Перший паспорт — у 100 років

Днями я довідалася, що заступник начальника Городенківського РВ МВС Ігор Липчук  та керівник  сектору громадянства  Вікторія Синчук поїдуть до віддаленого села для урочистого вручення паспорта... 100-річній бабусі. Першого в житті! Тож я не могла упустити таку нагоду поспілкуватися з довгожителькою. Розмова, правда, виходила дещо односторонньо, бо бабця Катерина ось уже четвертий рік поспіль самотужки не встає, майже не чує та недобачає. Однак чужих людей одразу ж розпізнала. Від вручення паспорта довго відмовлялася пояснюючи це тим, що на той світ його вже не треба. Та довелося дати згоду, бо інакше приватизацію житла не здійснять.

Ікона — оберіг від голоду

Правнуків Ромчика й Віточку впізнала, як лише ступили на поріг. А малі прийшли з гостинцями: прабабця любить смачненьке! Завше приносять їй як не яблучко, то ягідку чи й цукерки. Або навіть пучок м’яти чи рум’янку, щоб раділа з ароматів, бо не може самотужки натішитися різнотрав’ям. Так-так: старість — не радість, дай Боже, звичайно, кожному до 100-ліття при повному розумі дожити. А бабці Катерині від того ще важче: cтільки всього пам’ятає, охоче розповідає і правнукам, й односельцям, які часто навідуються, але почути слів навіть найрідніших людей уже не в силіѕ Та все випитує, чи давні лави та піч у старій хаті зберегли молоді. Внучка Леся мешкає там із чоловіком, по-своєму довелося таки щось переобладнати.А от в кімнаті, де бабця Катерина живе з єдиною дочкою Марією, все полишили без змін: та ж, гаптована ще кілька десятиліть тому, скатертина на столі, давні меблі. Над шафою — мальований на склі образ ісуса Христа, а над ліжком — в старовинній рамці ікона, на котрій зображено Матір Божу, яка годує грудьми немовлятко-ісусика. Зауваживши наш зацікавлений погляд, старенька розповідає, що той образ їй дали під час повоєнного голоду: він вважався своєрідним оберегом і охороняв родину від голодної смерті.

Від німців і в гною ховалися

Досі пам’ятає старенька, як ховалася від німців у гною, коли незаможних вивозили на роботу до Дойчлянду. Щоб не стати остарбайтером, залізла в найбільшу купу. Аж задихалася від страху, бо фашисти ходили зовсім поруч і промацували кожен куток...


Замовкає на мить, а дочка розповідає далі, що мама були віддані, але чоловіка вбили. А Марія вже відтак «знайшлася», то й пишеться «по мамі» — Керніцька. Була вже ненька тоді немолодою, бідувала, то годі було в тяжкий повоєнний час сподіватися на життя в заміжжі. А що була працьовитою, то й поважали її односельці. Та ще вишивала. По війні це ледве не коштувало вправній майстрині життя. Одному молодому воякові вишила тризуб на сорочці. То власті допитували, чия то робота. Але хлопчина, що робить йому честь, не зізнався, бо відчував, чим би то обійшлося майстрині. Так і порвали на ньому вишиванку на шматки.

А ще вміла Катерина прибирати молодих до шлюбу. і чільце та віночок власноруч виготовляла, й сорочки вишивала, й плахти і запаски ткала. Та навіть коралі вміла плести з бісеру. Укладала їх на шию молодій поверх білої хустки, а вже другого дня пов’язувала молодицю переміткою. Привчала Катерина до того весільного мистецтва й малу дочку, бо треба було не лише на шматок хліба заробляти, а й сяку-таку хату побудувати.

«А ми з тої гусочки господарку звили»

Маленькій Марії за роботу (заробляла плетивом) сусідка дала якось криве гусеня. А що вбирали до шлюбу заможних наречених, то й пристарали ще. З тієї гусочки й «звили» господарку. Марія розповідає, що мама й досі пам’ятають усіх своїх доброзичливців: моляться за тих, хто колись шматок солонини приносив чи буханець свіжоспеченого хліба. Бо не було ні що з’їсти, ні у що вбратися. Навіть директорка школи якось змилосердилася над здібною ученицею й обдарувала одежиною. До колгоспу Катерина не спішила: ткала вереньки, плахти, рушники, робила коралі. Файні чічки виходили! Та зрештою примусили вступити. Жили економно, перебиваючись на бараболі, змащеній козячим лоєм. Доні давала одне яйце «на кіно», та ще лижву з дошки витесувала для зимової розваги.

Захоплення доньки науками Катерина не перечила, хоч сама була неграмотною. По закінченні восьмирічки Марія вступила до престижного тоді Коломийського технікуму радянської торгівлі. Там також навчалася на «відмінно». Якщо врахувати, що на тиждень мама давала п’ять рублів, тридцять рублів підвищеної стипендії важили багато.

— Старалася щоразу мамі то на фартух обріз полотна придбати, то на спідницю, — розповідає. — Сама ж одягалася вбого. Зате якою радістю було, коли скерували на практику до Ялти: отоді вперше побувала на морі. Відтак працювала в найбільшому коломийському гастрономі. Як вийшла заміж та своїх донечок дочекалася, і їм освіту дала. Леся по закінченні на «відмінно» педучилища вступила одразу на третій курс інституту, тепер викладає іноземну мову. Зять Віктор наразі без роботи, але фундамент на нову хату вже заклали. Молодша донька, Ганнуся, живе в райцентрі, щоправда, нині працює в Чехії.

І чарчина доброго винця

Розпитуємо, як бабці Катерині вдалося майже до ста літ дожити. Каже, що до «дохторів» не зверталася ніколи й у лікарні не лежала. Сама, мовляв, знає на все лік. Ще в молодості, як вибирала коноплі із загати, застудила ногу. То порадили зігріти компресом зі щойно змолоченого жита. До ранку й минулася опухлість. Від гарячки прикладала і собі, й навіть онукам та правнукам «плястерки-косинки» із сирої картоплі. Й досі шанує всі трави, каже, що все, що на землі вродилося, помічне. До хворого горла радить прикладати компрес зі звареної та пом’ятої картоплі в торбинці. Від переляку зливала віск, чи не з усього села приходили. Та ще вміла старенька сни тлумачити.

Ніби відчуваючи, про що ведемо бесіду, бабця Катерина розповідає, що її часто відвідують односельці. Знаючи бабусин характер, молодші добагають: хоч на старості літ нехай посмакує то апельсинкою, то ковбаскою. Може й чарчину доброго винця перехилити.

Автомобіль на 100-річчя

Бабуся ж свідома того, що їй виповнюється 100 років. Чекає не дочекається того врочистого дня, бо десь-хтось пообіцяв старенькій, можливо, й жартома, автомобіль подарувати до такого поважного ювілею. Тому й перепитує, чи ще довго чекати. А призналася якось, що віддала би авто малому Ромчикові.

Та ще має одну мрію 100-літня Катерина Керніцька — вийти самотужки на сонечко, на світ Божий подивитися, помолитися в капличці: за всіх, кого коли-небудь знала, просити в Бога прощення за все, що було не так на її віку.

19 Квітня 2010, 11:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47