Незабаром обласна організація ФСТ «Колос» відзначатиме своє 60-ліття. Понад 35 років це сільське спортивне товариство очолює Богдан Іваницький. Майстер спорту, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, суддя національної категорії. Ця неординарна людина, чудовий організатор як спортивно-масових заходів, так і створення матеріально-технічної бази, працювала ще й проректором педінституту ім. В. Стефаника та головою обласної ради ДСТ «Спартак». Інтерв’ю з п. Іваницьким у нашій газеті, можливо, викличе у когось навіть заперечення, але чимало суджень, думаю, в багатьох людей все-таки знайдуть схвалення.

Без пива нема футболу?

— Богдане Степановичу, керувати 35 років однією організацією — рідкісний випадок. Скажіть, будь ласка, як ви розпочинали свою діяльність?

— Ми знаємо один одного віддавна і про минуле вже писали й оцінювали його. Якщо фрагментарно, то перед ДСТ «Колос» був «Колгоспник». З визначенням нової назви товариства організували конференції в районах, вибирали голів районних рад товариства, упорядковували діяльність колективів фізкультури в колгоспах, радгоспах, райспоживтовариствах, у «Сільгосптехніці». Діяли вони ефективно, не те що сьогодні. Залишимо колишнє у спокою, нині зверх голови проблем, які посадові особи, відповідальні за спорт, не поспішають вирішувати.

— Чому?

— У ході нашої розмови, може, й зуміємо знайти відповідь на таке дражливе запитання.

— То з чого почнемо?

— Почнімо з низової ланки — колективів фізкультури. Колись у районі їх було 30—40, платили членські внески, матеріально допомагали колгоспи й радгоспи. А після того, як їх бездумно розвалили, спортом почали опікуватися сільські ради. Гучно сказано, бо там завжди бракує коштів. У результаті — село на мілині. Немає секцій, нема де тренуватися, діти зростають кволі, нерозвинені фізично. А що вже говорити про людей середнього та старшого віку.

Зате всюди повідкривали кафе, бари, більярдні. Дійшовши до ручки, дехто навіть виголошує лозунги приблизно такого змісту: на футбол важко дивитися і вболівати за нього без пива. У містах такої реклами, пов’язаної з алкоголем, — на кожному кроці. Замість того, щоб на таких бір-бордах люди знаходили інформацію про досягнення провідних спортсменів, плідну роботу ДЮСШ, перспективи зростання, про здоровий спосіб життя і
т. д. Схоже, про це не думає ніхто: ані керівництво, ані депутати місцевих рад, ані народні депутати. Кожен дбає тільки про те, аби його фірма процвітала і давала надприбутки.

Замість школи — іномарки

— Ви говорите про занепад колективів фізкультури. Однак є ще ДЮСШ, де діти можуть займатися різними видами спорту.

— Коли я став головою обласної організації «Колос», у районах ми створили ДЮСШ. Їх було дуже багато. Лише в Снятинському районі 14. У кожній спортивній школі працювало по п’ять—шість тренерів. А тепер що маємо? На Снятинщині — одну ДЮСШ. Закрили єдину сільську ДЮСШ в Богородчанському районі і поховали сільський спорт. Закрили через брак коштів, зате купили дві іномарки для райдержадміністрації. Таке  саме сталося і на Рогатинщині. Там культивували кульову стрільбу, були чемпіонка світу Леся Леськів, призер Європи та світу Тарас Магмет, члени збірної України. Сьогодні нічого не працює, все зупинилося. Забракло грошей для відкриття ДЮСШ у Долинському і Тисменицькому районах. Більше того, 20 років ставили питання про відкриття в області спортінтернату, щоб залучити сюди талановиту молодь і готувати майбутніх чемпіонів і призерів. «Колосові» вдалося втілити в життя таку ідею, проте колишні керівники пани Волковецький і Досюк своїм рішенням в івано-Франківську приміщення спортінтернату віддали під гуртожиток технікумові сільського господарства. Звичайно, легко готове забирати, але якщо треба щось будувати — нема кому.

Кричуща безгосподарність

— Богдане Степановичу, сумну картину ви змальовуєте. Очевидно, не краща ситуація  із спортивними базами та проведенням на них змагань.

— Авжеж. Міг би навести приклади по кожному району. Скажімо, у Верховині сільська молодь — поза спортом, бо РДА і районна рада на роботу колосівського товариства не виділяє жодної копійки. Це саме можна сказати і про Рогатин. Там і стадіон, збудований переважно руками наших працівників, практично за безцінь віддали в приватні руки. Хоча найбільше болить душа за Ворохту, де нині панують безлад, хаос і  кричуща безгосподарність. На колосівській базі «Україна» діяли лижні траси та біатлонні стрільбища. Згодом усе закрили, зупинили канатну дорогу. На П’ятихатках у вихідні дні проводилися районні, обласні змагання, змагання галузевих обкомів профспілок. А тепер хіба що раз на рік. Тому й не дивно, що на Зимовій Олімпіаді у Ванкувері українці не завоювали жодної медалі. Витратили 20 млн. грн. на поїздку до Канади, а звідти привезли п’яте місце Дериземлі в біатлоні. Сусіди-білоруси здобули повний комплект нагород, Польща — шість. Невже там кращі природні умови? Аж ніяк. Справді, в названих країнах приділяють значно більшу увагу розвиткові зимових видів спорту. А в нас ні держава, ні багаті люди чомусь не хочуть довести до ладу напівзруйновані бази. Не кажу вже збудувати нові. За такого байдужого ставлення нашим олімпійцям до відповідальних стартів доводиться готуватися за кордоном. Наприклад, колосівка Надія Діденко — у Ванкувері зайняла 13-те місце — тренується у Швейцарії, Канаді, Білорусі. Теж недешеве задоволення. А на базі «Заросляк» ніяк не закінчать трампліни для фристайлу. Ми надовго «угробили» не лише фристайл, а й стрибки на лижах з трампліна і гірськолижний спорт. і це зробили з допомогою обласного керівництва. Візьмімо хоча б Бурштин з прекрасною гладінню води озера. Є гребля, веслувальна база, але немає потрібного рівня фахівців, які б шукали перспективних дітей і поступово підводили їх до важливих змагань. Так ось знайшли інший вихід. Микола Палійчук забрав веслувальну базу в обкому профспілок і ФСТ «Україна» та передав її у комунальну власність. Передати передали, а тепер думають, як її утримувати і працівникам зарплатню видавати.

— Невже все так погано?

— Є ще ентузіасти спорту в Коломийському, Снятинському, Городенківському, Галицькому, Тлумацькому районах, де керівники виділяють кошти для поточної роботи товариств і проведення суперництва. Звідси виїжджають і на республіканські турніри, визначають і матеріально заохочують найкращих спортсменів і тренерів.

— А може, ваша критика щодо наявної спортивної бази занадто гостра?

— Скажіть, будь ласка, що ми збудували за правління Романа Ткача і Миколи Палійчука? Два приватні зимові палаци в Івано-Франківську та Калуші. Кому вони служать? Багатим людям, а не талановитим дітям. Там ніхто не тренується. Я свою онуку привів, а вона каже, що не буде платити 30 гривень за одне заняття. І ти, мовляв, мені не зможеш допомогти. А ми з трибун розпинаємося, як треба розвивати спорт в області. і красуємося на екранах телебачення на відкриттях майданчиків 40х20 метрів зі штучним покриттям. Звісна річ, ці майданчики для дітей дійсно потрібні, але не для розвитку масового футболу — у розвинутих країнах їх тисячі. До того ж голова ОДА почав розподіляти по районах столи з настільного тенісу шведської або якоїсь іншої іноземної фірми. Невже не було чим більше займатися?

— За пасивність у вирішенні проблем спорту ви критикуєте попередніх двох голів ОДА. А як ставитися до нинішнього — Михайла Вишиванюка?
— За першого його головування можна було зайти до кабінету, щось запропонувати, щось доводити стосовно доцільності, зокрема, будівництва стадіонів у тому чи іншому регіоні. Таким чином з допомогою Михайла Васильовича, тодішніх керівників районів і з участю інструкторів-методистів, тренерів, інших фахівців, які працювали в спорті, зведено стадіони у Верховині, Снятині, Косові, Городенці, Галичі, Рогатині. На жаль, з певних причин утримувати їх не  змогли.

У Ворохті — гопакують...

— Хочеться знати вашу думку стосовно розвитку окремих видів спорту в області.

— На Прикарпатті були пріоритетними, і хочеться вірити завжди будуть, футбол, легка атлетика, вільна та класична боротьба, боротьба самбо, бокс, стрибки на лижах з трампліна. Крім уже названих відзначу ще кілька гучних імен: чемпіонка світу серед молоді легкоатлетка Неля Непорадна, стрибуни з трамплінів брати Просвірніни, три призери олімпіад і призери Європи та світу борці Василь Федоришин і Роман Гонтюк, боксер Андрій Федчук. Високі результати показували наші спортсмени і на командному рівні. Наприклад, збірники України з ручного м’яча були в Городенці та Коломиї.

А ми тепер взялися за настільний теніс, розвиваємо у Ворохті гопак замість зимових видів спорту. Через засилля у наших командах іноземців нищимо баскетбол і волейбол. Власне, «дерибанимо» гроші. Як сказав один зі спортивних керівників, мовляв, дали гроші на баскетболістів-іноземців. Та віддайте їх в ДЮСШ для підготовки місцевого резерву. А легіонер своє хапнув і далі подався в мандри.

— То у нас брак коштів чи їх дерибан?

— І одне, і друге. Судіть самі. В області кілька десятків федерацій з різних видів спорту. Профільне обласне управління вирішило роздавати бюджетні гроші по федераціях: одній — п’ять, другій — десять, третій — 20 тисяч гривень і т. д. Якщо є результати, будь ласка. А ось ФСТ «Колос», «Україна» і «Спартак», які виконують держзамовлення, щомісячно отримують тільки по 10 тисяч гривень. За такі гроші добре не проведеш й одне змагання. А зарплатня, спортивна форма, інвентар... До речі, в радянський час, коли було багато зла, обласний «Колос» щорічно постійно отримував понад два мільйони карбованців.

— Богдане Степановичу, все-таки як ФСТ «Колос» відзначатиме 60-річчя?

— Я написав листа на ім’я голови ОДА Михайла Вишиванюка, в якому прошу дати згоду на реконструкцію стадіону в селищі Отинії Коломийського району, щоб 24—25 серпня відзначати День незалежності та 60-річчя нашого товариства у змаганнях з футболу, волейболу, ручного м’яча, легкої атлетики, баскетболу. Одночасно нагадав, що в 2005—2009 роках товариству «Колос» скорочено щорічне фінасування з 550 тисяч до 100 тисяч гривень.

17 Травня 2010, 14:12
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Фінанси:
Скільки коштує ялинка?
30 Грудня 2016, 12:19
1 100 гривень мінімальна стипендія українського студента
30 Грудня 2016, 10:05
Прикарпатська митниця підбила підсумки роботи за рік
30 Грудня 2016, 9:19
Мінімальна заробітна плата зросте до 3200 гривень з 1 січня 2017 року
30 Грудня 2016, 7:21
На Городенщині придбано новий автомобіль для вивезення сміття
29 Грудня 2016, 16:28
З 3 січня 2017 року відкриваються казначейські рахунки Білоберізької об’єднаної територіальної громади
29 Грудня 2016, 16:08
В обласній фіскальній службі підбили підсумки роботи за рік
29 Грудня 2016, 13:41
У 2016 році придбано житло для ще однієї дитини, позбавленої батьківського піклування
29 Грудня 2016, 12:49
Близько 20 млн гривень було спрямовано цьогоріч на реалізацію обласної та районних соціальних програм підтримки учасників АТО
29 Грудня 2016, 12:20
Зі стартом нової тролейбусної лінії мешканцям подарують безкоштовний проїзд
29 Грудня 2016, 11:19
Вуличне освітлення подорожчає
29 Грудня 2016, 9:43
У Франківську вартість години паркування може зрости втричі
29 Грудня 2016, 9:20
На Рогатинщині родини загиблих на фронті отримуватимуть допомогу з районного бюджету
28 Грудня 2016, 21:19
Косівська районна рада прийняла районний бюджет на 2017 рік
28 Грудня 2016, 18:03
Нові штатні одиниці матимуть Центр туризму і краєзнавства учнівської молоді та Будинок вчителя
28 Грудня 2016, 14:55
Калуська влада купила дизель-генератор для бійців АТО
28 Грудня 2016, 11:20
У Пасічні побудують спортивний комплекс
28 Грудня 2016, 10:55
Президент підписав Державний бюджет України на 2017 рік
28 Грудня 2016, 7:40
Івано-Франківськ витратить 104 тисячі гривень на новорічний фестиваль
27 Грудня 2016, 21:25
У Коломиї прийняли бюджет міста на 2017 рік
27 Грудня 2016, 19:18
Івано-Франківськ заробив на земельних торгах понад п’ять мільйонів
27 Грудня 2016, 18:32
На Прикарпатті до зведеного бюджету надійшло понад два мільярди гривень податку на доходи фізичних осіб
27 Грудня 2016, 11:42
У Татарові на розвиток туризму спрямують 200 тисяч гривень
26 Грудня 2016, 20:56
НБУ забрав у Коломойського «Буковель» і літаки
26 Грудня 2016, 20:07
У Долині вирішили підвищити тарифи на водопостачання
26 Грудня 2016, 19:46