Цього року на всеукраїнському рівні предметних олімпіад учні Прикарпаття показали себе гідно — справжніми ерудитами, інтелектуалами, тонкими знавцями різноманітних наук та предметів. Чотирьом з них підкорилася вершина першого місця, а це Андрій Лупа (фізика), Іван Ільницький (фізика), Христина Парандій (українська мова та література), Сергій Матчишин (біологія).

«Я звичайний восьмикласник», — так розповідає про себе володар першості на всеукраїнській олімпіаді з фізики учень Довговойнилівської школи Калуського району Андрій Лупа і додає: — Ріс таким собі «чомучкою». В чотири роки навчився читати. До речі, ніколи не любив казок, зате захоплювався оповіданнями з історії України. А потім у мій дитячий світ увійшла школа».

Андрій зізнається, що у його шкільних буднях немає нецікавого, а ось особливий світ відкрився у сьомому класі разом з фізикою. «По-справжньому щасливим почувся вже тоді, коли виборов право взяти участь у четвертому етапі всеукраїнської олімпіади з фізики. Чи сподівався я на перемогу? Звичайно, мріяв, але й чітко усвідомлював, що до Чернігова приїдуть учні зі спеціалізованих шкіл, ліцеїв, гімназій, у мене будуть гідні суперники. Тепер добре знаю, що в чесному поєдинку може перемогти й учень зі звичайної сільської школи.  Моя перемога — це і перемога моїх вчителів: Івана Куриляка, Зіновія Бігуна, які допомагають мені пізнавати таємниці фізики. А ще це й успіх моєї вчительки математики Наталії Мілевської. Адже фізики без математики не буває».

А все ж Андрій Лупа — звичайний восьмикласник, який опановує майстерність гри на акордеоні, любить грати в шахи та футбол.
Перші місця на обласному та всеукраїнському етапах предметних олімпіад з фізики виборов учень восьмого класу Долинського природничо-математичного ліцею Іван  ІЛЬНИЦЬКИЙ.

Широкий і таємничий світ фізичних явищ, демонстрацій, законів та експериментів відкрив перед іваном вчитель фізики Мирослав Гаразд. Саме йому, матері та першій вчительці він завдячує своїми досягненнями.  
«Дуже радий, що на всеукраїнській олімпіаді з фізики виборов диплом першого ступеня. Ще минулого року вперше брав участь у всеукраїнській олімпіаді з фізики в Севастополі. Всеукраїнська олімпіада, яка відбувалась у Чернігові, не тільки вразила мене науковістю і серйозністю, а й подарувала незабутні зустрічі з розумними, обдарованими дітьми, цікавими педагогами з усієї країни. Я щасливий, бо відкрив для себе новий світ, побачив красу рідної землі, випробував власні сили у чесній боротьбі».

Та все ж світ захоплень івана не обмежується точними науками, він любить читати, грати в шахи та волейбол, плавати, а також не уявляє свого життя без гітари. А ось участь в олімпіадах дала зрозуміти, що тільки щоденною наполегливою працею можна досягти бажаної мети. «Понад усе люблю родину, адже дружня підтримка найближчих — тата, мами, сестрички — допомагає подолати будь-які труднощі», — зізнається юний призер.
Сергій МАТЧИШИН із Коломийської ЗШ № 4 у Львові на всеукраїнській олімпіаді з біології серед сорока восьмикласників здобув перше місце.
На запитання, у чому таємниця його успіху, відповів просто й відверто: «Віра у себе, бо віра — маяк на шляху до досягнення будь-якої мети. І навіть коли маєш сумніви, що можеш бути найрозумнішим, — все одно спробуй! А допомогла мені здобути перемогу кваліфікований спеціаліст вчитель біології Уляна Симчич».

Сергій — людина активна: обожнює прогулянки вечірнім містом, виїзди на природу, особливо в гори, цікавиться новинками кіно і музики. Окрім надзвичайного захоплення біологією, має ще одне — вивчення іноземних мов, адже переконаний: «скільки мов ти знаєш, стільки разів ти людина».
Учениця десятого класу Української гімназії № 1 міста Івано-Франківська Христина ПАРАНДІЙ здобула перше місце на всеукраїнській учнівській олімпіаді з української мови та літератури в Чернівцях. Досягти таких високих результатів допомогли її наставники-вчителі — Наталія Сидорак та Марія Грицишин.

Христина захоплюється мистецтвом, музикою, подорожами, грою на скрипці, кіно, фотографією, новелами О’Генрі, пише вірші. Прагне прожити життя так, щоб  наприкінці  сказати:  краще — просто неможливо. Вірить, що світ знайде для неї гідне місце, а вона зможе йому віддячити за це. Сподівається, що їй вдасться змінити життя інших людей на краще. Впевнена: усі мрії й прагнення здійсняться.

Основним своїм секретом успіху вважає впевненість, яку розвивають уміння приймати виклик та конкуренція. «Не можу сказати, що перше місце в олімпіаді було моєю основною метою. Звичайно ж, я цього хотіла. Тим більше, що після другого місця в 2009 році повинно йти перше. Але це олімпіада з української мови та літератури — із предметів, з яких у мене не лише теоретичні  знання, це рідна мова, якою розмовляю щодня, якою можу висловити абсолютно все, що думаю», — зізналася Христина.

29 Квітня 2010, 13:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47