http://i.ytimg.com/vi/HpV5qqiXBDM/0.jpgПитання про роботу Калуського міського телебачення знову спровокувало жваву дискусію на засіданні сесії міської ради. Ігор Насалик запропонував звільнити директора телебачення та призначити на цю посаду нинішнього очільника Бурштинської телекомпанії. Депутати це питання вирішили відкласти. Адже, прийняти конкретного рішення так і не спромоглися. Відтак, телевізійники і далі без зарплати, але — зі своїм директором.

Про роботу ДС “Калуське міське телебачення” за 2009 рік прозвітував на сесії міської ради директор студії Віталій Крохта, який, зокрема, наголосив на тому, скільки новинних сюжетів, програм, актуальних інтерв’ю, прямих ефірів та інших передач протягом року випустили в ефір телевізійники; скільки і на що було використано ефірного часу; скільки людей забезпечує творчу діяльність щоденного мовлення. Окрім цього, Віталій Крохта зауважив, що КМТ виконує значний обсяг соціальних замовлень міської ради. Однак, отримані за це кошти не йдуть у жодне порівняння із аналогічними прибутками телебачення у Коломиї, Бурштині, навіть — калуського районного телебачення “Незалежність”.
Акцентував директор державної студії і на болючому для колективу питанні — уже систематичній невиплаті дотації.
— Нагадаю, що у 2008 році нам заклали 300 тис. гривень дотації, а виплатили не повних 200 тис. гривень. У 2009 році у бюджеті передбачили 400 тис. гривень, із яких ми отримали лише половину. За ці два роки ми недоотримали загалом 327 тис. гривень, — зазначив Віталій Крохта. — Зважаючи на те, що 85% дотації передбачено на виплату заробітної плати, у нас назбиралася чимала заборгованість: станом на 1 квітня цього року це вже понад 248 тис. гривень. Окрім цього, заборгованість до Пенсійного фонду — 31 тис. гривень. Ще понад 36 тис. гривень ми, за рішенням суду, маємо виплатити зарплати Тетяні Попадюк, (колишній директор ТБ. — Авт.), хоча вона і не працювала. Між іншим, факти невиплати зарплати перевірили прокуратура та контрольно-ревізійне управління. Фактів умисної невиплати — не виявлено. 
Загалом Віталій Крохта вийшов до депутатів та міського голови із двома пропозиціями: 1) при формуванні бюджету передбачити 670 тис. гривень дотації телевізійникам, ураховуючи усю попередню заборгованість та 275 тис. гривень — на 2010 рік; 2) якщо міська рада приймає рішення, що громадське телебачення місту не потрібно, то його варто перевести у статус приватного і дати можливість працювати самим на себе.
Після доповіді директора КМТ “бютівці” влаштували йому справжній перехресний допит. Першим — Володимир Козловський, який поцікавився, скільки заробляє телебачення, які прибутки йому принесли минулі вибори та що зробив Віталій Крохта, щоб його колектив усе ж таки отримав зарплату, скільки разів він особисто ходив із “поклоном” до розпорядника коштів. Окрім цього, депутат порекомендував телевізійникам зменшити зарплати та перевести їх на півставки, щоб, таким чином, зекономити дотаційні кошти.
— Протягом 2008 року КМТ заробило 180 тис. гривень, у 2009-му — 100 тис. гривень, оскільки чимало рекламодавців до вересня минулого року економили і не витрачали гроші на рекламу. Щодо політичної реклами, то вона принесла нам близько 30 тис. гривень, оскільки штаб екс-президента так і не оплатив нам замовлення, — повідомив Віталій Крохта. — Щодо заробітної плати колективу, то вона визначена постановою Кабінету Міністрів і я не можу на неї впливати. Це — по-перше. По-друге, ми маємо стільки ж ефірного часу, як й у попередні роки, і заповнювати його — треба. Зрештою, скорочення витрат на виплату заробітної плати у нас і так відбулося — природнім шляхом: троє журналістів пішли у декрет, а інженер перевівся на 0,5 ставки. А потреби ходити до міського голови я не бачу. Є відповідне законодавство, рішення сесій Калуської міської ради. То що я маю шукати у кабінеті розпорядника коштів?
У обговоренні звіту взяли також участь Володимир Іваницький (фракція “Наша Україна”, депутатська група “За Калуш”), якого зацікавило, які нові сюжети планує випускати телебачення найближчим часом. Сергій Барна (УНП) запитав, чи зможе КМТ існувати без дотації, а Віталій Джуган (БЮТ) висловив своє обурення з приводу того, що телевізійники ігнорують сесії міської ради.
Після депутатів своїми думками поділився і міський голова Ігор Насалик, який складними математичними підрахунками намагався довести, що директор телебачення не виконує своїх обов’язків, довів студію до повного колапсу і не може зацікавити навіть рекламодавців.
— Ви —  чемпіон міста з комп’ютерних ігор, — підсумував Ігор Насалик. — Роботи — нуль. Тому, попри те, що колектив телебачення звернувся до мене з заявою, що міняти керівника — немає потреби, я все ж таки переконаний: як керівник ви повністю провалили інформаційне забезпечення і не виправдали надій, які на вас покладали. Просто так ніяких дотацій місто платити не буде — лише за виконану роботу, що підтверджують відповідні акти. Інакше з таким безтолковим директором з бюджету міста доведеться платити ще більше. З огляду на все це, я пропоную звільнити Віталія Крохту та призначити директором КМТ Андрія Русиняка.

Довідка “Вікон”. Генеральний директор Бурштинської телекомпанії “РАІ” Андрій Русиняк відомий у Калуші як учасник конкурсу на посаду директора ДС “Калуське міське телебачення”, який на вимогу журналістів та депутатського корпусу відбувся 10 липня 2007 року. Тоді конкурс, у якому перемогла Тетяна Попадюк, називали фікцією, а дії міського голови — авторитаризмом і виставою. Андрій Русиняк тоді стверджував, що має невичерпний потенціал, Бурштин для нього є замалим, а конкурс — необ’єктивним. Тоді учасники конкурсу, які не були згідні з його результатами, були готові підтримати кандидатуру Андрія Русиняка на затвердження директором міського телебачення. Проте міський голова був непохитний: нехай Русиняк займається своїм провінційним ТБ.

Першим категорично проти пропозиції міського голови висловився Богдан Романюк (НРУ), який зауважив, що левова частка вини у ситуації, яка склалася на сьогодні, лежить на депутатах міської ради, які передбачають у бюджеті кошти на фінансування комунального ТБ, але потім не можуть добитися, щоб міський голова їх виділяв. “Не нову кандидатуру нам треба зараз обговорювати, а чесно зізнатися, що ми прийняли нереальний бюджет і, відповідно, не змогли його виконати, тому телевізійникам залишається розраховувати самим на себе”, — наголосив Богдан Романюк.
Услід за колегою на захист колективу став і Василь Питлик (фракція “Наша Україна”, депутатська група “За Калуш”), який подякував Віталієві Крохті за те, що зберіг колектив, незважаючи на всі труднощі. Сам колектив, який, до речі, цього разу на сесії був у повному складі, такі слова привітав оплесками.
Наостанок не втрималася ще і Олена Білоус (УНП), яка назвала неприпустимим той факт, що керівник, за плечима якого стоять люди, не зміг підійти до міського голови і “вибити” гроші на заробітну плату.
— Ну, дамо ми зараз цю дотацію. Вони її “з’їдять” і все знову піде по колу, — гаряче акцентувала депутат.
Між тим, слід зазначити, що телевізійники за свою зарплату борються у судах. І не безуспішно. Наразі колектив виграв господарський та апеляційний суди. Однак, Вищий господарський суд знову повернув справу у Калуш. Тож на черзі — чергове слухання.
Загалом, що робити із телебаченням, депутати так і не визначилися. З трьох пропозицій: а) визнати роботу КМТ незадовільною і почати процес реформування; б) визнати роботу задовільною і дати телевізійникам спокій (при цьому, жодного слова про фінансові заборгованості. — Авт.); в) взяти звіт директора телебачення до відома — депутати не підтримали жодну. Відтак, остаточне рішення — відсутність рішення. Між тим, міський голова пообіцяв, що до кінця своєї каденції до цього питання повертатися вже не буде.

28 Квітня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30