Чистота дорожчає: в Івано-Франківську майже вдвічі зросте тариф на вивезення твердих побутових відходів. Хто й скільки заробляє на смітті в місті?

Щойно в жовтні минулого року Івано-Франківський міськвиконком підняв тарифи на вивезення сміття з 3, 68 грн. до 4,42 грн., як вже готується його майже подвоїти - до 7,03 грн. До такого непопулярного кроку владу змушують місцеві компанії, що займаються вивезенням і захороненням побутового сміття. Перевізники нарікають на різке здорожчання паливно-мастильних матеріалів, підвищення офіційної зарплати, хронічні борги населення. Усі учасники франківського сміттєвого ринку ще грудні-січні цього року звернулися до інспекції з контролю за цінами в області, підтвердили свої витрати й обгрунтували потребу підняти тариф. Чиновники міськвиконкому лише виправдовуються, мовляв, нічого не вдієш, такі тепер встановлені урядом правила: якщо не піти назустріч перевізникам, доведеться компенсувати їм збитки з міського бюджету, а грошей у ньому - катма.

Але «переведення стрілок» на цінову інспекцію й постанови кабміну не врятувало міську владу від критики. Опозиційний до міського голови «Громадський форум» негайно скористався моментом, аби звинуватити міського голову Віктора Анушкеичуса в «кричущій безвідповідальності і цинічному нехтуванні інтересами пересічних громадян». Лідер Форуму Юрій Соловей, який збирається позмагатися на виборах за посаду міського голови, звернув увагу, що «офіційний індекс інфляції навіть з урахуванням економічної кризи в Україні в кілька разів нижчий від коефіцієнту запланованого підвищення тарифів».

Про «чиновницьке визискування» заявила міська організація «Свободи», яка схильна вбачати в діях влади і перевізників «відверте зневажання титульної нації».

Минулої середи, 14 квітня, міськвинком провів громадські слухання з приводу зростання тарифів на послуги найбільшого міського перевізника відходів - ВАТ «АТП 0928». Невдячна місія переконати громаду в неминучості й необхідності платити більше випала заступнику начальника управління економiчного та iнтеграцiйного розвитку МВК Василю Ковальчуку і голові правління «АТП 0928» Максиму Василечку.

«Це не забаганка голови правління, - пояснював Василь ковальчук. - Є об'єктивні чинники і закон, яким ми керуємося - про «Житлово-комунальні послуги», стаття 31. У ній сказано, що надавач послуг звертається до виконкому зі своїми витратами, і якщо витрати не будуть затверджені, то треба передбачати в міському бюджеті компенсацію різниці... Така ситуація у більшості міст України, можете подивитися на рівень тарифів. У Франківську вони одні із найнижчих».

Ціни на паливо за останнє півріччя зросли настільки, що вже у першому кварталі 2010 року підприємство отримало від'ємний фінансовий результат, наголошував Максим Василечко. Підтвердив обгрунтованість підвищення тарифу і представник цінової інспекції, щоправда, порекомендувавши МВК переглянути норму накопичення сміття на одного мешканця з 2 до 1,5 кубометра, що дало б змогу звести тариф з пропонованих 7,03 грн. до 5,38 грн. Цінова інспекція також попередила міську владу і ВАТ «АТП 0928» про загрозу зниження рівня оплати населенням за послуги, що позначиться і на фінансовому стані підприємства, і на ситуації в місті.

Втім, на всі аргументи присутні пенсіонери відказували, що пенсію їм уряд вдвічі не піднімає, і ціна понад 7 грн. для них є просто непідйомною. Ми готові платити більше, погоджувалися учасники слухань, але ж не настільки. Особливе роздратування в учасників слухань викликала інформація про 580 тис. грн. прибутку, які отримало ВАТ «АТП 0928» у минулому році. «Якщо в них є заробіток, - не заспокоювалися люди, - навіщо піднімати ціну?» Той заробіток - тільки на папері, безрезультатно намагалися пояснити далеким від нюансів бухгалтерської звітності слухачам чиновники. Навіть тариф 7,03 грн. лише компенсує витрати й не обіцяє прибутку. А якщо не підняти ціну, підприємство зупиниться, а місто потоне в смітті. Якого Івано-Франківськ продукує в рік приблизно 300 тис. кубометрів.

Ці сотні тисяч кубів сміття з Івано-франківська на полігон твердих побутових відходів у Рибному вивозять 4 підприємства. За кожним закріплена територія певних ЖЕО. Так, «АТП 0928» обслуговує мешканців ЖЕО №1, №3, №4, №7, №8, всього майже 100 тис. осіб. Це найбільша за кількістю абонентів територія. ВАТ «АТП 2222» працює на території ЖЕО №2 і №3, ПП Гуменюк - ЖЕО №6. Компанія «Грінко-Франківськ» збирає сміття в центральній частині міста у межах ЖЕО №9.

З липня минулого року підприємства-перевізники збирають плату безпосередньо з абонентів - з населення і організацій. До того мешканці за вивезення сміття сплачували ЖЕО, а ті вже розраховувалися з перевізниками. А частіше - не розраховувалися. Така практика довела «АТП 0928» до банкруства. Борг сягнув 2 млн. грн. Витягнути підприємство з боргової ями міській владі вдалося тільки продотувавши ЖЕО-боржників, а «АТП 0928» уклало з податковою угоду про реструктиразцію свого боргу. Навіть на сьогодні населення боргує перевізнику приблизно 1,6 млн. грн.

Здавалося б, відтепер на смітті можна добре заробляти. Якщо на території «АТП 0928» мешкає 100 тис. осіб, то навіть за ціною 4,42 грн. підприємство за місяць мало б отримувати 442 тис. грн. тільки з населення, для якого тариф передбачає рентабельність 9%. Крім того, на цій території працює чимало комерційних організацій, для яких тариф розраховується з 50%-ою рентабельністю. Влада також допомагає підприємству, купуючи за бюджетні кошти чи гроші обласного екологічного фонду транспорт і контейнери. Така прихильність саме до цього перевізника пояснюється тим, що місту належить 51% акцій у ВАТ. І все-таки, як пояснюють його акцінери, сміття - це не бізнес.

Понад 40% акцій «АТП 0928» з 2006 року контролює близький до чинного мера депутат міської ради Ріафет Гасимов. Не в останню чергу завдяки його зусиллям підприємство ожило після банкрутства. Але повноцінним бізнесом вивезення сміття, каже підприємець, так і не стало: «Якщо населення боргує півтори мільйони - то який бізнес?» Ріафет Гасимов вважає, що й підтримка влади могла б бути відчутнішою, адже сміття - це передовсім соціальна проблема для міста, а не економічна. Тепер підприємець каже, що готовий хоч завтра позбутися «неліквіду», але навряд чи знайдеться інвестор, охочий взятися за таку невдячну справу.

У непростому фінансовому становищі й решта гравців на ринку. І «АТП 2222», і «Грінко» боргують комунальному підприємству «Полігон» за захоронення відходів. Населення не поспішає підписувати угоди з перевізниками, що не дає змоги притягнути злісних неплатників до відповідальності. З іншого боку, відсутність угоди позбавляє й отримувачів послуг шансу покарати підприємство за неякісне обслуговування.

Значні проблеми для перевізників створюють приватні структури - офіси компаній, ресторани, магазини, які просто підкидають своє сміття в контейнери біля багатоповерхівок, уникаючи оплати. За словами директора «Грінко» Володимира Мендели, лише на території, яку обслуговує його підприємство, в такий спосіб воліють позбуватися сміття майже 70 геть не бідних комерційних структур. Ці витрати лягають на перевізників. Подібних турбот завдає і приватний сектор довкола міста, мешканці якого скидають сміття в контейнери в сусідніх багатоповерхових мікрорайонах. Відтак, відповідальність за підвищення тарифів слід розділити разом з владою й підприємцями і мешканцям міста.

Як і «АТП 0928», компанія «Грінко» ще в грудні минулого року звернулася до МВК з пропозицією півдищити тариф. Цінова інспекція підтвердила обгрунтованість витрат підприємства, але МВК тоді відхилив пропозицію. Схоже, цього разу владі відкрутитися не вдасться. Правда, зазначає Володимир Мендела, «хоч піднімати тариф треба, але питання із сміттям це в місті не вирішить». Це лише відкладе на певний час розв'язання проблеми. В усьому світі, каже підприємець, влада робить вищим тариф не на вивезення, а на захоронення відходів, спонукаючи підприємства сортувати й переробляти сміття: «У нас - навпаки - тариф на захоронення відносно низький. Відтак, ми і досі не маємо сміттєпереробних заводів. Бо простіше вивезти й закопати сміття на звалищі. Всі проекти влади - міської і обласної - залишаються наи папері. А в Рибному тим часом ростуть гори сміття. Добре, що з Франківська їх за лісом не видно».\

Галицький кореспондент

 

23 Квітня 2010, 10:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46