В  той час як нові садочки у місті не будуються, старі руйнуються. Дитячий  садок у центрі міста (за приміщенням старої друкарні), на місці якого  незабаром виросте дев'ятиповерхівка.

За підрахунками «ГК», принаймні третина маленьких франківчан у вересні не зможе піти у дитячий садочок через брак місць. Щоби встигнути «стати на чергу», батьки поспішають записати своїх малюків у дитсадок задовго до офіційного набору. Вони скаржаться, що за прийом дитини у дошкільний заклад з них вимагають чималі «благодійні внески».

Андрій М. поквапився записати свого сина у дитячий садок ще у семимісячному віці. «Ми обрали садочок у центрі міста. За пропискою ми не належимо до цього садочка, та він дуже популярний, тому всі рекомендували піти записатися якомога швидше, бо там завжди великі черги», - розповідає Андрій. Хоча офіційний запис дітей у дошкільні заклади починається з 1 року, Андрієві не відмовили.

Така практика в Івано-Франківську стала нормою. Батьки, побоюючись, що опиняться в кінці черги, поспішають записати дитину до дитсадка якомога швидше. Вдруге батькам пропонують прийти і підтвердити свій вибір, коли дитині виповниться рік. Втім, дізнатися про те, чи дитина таки потрапить у садочок, можна буде лише на початку вересня. «Батьки мали би записувати дітей в один садочок у своєму мікрорайоні, а вони з переляку записуються у кілька садочків одночасно, тому ми не можемо зараз сказати, скільки дітей залишаться поза чергою», - пояснює Оксана Передрук, головний спеціаліст з питань дошкільної освіти управління освіти і науки міськвиконкому.

Забагато дітей

Зараз на обліку міськвно 1500 дітей 2007-го року народження, які збираються піти в садок у вересні. Але на 100 місць у Івано-Франківську претендує 139 дітей, відтак щонайменше третина діток до дошкільних закладів не потрапить. Причиною цьому, перш за все, є швидке зростання народжуваності. Особливо плодовитим виявився 2007 рік, коли батькам почали видавати державну допомогу на дітей. Альтернативою для діток, які залишаться поза чергою, можуть бути розвивальні заняття у приватних закладах. Кілька разів на тиждень різноманітні ігрові, спортивні та логічні заняття для дітей пропонує «Перша ластівка», клуб дошкільного розвитку «Смайлик» та інші приватні заклади.

Всього у місті працюють 27 дитячих садочків та 5 шкіл-садків із дошкільними групами, які охоплюють лише 77% дітей дошкільного віку. Садочків відчутно бракує, але будувати нові влада не поспішає. Як повідомила Оксана Передрук, виділено землю на будівництво двох садочків на 10 груп кожен у мікрорайонах Пасічна та Каскад. Але поки не затверджено кошторис і не виділено гроші, прогнозувати дату їх відкриття годі. Незабаром після капітального ремонту відкриється садочок у колишньому коледжі статистики по вулиці Вовчинецькій. Також реорганізовано у дошкільний заклад школу-садок №8.

Благодійність не зашкодить

Через брак місць завідувачі дитсадків постійно змушені відмовляти батькам, які перебувають в кінці черги. Однак, як запевняє Оксана Передрук, шестирічних дітей зобов'язані приймати усі садки: «Ми постійно відкриваємо нові групи для шестирічок, щоб усі вони мали змогу підготуватися до школи». А батькам молодших дошкільнят нерідко пропонують гарантований запис дитини у садок в обмін на благодійні внески. Мовляв, усі діти все одно в садочок не потраплять, то краще взяти тих, хто допоможе закладу матеріально і подбає про усе необхідне для своєї дитини сам.

«Я записала свою донечку в один із найпопулярніших садочків міста ще у 9 місяців», - розповіла Надія С. - «Цього року дочці буде два з половиною рочки, мене попросили прийти у червні і написати заяву на прийом. Сказали, що вона в черзі 31-а і мала би пройти». Мама трохи хвилюється, бо у групах в цьому садку зазвичай по 30 дітей. Вона готова заплатити за те, щоб дитину гарантовано прийняли. «Моя знайома теж віддавала свою дитину у цей садок і заплатила, не питаючи офіційної суми благодійних внесків. Але я чула, що у цьому закладі благодійні внески становлять 300 доларів, бо він вважається елітним». У сусідньому садку, за словами пані Надії, просять лише 300 гривень, але вони вирішили віддати дитину у заклад з кращими рекомендаціями.

Молода мама сподівається, що платити все ж доведеться менше, ніж 300 доларів, адже її дитина стоїть на черзі і вони відносяться до цього садочка за пропискою. Пані Надію здавати благодійні внески ще не просили. Але із розмов з іншими батьками, чиї діти вже перебувають у цьому садку, хто не міг здавати гроші, допомагав іншим способом: купували меблі, ліжечка, килими. Інша мама розповіла «ГК», що завідувач одного з дитсадків міста забажала за прийом дитини 400 євро. «Завідуюча пояснила, що це фіксована сума благодійних внесків. Але для нас це надто дорого, тому ми знайшли інший садок».

Тільки не в руки

Про практику благодійних внесків у міському відділі освіти знають і запевняють: просити батьків про матеріальну допомогу керівництво садочків має право. «Відповідно до закону «Про дошкільну освіту», кожен дошкільний заклад має право створити благодійну організацію, - роз'яснює Оксана Передрук. - Це не означає, що вихователь чи завідувач має право брати гроші. Ні. Благодійна організація засновується з членів батьківської громади, вибирається актив і голова піклувальної ради. Створюється рахунок у банку, затверджується статут благодійної організації.

За словами пані Оксани, батьки не зобов'язані робити благодійні внески, але мають право надавати посильну матеріальну допомогу. Держава виділяє на утримання дитини у садку 9030 гривень на рік - це кошти лише на харчування. Батьки платять за 1 день перебування дитину у садочку від 5 до 6.30 гривень, але цих грошей не вистачає на придбання миючих засобів, зошитів, альбомів, дрібних меблів, поточний ремонт тощо. Зрозуміло, що благодійні внески вітаються. Це може бути і 10 гривень, і 100, і більше. Головне, щоб гроші були перераховані на рахунок благодійної організації.

«Не може такого бути, щоб десь встановлювалася конкретна сума благодійних внесків і гроші давалися комусь в руки. Якби хтось з персоналу дитячого садка на такому попався, то людина пішла би з роботи», - запевняє Оксана Передрук. Спеціаліст з дошкільної освіти каже, що зазвичай скарги про вимагання грошей за прийом дитину у садок при перевірці виявляються лише чутками. Втім, буває й така ситуація, коли батьків ставлять перед фактом: ми можемо прийняти вашу дитину, але у нас бракує ліжок. Пані Оксана розповідає, що у деяких випадках батьки погоджуються на те, що у дитини немає свого ліжечка. Оскільки у групі щодня хтось відсутній, малюк може спати на ліжку іншої дитини.

Обов'язкове відвідування дошкільного закладу передбачене законом «Про дошкільну освіту» з 2002 року. Підказуємо «фішку» для передвиборчої програми майбутнього мера: щоб усі франківські діти могли ходити до дитсадків, містові бракує, за оцінками фахівців, ще 5-6 садочків.

Галицький кореспондент

16 Квітня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47