Владу в області голова ОДА Михайло Вишиванюк будує за принципом єдиноначальності.

Новопризначена влада в регіонах успішно наслідує поведінку столичної верхівки. Не минуло й двох місяців після інавгурації, як Віктор Янукович, скориставшись розгубленістю й суперечками в таборі опозиції, зумів сконцентрувати у своїх руках майже «кучмівські» повноваження. Подібно в областях: президентські намісники швидко й рішуче створюють свої команди і встановлюють правила гри. Прикарпаття - не виняток.

Єдиновладдя

Франківщина для ставленика Віктора Януковича - не подарунок. Переможець президентських перегонів отримав тут найменше голосів в Україні в обох турах, а в радах різних рівнів - від сільських до обласної - регіонали або відсутні зовсім, або мають маленькі групи. Місцева ж політична, гуманітарна і бізнесова еліта ніколи не відзначалася сентиментами до лідера «біло-блакитних» та їхньої ідеології. Відтак можна тільки дивуватися, як швидко й жорстко Михайло Вишиванюк звів до нуля такий потенційно високий «опір матеріалу». Вистачило двох засідань недавно створеної Ради економічно-соціального розвитку регіону і однієї колегії ОДА на виїзді.

Губернатор відкрито заявив, що владу в області він організує за принципом «єдиноначалія». Хто стане цим «єдиним началом», пояснювати зайво. Михайло Вишиванюк не втомлюється повторювати, що жодних кадрових змін без його відома в ОДА, РДА, навіть у територіальних органах центральної влади не терпітиме, а від підлеглих насамперед вимагатиме беззастережного виконання доручень. Відтак єдиним центром прийняття важливих для регіону рішень стане кабінет на третьому поверсі адміністрації.

За такого розкладу обласна рада, колегія чи Рада з розвитку регіону можуть звестися до декору, який лише підсилюватиме і виправдовуватиме загальний дизайн влади, накреслений губернатором. З іншого боку, в умовах нинішньої кризи ефективність влади буде визначатися її здатністю швидко й рішуче приймати рішення, які негайно виконуватимуть підлеглі. А це можливо тільки за умови майже армійської дисципліни й муштри.

Важка рука з віником

Що він уміє муштрувати і рука при потребі не здригнеться, Михайло Вишиванюк продемонстрував у Джурові 7 квітня на виїзній колегії ОДА. На захід запросили не тільки чиновників з ОДА й РДА, а й сільських і міських голів - всього понад 500 осіб.

Спершу Михайло Вишиванюк оголосив склад Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю і заявив, що члени ради «автоматом переходять у колегію ОДА».

Першим серед доповідачів виступив заступник голови ОДА Василь Брус з інформацією про стан розрахунків за енергоносії. Станом на 6 квітня загальний борг Івано-Франківщини за спожитий природний газ складає 106 837 544 грн. Серед найбільших боржників ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" із сумою майже 90 млн. грн. та калуське підприємство "Водотеплосервіс", яке заборгувало більше 6,5 млн. грн. Назвавши ще декілька боржників, Брус підсумував: «Рік будемо жити непросто, треба сконцентрувати і мобілізувати зусилля по розрахунках за енергоносії». Рішення колегії з цього питання Вишиванюк виніс одноосібно: «Виконати доручення Кабміну, боржників відключити і на цьому поставити крапку».

До слова запросили начальника обласного УЖКГ Романа Семківа. Михайло Вишиванюк поцікавився в нього, який з населених пунктів області найкраще підготувався до Великодня, а який отримає від губернатора ганебний перехідний приз - «демократичний віник». Коли Роман Семків з третьої спроби так і не зміг дати чіткої відповіді, губернатор відрізав: "Сідай! Заяву на звільнення. І - до побачення».

У своєму виступі Михайло Вишиванюк запевнив, що «як в Україні, сформуємо чітку вертикаль влади і в області». «Її стрижнем стане результативна робота, на яку й хочу налаштувати присутніх. А головне завдання - праця на благо людей. Закликаю голів рад і РДА не ділити владу, а діяти пліч-о-пліч. Ми дамо раду кожній сільраді, на яку немає ради. Знайдемо раду на все й на кожного», - пообіцяв губернатор.

Правда, страшного віника того дня ніхто так і не отримав. Михайло Вишиванюк змилосердився над "найгіршими", бо ж Благовіщення. Але, щоб ніхто не розслаблявся, губернатор, розмахуючи двометровим віником з трибуни, пригрозив: "Ми підведемо підсумки двомісячника по благоустрою територій. І за перші місця будуть премії, ордени, медалі, а за останнє місце - перехідний "демократичний віник".

Не довелося довго чекати й наступного «дня ґазди». Вже у вівторок, 13 квітня, на засіданні Ради розвитку регіону отримали на горіхи чиновники від культури, які, на думку губернатора, неефективно витрачають бюджетні кошти на сумнівні міжнародні фестивалі в селах і на гастролерів з сусідніх обласних центрів. Кволу спробу поки що начальника управління культури Володимира Федорака прокоментувати ситуацію Михайло Вишиванюк різко обрубав: «Жінці вдома будеш коментувати». Відтепер, заявив губернатор, усі культурні акції за підтримки обласного бюджету повинні узгоджуватися з облдержадміністрацією. Підтримати таку вимогу і висловити свої пропозиції з розвитку культури на Прикарпатті він запросив присутніх у залі представників інтелігенції. Ризикнув відгукнутися тільки письменник і викладач Степан Пушик, до речі, член Ради розвитку регіону. Щоправда, у своєму щирому пориві догодити губернатору він дещо перехвилювався і виявився більшим католиком, ніж папа Римський, чим розсмішив присутніх і, здається, здивував самого Михайла Вишиванюка. Степан Пушик вимагав заборони мікрохвильових печей у школах, бо «від них плавляться мізки і навіть яєчка» нашої незміцнілої молоді, заборони мобільних телефонів у церквах, відновлення поїздок сільських делегацій до драмтеатру і репортажів про «життя простих доярів і робітників» у місцевій пресі.

Одним із ключових для відродження Прикарпаття, на думку Михайла Вишиванюка, є питання розвитку сільськогосподарського виробництва. Про стан і перспективи АПК в області доповідав заступник голови ОДА Василь Брус. Говорив про нецільове використання земель, про вапнування і навіть посадку «енергетичної верби», з якої виробляють брикети для котлів на альтернативних видах палива. «Василю, лиши вербу в спокої. Сідай», - не витримав Михайло Вишиванюк, так і не дочекавшись відповіді на свої питання про виробництво й переробку в області м'яса, молока і цукрового буряка. Губернатор назвав ганебною ситуацію, коли продукти з Прикарпаття возять на переробку в Чернівецьку, Тернопільську чи Хмельницьку області, а місцеві заводи ріжуть на брухт. Зарадити цьому можна тільки створивши вертикально інтегровану систему виробництва й переробки сільськогосподарської продукції в регіоні, наголосив Михайло Вишиванюк. Наскільки вдасться владі зреалізувати на практиці цей регіональний протекціонізм, передбачити важко. Принаймні попередникам нинішнього губернатора в цьому не надто пощастило.

Рада також зобов'язалася розробити й запропонувати на розгляд центрального Комітету з соціально-економічного розвитку країни пропозиції з покращення обласної господарки в нафтохімічній галузі, регуляторній політиці, інфраструктурних проектах, реформуванні ЖКГ тощо. Віктор Янукович пообіцяв за десять років вивести Україну в двадцятку найрозвиненіших держав світу, нагадав Михайло Вишиванюк, тому планувати потрібно на десятиліття: «Як собі наплануємо, так область і буде рухатися 10 років».

Більшість імені Вишиванюка

На сьогодні формування губернаторської вертикалі - на стадії завершення. Призначено, бодай в якості т.в.о., усіх заступників. Правда, серед них не виявилося гуманітарного. На цю посаду начебто висувався Роман Іваницький, який вже обіймав її за часів попередньої каденції Михайла Вишиванюка. Втім, за інформацією «ГК», уряд скоротив кількість заступників голів ОДА, і наразі вакансії для віце-губернатора з культури просто немає, а відповідні повноваження доведеться взяти на себе комусь із призначених, найімовірніше Роману Струтинському. Роман Іваницький тим часом може очолити відповідне управління в ОДА.

Незабаром стане відомий і повний склад голів РДА. Однак вже сьогодні зрозуміло, що частина «колишніх» збереже посади. Серед таких - голова Долинської РДА Петро Шкутяк, батько якого, народний депутат-«нашоукраїнець», екс-мер Івано-Франківська чимало часу на днях провів у кабінеті Михайла Вишиванюка. Крісло голови Косівської РДА залишиться за Ярославом Шинкаруком, Тлумацької - за Василем Сенівим. Перший заступник екс-губернатора Миколи Палійчука Юрій Бодоряк, імовірно, посяде Надвірнянщину, а давній колега Михайла Вишиванюка по партійній роботі Михайло Негрич - посаду голови Коломийської РДА.

Логіка призначень очевидна. Окрім лояльності призначених, важливою є підтримка, яку в обмін на посади районних керманичів отримає Михайло Вишиванюк в обласній раді. Схоже, голоси найбільшої фракції (61 з 120 голосів) губернатор вже отримав. Прихильність «Національного вибору» забезпечує присутність Богдана Боровича в Раді розвитку регіону, куди також увійшли екс-губернатор Микола Палійчук, народний депутат Роман Ткач і депутат обласної ради Андрій Романчук. Є в Михайла Вишиванюка і невеличка власна фракція - «Відродження Прикарпаття». Депутати з опозиційної фракції БЮТ також приєднаються до цієї більшості - або «тушками», або в якості так званої «конструктивної опозиції». Імовірно, що губернатору вдасться сформувати небачену за останні п'ять років більшість в обласній раді. Навіть за відсутності фракції Партії регіонів і задовго до місцевих виборів.

Галицький кореспондент

16 Квітня 2010, 14:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 17 Квітня 2010, 22:38
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30