Як часто і чому обманюють українців медичні лабораторії

Діабет, СНІД, гепатит, рак... Є чи немає? Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» з'ясувало, як часто помиляються лабораторії.

...Медсестра знімає джгут. За останні півгодини мені вже вдруге проштрикують вену. Спершу на правій, потім на лівій руці. Крові набирають на десять пробірок.

Все - заради експерименту.

Його влаштували Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів та Український референт-центр з клінічної лабораторної діагностики і метрології. Мета - привернути увагу до помилок в аналізах, які роблять медичні лабораторії. Мою кров відправлять у п'ять різних лабораторій, що відмінно пройшли перевірку минулого року. Тоді вони тестували речовину, за структурою дуже схожу на кров. Які результати будуть зі справжньою?

Чому це важливо

Торік Юлії на сьомому місяці вагітності поставили страшний діагноз - СНІД. Одразу відправили в центр СНІДу та призначили противірусне лікування - щоб зупинити вірус на шляху до дитини. За місяць діагноз не підтвердився. Можна тільки уявити, що за цей місяць пережила жінка. Страх за життя майбутньої дитини, розпач чоловіка, якому зразу підтвердили, що він здоровий. До того ж у ліків, які впродовж 30 днів приймала Юля, - довжелезний список протипоказань та побічних ефектів. Особливо для дітей.

«Нині такі випадки - не випадковість», - констатує президент Всеукраїнської ради захисту та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

До очолюваної ним громадської організації звертаються сотні пацієнтів з однією проблемою - недостовірні результати аналізів. Інколи такі помилки призводять до смерті.

Так, майже одночасно, але з різних куточків України, звернулося двоє матерів. Їхнім маленьким донькам переплутали рівень цукру у крові - неправильно поставили кому на бланку аналізів. Замість цукрознижувальних засобів дітям з діабетом вкололи глюкозу. Дві дівчинки впали в кому. Одна з неї так і не вийшла.

Чому помиляються лабораторії

У багатьох лікарнях досі стоять історичні ФЕКи (фотоелектроколориметри), які ніде в розвинутому світі медициною вже давно не використовуються. Спеціалісти радять довіряти сучасним апаратам закордонного виробника - швейцарського Hoffman La Roche, німецького Human, іспанського RAL та інших.

Інша біда - неможливість підтримувати температурний режим. Це коли у кабінеті, де беруть кров, немає кондиціонера. За вікном +20, в кабінеті - ще тепліше, а пробірка з вашою кров'ю там стоїть кілька годин. Інколи - діб...

Через застаріле обладнання стається, за оцінкою референт-центру, приблизно 30% усіх помилок.

Інші 70% - через недбалість лікарів. Це коли з районних лікарень кров за 100 кілометрів везуть у звичайній маршрутці. За цей час білок у крові згортається.

Або коли медсестра шукає вену, поки не посиніє рука. Результат - гемоліз або руйнація еритроцитів. Достовірним такий аналіз вже не можливо зробити.

Найголовніше запитання - як часто це стається?

Скільки лабораторій помиляються

Є така інформація. З 2007 року в атмосфері секретності проводиться зовнішня оцінка якості лабораторій. Її започаткували Український референт-центр з клінічної лабораторної діагностики та метрології разом з Укрметртестстандартом.

Вони пропонують кожній лабораторії досліджувати спеціально обрані зразки, а отримані результати повертати до центру. Там їх звіряють з первісними показниками цих зразків, у такий спосіб з'ясовуючи, чи не зробила лабораторія помилки. Якщо так - референт-центр інформує лабораторію, де саме вона помилилася, через що та як цього уникнути. Середня вартість участі - 850 гривень.

Лабораторіям пообіцяли, що ніхто не буде знати, чи пройшли вони оцінку якості і якою вона була. За погані результати їх ніяк не карають - лише повідомляють про помилки.

«Свідомо» побувало у референт-центрі, що робив перевірку.

На столі Вікторії Яновської, яка керує Українським центром, щохвилини надривається телефон. Поруч з ним - копиця таблиць та графіків.

Яновська відкриває звіт. У ньому лише числа та відсотки. Жодної назви, за якою можна ідентифікувати лабораторію. Конфіденційність - це головна умова замовників.

Ось результати минулого року. З 5 778 лабораторій, які є в Україні, оцінку якості пройшли 284. Для читачів «Свідомо» референт-центр погодився розкрити інформацію по областях.

Де перевіряли лабораторії минулого року

Як видно, найбільше перевірилося лабораторій у Севастополі, на Волині та у Києві. Відмовилися від перевірки усі лабораторії Львівщини. Менше 1% перевірилися на Вінниччині, Харківщині, Херсонщині та Черкащині.

Наскільки точно роблять аналізи у лабораторіях, що погодилися пройти оцінку якості? Їм запропонували перевірити, як вони роблять два аналізи крові. Перший - біохімія. Вона дозволяє передбачити проблеми у печінці чи нирках ще до того, як вони почалися. Другий аналіз - імунохімія. Її призначають хворим на рак, щоб попередити метастази.

З 266 лабораторій, які перевірили точність своєї біохімії, 100% правильних відповідей дали 43. Більше 90% правильних відповідей (це вважається задовільним рівнем точності) було ще у 40 лабораторій. Інші 183 лабораторії (70% з тих, що пішли на оцінку якості) неприйнятно багато разів помилилися в своїх аналізах!

Дві лабораторії взагалі не дали жодної правильної відповіді. Люди, яким у цих лабораторіях сказали «все гаразд», - під загрозою.

З 98 лабораторій, які перевіряли свій аналіз на онкомаркери, 100% правильних відповідей дала 21 лабораторія. Більше 90% правильних відповідей - ще 20. Інші 57 (60% з перевірених) мали забагато помилок у своїх оцінках. Одна помилилася в усьому!

Цього року реєстрація на зовнішнє оцінювання ще триває. На сьогодні в списку охочих перевіритися чотири сотні лабораторій. Центр оцінить точність таких аналізів: біохімію, імунохімію, гематологію, визначення вірусних гепатитів, ВІЛ-інфекції, сифілісу та TORCH-інфекції, краснухи, герпесу, хламідії, гепатиту та цитомегаловірусу.

Як не стати жертвою помилки

Звісно, людина не здатна захиститися від помилок діагнозистів самостійно. Але кількох порад варто дотримуватися.

Якість аналізу починається ще у кабінеті лікаря, який його призначає. Багато лабораторних тестів потребують спеціальної підготовки. Тому, щоб зменшити ризик помилки, просіть у лікаря інструкцію. Наприклад, аналіз крові на ліпіди треба здавати після триденної безжирової дієти. Гормони визначають тільки у конкретний час. Зазвичай всі аналізи крові здаються натщесерце - не раніше, ніж через 12 годин після останнього прийому їжі. На результат аналізів може впливати прийом медикаментів, куріння, споживання жирної їжі.

В лабораторії поцікавтесь, на якому обладнанні працюють. Якщо почуєте про ФЕК - тікайте...

Дізнайтесь, чи не перевозитимуть ваші аналізи в іншу лабораторію. Якщо знаєте, куди, - їдьте і самі здавайте аналіз на місці. (За даними референт-центру, на сьогодні підтвердили безпечність та якість транспортування по всій території України лише дві лабораторії).

Поцікавтеся, чи проходила лабораторія оцінку якості. Це стимулюватиме їх дбати про власну репутацію.

І завжди варто перевіритися ще раз - в інший лікарні.

Що виявилося у моїй крові? Усі п'ять лабораторій-відмінниць, де вона перевірялася, - лабораторія Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», лабораторія Олександріївської лікарні у Києві, лабораторія Донецького обласного клінічного територіально-медичного об'єднання, приватні мережі «Діла» та «Сінево» - дали однаково точні результати.

Я виявилася здоровою.

«Ви сходіть у свою поліклініку, - посміхаючись, порадив колишній працівник лабораторії, який побажав залишитися неназваним. - Тут ви отримаєте результати. Там може статися все, що завгодно. Вони працюють напівручними та ручними апаратами».

Я пішла. І «все, що завгодно» сталося.

«Зачекайте, - дівчина в білому халаті перебирає папірці на столі. Мого прізвища немає. - У нас після свят така плутанина. Приходьте краще за тиждень».

І тут же додає: «Якщо щось термінове, можу порадити гарну приватну лабораторію. Тут недалеко».

До речі:

Всеукраїнський конгрес з безпеки медицини та Всеукраїнська рада захисту прав і безпеки пацієнтів відкрили гарячу лінію для тих, хто не задоволений роботою лабораторії чи отримав від неї недостовірний аналіз.

Безкоштовний номер для всієї України - 0 800 309 509

Галицький кореспондент

16 Квітня 2010, 13:06
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47