Щороку  вартість послуг ДМП  «Івано-Франківськтеплокомуненерго» зростає,  гаряче водопостачання влітку припиняється, а обігрівання помешкань івано-франківців розпочинається із запізненням. І це ще не весь спектр проблем, з якими стикаються споживачі Теплокомуненерго. Тож і не дивно, що кількість бажаючих відмовитися від таких послуг зростає.  Індивідуальне опалення стає панацеєю для людей. Однак, порядок отримання дозволу на проектно-пошукові роботи по встановленню індивідуального опалення постійно змінюється.  

      Правила встановлення.

Начальник Житлово-комунального господарства міста Петро Косюк каже, що близько п’яти років тому взагалі будь-якого правового акту, який би регулював порядок відключення від централізованого опалення не було.

І лише у 2004 році була створена міжвідомча комісія, порядок якої регламентується  Міністерством житлово-комунального господарства, яка надавала дозволи  на встановлення індивідуального опалення. У листопаді   2007 року перший заступник міністра з ЖКГ Богдан Лотоцький підписав зміни до порядку, згідно з яким  відключати  можна тільки цілі будинки. Якщо раніше комісія мала право дати дозвіл на відключення від центрального опалення окремого приміщення в складі будинку, то внесені зміни, унеможливили це.

Свого часу заступник міського голови Олександр  Дерев’янко заявив, що такі зміни пояснюються  державною політикою. «Державна політика на сьогоднішній день передбачає створення об’єднань співвласників будинку, оскільки житлово-експлуатаційні організації, що утримують житловий фонд на своєму балансі не можуть забезпечити ефективного використання даного житла. Окрім того, що люди є безпосередньо власниками квартир, вони повинні бути власниками міжквартирного простору (сходові клітки, підвали). Тобто ці дії вчинені з метою спонукати людей до самоорганізації. Ті, що незадоволені комунальними послугами, можуть прийняти спільне рішення і знятися з балансу житлово-експлуатаційної організації і надалі вирішити свою долю самостійно. Така державна політика відображена в цій постанові». 

Тим не менше, такі зміни суперечать законодавству. «Чинне законодавство має дві сторони, – каже Косюкк. – Перша – закон про житлово-комунальні послуги, стаття 26  п. 6. говорить, що кожний споживач має право відмовитися від будь-якої послуги, якщо він втратив в ній потребу. З іншого боку, порядок відключення визначає централізований орган, яким є Кабінет Міністрів, а Кабмін каже, що можна лише будинком. Тобто законодавець каже можна, а виконавець – не можна».

Весною  цього року, всупереч даним змінам, міська рада прийняла рішення дозволяти відключатися від централізованого опалення стояком. .

Та  люди знайшли вихід, як відключатися, коли сусіди проти і офіційно отримати дозвіл нема шансу. Самовільно відрізатися. І таких випадків в УЖКГ зафіксовано чимало. Покарань люди не бояться. За таке правопорушення передбачено лише адміністративну відповідальність, тобто штраф. «Але при тому, що ціни на тепло дуже великі, порівняно з індивідуальним, то штраф окуповується за один місяць», – коментує ситуацію начальник УЖКГ. 

      Сусідські проблеми.

Та  навіть якщо в будинку залишаться дві-три квартири,  ніхто примусово  не відключатиме їх від централізованого опалення хоч це і буде збитково для підприємства. Проблема в іншому. Комунальники кажуть, що скоріш за все самовільне відключення буде продовжуватися і надалі. А це, в свою чергу, може завдати чималих проблем Теплокомуненерго і його споживачам, якщо у будинку залишиться мала кількість.

«Велика котельня має котли, які не можуть працювати на 0,25 відсотків своєї потужності. Вони мають працювати на всю потужність. Звичайно, можна знизити на мінімальну, але все одно, ця потужність буде перевищувати потреби споживачів, якщо їх залишиться всього кілька в будинку. Коли в  котла значно зменшиться оборотів, його автоматика просто відсіче, виключить. Ми включатимемо, а воно відсікатимеме. Тоді мешканці опиняться без тепла. Просто технологічно не можна буде подати тепло», – говорить Петро Петрович.

Що  стосується місць загального користування, то міністерство житлово-комунального господарства розробило методику їх оплати. Згідно з якою, Теплокомуненерго при видачі технічних умов  на відключення від централізованого опалення людям, зобов’язано з ними укладати договори на оплату місць загального користування. Нагадаємо, раніше ця оплата лягала лише на плечі людей, які не мали індивідуального. 

      Екологія.

Часто чути, як люди скаржаться, що з труби  сусіда йде чад. Адже при не повному  згоранні газу утворюється сажа, починається  коптіння, а це, мовляв, шкідливо для здоров’я.

«Всі ці байки, про те, що там виділяється не знати що, а воно страшно погане – не що інше, як безпідставні страшилки. У кожного в хаті горить газова плитка, , інколи чотири камфорки одразу. Витяжки, яка б усе це збирала і викидала нема. У більшості квартир є звичайний вентиляційний отвір. І ніхто ще не вмер біля плити, від того, що там згорає метан. А тут взагалі викидається на вулицю. Більше того, щоб воно попало назад у квартиру, треба створити тиск на вулиці», – переконує Косюк. 

Документація

Спочатку  треба подати колективну заяву на ім’я першого заступника міського голови Зіновія Фітеля з проханням надати дозвіл на відключення квартир по стояку від мережі централізованого опалення, яку має засвідчити балансоутримувач будинку (ЖЕО, ОСББ чи ЖБК). Відтак дане питання розглядає постійно діюча міжвідомча комісія, створена при виконавчому комітеті. Після розгляду комісії, рішення оформляється протоколом і затверджується виконавчим комітетом. Один витяг з рішення видається для всіх мешканців стояка. З ним люди йдуть в ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», беруть техумови на відключення квартир від центрального опалення, а управління газового господарства робить робочу документацію.  І лише після того, коли люди мають цю документацію, одночасно відключаються від мереж централізованого опалення: Теплокомуненерго в підвальному приміщенні відрізує стояки опалення і людям оформляються акт на відключення квартир на стояку від мереж центрального. Акт затверджується головою комісії, і лише тоді Теплокомуненерго знімає нарахування з абонентів.
15 Серпня 2009, 12:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47