Огляд хотілося б розпочати із ОДА, адже не секрет, що саме новий-старий губернатор є особою, до якої наразі прикута  найбільша в області увага. Значну зацікавленість з боку громадськості викликають не лише кадрові ротації, але й те, чим власне й планує займатись Михайло Вишиванюк найближчим часом.

    Варто зауважити, що Михайло Васильович протягом довгих років професійної діяльності на різних посадах здобув собі імідж типового господарника, який вдало поєднується з іміджем ефективного, хоч подекуди й жорсткого управлінця. Він звик тримати все під контролем, бути в курсі всіх справ й приймати однозначні, хоч подекуди й жорсткі рішення. До свого першого приходу на посаду губернатора у 1997 році М. Вишиванюк безпосередньо займався питаннями сільськогосподарської сфери.

    Відповідно, якщо для колишнього губернатора  Миколи Палійчука пріоритетним був  розвиток туризму, то новий очільник ОДА поруч із важливістю туристичної  галузі, перевагу віддає все-таки сільському господарству. Схоже, що найближчим часом в області можна буде стати свідками масового примусового обезземелення на користь громади господарів, що використовують земельні угіддя не за цільовим призначенням. Окрім того, судячи із заяв, планується налагодити процес виробництва та переробки сільськогосподарської продукції.

    Іншими  першочерговими заходами ОДА мають  стати впорядкування та розвиток населених пунктів, в першу чергу  звичайно сільських, будівництво доріг; створення сприятливого інвестиційного клімату; боротьба з корупцією. Все це, як заявляє губернатор, задля перетворення регіону на «писанку» й у напрямі виконання передвиборної програми Президента України В. Януковича «Україна для людей».  

    Допомагати в цьому М. Вишиванюку мають як його заступники та голови РДА, так й спеціально сформована Рада з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю, до якої увійшли практично всі найвпливовіші в області особи. Даний координаційний орган не лише убезпечить нове керівництво від жорсткої критики, дозволить тримати всі нитки управління в одних руках, але й суттєво змінить політичну ситуацію в області, як і перспективи деяких політичних сил. 

    Зміни в складі Ради від 13.04.2010р. роблять ці тенденції ще більш очевидними…

    З народних депутатів, які представляють нашу область, в Раду не ввійшли В. Келестин, Д. Шлемко та З. Шкутяк.

    Ситуація  з В. Келестиним та Д. Шлемком є доволі зрозумілою. В. Келестин досі не приймав надто активної участі в житті області, однак є близьким до Ігоря Насалила, що дає привід розраховувати на налагоджену співпрацю в майбутньому. Д. Шлемко, як ярий прихильник БЮТу, скоріш за все опиниться в опозиції.

    Щодо  З. Шкутяка, то тут не все так однозначно. З одного боку, Зіновій Васильович має дуже значний вплив в області й очолює анонсовану Віктором Ющенком депутатську групу «Наша Україна» у Верховній Раді (щоправда, наразі незрозуміло хто ще з нардепів туди входить). З іншого боку, напевно таки даються в знаки часи «колишнього протистояння» з губернатором. Разом з цим, Петро Шкутяк скоріш за все таки залишиться на посаді голови Долинської РДА.

    Зменшення впливу З. Шкутяка в області тягне за собою й послаблення позицій «Нашої України» в цілому. На цьому фоні задекларований спільний похід у місцеву владу «Нашої України», «Спільної праці» та «Народного Руху ім. В. Чорновола» виглядає доволі неперспективно. Хотілося б звернути увагу читачів на розпочатий ремонт фасаду будинку, де розміщений офіс «Спільної праці» (на фото). Організація, яка претендує на роль провідної громадської сили в області, проводить ремонт лише 1/6 частини фасаду. Можливо не все так добре… 

Можливо, ваш переглядач не підтримує формату цього зображення.

«Спільна праця» «впливає» на 1/6 свого фасаду. 

      Не  все так добре і з «Народним Рухом ім. В. Чорновола». Поспіхом створюючи громадську організацію з колишніх членів НРУ, Михайло Івасютин вочевидь забув спитати дозволу в самого НРУ й зареєстрував «Народний Рух ім. В. Чорновола» за адресою вул. Шевченка 5. Натомість Ігор Шумега та Ліліана Симонович, як нові очільники РУХу, не схвалили це рішення й залишили нову організацію практично без даху над головою. До цього всього М. Івасютин, на превеликий жаль, ще й потрапив в лікарню – чи то після «дорожніх розборок» з мером, чи то перед очевидно неминучим звільненням з посади заступника керівника апарату ОДА (по боротьбі з міським головою).

      Виходячи  із таких тенденцій, слід очікувати створення напередодні місцевих виборів нової політичної сили. Найбільш імовірним може стати створення об’єднання не трьох, а двох губернаторів – М. Вишиванюка та Р. Ткача. До них ще може приєднатися Микола Круць в якості серйозного джерела фінансування. Така сила змогла б консолідувати навколо себе різнопланову політичну еліту області, а також задіяти адміністративний ресурс для організації місцевих виборчих перегонів.

      Відсторонюючи З. Шкутяка від владного олімпу в області, М. Вишиванюк наврядчи забув й про обласну раду. В найближчому майбутньому нам, вочевидь, слід очікувати переформатування більшості і в цьому колегіальному органі під потреби Михайла Васильовича. Не виключено, що і частина БЮТу, орієнтована в першу чергу на В. Бруса та Б. Гдичинського, буде приймати участь в формуванні нової більшості. Так, заступник Міністра юстиції України Б. Гдичинський нещодавно був включений до Ради із питань… , а В. Брус вже є заступником ОДА. Внаслідок таких подій в опозиційній частині БЮТу можуть залишитись лише одіозний Юрій Романюк, його земляк з с.Отинії Олександр Левицький та, орієнтовані на них, хлопці, що проводили акцію «Нагодуй горобчика».

      Така  ж ситуація і з фракцією «Національний вибір»: Б. Борович в Раді з питань…, – фракція - в сформованій більшості, і нічого страшного, що підтримували БЮТ.

      «Український  народний блок Костенка і Плюща» організовувати будуть Р. Струтинський та Б. Остафійчук. Підконтрольне М. Вишиванюком «Відродження Прикарпаття» організовувати взагалі не потрібно. А Роман Ткач та Андрій Романчук ймовірно забезпечать незалежних від Зіновія Шкутяка депутатів з «Нашої України».

      Переформатування  більшості вочевидь призведе й до змін у керівництві обласної ради. Тут можна очікувати насамперед звільнення когось із заступників. Охочих на це місце знайдеться достатньо, однак найбільш реальною кандидатурою є «знову наближена» до Михайла Вишиванюка Ольга Бабій. За таких обставин постане дилема із пошуком наступника Ольги Михайлівни на посаді генерального директора ОТБ «Галичина». Ідеальним варіантом для неї була б можливість одночасного перебування на двох посадах… Головою обласної ради скоріш за все й надалі залишиться Ігор Олійник – мовляв: «Мушу слухати М. Вишиванюка, бо це на користь громади». 

      Такого  варіанту розвитку подій можна очікувати  ще до затвердження бюджету.

      Продовжується інтрига з призначенням «гуманітарного» заступника, обов'язки якого після звільнення Василя Гладія виконує керівник апарату Роман Струтинський. Ймовірною виглядає спроба губернатора скоротити одну посаду заступника. Можливо, що Михайло Вишиванюк чекає на перехід Ігоря Зварича до Верховної Ради, після чого віддасть економічний блок незамінному Василю Брусу і все-таки візьме гуманітарного заступника.

      Бліцкриг Партії Регіонів дещо скинув оберти. Мабуть, через велике бажання Президента проводити співбесіди з кандидатами на посади голів райдержадміністрацій особисто. Губернатор опинився у ситуації, коли змушений запрошувати на наради та колегії всіх голів: і ще не звільнених «старих», і ще не призначених «нових». Можливо, така ситуація спрацює на користь більш толерантної та цивілізованої передачі влади. Однак ініціатива залишати старих голів РДА на посадах заступників, наврядчи знайде схвалення серед новопризначених голів. Кожен «старий» голова буде намагатись приховати допущені ним недоліки і пригальмовувати ініціативи нового керівництва. А це – свого роду бомба сповільненої дії. Тому поки що незаміненим головам РДА краще, мабуть, потрохи починати шукати собі іншу роботу й постаратися поки ще є можливість підчистити всі хвости, особливо ті, якими можуть зацікавитися правоохоронні органи.

      Ще  одне наболіле питання – міський  голова Івано-Франківська. Тут також, як видно зі складу Ради з питань…, намітився певний прогрес. Активно почав проявлятися молодий банкір Андрій Рязанцев. Він – не нова фігура в місцевій політиці, але разом з тим в нього поки немає надоїдливої впертості, нечесних очей чи зіпсованої за роки влади репутації «інших» кандидатів. Не виключено, що нова владна команда спробує поставити на молодого банкіра й саме він буде грати основну скрипку в боротьбі за мерське крісло.

      Що  ж, роки правління колишніх комсомольців та теперішніх «європейців» підходять до кінця і, можливо, ми нарешті усвідомимо, що господаркою повинні займатися не політики, які просто піднімають тарифи на вивезення сміття, а професіонали, які здатні знайти спосіб здешевити цей процес.

Ігор  ДЕБЕНКО, політолог   

18 Квітня 2010, 14:56
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 18 Квітня 2010, 20:29
Відповісти

Автор: , 18 Квітня 2010, 23:12
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2010, 9:10
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2010, 9:25
Відповісти

Автор: , 19 Квітня 2010, 12:06
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39