Звітний тиждень, незважаючи на його святковий  характер,  видався багатим на події.

    Однак, розпочати хотілося б з голів  РДА. Віктор Янукович нарешті таки видав укази, згідно яких одразу 13 голів РДА були відправлені у відставку. Гідний подарок за гідну роботу безпосередньо напередодні «дня трудящих»…

    Команда Михайла Вишиванюка набуває все  завершенішого й доволі прогнозованого вигляду. Схоже, що по переважній більшості кандидатур Вишиванюку таки вдалося домогтися бажаного, адже новопризначені голови – це в основному ті, хто вже колись або працював під його керівництвом, або входив до найближчого оточення губернатора. Це – перевірені кадри, з якими Вишиванюк пройшов «і воду, і вогонь, і мідні труби». Такий крок Президента можна розцінювати не лише як своєрідний вотум абсолютної довіри до губернатора, але й як певну винагороду за успішну діяльність та декларування відданості новій владі. Нагадаю, що Івано-Франківська область єдина  серед областей Західної України, яка не ухвалила звернення щодо пролонгації перебування Чорноморського флоту в Криму. І в цьому, як кажуть, особиста заслуга губернатора. Хоча не віриться, що Вишиванюк сам подзвонив майже сімдесятьом депутатам. Комусь може і дзвонив, однак кадри, як відомо, тим паче в нашій державі, вирішують все. Були серед депутатів й такі, що вирішили не йти самостійно. Причому не через залякування чи можливі репресії, а так, напровсяке. Тай серед тих, хто прийшов, певно були такі, що ішли з думкою про те, що кворуму не буде… Але Я ж був, Я патріот…

    Аналізуючи  персональний склад старих-нових  голів РДА, варто зазначити, що на свої колишні посади повернулися Михайло Негрич (Коломийська РДА), Володимир Єфімчук (Богородчанська), Володимир Семенів (Тисменицька). Натомість втрималися на своїх посадах Петро Шкутяк (Долинська), Ярослав Шинкарук (Косівська), Василь Сенів (Тлумацька) та Григорій Івасишин (Галицька). Вони були призначені ще Віктором Ющенком і, як виявилося, цілком влаштували Януковича із Вишиванюком. Однак, дивуватися цьому не слід, адже практично кожен з них, за винятком Петра Шкутяка, вже працював під керівництвом Михайла Васильовича.

    Стосовно  Петра Шкутяка, то ситуація взагалі  доволі цікава. За словами його батька, Зіновія Шкутяка, син залишився на посаді голови Долинської РДА, оскільки це була ініціатива району. Цікаво лише, в якому вигляді ця ініціатива проявлялась? Долинський район, в призмі очікуваного початку будівництва так званого «буковеля-2», є вельми перспективним… В результаті, Зіновій Шкутяк формує опозицію, а син залишається при владі. Якась часткова опозиція виходить... Шкода, що обласній громаді ніхто не підказав проявити ініціативу і залишити в ОДА ще й зятя Зіновія Васильовича. Тим не менше, залишивши Шкутяка-молодшого на посаді, Вишиванюк отримав доволі сильний аргумент й чинник впливу на Шкутяка-старшого.

    Схожа ситуація й з новим керівником Надвірнянської РДА – Юрієм Бодоряком. Через нього будуть контролювати Миколу Палійчука, за правління якого Бодоряк був першим заступником ОДА.

    Таким чином, Вишиванюк не лише повертає до влади свої перевірені кадри, але й за допомогою «чужих» намагається вплинути на опозицію, яка формується.

    Нові  обличчя серед голів РДА представлені виключно за квотою Партії Регіонів. Це  Андрій Рябошапка  (Снятинська), Василь Качмар  (Калуська), Василь Ткачук (Городенківська) та, зберігаючи гендерну рівність, Челядин Марія Степанівна (Рогатинська).

    «Вакантним» наразі залишається лише крісло голови Рожнятівської РДА Романа Новицького. Його ще не звільнено, хоча призначення Миколи Філіповича вже не обговорюється. Однак, причини затримки призначення мабуть все таки є, незважаючи на те, що Філіпович також член Партії Регіонів.

    Ще  цікавіші події скоріш за все розгортатимуться при затвердженні заступників. На представленнях голів Михайло Васильович наполягав, що наразі всі заступники (старі) залишаються на своїх посадах. Певно і тут вирішив побалансувати перед можливими проблемами з прийняттям бюджетів, адже не секрет, що переважна більшість заступників голів РДА є депутатами районних рад. Ото вже будуть старатися догодити, може якраз таки залишить. Хоча наврядчи їм це допоможе…

    Встиг Михайло Васильович поставити перед  головами РДА й першочергові завдання: представлення планів соціально-економічного розвитку районів до 2020 року з урахуванням програми розвитку кожного населеного пункту, залучення інвестицій, створення нових робочих місць; збільшення пенсійних виплат відповідно до європейського рівня; повернення довіри людей до влади. Якщо Він мав на увазі «до влади» в масштабах країни, то з цим без суттєвого покращення матеріального становища можуть виникнути суттєві проблеми.

    Іншою важливою подією цього тижня стало  формування вже згаданої опозиції. І хоча вона ще не набула довершеного  вигляду, а самий процес протікає надзвичайно повільно, однак зовнішня окресленість проглядається вже доволі чітко. До анонсованого об'єднання національно-патріотичних сил наразі планують увійти  «Наша Україна», ВО «Свобода», «Фронт змін», «Єдиний центр», «Народний Рух», «Спільна праця», «Конгрес Українських Націоналістів», «За Україну», УРП «Собор», «Українська платформа», «Народний Рух імені В’ячеслава Чорновола», «Пора», «Українська Партія», «Національний вибір», «Українська Національна Асамблея» та «Республіканська Християнська Партія». Головними ініціаторами й модераторами даного об'єднання виступають народні депутати Роман Ткач та Зіновій Шкутяк.

    Сам факт ініціювання такого єднання  політичних сил області є доволі позитивним, адже дозволить колись близьким політичним силам поновити конструктивний діалог й виступити єдиним «фронтом» на захист національних інтересів. Координаційний комітет, який планується створити, має не лише вести діяльність, спрямовану на запобігання антиукраїнських дій та згортання демократичних процесів новою владою, але й здійснювати широку роз'яснювальну роботу… вочевидь, з прицілом на місцеві вибори. От тільки сам координуючий орган декому недовподоби – пропонують просто домовитися про координацію і нічого не створювати (мовляв, статути не дозволяють, погодження нема…). А може, то знову Михайло Вишиванюк через «залишених представників у владі» впливає на опозицію. Принцип: «Ви собі побалакайте, але дивіться, щоб нічого не підписували, а то ще виконувати те, що підписали, прийдеться».

    Незважаючи  на те, що до об'єднання увійшла переважна  більшість активно функціонуючих  політичних сил області, дещо дивною видається відсутність не менш національно-демократичних, за словами їх лідерів, УНП та БЮТу.

    Для Віктора Анушкевичуса йти в опозицію до влади зараз надзвичайно невигідно. Маючи цілу низку невирішуваних  проблем та великі амбіції на друге пришестя, меру з Вишиванюком конфліктувати не хочеться, сподіваючись на додаткові фінансові надходження. А там може Партія Регіонів взагалі місцеві вибори скасує, а ще краще – ліквідує ще й міські ради. А що – хотіти, то хотіти… Від мера громадськість наразі чекає результатів роботи, як він сам каже: «Не словом, а ділом». От Віктор Андрюсович і працює над забезпеченням видимості діла. А тут якраз день міста, гості з Європи і не дуже, ковалі, торти. Забігався він, не до політики йому зараз.

    Стосовно БЮТу, то тут все набагато складніше. Комітет національного порятунку Дмитро Шлемко анонсував ще минулого тижня. Однак, справи у Дмитра Васильовича просуваються наразі не так вдало як у інших аналогічних представництвах по Україні, куди входять зокрема й сили, що увійшли до об'єднання Ткача-Шкутяка. Вже в цю суботу Юлія Володимирівна особисто завітала до Івано-Франківська… Дісталося і Шкутяку, і власним «зрадникам». Леді Ю навіть пригрозила відставкою Вишиванюку.

    Щось  здається, що підписів під недовірою Вишиванюку назбирається ще менше як голосів за засудження харківських угод. Це ж не ефемерне колективне «фе» Януковичу, а конкретне підписане «фа…» Вишиванюку. А він тут, в області, ще чого доброго, – грошей з бюджету не дасть або ініціює перевірку, що зробили за минулорічні кошти.

    Не  слід скидати з рахунків і сильне бажання місцевих бютівців створити об'єднання під свого лідера. В результаті, як виявилося, БЮТ до переговорів стосовно участі в об'єднанні Ткача-Шкутяка навіть не запрошували. Мовляв, то Юля у всьому винна. Чи майже у всьому… У відповідь Юлія Тимошенко впевнена, що якби не операція «проти всіх», то комітет національного порятунку проти Януковича взагалі не довелось створувати. Але, зі слів Путіна, виглядає, що таки треба було б… Якась суцільна теорія брехні… Все таки не ту країну Гондурасом назвали.

    Варто зазначити, що в будь-якому випадку опозиція на місцевому рівні без БЮТу, який користується значною підтримкою громадськості, буде неповноцінною і участь цієї політичної сили в об'єднанні є необхідною. Це якраз і буде показовим моментом настільки наші політики готові пожертвувати особистими амбіціями задля блага громади й відстоювання національних інтересів, згорнути партійні прапорційі замість них взяти в руки прапор України. Адже існування двох опозицій обіцяє з протидії владі перерости в міжусобну війну.

 

Ігор  ДЕБЕНКО, політолог   


09 Травня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 10 Травня 2010, 21:56
Відповісти

Автор: , 11 Травня 2010, 9:11
Відповісти

Автор: , 11 Травня 2010, 11:55
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39