У квітні 2010 р. розпочинається реалізація регіональних заходів програми «Серцево-судинний ризик під контролем», що її виконує Асоціація превентивної та антиейджинг медицини України. Вони передбачають проведення дводенних семінарів для лікарів та пацієнтів у ряді обласних міст України. Основна мета цих заходів – переконати аудиторію у важливості і дієвості профілактики серцево-судинних захворювань. Також в рамках програми буде виконуватися соціальний проект «Здорове серце»: на тлі дводенних інформаційних заходів учасники зможуть безкоштовно отримати ряд медичних послуг – визначити свій рівень холестерину та глюкози в крові, рівень артеріального тиску, а також виявити інші фактори серцево-судинного ризику. Крім того, ці послуги надаватимуться в кожному з міст-організаторів протягом місяця після проведення заходу.
      Програму «Серцево-судинний ризик під контролем» спрямовано на привернення уваги як лікарів, так і громадськості до важливості серцево-судинних захворювань, а основне – до можливостей щодо їх профілактики. Необхідність такого проекту була продиктована сумною демографічною ситуацією в Україні, де починаючи з 1992 року смертність дедалі швидшими темпами перевищувала народжуваність. При цьому впевнене лідерство серед усіх захворювань, що призводять до смерті, посідають серцево-судинні захворювання (ССЗ). Їхня частка з-поміж усіх причин смерті в Україні серед дорослого населення становить понад 60 відсотків. При цьому цифри захворюваності і смертності від ССЗ в Україні в декілька разів перевищують середньостатистичні світові показники. Все це продиктувало необхідність привернення до вказаних проблем уваги як лікарської спільноти, так і громадськості загалом.
      Цю важливу просвітницьку місію взяла на себе Асоціація превентивної та антиейджинг медицини України, яка 2008 року ініціювала проект «Серцево-судинний ризик під контролем». Проект розпочався як акція, спрямована на свідомість лікарів для того, аби посилити увагу до ССЗ і до можливостей щодо їх профілактики саме в середовищі лікарів.
      У квітні 2010 р. стартують регіональні проекти програми. Так, 15-16 квітня стартував проект у Житомирі, а 29-30 квітня – на черзі старт в Івано-Франківську. Наступними місяцями програма охопить інші обласні центри України.
      Особливість регіональних заходів програми полягає в тому, що в її рамках буде виконуватися соціальний проект «Здорове серце». Суть його в тому, що на тлі дводенних інформаційних заходів учасникам буде надано можливість відвідати так званий кабінет профілактики і безкоштовно визначити свій рівень холестерину та глюкози в крові, рівень артеріального тиску, а також виявити інші фактори серцево-судинного ризику. Крім того, ці кабінети профілактики функціонуватимуть у кожному з міст-організаторів протягом місяця після проведення заходу.
      Подальший розвиток програми «Серцево-судинний ризик під контролем» передбачає охоплення широких верств населення. Програма включає два напрями – освіту для лікарів і просвіту для пацієнтів. Освітні післядипломні проекти для лікарів спрямовані на вдосконалення навичок щодо визначення серцево-судинних ризиків на ранніх етапах розвитку, тобто ще до виникнення серйозних захворювань серця і судин. Просвіта для пацієнта спрямована на те, аби кожна людина усвідомила: щоб серце залишалося здоровим, слід дотримуватися певних правил здорового життя, а саме: підтримувати на нормальному рівні артеріальний тиск, рівень холестерину, вагу, займатися необхідними фізичними навантаженнями, правильно харчуватися, уникати розвитку цукрового діабету. Дотримання цих правил допомагає суттєво знизити ризик розвитку таких грізних захворювань як інфаркт міокарда, стенокардія, інсульт. Сучасна медицина розглядає профілактику ССЗ як вагому альтернативу до лікування серйозних захворювань, оскільки світовий досвід показує високу ефективність профілактичних програм.
      У регіональних заходах програми візьмуть участь провідні українські вчені-медики, зокрема О.М. Барна, д. мед. н., голова Асоціації превентивної та антиейджинг медицини; І.П. Вакалюк ,д. мед. н., професор завідувач кафедри внутрішньої медицини №4 та медсестринства Івано-Франківського Національного медичного університету,О.Л. Маньковська, к. мед. н., доцент Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, відповідальний редактор журналу «Medix. Anti-Aging»; Н.М. Середюк, д. мед. н., завідувач кафедри госпітальної терапії №1, проректор з наукової роботи Івано-Франківського медичного університету; А.В. Ягенський, д. мед. н., член Європейської асоціації серцево-судинної профілактики та реабілітації.
      Проект підтримує Івано-Франківський Національний медичний університет, Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л. Шупика, видавництво медичної літератури «Медікс» за участі журналів «Ліки України», «Мистецтво лікування» та «Medix. Anti-aging», Головне Управління охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрація, а також за сприяння Івано-Франківського Міського виконавчого комітету.
      У рамках соціальної програми у Івано-Франківську відбудеться: 29 квітня в конференц-залі Обласної клінічної лікарні науково-практична конференція «Здорове Серце», яка орієнтована на профілактику серцево-судинних захворювань; 30 квітня на базі Обласної клінічної лікарні пройдуть відповідні просвітницькі заходи для пацієнтів стосовно даної проблематики, а також відбудеться безкоштовне вимірювання факторів серцево-судинного ризику. Програма триватиме в місті Івано-Франківськ впродовж місяця, де кожен мешканець зможе виміряти свій серцево-судинний ризик на найближчі 10 років у кабінеті профілактики соціальної програми «Здорове Серце» (адресу кабінету буде оголошено додатково).

28 Квітня 2010, 11:22
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47