Про цю історію, висновок з якої викладено в заголовку, ми дізналися після публікації в «Галичині» про те, що наприкінці грудня у Стрийській центральній районній лікарні розпочало функціонувати відділення відомої столичної клініки «Міжнародний центр нейрохірургії» (МЦНХ). До редакції звернулись одразу аж кілька читачів, і вони повідомили, що підрозділ МЦНХ спершу збиралися відкрити в Івано-Франківську. Та чомусь із того нічого не вийшло...

Ми зв’язалися з директором МЦНХ Ігорем Курильцем, і він підтвердив, що справді мав такий задум. Власне, намір відкрити Західноукраїнський центр нейрохірургії, за його словами, виник у зв’язку з різким зростанням числа звернень до МЦНХ пацієнтів з патологіями, які потребують оперативного втручання, у тому числі і з західноукраїнських областей. З’явилась, отже, нагальність розвантажити центральну клініку МЦНХ та її філію в Київській обласній лікарні через відкриття тотожної установи на заході України.Правда, спершу І. Курилець звернувся з тією пропозицією до влади й медичної громадськості Львівщини. В тамтешній ОДА його відразу прийняли й пообіцяли підтримку у створенні осередку МЦНХ в самому Львові на базі обласної чи котроїсь із міських лікарень. Та однак відразу й з’ясувалося, що зробити це тут неможливо з ряду технічних причин. Скажімо, холодну воду в місті подають і до житлових багатоповерхівок, і до бюджетних установ не цілодобово, як, скажімо, в Івано-Франківську, а погодинно, згідно з певним графіком. Для нейрохірургічної структури таке не підходило.

Тож зі Львова І. Курилець подавсь – а діялося це у квітні 2009-го – до Івано-Франківська. Як випускник тутешнього медичного університету він підтримує зв’язки з багатьма нашими краянами – з якими або вчився разом, або просто знайомий. І передусім прибув до міської клінічної лікарні № 1.


– До МКЛ № 1 Ігор Петрович звернувся насамперед тому, що тут уже був тоді потужний магніторезонансний томограф – вельми потрібний для діяльності філії МЦНХ  і чи не єдиний на Прикарпатті апарат, – розповів «Галичині» тодішній головний лікар міської клінічної лікарні № 1 Євген РОМАНИШИН. – Планували встановити й чотиризрізовий комп’ютерний томограф. Отож І. Курилець запропонував створити на базі МКЛ № 1 центр нейрохірургії. Ми погодилися і згідно з домовленістю мали тільки виділити під цю установу дві палати й одну з операційних. Тоді як найсучасніше обладнання вартістю два мільйони доларів США, яким ініціатори збиралися оснастити нашу філію МЦНХ, вже чекало в Києві. Зайнявшись тими приготуваннями, я з’ясував, що керівництво нашого медичного університету було не проти відкриття такої установи.

Зоставалося тільки заручитись згодою міського голови. Того ж місяця ми з професором медичного університету Василем Крисою, відповідальним за впровадження в медицину міста новітніх технологій, побували на прийомі у Віктора Анушкевичуса. Ми просили сприяння мера у тих планах. Йому достатньо було прийняти І. Курильця, котрий був готовий прилетіти з Києва на будь-яку годину й будь-коли. Проте міський голова, на жаль, не знайшов часу зустрітися з відомим нейрохірургом, а пообіцяв, що матиме таку можливість аж після 15 травня. Чомусь, скажімо, голова Львівської ОДА зміг прийняти І. Курильця у день його прибуття й без попередньої домовленості. А В. Анушкевичус не зміг. Звісно, він готувався до відзначення чергової річниці міста. Й очевидно, не одразу зрозумів, яким подарунком з цієї нагоди могло би стати відкриття в обласному центрі відділення МЦНХ...


Коментар міського голови Івано-Франківська Віктора АНУШКЕВИЧУСА: «Я не раз зустрічався з Є. Романишиним та В. Крисою. Проте під час цих зустрічей вони не порушували питання про відкриття нейрохірургічного центру. Йшлося про надання дозволу на встановлення у МКЛ № 1 чотиризрізового спірального томографа і лише тоді – як про можливий варіант – про розвиток на базі цієї установи відділення МЦНХ. Однак після тих розмов я також вислухав думку з цього приводу головного лікаря міста, оскільки він відповідає за стан медицини обласного центру. І ми вирішили сформувати на базі центральної міської клінічної лікарні (ЦМКЛ) відповідні підрозділи, з яких у перспективі буде утворено лікарню швидкої допомоги. Ця нагальність пов’язана з тим, щоб не возити важких хворих по всьому місту, а мати для цього постійну ургентну лікарню.

У зв’язку з таким рішенням сенсу встановлювати чотиризрізовий спіральний томограф у МКЛ  № 1 не було, навіть попри наявність у цій лікарні відповідних штатних одиниць. Адже в цьому закладі дещо раніше з’явився магніторезонансний томограф. Тоді як в ЦМКЛ, в якій виконують абсолютну більшість оперативних втручань і яка найчастіше виступає в ролі чергової з надання невідкладної допомоги хворим і потерпілим, не було жодного такого апарата. Саме тому, вислухавши всі думки, я прийняв рішення надати дозвіл підприємцю, який має цей чотиризрізовий спіральний томограф, на оренду приміщення саме в ЦМКЛ.
 

Що ж до візиту до Івано-Франківська Ігоря Курильця, то така розмова справді була з професором Крисою в липні 2009 року. Тоді я сказав, що після надання дозволу на встановлення чотиризрізового спірального томографа, який, найімовірніше, розмістять у ЦМКЛ, я буду готовий зустрітися з
І. Курильцем. Однак після цього ні Є. Романишин, ні В. Криса до мене не звертались. Очевидно, така постановка питання щодо розташування чотиризрізового спірального томографа їм не сподобалась».

Словом, хоч так чи сяк, а в результаті тих перипетій філію МЦНХ, оснащену найсучаснішим обладнанням для складних операцій на хребті й головному мозку, відкрили у Стрию, а не в Івано-Франківську. І тепер у тому містечку лікують, у тому числі й шляхом оперативного втручання, жителів нашого краю. За словами завідувача Стрийського відділення МЦНХ Михайла Притули, через операційну відділення успішно «пройшли» вже понад два десятки колишніх хворих як із самого Івано-Франківська, так і з Долинщини, Калуша й інших міст і районів Прикарпаття. Причому їх прооперували, застосувавши такі новітні технології, що дають можливість, скажімо, після складного хірургічного втручання на хребті відновлювати працездатність уже через два місяці, а не через рік, як то назагал є в Україні. Це можуть підтвердити самі недавні пацієнти названого відділенняѕ Тим часом в обласному центрі нашого регіону діє лише консультаційний пункт МЦНХ.

27 Травня 2010, 12:53
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 31 Травня 2010, 13:41
Відповісти

Автор: , 21 Липня 2014, 14:46
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47