За останніх два роки «Мезиму форте» в Україні продано на десятки мільйонів гривень. Він у п'ятірці ліків-бестселерів. Як насправді діють розрекламовані пігулки «Мезим», «Ензибене» та «Фестал»?

Стіл ломиться від страв: ковбаса, м'ясо, варена картопля, пироги - аж слинка потекла. «Зараз подивимось, що ти за чоловік», - погрозливо сміється батько дівчини із залицяльника, який приїхав у село знайомитися. Той хоч і в окулярах і виглядає слабаком, але на слова матері «А ось і варенички!» він ковтає дві пігулки «Мезиму» і впевнено відповідає: «З задоволенням!». «Мезим» - шлунку добре з ним», - не втомлюється пояснювати реклама.

За даними Індустріального телевізійного комітету, що об'єднує центральні канали, з початку 2009 року «Мезим форте» тримає третю позицію за обсягом реклами серед лікарських засобів в Україні.

Чи діє реклама? За даними компанії «Моріон», провідного аналітичного центру у нашій фармацевтиці, за останніх два роки «Мезиму форте» в Україні продано на десятки мільйонів гривень. Він у п'ятірці ліків-бестселерів.

Чи це розумна витрата грошей?

З чого складається «Мезим»

Як свідчить інструкція, єдиний дієвий компонент «Мезиму» - речовина панкреатин. Усе інше - технічні домішки для кольору і вигляду. Панкреатин виробляють з 1897 року. Перший патент на нього отримала компанія «Solvay Pharmaceuticals», яка і зараз виробляє препарат під маркою «Креон».

Панкреатин - це суміш ферментів, потрібних для перетравлення їжі: ліпази (діють на жири), протеази (білки) та амілази (вуглеводи).

Панкреатин зараз найчастіше виробляють з підшлункової залози свиней. У них ферменти найбільше подібні до людських. Крім «Мезиму», в формулярі для наших лікарів Міністерство охорони здоров'я наводить ще 19 препаратів, що містять виключно панкреатин, у тому числі шість - вітчизняного виробництва. Найвідоміші зі списку - «Ензибене» і «Креон».

Є ще комбіновані препарати, що містять, крім панкреатину, допоміжні речовини (порошок жовчі, наприклад). З цього переліку - «Фестал», який не набагато відстає від «Мезиму» у рекламній кампанії. У ролику «Фесталу» шлунок б'ється із сосискою на боксерському рингу під гаслом: «Шлунок не зможе - «Фестал» допоможе».

Що отримує шлунок?

Півроку тому Організація роботодавців медичної галузі України на чолі з Валерієм Печаєвим зчинила галас стосовно реклами «Мезиму форте». Українські виробники назвали її оманливою. Справу розглядав Антимонопольний комітет. Яким був результат? Компанія «Берлім Хемі» - виробник «Мезиму» - зобов'язалася дописати в інструкції, що він не містить так званої кишковорозчинної оболонки.

Чому це важливо? Річ у тім, що травлення відбувається зовсім не у шлунку, про що реклама «Мезиму» мовчить.

У шлунку їжа обробляється шлунковим соком і м'язами, які допомагають подрібнити її.

«В результаті вся їжа перетворюється на масу з малесеньких грудочок діаметром до двох міліметрів, яка називається хімусом. У такому вигляді все це потрапляє до кишечнику, де і перетравлюється ферментами. У шлунку ферменти не потрібні», - пояснює Олексій Кожевников, в.о. директора Україно-німецького гастроентерологічного центру «БІК-Київ» при Національному медичному університеті імені Богомольця.

Він ніколи не призначає своїм пацієнтам три найбільш розкручені в нас препарати з панкреатином - «Мезим форте», «Фестал» та «Ензибене». Чому? Тому що пігулки, які шлунок не може подрібнити, потрапляють до кишечнику набагато пізніше за їжу. В цьому випадку ферменти мало допомагають.

Лікар Кожевніков призначає препарат з панкреатином, який випускають у желатинових капсулах. Всередині них - так звані міні-мікросфери діаметром до двох міліметрів. Американські гастроентерологи з`ясували , що оптимальна величина гранули для успішного потрапляння до кишечнику - 1,4 міліметри. Препарати з панкреатином, що використовуються у Британії та США (це «Зенпеп», «Котазим», «Креон», «Нутризим», «Панкрекс», «Панкреаз» та «Панкреліпаз»), мають форму саме міні-мікрогранул, а не пігулок.

Окрім запізнення, панкреатин у органах травлення зустрічається з іншим викликом. Він може роз'їдатися кислотою у шлунку. Кожна мікрогранулка в закордонних препаратах, а також таблетки «Ензибене» і «Фестал» мають захист від кислого середовища. «Мезим форте» не має цього. Без захисту від кислоти значна частина ферментів руйнується і миттєво нейтралізується ще у шлунку, не доходячи до кишечнику.

А тепер - головне питання.

Чи потрібен «Мезим» здоровій людині?

Переглянувши сайти американської Food and Drug Association (FDA) - головного органу по контролю за їжею та ліками у США - та Британського державного медичного формуляру, «Свідомо» з'ясувало, що у цих країнах препарати панкреатину не можна купити самостійно - їх виписують лікарі за рецептами. Їсти ферменти просто так там не дозволено.

«Здоровій людині, у якої підшлункова залоза не уражена, не потрібно вживати штучні ферменти. По-перше, правильно їх дозувати зможе тільки лікар. Активність препаратів панкреатину вимірюється в одиницях активності ліпази. Для нормального травлення на один раз потрібно в середньому 25 000 одиниць ліпази», - коментує гастроентеролог Кожевніков.

Скільки ж тоді треба з'їсти «Мезиму форте», якщо активність однієї таблетки - 3500 одиниць ліпази?

Важливо усвідомлювати ще один ризик. Якщо є здуття живота, біль у шлунку, то проблема не завжди у нестачі ферментів. З пігулками Ви можете пропустити серйозне захворювання.

Той самий панкреатит - порушення роботи підшлункової залози. Це тяжке захворювання може виникнути через алкоголь або як супутник цукрового діабету. Коли у людини розвивається панкреатит, вона починає частіше бігати до туалету, страждає проносом, у випорожненнях з'являються часточки неперетравленої їжі. Вона їсть, але не засвоює поживні речовини.

Врешті, слід пам'ятати, що регулярний прийом панкреатину може і сам призвести до захворювання - фіброзу кишечнику. Це рубцювання стінок різних відділів кишечнику. Про це на сайті FDA попереджає спеціально створений медичний гід з панкреатину.

Якщо Вашій «підшлунковій сил бракує», як каже реклама «Ензибене», то час замислитися, чому це відбувається. І піти до лікаря, а не приймати пігулки на свій розсуд. Власне це і вказано у телерекламі та інструкціях згаданих препаратів. Але таким дрібним шрифтом, що ми не помічаємо його за красивим фірмовим слоганом.

І найпростіша порада.

Гастроентерологи, дієтологи, з якими ми консультувалися, одноголосно заявляли: здорова людина не повинна їсти стільки, щоб не справлялися її органи.

Збалансована, в міру жирна і калорійна їжа - це запорука здорового і довгого життя без навантаження на організм. Не треба переїданням за допомогою пігулок доводити, що Ви гарний наречений.

«Реклама має бути набагато коректнішою. Це стосується усіх лікарських засобів», - підсумувала головний гастроентеролог Міністерства охорони здоров'я України Наталя Харченко.

До теми

Навіщо пропагувати переїдання?

«Свідомо» запитало про це у виробників препаратів з панкреатином:

Віталій Кірик, директор ТОВ «Ратіофарм Україна», що пропонує «Ензибене»:

«Ми діємо в межах українського законодавства і запровадили коректну рекламу. В ній не говориться про шлунок і ми навмисне уникали зображення людини у кадрі. Йде мова про підшлункову залозу, яка внаслідок вживання незвичної, жирної їжі може виробляти недостатньо ферментів. Ми не орієнтуємося на масового споживача, а більше спрямовуємо зусилля на донесення інформації до тих, у кого реальні проблеми. А щодо таблетованої форми або форми мікрогранул, наш препарат пройшов усі необхідні українські експертизи і визнаний якісним».

Виробники «Мезиму форте», «Берлін-хемі» АГ (Менаріні груп, Німеччина), і «Фесталу», Авентіс Фарма Лімітед (Індія), не відповіли на запити «Свідомо». На офіційному сайті «Берлін-хемі» є звернення директора представництва Олега Іщенка саме з приводу «Мезиму»:

«Представництво компанії спростовує обвинувачення у недобросовісній рекламі препарату МЕЗИМ®ФОРТЕ та заявляє про його умисну дискредитацію. Ефективність та безпека препарату МЕЗИМ®ФОРТЕ підтверджені багаторазовими клінічними дослідженнями, проведеними як в Україні, так і в інших розвинених країнах Європи. Представництво компанії «Берлін-Хемі АГ» звертає увагу, що МЕЗИМ®ФОРТЕ входить до групи лікарських засобів, дозволених для безрецептурного продажу, і його ре­кламна кампанія проводилася і проводиться згідно з чинним законодавством України. Лікарські засоби, які містять панкреатин у лікарській формі без оболонки, стійкої до кислоти, застосовуються у клінічній практиці як в Україні, так і за кордоном для прискорення зняття больового синдрому при захворюваннях підшлункової залози. У листку-вкладці, затвердженому МОЗ України, який обов'язково є у кожній упа­ковці препарату, наведена докладна, коректна й необхідна споживачу інформація щодо застосування».

Скільки коштує панкреатин?

(за даними http://medbrowse.com.ua/ )

  • «Мезим форте» (активність ліпази - до 3500): від 10,87 до 14,30 гривень.

  • «Фестал» (активність ліпази - до 6000): від 47,83 до 68,45 гривень.

  • «Ензибене» (активність ліпази - до 3500): від 10,50 до 13,89 гривень.

  • «Панкреатин» (ТОВ «Здоров'я» (Харків), ВАТ «Вітаміни», ВАТ «Технолог» (Умань), ТОВ «Тернофарм» (Тернопіль): від 2,45 до 19,78 гривень.

  • «Креон» (активність ліпази - до 10000): від 49 до 64,30 гривень.

Галицький кореспондент

07 Травня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47