Свою прес-конференцію народний депутат від БЮТ Дмитро Шлемко присвятив ситуації, яка склалася в Україні після ратифікації угоди про продовження перебування Чорноморського флоту Росії в Криму до 2042 року.

- Та команда, яка прийшла до влади, почала швидкими темпами діяти в Україні такими методами, які були властиві для цієї команди — «по понятіям», — заявив Д. Шлемко. — Сьогодні для них головне питання — чи можна? А відповідь дуже проста: якщо хочеться, то можна. Можна порушити Конституцію, регламент, можна продавати українські інтереси, можна обіцяти й обіцяного не виконувати, можна силою продавлювати рішення, навіть якщо на це є спротив громадської думки, можна не рахуватися із думкою опозиції...

За словами Дмитра Васильовича, найбільш наочно це все відобразилося 27 квітня у парламенті. Починаючи з того, що в сесійній залі було зареєстровано лише 211 народних депутатів, відтак сесія не мала б розпочатись. Більше 20 депутатів офіційно перебували на той момент за кордоном або хворіли. Крім того, на засіданні профільного комітету з закордонних справ із десяти присутніх вісім проголосували проти винесення та прийняття угоди про продовження перебування Чорноморського флоту  в Криму. А закон про міжнародні угоди передбачає, що коли профільний комітет не приймає позитивного рішення, то рішення передається на розгляд Конституційного Суду.

За словами народного депутата від нашої області, опозиція прийняла рішення накрити державними прапорами свої робочі місця, оскільки в коаліції явно бракувало голосів для результативного голосування. Але попри те, що більша частина коаліції була поза своїми робочими місцями — коло трибуни або у проходах, на моніторі «одним форматом» висвітилося 236 голосів. Стосовно ж оцінок того, що ця угода дала для України, то Дмитро Шлемко вважає, що насправді  зменшення ціни на 100 доларів за тисячу кубометрів — це блеф, оскільки торік середньорічна ціна на газ становила 228 доларів за тисячу кубів, а в другому кварталі цього року, уже після «зниження», становитиме 235 доларів, а середня за рік, за прогнозними оцінками, буде 260 доларів. Це при тому, що в 2009 році, як зауважив Дмитро Шлемко, «ми мали політичну свободу».

Щодо заяв про рятування ситуації з тарифами для населення на газ, то нардеп нагадав, що для потреб населення використовується виключно газ вітчизняного видобутку. А це близько 20 млрд. кубометрів за ціною, меншою за 100 доларів США. Втім, тарифи для населення все ж будуть зростати, та й уже в окремих містах заявили про їх підвищення на 30-50 відсотків. А від тієї російської «знижки» виграють насамперед промислові підприємства, а значить олігархи Донбасу та інші як найбільші споживачі газу. Тож усі ці «знижки» переллються у надприбутки тих людей, що їх той же «Форбс» і так називає одними з найбагатших в Європі.

За словами Дмитра Шлемка, в угоді прописано механізми, які практично унеможливлюють її перегляд або роблять його збитковим для України. Крім того, там же передбачено створення нового російсько-українського спільного підприємства в газовій сфері, очевидно, на зразок «РосУкрЕнерго» із тим самим Фірташем.

Втім, за словами одного з чільних бютівців, в усіх цих подіях є й певний позитив. Наприклад те, що вперше за немало років БЮТ і «Наша Україна» спільно координували свої дії для того, щоб запобігти ратифікації угоди, відтак світ і Україна побачили, що у нас є сили, готові відстоювати свої переконання. Так само позитивним є те, що швидко розвіюється міф про те, що Янукович наводить порядок у країні, оскільки наразі в державі просто знищується все українське. 

Д. Шлемко критично поставився до заяви Михайла Вишиванюка, який ще на своєму представленні запевняв, що «Україна отримала українського Президента». БЮТ прийняв рішення про перехід в опозицію і до місцевої влади. Нардеп розповів про ситуацію 26 квітня, коли депутати облради та інші активісти не змогли виїхати до Києва, оскільки на автотранспортні підприємства чинився тиск з боку міліції, СБУ, податкової та інших структур і вони відмовились давати автобуси.

Дмитро Шлемко обширно розповів і про зірвану сесію обласної ради, на яку не з’явилося більше половини депутатів.

— Ми по кожному (з тих, хто із фракції БЮТ не прийшов на сесію облради. — О. П.) достеменно з’ясували причини, — сказав нардеп. — Із них — дев’ять депутатів, які безпричинно не з’явилися на сесію. Ми будемо збирати бюро і щодо них приймати рішення. Алеѕ вони не будуть мати права кандидувати від БЮТ на наступних виборах... Один такий приклад. Дзвонить мені один із депутатів обласної ради і каже: Дмитре Васильовичу, я залежний від Вишиванюка, мені  чітко і ясно сказали: прийдеш, то у понеділок тебе немає на роботі. Що мені робити? Я йому відповів: сказати не йти — я не можу, ви зобов’язані тут бути, тому що це наша позиція. Сказати йти — я розумію вас, може бути, що вас у понеділок для залякування інших звільнять з роботи. Ваші діти та дружина можуть сказати: бачиш, Шлемко має роботу, а ти безробітний, і як ти будеш годувати  дітей і жити? Я наведу вам свій приклад. У 2001, 2002, 2003, 2004 роках я, будучи в опозиції, практично щотижня був або в прокуратурі, або у СБУ, майже щомісяця мене викликав ректор Євстахій іванович Крижанівський і питав: що ви знову натворили, бо знову команда з «білого дому» — звільнити вас від завідування кафедрою. Але я сказав: так, я маю свою позицію, я, можливо, буду мати не хліб з маслом, а лише хліб і чай, але її не зміню. І я її не змінив. До речі, ця людина, яка до мене зверталась, прийшла на сесію. Незважаючи на те, що їй на «мобілку» скинули — я сказав зберігати це все і не тільки їй — текст: «терміново покиньте сесію». Вона не покинула. Я тепер впевнений, що ця людина ніколи вже такого не послухає, бо вона переступила страх...
Тим депутатам, які не прийшли на сесію, наразі пропонуватимуть добровільно написати заяви, оскільки іншого не передбачає чинний закон. Втім, як запевнив Дмитро Шлемко, він особисто займає дуже жорстку позицію щодо зрадників. Він також повідомив, що в Івано-Франківську розпочалися перемовини з представниками всіх основних політичних сил про створення Комітету порятунку України.
06 Травня 2010, 13:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02