоги.
На безкоштовне медичне забезпечення можуть розраховувати діти та громадяни пільгових категорій. Їм надають медикаменти розміром до ста гривень на перші три дні лікування. Що стосується дітей, то для них виділяють переважно антибіотики. Також дитяча лікарня повністю забезпечена шприцами та системами для венозного введення медикаментів тощо.
Калушани та жителі району, які перебувають на стаціонарі, отримують також безкоштовну діагностику та не платять за аналізи, які роблять у лікарні.

“Екологічне” обладнання творитиме чудеса
Близько місяця тому до Калуської ЦРЛ почало надходити обладнання, кошти на яке були передбачені “екологічною” програмою. Завдяки цьому, за словами Ігоря Насалика, калуська лікарня, фактично, поглинула  бюджет п’яти областей із забезпечення медикаментами.
— Перелік необхідного обладнання ми затверджували колегіально, — каже Іван Красійчук. — Зібрали всіх завідувачів відділу. Вони, у свою чергу, радилися на рахунок  придбання обладнання зі своїми підлеглими лікарями. Вислухали пропозиції кожного. Наразі ми отримали обладнання більш, ніж на 40 млн. гривень. Надходження решти гальмують технічні причини: ми зробили необхідні замовлення, проте, потрібне обладнання не завжди є на складах. Його доводиться чекати по кілька тижнів і навіть місяців. Також для частини обладнання зараз готуються відповідні приміщення. Проте, отримати за один місяць техніки на 40 млн. гривень — фантастично для будь-якої лікарні.
Усю отриману техніку перерахувати важко. Зокрема, лікарня поновила діагностичні фонди, які до цього часу були у вкрай поганому стані. Наприклад, новий рентген-апарат замінить техніку початку 80-х років минулого століття. У лікарні функціонуватиме також новий апарат ультразвукової діагностики. Досі пацієнтів обстежували на старому обладнанні, виготовленому також у 80-х роках.
Серед останніх надходжень Калуської ЦРЛ — магнітно-резонансний томограф вартістю близько 20 млн. гривень. Таких в Україні можна перелічити на пальцях однієї руки. Для такого обладнання саме готують приміщення.
Операційний мікроскоп допомагатиме, зокрема, у нейрохірургії.
— Збільшення такого мікроскопа настільки велике, що звичайна нитка виглядає під ним, як канат. Тобто, за його допомогою можна точно зшити нерв людини, — зазначає Іван Красійчук. — Крім того, мікроскоп, яким ми досі послуговувалися, розрахований на те, щоб із ним працював лікар, а асистент тільки спостерігав за роботою.  З новим мікроскопом зможуть працювати двоє спеціалістів, і це дасть можливість лікареві працювати, а асистентові — навчатися.
Ще одна новинка для калуських медиків — проведення лапароскопічних операцій (такі операції здійснюються за допомогою зонду, тому надріз робиться мінімальний. — Авт.). Наразі таке обладнання також чекає підготовки належного приміщення. 
Чекає воно і підготовки спеціалістів, які могли б його обслуговувати. З цим проблем також не мало б виникнути, оскільки підготовку персоналу бере на себе фірма-виробник обладнання.
З новою технікою працюватимуть досвідчені фахівці, тому їх навчання займатиме кілька днів. Воно проводитиметься більшою мірою у калуській лікарні, проте, певні знання доведеться здобувати у відрядженнях. Уже зараз частина персоналу проходить такі навчання.
Тому уже сьогодні до Калуша приїжджає лікуватися чимало хворих  із Рожнятівського, Долинського і навіть із Галицького районів. Проте, уже — не безкоштовно.
Калуські медики сподіваються, що найближчим часом, зокрема, коли запрацює нове обладнання, Калуська ЦРЛ стане могутнім лікувально-діагностичним центром області. Навіть сьогодні наше місто складає гідну конкуренцію обласній медицині.

12 Квітня 2010, 11:01
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47