Тиждень, що минає, пройшов під егідою політичних партій. У зв'язку з тим, що протягом тижня якихось екстраординарних процесів, сесій чи скандалів (здається ці два слова останнім часом стали синонімами) не споглядалося, основну увагу хотілося б зосередити саме на аналізі партійних процесів, зокрема тих політичних сил, які протягом тижня подавали хоча б якісь ознаки чи то життя, чи то чергового переродження. Та й сам факт відвідання нашої області одразу трьома лідерами наразі опозиційних політичних партій є подією, якщо не неординарною, то принаймні на перший погляд доволі незвичною. Вибори ж вже давно закінчилися, нові – ще невідомо коли будуть… Однак точно не скоріше осені.

    Втім, політична ситуація в країні, а  також невизначеність на місцях змушують очільників політичних партій роз'їжджати по Україні з метою з'ясування стану справ та мобілізації ресурсу. Окрім того, з приходом нової влади в області спостерігається переорієнтація частини членів партій, а самі партії починають втрачати контроль над своїми прихильниками і в першу чергу депутатами місцевих рад, які, як виявляється, заради власних інтересів із легкістю готові змінити партійну символіку. Переважна більшість політичних сил області перебувають сьогодні у стані своєрідної фрустрації і як ніколи потребують очищення, наведення порядку, структуризації та оголошення стратегії подальшої діяльності. Здається, що значна частина місцевих осередків політичних партій просто таки заплуталася в тому, що слід робити, на кого орієнтуватися й до якого опозиційного об'єднання долучатися. Партіям потрібне чітке що, з ким (команда, союзники), на якій основі, як і коли робити. Окрім цього, віддалена перспектива невизначених виборів, які скоріш за все найближчим часом таки ознаменуються датою їх проведення, змушують замислитися над початком майбутньої виборчої кампанії, а наступ на національні інтереси новою владною командою дає можливість вже опозиційним бути затребуваними журналістами й ще до початку виборчого процесу розпочати працювати над майбутнім рейтингом. Не дарма українська народна творчість закликає «готувати сани влітку».

    Першим  обласний центр відвідав лідер новоствореної  політичної партії «За Україну» В'ячеслав  Кириленко. Під його безпосереднім  проводом відбулася конференція обласної організації партії, на якій було обрано й її керівні органи. Так, головою став Володимир Мойсик, колишній суддя Верховного Суду України, народний депутат трьох скликань. Незважаючи на те, що пан Мойсик родом зі Снятинщини, практично все своє життя він прожив в Києві. Серед місцевої політичної еліти не знайшлося людини, яка б очолила новоутворену партію. Ті, кому пропонували – відмовилися.

    Головним  завданням для цієї політичної сили на даному етапі вочевидь стане формування команди. Й як засвідчила конференція, робота ведеться. Неабияку зацікавленість до нової партії проявило УНП, члени якої склали переважну більшість заступників Мойсика. Та й сам Мойсик не є чужим для УНП. Переорієнтовується на «За Україну» й чинний міський голова Віктор Анушкевичус, який на конференції сидів у президії.

    Щойно обране керівництво партії, переконуючи, що збирається формувати партію таким чином, щоб не збудувати знову КПРС чи ще одну «Нашу Україну», одразу ж виступило з ініціативою створення Об'єднання демократичних сил під назвою «За Україну». Можна й разом піти на місцеві вибори. Водночас, «За Україну» бере участь в нарадах об'єднання національно-патріотичних сил, де провідну роль наразі відіграє Зіновій Шкутяк, член депутатської групи «За Україну» в парламенті й голова обласної «Нашої України». Дана ідея опозиційного єднання, на відміну від об'єднання національно-патріотичних сил, була підтримана й Віктором Андрюсовичем. Тільки от незрозумілим залишається навіщо взагалі створювати партію, якщо із самого початку її лідери запрограмовані не на повноцінне самостійне життя, а на єднання й спільну участь у виборах. Як правило, однак лише не в Україні, у таких випадках інкорпоруються у вже створювані політичні сили.

    Інший нунсівець Павло Жебрівський  репрезентував в Івано-Франківську «Українську платформу», обласна організація якої відкривала в приміщенні партії громадську приймальню. На даний момент відбувається інвентаризація цієї політичної сили, однак Павло Жебрівський заявив, що завданням партії є перемога на місцевих виборах у як мінімум трьох обласних центрах. Щоправда, проблеми в «Української платформи», незважаючи на більш тривале існування, схожі з проблемами партії «За Україну». Окрім загальних гасел немає ні програми, яка б якісно відрізняла від інших політичних сил,  ні команди, з якою можна було б розраховувати на вагомі досягнення. А один Василь Співак в полі не воїн. Та й про значний рейтинг чи принаймні обізнаність про існування такої політичної сили вести мову наразі не доводиться. Тому із цілком зрозумілих причин дана політична сила шукатиме шляхи чергового об'єднання із іншими партіями.

    Останнім  із «великих» приїхав Борис Тарасюк. Його Народний Рух України увійшов  до створюваного БЮТом Комітету захисту  України. Однак, на обласному рівні  не все так однозначно. Намети Народного Руху із надписом «за Тимошенко» ще досі в пам'яті. Саме підтримка на президентських виборах Юлії Тимошенко, а не Віктора Ющенка стала причиною розколу в обласній організації партії. Однак, в нових політичних умовах і Народний Рух України, і «Народний Рух імені В’ячеслава Чорновола» брали активну участь у нарадах об'єднання національно-патріотичних сил, БЮТ до якого не входить. З'ясувати ситуацію й визначитись із позицією партії вочевидь і було метою приїзду міністра закордонних справ опозиційного уряду Тимошенко. Хотілося б почути і думку Бориса Івановича щодо того, що відбулося в Русі внаслідок розколу – очищення чи втрата провідної та впливової його частини.

    Про своє входження в Комітет захисту  України оголосила й Європейська  партія України. Однак, партія не збирається виступати під егідою БЮТу і зокрема Юлії Тимошенко, пропонуючи натомість європейський принцип почергового головування. Втім, навіщо в такому разі Юлії Володимирівні здався комітет, в якому вона не буде відігравати домінуючу роль? Вірити ж у рівноправство чи можливість керівництва опозицією «європейцями» чи будь-якою іншою дріб'язковою партією більше схоже сліпий ідеалізм, якщо не на цілковиту втрату орієнтації в політичному просторі, аніж на об'єктивну оцінку ситуації та здатність до ефективної діяльності. Стосовно ініціативи «європейців» розглянути та підтримати  постанову Миколи Катеринчука щодо необхідності подачі новою владою заявки на членство в ЄС депутатами місцевих рад, то вважаю таку заявку наразі недоцільною й завідомо відхиленою Європейським Союзом. Такі політичні заяви є скоріше прагненням нагадати про своє існування, аніж реальним вболіванням за національні інтереси країни. 

    Традиційно  активною протягом тижня була «Свобода». Нова влада, як в області, так і в державі загалом, створює для цієї політичної сили широкі можливості для діяльності. При цьому, партія постійно функціонує в межах своєї ідеологічної ніші. Цього тижня «Свобода» ініціювала і мітинг проти зрадницького антиукраїнського режиму Януковича, і виступила з ініціативою упорядкування пам'ятних місць українських героїв до 23 травня (День Героїв). До речі, саме «Свобода» на останній сесії обласної ради звернулася із вимогою відзначення даного свята не менш помпезно, аніж Дня Перемоги. На даний момент партія є найбільш послідовною силою в області. Партія має і програму, якої дотримується, і сформовану, доволі стабільну команду. Більше того, перспективи зростання рейтингу цієї політичної сили в області обіцяє лише збільшити кількість охочих прихильників партії й серед місцевих політиків. Головне в такій ситуації не наробити дурниць… Разом з тим, партія не намагається дистанціюватися від інших опозиційних сил чи монополізувати опозиційне ніше в області, а поки що активно долучається до спільних акцій та координації з іншими партіями.

    Свідченням  такої координації є спільна  заява об'єднання національно-патріотичних сил щодо відзначення Дня Героїв в області. Головним месседжем звернення  стало те, що «нова влада почала ревізувати пантеон українських героїв». Разом з тим, незважаючи на те, що це було вже не перше засідання координаційної ради, досі якоїсь чіткої конкретики щодо подальшої діяльності немає. Складається враження, що Зіновій Шкутяк, який ініціював зустріч представників політичних партій та громадських організацій, вирішив вкотре всім нагадати, що саме він являється неоголошеним лідером опозиції на Прикарпатті.

    Дещо  незвичною виглядала цього тижня  діяльність обласного БЮТу. Незвичною  тому, що завжди активна й гостра на слово політична сила в ситуації, коли на її лідера чиниться політичний тиск, взяла незрозумілу паузу. Окрім коментаря Юрія Романюка ще на початку тижня, БЮТ нічим новим не порадував місцевих шанувальників гострого слова. Якщо БЮТ мовчить, значить неспроста, а тому вже наступного тижня варто очікувати чергового сплеску активності даної партії, точніше її головних спікерів. Натомість порадували депутати цієї політичної сили в міській раді, які піддали гострій критиці міський бюджет та звинуватили міську владу у введені громади в оману.

    До  речі, стосовно міської влади… Віктор Андрюсович досі не може визначитися  із очільниками ЖКГ. Дане відомство  здається просто таки ніхто не хоче очолювати. Стан житлово-комунального господарства катастрофічний, коштів немає, вигоди немає, можливості щось суттєво покращити чи виправити ситуацію теж. Натомість ціла купа проблем і загроза накласти негативний відтінок на «блискучу» кар'єру. Наразі керівництво даним відомством здійснює Василь Білик. Саме він на останньому засіданні міськвиконкому вніс «суперпропозицію» – зекономити кошти для міста шляхом несплати кредитних зобов'язань. На таку пропозицію міський голова відреагував доволі жорстко, однак скоріш за все Василь Білик очолюватиме ЖКГ й надалі. Якщо не він, тоді хто? Схоже, вже не знає й мер. Окрім того, Василь Йосипович чи не єдиний, хто доволі давно працює в даній сфері й добре ознайомлений з специфікою роботи. Допомагати йому скоріш за все буде директор «Водоекотехпрому» Микола Саєвич. Для нього ЖКГ теж не чуже й вибору немає як такого. Саме саме завдяки меру Микола Саєвич у 2007 році очолив згадуване підприємство.

    Таким чином, підводячи підсумки, можна  зазначити, що партійне життя протягом тижня було доволі насиченим. З приходом до влади в країні нової команди, яка розпочала планомірний наступ на національні інтереси, політичні партії, що з різних причин опинилися в опозиції, отримали новий подих для життя. Фактично, завдавши опозиції нищівного удару, Янукович і Ко максимально посприяли тому, щоб політичне життя в державі знову почало розвиватися в традиційному за останнє десятиліття руслі жорсткої боротьби.

    Те, що абсолютна більшість населення  області є патріотично налаштованою й розцінює політику влади як антиукраїнську, створює сприятливі можливості для подальшого розгортання діяльності та активізації місцевих національно-демократичних політичних сил. Більше того, практично кожна політична партія заявляє про необхідність об'єднання опозиційних сил перед національною загрозою, про необхідність появи ідейних партій та їх єднання саме на ідейних засадах. Однак, до якихось конкретних кроків в області наразі не доходить. На жаль, і сьогодні, в умовах, коли національні цінності та інтереси потребують захисту перед наступом на них з боку нової влади, ми продовжуємо спостерігати намагання окремих політиків створити різноманітні опозиційні об'єднання таким чином, щоб максимально підлаштувати їх під себе.

    Водночас, поряд з партіями, які переживають  реструктуризацію, з'являються й  нові політичні сили. Щоправда, більшість  з них є черговим перевтіленням політичних проектів, що вичерпали себе як такі. Кожна партія намагається задекламувати себе в політичному просторі як нову силу, що здатна повести за собою у майбутнє. Втім, виглядає це як банальне набивання собі ціни.

    Той факт, що переважна більшість партій на найближчих місцевих виборах топтатиметься на одному й тому ж електоральному полі, змушуватиме малі та невпливові політичні сили задля продовження політичного існування та обслуговування інтересів своїх лідерів шукати шляхи єднання з сильними світу цього. Натомість великі партії розпочнуть війну не лише із сьогоднішніми «ворогами», але й один з одним заради голосів виборців. За такої ситуації про цілеспрямоване й ґрунтовне відстоювання національних інтересів вести мову не доведеться. Отримаємо міжусобні війни та політичну доцільність. Ситуацію у певній мірі змінити може лише зміна виборчої системи. Однак й вона скоріш за все лише змінить акценти.
 
Ігор  ДЕБЕНКО, політолог   
23 Травня 2010, 23:58
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 25 Травня 2010, 9:40
Відповісти

Автор: , 25 Травня 2010, 13:03
Відповісти

Автор: Natka, 25 Травня 2010, 15:10
Відповісти

Автор: , 25 Травня 2010, 20:16
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39