«Сім гривень за один пакет сміття? Здуріти можна!» — так, майже плачучи, прокоментувала повідомлення в газеті про чергове підвищення плати за вивезення твердих побутових відходів (ТПВ) в Івано-Франківську моя сусідка пані Стефа.

— В самий раз поспівчувати самотній жінці, яка харчується скромно, не викидає старі меблі чи одежину, а тим більше не мріє про євроремонт у тіснуватій однокімнатці. Якщо й назбируються які-небудь відходи (здебільшого лушпиння картоплі та, вибачте, туалетний папір), то не більше одного пакета за місяць. А платити змушують бідолашну з розрахунку два кубометри на рік, умовно приписуючи їй ще трьох-чотирьох студентів-квартирантів, хоч тримати їх не дозволяє мізерна житлоплоща.

Не менш приголомшені очікуваним підвищенням сміттєвого тарифу з 1 червня й багатодітні сім’ї. Андрій Соколюк, зокрема, бідкається:

— Це ж якийсь ідіотизм нормувати двома кубами на рік кожного з моїх трьох дошкільнят, котрі цілий день перебувають у дитячому садку, а ще двоє — в школі, і вдома вони смітять лише обгортками від цукерок. З нами живуть і старенькі батьки, здоров’я яких уже не дозволяє накопичувати злощасну норму сміття.

То чому я маю щомісяця платити загалом 63, а за рік — аж 756 гривень? Моєї зарплати і батьківських пенсій не вистачить, щоб розплачуватися й за тих, хто наспраді створює проблеми з вивезенням побутових відходів та провокує перевізників на періодичні підвищення тарифів на цю послугу. Дивно, що міська влада не хоче прислухатися до голосу громади, а йде на повідку в АТП 0928...

На відміну від попередніх тарифних підвищень (за проїзд у маршрутках, водопостачання і водовідведення тощо) цього разу управління економіки та інтеграційного розвитку івано-Франківського МВК нарешті спромоглося провести громадське слухання (хоч таким його важко назвати, бо 224-тисячне населення міста представляли якихось півсотні делегатів від громадських організацій, будинкових комітетів та ЗМІ). Захід проводився, найімовірніше, для видимості, бо його проігнорували заступник міського голови О. Дерев’янко та керівництво УЖКГ, котрі за своїми функціональними обов’язками відповідають за санітарну чистоту в обласному центрі.
Семигривневий тариф на слуханні відстоювали заступник начальника названого управління Василь Ковальчук та голова ВАТ «АТП-0928» Максим Василечко. Вони оперували нібито «економічно обррунтованими» цифрами, котрі, однак, присутні сприймали по-своєму — з іронією. Людей цікавило інше: якщо підприємство-перевізник ТПВ має чималі прибутки, то крайньої потреби у перегляді тарифу для нього не існує. Принаймні можна не подвоювати тариф або відтермінувати його підвищення до кінця року з огляду на безгрошів’я в населення, викликане фінансово-економічною кризою.

До складової тарифу цього разу включено додаткові витрати — на вивезення великогабаритних і ремонтних відходів. Ніхто не заперечує — збанкрутілі ЖЕО неспроможні з ними впоратися, гостра проблема є, і її, безперечно, треба вирішувати. Але не за рахунок тих же самотніх бабусь чи багатодітних родин, котрі абсолютно ніякого стосунку не мають до цієї проблеми.

А плата мешканцями багатоповерхівок на околицях міста «за того хлопця», бо приватний сектор не має своїх контейнерів; чи плата за відходи (пакувальні матеріали тощо) з приватних офісів та магазинів — хіба це справедливо? Керівництву АТП, звичайно, байдуже до цього, але ж хто, як не влада має зупинити чергове тарифне свавілля?!

Зрештою, послухаймо, якої думки з цього приводу Ігор СЕНЧУК, начальник відділу Держінспекції з контролю за цінами в області:


— Новий тариф на вивезення ТПВ ми не погоджували, як було заявлено на слуханні, а тільки надали свої висновки щодо економічного обррунтування витрат. Назву лише найголовніші позиції. Торік АТП-0928 отримало 584 тис. грн. чистого прибутку, фактична рентабельність становила дев’ять відсотків. У 2010-му на оплату праці заплановано 2 708,5 тис. грн., у тому числі 2 378,1 тис. — на перевезення ТПВ. Хоч більше року підприємство не здійснює захоронення відходів — цим займається новостворене КП «Полігон ТПВ», — однак ці витрати досі не вилучено з тарифу. Не зайвим буде нагадати, що порядок формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів, затверджений постановою КМУ від 26.07.2006 р. № 1010, передбачає, що у тариф може включатися прибуток на здійснення капітальних вкладень згідно з погодженою в установленому порядку органами місцевого самоврядування інвестиційною програмою підприємства у сфері поводження з побутовими відходами. Однак про існування такої програми і на що буде витрачатися прибуток підприємства, у проекті рішення МВК — жодного слова.

При розрахунку тарифу підприємство застосовує норму накопичення ТПВ два куб. м сміття на людину за рік. Це на 0,7 куб. м вище мінімальної норми утворення побутових відходів (1,3 куб. м на одну людину), рекомендованої наказом МінЖКГ від 22.03.2010 року «Про затвердження рекомендованих норм утворення твердих побутових відходів», і є однією з найвищих в Україні. Приміром, у Львові та Чернігові середньорічна норма утворення ТПВ на одну людину — 1,44, в Тернополі — 1,7 куб. м.

Цікава річ: крім ВАТ «АТП-0928», сміття в Івано-Франківську вивозять ще три перевізники: ТзОВ «Грінко-Франківськ», ДК «Автоколона 2222» та ПП Гуменюк — у середньому 326,7 тис. куб. м відходів за рік, що в розрахунку на загальну чисельність населення міста 224 тис. чол. — дані на 01.01.2010 року — становить 1,5 куб. м на людину.

Формування тарифу за цією нормою дало б змогу знизити його на 1,63 і встановити на рівні 5,38 грн. на людину за місяць. інакше різке — на 58% — підвищення тарифу на вивезення сміття може мати негативні наслідки: населення перестане оплачувати послугу, що негативно позначиться на економічному становищі підприємства та на благоустрої міста. Цінова держінспекція рекомендувала МВК переглянути норми на утворення побутових відходів і затвердити тарифи, відповідно  до фактичних норм утворення побутових відходів.

А ось коментар до чергового сміттєвого рішення МВК юриста ГО «Громадський форум Івано-Франківська» Володимира ЧОРНОУСА:

— Є очевидні речі, на які чомусь закриває очі наш міськвиконком на чолі з Віктором Анушкевичусом. Перше: в Івано-Франківську немає високоякісного прибирання та своєчасного вивезення ТПВ, а це факт незаперечний, то й не може бути мови про чергове, буквально через сім місяців, підвищення сміттєвого тарифу. Перевізник з більш як півмільйонним прибутком повинен би мати совість і не лобіювати прийняття рішення, яке буде грабіжницьким для більшості населення міста. Причому робить це, не маючи відповідної програми, а може, й приховуючи її від людського ока.

Друге: АТП-0928 обслуговує більше половини території міста (п’ять ЖЕО), але з незрозумілих причин торік припинило укладання договорів з кожним власником квартири. Не практикує цього і з власниками особняків, скажімо, мікрорайону «Пасічна», що позитивно впливало б на той же фінансовий стан підприємства. А не маючи договорів, воно не може позиватися в судовому порядку про стягнення заборгованості за надання послуг.

Третє: АТП-перевізник разом з міськвиконкомом проігнорували Житловий кодекс та урядову постанову № 529 — як щодо обов’язковості укладання договорів, так і стосовно проведення громадських слухань щодо кожного багатоквартирного будинку. Бо вилучення послуги з квартплати в окремо взятому місті є порушенням нормативно-правових актів. А це означає, що дехто живе «за поняттями»...

На громадському слуханні депутат обласної ради Руслан Марцінків озвучив заяву міської організації «Свобода», в якій закликає владу та депутатський корпус переглянути останні рішення МВК щодо підвищень тарифів на проїзд у маршрутках, з водопостачання і водовідведення, послуги теплопостачання, а також не допустити чергового збільшення плати за вивезення ТПВ. Інакше свавільних чиновників доведеться вгамовувати «методами протесту».

Протокол громадського слухання з усіма пропозиціями і зауваженнями Василь Ковальчук пообіцяв передати міському голові, як того вимагає урядова постанова № 529, але чи логічними будуть дії В. Анушкевичуса, з огляду на його традиційну позицію в цих питаннях, сказати важко. Поживемо — побачимо, чи він насправді переймається проблемами громади, чи відстоює інші інтереси?

27 Квітня 2010, 12:42
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47