Віра, Надія, Любов. Це не три християнські чесноти. Це імена найвідоміших франківських ворожок, які цілком легально і неприховано практикують магію та окультизм в обласному центрі Прикарпаття.

Уже невдовзі ситуація може змінитися: знахарів, екстрасенсів та ворожбитів хочуть оголосити поза законом.

Вони змушені будуть зникнути бодай з рекламних оголошень в газетах, пізнавальних та розважальних програм на телебаченні та інформаційного простору загалом. Минулого тижня у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає заборону діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього - долі.

Черга до ворожки

...За останні двадцять років інтерес до паранормальних явищ у суспільстві трохи впав. Але причина не в тому, що люди збайдужіли до окультизму та ворожби, просто паранормального стало вже так багато, що тепер воно сприймається як щось звичайне і тому малоцікаве. Досить того, що ворожки й хіроманти уже занесені до офіційного переліку професій, тож чаклун-мольфар дивує не більше, ніж пастух на полонині. Коли ж узяти до рук першу-ліпшу рекламну франківську газету, легко натрапити на специфічні повідомлення у рубриці "різне". Рекламуються типово ілюстровані власним фото справжні "відьми" з натренованим перед дзеркалом "магічним" поглядом та піднятою рукою. Простіші ворожбити дають оголошення на кшталт "Зняття порчі, приворот, відворот", "Лікую травами, зливаю на віск, розповідаю про майбутнє", "Кидаю на карти таро, допомагаю людям у всіх питаннях" тощо.

Як вдалося з'ясувати репортерові "ГК", попит на послуги ворожбитів в Івано-Франківську залишається досить великим. Зателефонувавши за оголошенням такої собі пані Люби, яка "гадає на картах, зливає на олові та воску і лікує травами", виявив, що потрапити до неї на прийом зовсім не просто. "У мене завтра зайнято, і на наступний тиждень так само, на другу п'ятницю передзвоніть", - зітхнула в телефонній розмові ворожка, але, почувши, що мені, буцімто, треба тільки злити на віск, порадила звернутися до своєї колеги "по цеху" - пані Наді. "А то не буде гріх, якщо я піду на віск зливати?", - про всяк випадок цікавлюся у співрозмовниці. "Ну, як боїтеся гріха... - якось невпевнено почала ворожка, а тоді підбадьорила: "Та на віск же із молитвою зливають!".

Загалом, богобоязливий галицький люд найчастіше заспокоює себе тим, що у ворожок все робиться, начебто, з Божою поміччю. Релігійний антураж - свічки, молитви, іконки святих. Навіть відомий карпатський чаклун мольфар Нечай відвертає хмари не чим-будь, а двома спеціальними паличками, складеними у вигляді хреста. Але ставлення Церкви до ворожби залишається однозначним - це чаклунство, а отже, гріх.

Фальш від лукавого

"Вся ця ворожба - це диявольська підробка, - стверджує Наталія Прудиус, пастор християнської євангельської церкви "Відродження" в Івано-Франківську. - Диявол намагається наслідувати Бога в багатьох речах. Якщо у Бога є зцілення, духовні дари і свої служителі, так само в царстві сатани - є свій бог, своя духовна ієрархія з демонів і бісів і ті, хто їм служить. Але люди повинні розуміти, що Божі дари не можуть діяти поза межами Церкви. Якщо хтось говорить, що він щось робить від Бога, а сам не належить до жодної помісної церкви, не перебуває ні під яким священиком, а з того має тільки зиск, то такому - не можна вірити".

Виявляється, від книги Левіт Старого заповіту до Дій апостолів та книги Об'явлення Івана Богослова у Новому заповіті вся Біблія позначена чіткими заборонами ворожби та чаклунства як гріховного заняття. Святе письмо говорить, що Бог просто ненавидить всі ці речі. Ті ж, хто вдається до цього окультного ремесла, як сказано в Біблії, "гнівлять Господа", тобто грішать, торуючи собі дорогу до пекла. Гріх ворожбитів виявляється в тому, що вони впливають на життя людей: віщуючи долю, вони наперед програмують їх на певні вчинки та рішення. У такий спосіб диявол ніби ставить на житті людини печатку безвиході.

"Треба сказати, що через втручання ворожбита справді може на якийсь час прийти полегшення в ситуацію, з'явитися якийсь тимчасовий вихід зі скрутного становища чи покращитися здоров'я, - розповідала репортерові "ГК" пастор Наталія Прудиус. - Але пізніше ця людина пожинає в десятки разів більші біди та нещастя. Протягом 18-ти років ми з чоловіком практикуємо молитви за звільнення, і часом виявляється, що саме через те, що колись люди зверталися за допомогою до ворожок та чаклунів, вони успадковують прокляття, яке переходить на наступні покоління".

Як переконує церковна практика, навіть такі безневинні, на перший погляд, традиційні народні забави, як купальські ворожіння чи гадання в ніч на Андрія, можуть мати непередбачувані наслідки. І зруйнувати їх негативну дію може тільки навернення до Бога.

Чудесне зцілення - можливе

"Церква повинна вчити людей, що вони мають навертатися до Бога не з тієї причини, що у них болить нога чи є невиліковна хвороба, - вважає Наталія Прудиус. - Вони просто повинні звертатися до Христа, бо Він помер за гріхи всіх людей і дав їм спасіння. Якщо з такими мотивами люди будуть звертатися до Бога, то по своїй щирості і вірі можуть отримувати від Нього надприродні речі. Зокрема, в нашій практиці було багато випадків чудесного зцілення. Але ті, хто зцілився, не прагнули тільки цього. Вони любили Христа. Довірили Йому своє життя і надіялися на Нього. Відносилися як до особистого Спасителя. "Він взяв на себе наші немочі і поніс наші хвороби", "Ранами його ми зцілилися", - ці місця з Біблії написані в минулому часі. Ми вже зцілені ранами Христа. Коли люди звертають свій погляд на Голгофу, бачать Його муки, Його подвиг, вони можуть, читаючи Євангеліє, отримати віру на зцілення".

Надприродні речі, які можна пояснити тільки Божим втручанням, стаються за різних обставин, але всі вони чітко описані в Біблії. Такими чудесами, скажімо, можуть супроводжуватися богослужіння помазаного проповідника, який служить дарами зцілення і приводить до Бога багатьох людей. На велелюдних євангелізаційних проповідях такого служителя Бог підкріплює служіння чудесами, і люди отримують не тільки спасіння душі, але й тілесне зцілення.

"Люди можуть зцілитися, коли церква молиться за них, коли вони приймають причастя або коли пресвітери чи пастори церкви за них моляться, помазавши оливою, - перераховувала пастор церкви "Відродження" Наталія Прудиус. - Часто відбуваються зцілення на загальних служіннях, коли ми проповідуємо про цілющу силу Христа. У нашій церкві батьки моляться за своїх хворих дітей, поклавши на них руки, і зцілення приходить через віру батьків. Дітки на дитячому служінні моляться за хворих родичів чи один за одного, і стаються чудеса. Так само чоловік може молитися за дружину, і навпаки".

Та разом з тим у церкві застерігають, що приходити до Бога тільки заради зцілення - це велика помилка. Не той мотив, щоб звертатися до Спасителя. "Людині насамперед потрібне покаяння, - пояснила пастор Наталія Прудиус. - Ніяка хвороба не може стояти вище від спасіння. Навіть важкохворі, каліки в першу чергу мають думати про свою невмирущу душу, за яку повсякчас точиться велика боротьба. Люди, які звільнилися від духа ворожби чи отримали чудесне зцілення, повинні надалі постійно перебувати у слові Божому, бути прикріпленими до живої церкви, в якій діє Дух Святий. До цього власне закликав і Христос, коли казав: «Ідіть і більше не грішіть».

Пряма мова

Володимир КІТ, обласний позаштатний спеціаліст із народної і нетрадиційної медицини головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА:

"Народна медицина - дуже широке поняття, яке включає в себе і діяльність екстрасенсів, і біорезонансну та мануальну терапії, і фітотерапію, і ще багато іншого. Щоб керувати цим процесом, в 1998 році в Україні було створено спеціальний комітет при Міністерстві охорони здоров'я. Як уповноважений цим комітетом я збираю інформацію по області про тих людей, які, на мою думку, володіють особливими здібностями, і передаю її в Київ. Тоді ці люди їдуть до Києва, здають пробний екзамен, проходять тестування і отримують ліцензію МОЗ на свою діяльність. Офіційно щороку я виявляю двоє-троє таких людей. За весь час на Івано-Франківщині ліцензії отримали не більше десятка цілителів. Станом на 1 січня цього року ліцензована діяльність тільки однієї особи.

Ліцензії Міністерства охорони здоров'я видаються лише на діагностику і лікування, не включаючи, ясна річ, послуг з передрікання майбутнього чи іншої ворожби. Те, що цілителі практикують і такі речі, - це потрібно розділити. Якщо глянути на рекламу в газетах, то не важко переконатися, що ворожки біля своїх фотографій вміщують ліцензію на господарську діяльність, яку вони отримують як приватні підприємці. А народним цілителем можна вважати тільки ліцензованого МОЗ спеціаліста.

До речі, всі ті чародії, які мають дар від Бога, грошей не беруть. Коли приходить пацієнт на прийом, а той чародій відразу заявляє, що його прийом коштує, скажімо, сто гривень, то це означає, що його мета - взяти гроші, а не допомогти людині. Якщо стає відомо про практику якогось цілителя-шарлатана, то ним починає цікавитися СБУ, встановлюючи, якою методикою та якими препаратами він користується. Остання справа, яку спецслужба розслідувала торік, стосувалася лікування біологічно активними добавками (БАДами).

Буває й таке, що цілителі-незнайки, які хочуть виключно заробити, дають препарати, які на якийсь час можуть допомогти хворому за рахунок ефекту плацебо (самонавіювання - авт.), але згодом хвороба прогресує і її вже важко зупинити не тільки народній, але й офіційній медицині.

На мою думку, треба виокремити сутність народної медицини, відкинувши всі мінуси, які її супроводжують. Люди втомилися від офіційної системи, яка працює в певних рамках, згідно з наказами і догмами. Ми скуті певною системою лікування. Народна медицина вільніша, м'якша і триваліша. Тут є досвід століть. Її не можна просто заборонити".

Довідка

Законопроект № 6299 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо заборони діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та послуг з передрікання майбутнього (долі)» було зареєстровано у Верховній Раді 13 квітня. Нардепи пропонують запровадити адміністративну відповідальність за "паранормальну" діяльність, передбачивши за таке заняття штраф у розмірі від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Штраф за повторну спробу ворожіння, згідно із законопроектом, зростатиме до 150-300 неоподатковуваних мінімумів. У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що «діяльність екстрасенсів, знахарів, ворожок, хіромантів та надання послуг з передрікання майбутнього (долі) не регульована та становить загрозу для психічного, морального та духовного здоров'я нації, підриває духовні підвалини українського суспільства...".

Галицький кореспондент

23 Квітня 2010, 15:15
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47