Найчастіше ексгібіціоністи потрапляють на очі студенткам біля гуртожитків. Власне, там вони полюють на молодих дівчат. Нерідко їх бачать у парках, скверах і навіть біля пологових будинків. При зустрічі з ексгібіціоністами люди розгублюються, лякаються, втікають. У дорослих видовище, коли оголений чоловік у людному місці займається онанізмом, викликає відразу. Для дітей це може стати психічною травмою на все життя...

Зустріч непередбачувана

Останнім часом мешканці Івано-Франківська, які вирушають на береги Бистриці, скаржаться, що ексгібіціоністи псують їм відпочинок. "Мені самому неприємно на це дивитися, а якщо я їду на річку з дружиною і дітьми...", - нарікає пан Володимир, мешканець Пасічної. Питання, як вберегти своїх дітей від таких збоченців, виникає не тільки у нього.

Декілька днів тому працівники міліції затримали мешканця Калуського району, який розбещував малолітнього хлопчика біля річки. Він був біля дитини повністю роздягнутий, встиг роздягти і хлопчика. На щастя, це побачив чоловік, який вигулював неподалік собаку, і зателефонував у міліцію. Затриманий, як з'ясувалося пізніше, має психічні відхилення з дитинства. На разі, як повідомив начальник центру зв'язків із громадськістю УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук, проти нього відкрита кримінальна справа за ст.156 ККУ "Розбещення неповнолітніх" і він перебуває під вартою.

Найбільше вражень від зустрічі з ексгібіціоністами мають студентки, які живуть у гуртожитках. Дівчата навіть їм прізвисько дали - «зайчики». Під гуртожитками вони - часті гості. "Ми зрозуміли, що вони неагресивні і навіть втікають, коли на них кричати, - ділиться спостереженнями випускниця одного з місцевих вузів Юля. - Хоча бували випадки, коли найсміливіші з них пропонували дівчатам 20 гривень, щоб ті частково оголили своє тіло - показали ноги чи бюст", - розповідає Юля. Правда, зауважує дівчина, студентки не зверталися до правоохоронців. Кажуть, що про це навіть не думали, бо вже до «зайчиків» звикли.

Невиліковна хвороба

За словами Бориса Заборова, лікаря-психіатра обласної психоневрологічної лікарні, часто схильність до ексгібіціонізму закладена генетично. "Якщо людина виховується в нормальному мікросоціальному середовищі, є нормальне ставлення батьків, товаришів, друзів, то схильність нівелюється". Лікар пояснює, що ексгібіціонізм, як і педофілія, зоофілія, гомосексуалізм тощо, належить до явищ психопатії. "Психопатія - це не хвороба, це аномальний характер людини", - каже психіатр. Рідше ексгібіціонізмом займаються люди, які хворіють шизофренією. А у випадку з хлопчиком, про який згадувалося вище, у збоченця, стверджує лікар, проявилися елементи садизму.

За його словами, ексгібіціонізм зазвичай поширений серед чоловіків, хоча трапляється й у жінок. Основними причинами такого самозадоволення лікар називає і виховання, і генетичний фактор, і мікросоціальне середовище, і сам характер людини. Загалом, за словами Бориса Заборова, ексгібіціоністи - люди неагресивні. "Вони не б'ють і не чіпають інших людей. Вони просто стоять і роблять свою справу. Серед них є і геї, і гетеросексуали, і бісексуали. Їхньою проблемою є те, що вони не отримують статевого задоволення з жінкою чи чоловіком, вони отримують оргазм, тільки коли самі себе задовольняють", - каже психіатр.

Надія, яка зустріла "зайчика" в парку, розповідає, що він до неї наблизився і зловив за руку. Вона почала зі страху кричати, а потім його лаяти. Тоді ексгібіціоніст розплакався і втік. Пан Заборов говорить, що ексгібіціоністи отримують особливе задоволення, коли жертва їх боїться, і навпаки - збудження зникає, коли жертва виявляє агресію.

Теоретично лікування ексгібіціонізму можливе за допомогою педагогічного підходу, психотерапії чи медикаментозного втручання. Але, за словами Бориса Заборова, воно не надто помічне. "Помагає на тиждень-два, не більше, - каже лікар. І додає: "Геїв можна лікувати? Їх не треба лікувати - це закладено в них генетично. Так само і це".

Впізнають за велосипедами

У буденному житті ексгібіціоністів важко розпізнати. Вони не відрізняються зовнішнім виглядом та не видають себе у спілкуванні. Та в публічних місцях обласного центру, де вони найчастіше прогулюються, їх уже впізнають. Пані Ольга, яка щодня ходить на роботу через міський парк ім. Т. Шевченка, каже, що люди, які полюбляють оголювати статеві органи у парку, возять за собою велосипеди. Мабуть, для того, щоб швидше втекти від розлючених чоловіків чи міліції.

Звернутися до правоохоронних органів громадяни після зустрічей з ексгібіціоністами не поспішають. За словами Василя Гультайчука, цього року ще ніхто не звертався. "Якщо є такі випадки, то нехай люди телефонують. Бо очевидцями цього можуть стати діти. Коли ми отримаємо повідомлення, негайно направимо наряд на місце події", - стверджує він.

Щодо відпочинку на берегах річок, Гультайчук каже, що разом із купальним сезоном розпочнеться операція "Берег", коли патруль чергуватиме на берегах річок і стежитиме за громадським порядком. Попри це, правоохоронці радять про будь-які подібні випадки їм повідомляти. Принаймні, аби вберегти від шоку дітей.

Галицький кореспондент

13 Травня 2010, 15:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47