Івано-франківські забудівники не приховують, що за останній рік обсяги будівництва значно скоротилися. Чимало компаній змушені були піти з ринку, не витримавши економічної кризи. З іншого боку, залишилися найсильніші й найавторитетніші гравці, яким вдалося втримати, а деяким навіть і наростити темпи будівництва та зберегти робочі місця.

Ознаки одужання

За підсумками першого кварталу 2010 року, обсяги будівництва в області скоротилися у півтора рази. Підприємства виконали будівельних робіт на суму 72 млн. грн., що на 46,2% менше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Фахівці з нерухомості кажуть, що збільшився попит на квартири економ-класу. Є покупці на однокімнатні квартири площею до 40 кв. м, двокімнатні - до 55 кв. м, трикімнатні - до 80 кв. м. І це закономірно: купівельна спроможність українців суттєво впала. Але забудівники стверджують, що будівельна галузь таки починає ставати на ноги. І в них є на це підстави.

На думку директора підприємства "Потенціал Лтд" Івана Болгака, основні проблеми в будівельній галузі виникають не тільки через фінансові причини. "Люди втратили довіру до забудівників. Цьому сприяло те, що декілька років тому всі почали масово будувати, а тепер чимало майданчиків зупинилися. Щоб відновити довіру, потрібен час. Мусимо показати своєю працею, що робота йде". До речі, будівельна компанія "Потенціал Лтд" активно над цим працює. "Шукаємо нових інвесторів за рахунок розтермінування плати на нерухомість до восьми років. Поки що це на стадії проб і тестів, але є вже ряд договорів на цих у мовах", - ділиться секретами антикризового менеджменту Іван Болгак.

За словами директора будівельної компанії "МЖК Експрес-24" Петра Гречанюка, навіть за нинішньої скрути люди не тільки купують готові квартири, а й укладають попередні договори про дольову участь у будівництві. "Я думаю, що повертається віра дольовиків у будівельну галузь. Банки почали повертати депозити, і громадяни знову вкладають гроші у нерухомість. Будівництво почало відновлюватися", - зазначає Петро Гречанюк.

Оптимістично налаштований і директор будівельної компанії "Ярковиця" Володимир Балагура. "Криза серйозно позначилася на економіці держави і, напевно, найбільше потерпіла будівельна галузь. Зараз залишаються ті, які зуміли пристосуватися до важких реалій. Ситуація і надалі залишається нелегкою, але є ряд компаній, які успішно пережили цей період, - пояснює він. - Щодо "Ярковиці", нам вдалося завершити всі розпочаті будівельні майданчики і навіть започаткувати багато нових об'єктів. Важливо те, що ми зуміли зберегти колектив. А люди - це головне".

Ціни стабільні. Чи надовго?

Ще декілька місяців тому ніхто не брався прогнозувати цінову ситуацію на ринку нерухомості. Називали декілька проблем, які похитнули попит. Серед них: нестабільний курс долара, проблема повернення депозитів, відсутність довгострокового кредитування тощо. Зараз забудівники впевненіше говорять про свої плани на майбутнє. "Нас запевняє міністр регіонального розвитку та будівництва Володимир Яцуба в тому, що у будівельну галузь буде інвестовано багато коштів. Це пов'язано з тим, що держава буде сьогодні закуповувати незавершене будівництво зі ступенем готовності 70% і більше", - каже Петро Гречанюк.

За його словами, середні ціни на квартири в Івано-Франківську поки що залишаються на рівні 5,5-6 тис. грн. за 1 кв. м. "Є декілька факторів, які впливають на ціну, ­ каже він. - За умови стовідсоткової проплати - одна ціна, а якщо йде розтермінування - інша. На вартість квадратного метра також впливає площа квартири, поверховість. Чим більша площа квартири, тим менша ціна одного квадрата".

Нинішню ситуацію на ринку нерухомості забудівники вважають стабільною. "Ціни на нерухомість стабілізувалися і тенденції до зниження немає, - пояснює Володимир Балагура. - Я вважаю, зараз найкращі умови для придбання житла. Потрібно інвестувати кошти у відомі фірми, які відзначаються перш за все стабільністю протягом багатьох років. Тому в черговий раз наголошую - все залежить від людей". Іван Болгак також не бачить причин для зниження цін на нерухомість: "Практично нічого зараз не дешевшає, будівельні матеріали дорожчають. Метр квадратний починає рости в ціні за рахунок того, що зменшується пропозиція на ринку первинного житла".

Тож, якщо плануєте придбати житло у новобудові, відкладати не варто.

На замітку:

П'ять ознак забудівника, якому можна довіряти

Щоб очікування новосілля не затягнулося на роки, кожному покупцю житла на первинному ринку слід ретельно перевіряти забудівника і стежити за зведенням об'єкта. Експерти, залучені присвяченим ринку нерухомості інтернет-ресурсом Est, пропонують 5 ознак надійного забудівника.

1. Ознака сумлінної будівельної компанії - її публічність. І слід орієнтуватися не на «крутий» офіс компанії, а на частоту згадок про неї у пресі, коментарі її фахівців про стан ринку. ЗМІ можуть оприлюднити такі факти про діяльність компанії, які вона ніколи не повідомить про себе сама. Отже, публічність компанії - доказ того, що вона не боїться потрапити в поле зору громадськості і намагається підтримувати реноме.

2. Адекватна цінова політика. Так, надто низькі ціни закономірно викликають недовіру. Велика знижка може свідчити або про те, що ціна з самого початку була завищена, або про складний фінансовий стан забудівника.

3. Коректний договір. Його слід уважно вивчити, бажано - з юристом. Якщо ж вам відмовлять у наданні договору для ознайомлення за межами офісу - це поганий симптом.

Договір із забудівником повинен бути точним, очевидним, без можливості подвійних тлумачень. Особливо слід звернути увагу на термін здачі об'єкта, його опис, відповідальність компанії за невиконання зобов'язань зі здачі об'єкта у визначений термін. Варто також вимагати у забудівника пакет дозвільних документів під забудову, а також документацію про саму компанію.

4. Динаміка будівельних робіт. Експерти радять принаймні раз на місяць навідуватися на будмайданчик. У разі сповільнення темпів будівництва слід негайно з'ясувати причини в забудівника.

5. Гарна ознака - солідні партнери. Скажімо, якщо фінансовим партнером будівельної компанії є крупний іноземний інвестиційний фонд, це означає, що перед укладанням відповідної угоди з особливою скрупульозністю була перевірена юридична чистота проекту, усі фінансові і бухгалтерські показники. Доброю ознакою є також співпраця забудівника з крупними і стабільними банками - від співінвестування до відкритої кредитної лінії.

Галицький кореспондент

 

07 Травня 2010, 11:10
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46