У семи прикарпатських селах 20 червня відбудуться позачергові вибори сільських голів. Більшість попередніх війтів пішли з посад не з власної волі. Двоє закінчили кар'єру криміналом, двоє написали заяви на звільнення, двоє померли і тільки один пішов на підвищення до районної адміністрації. На сім вакантних місць претендують 39 кандидатів...

Отож, невдовзі сільських голів обиратимуть у селах: Торговиця Городенківського району, Новичка - Долинського району, Стримба - Надвірнянського району, Дубівці - Галицького району, Пилипи - Коломийського району, Черніїв та Марківці Тисменицького району. Голови останніх двох сіл попрощалися з посадами через кримінальні справи - спокусилися на хабар. Екс-війт Черніївської сільради за оцінкою МВС у 2008 році навіть потрапив у ТОП-100 найбільших хабарників України. Втім, ані корупційні ризики, ні маленькі зарплати не відлякують охочих посісти головне крісло на селі...

Згубні села

Марківці та Черніїв об'єднують не тільки подібна доля війтів. Близькість до обласного центру робить тамтешні землі особливо привабливими і дорогими, а посаду війта - спокусливою. Відтак у Марківцях на крісло сільського голови претендують одинадцять кандидатів, у Чернієві - три.

Попри те, що попередній сільський голова Черніїва Богдан Грейда скандально позбувся посади і сів в тюрму, авторитетом у селі він користувався. За своєї недовгої каденції привів до ладу сільське кладовище, зробив вуличне освітлення, сприяв упорядкуванню шкільних майданчиків, зведенню монумента Шевченкові та каплички Божої Матері, планував відбудувати дитячий садок. З іншого боку, за його правління село залишилося без вільної землі. Зараз його опоненти стверджують, що за таку кількість відчуженої землі (до 15 га) можна було би більше зробити для громади села. Але на земельних махінаціях Грейда і попався.

У січні 2008 року в одному з Івано-Франківських кафе його затримали при отриманні хабара у розмірі 50 тисяч євро. За інформацією УМВС в Івано-Франківській області, це був лише аванс. За 115 тисяч євро екс-голова сільради обіцяв тернопільському підприємцю виділити земельну ділянку під забудову. Коли війта затримали, громада села погрожувала перекрити дорогу на Івано-Франківськ, якщо їхнього голову не відпустять під заставу. Але це не допомогло: у листопаді 2008 року Івано-Франківський міський суд засудив Богдана Грейду до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати виборні посади у органах місцевого самоврядування та посади, пов'язані з виконанням функцій державного службовця в усіх органах державної виконавчої влади на 3 роки та з конфіскацією майна.

На разі на посаду голови сільради претендують троє кандидатів - всі сподіваються на перемогу, всі обіцяють вирішити проблеми в селі: відремонтувати дороги, збудувати дитячий садочок, продумати будівництво стадіону тощо.

Високо оцінює свої шанси на позачергових виборах секретар сільської ради Микола Федоришин, член "Нашої України", який на виборах 2006 року відстав від Грейди на 48 голосів. "На минулих виборах село розділилося навпіл. Богдан Грейда набрав 1000 голосів, я - 952. За двох інших кандидатів разом проголосувало менше половини селян, ніж за кожного з нас окремо". У 2008 році Федоришин став секретарем сільради і одночасно почав виконувати обов'язки сільського голови. З 2006 року дещо змінив передвиборну програму. Каже, що, виконуючи обов'язки голови, проаналізував, що реально можна зробити для села, а що тільки обіцяти.

Хоча інші кандидати у Чернієві балотуються вперше, шанси перемогти у них немалі. Так, підприємець Валерій Шеденко на виборах 2006 року підтримував Богдана Грейду і зараз на вибори йде з подібною програмою. У селі його називають послідовником екс-війта. Особливістю його програми є декларації про "наближення" до народу: проводити прийом громадян у зручний для них час; піклуватися про долю людей похилого віку, ветеранів війни та праці, дітей-сиріт; проводити зустрічі з жителями вулиць для виявлення та спільного вирішення їхніх проблем тощо. Третій кандидат, Володимир Данилюк, - теж знана в селі людина. Разом із дружиною утримують кафе "Затишок". Серед головних завдань, які ставить перед собою, - дбати про соціальний і культурний розвиток села, забезпечити школу хорошим, дешевим та повноцінним харчуванням, а першочерговим своїм завданням вважає будівництво дитячого садка.

У Марківцях екс-війта Михайла Василюка теж відсторонили від обов'язків через звинувачення у хабарництві. Попався, коли брав 3,5 тисячі доларів за виділення земельної ділянки у садово-городньому товаристві "Діброва", що знаходиться на території Марківців. Як повідомила голова ТВК Марковецької сільської ради Людмила Андрейчук, Василюк зараз перебуває на волі, але, за рішенням суду, не має права обіймати виборні посади у органах місцевого самоврядування та посади, пов'язані з виконанням функцій державного службовця в усіх органах державної виконавчої влади, протягом 2 років.

Кандидатів, які балотуються на голову сільради у селі Марківці, доля екс-голови сільради не злякала. Їх аж 11 - найбільше з усіх прикарпатських сіл, де відбудуться позачергові вибори. Така кількість кандидатів пояснюється ще й тим, що до Марковецької сільської ради належить два села - Марківці і Одаї. Відповідно, сім претендентів - уродженці Марківців, а чотири - Одаїв.

Передвиборна кампанія у селі проходить мляво і, на відміну від інших сіл, результати виборчих перегонів важко спрогнозувати. У Марківцях найбільш реальними кандидатами на посаду сільського голови називають Богдана Костюка, який утримує місцеве кафе "У Андрія", та тимчасово безробітного Василя Олексюка, який колись обіймав вже цю посаду. Одаївці, в свою чергу, роблять ставки на своїх односельчан - підприємця, чинного депутата сільради Володимира Адамчука та члена Єдиного Центру Василя Біглого.

Виборчі програми кандидатів здебільшого обіцяють ремонт доріг, вирішення земельних питань, проблему зі сміттям тощо. Проте яким чином депутати збираються виконувати передвиборні обіцянки, невідомо. Їх програмні засади зводяться до обіцянок: "ініціюватиму", "буду робити все можливе", "буду шукати фінансування" тощо.

Серед найбільших проблем, які хвилюють жителів Марківців, - гектари полів, які пустують багато років. Зараз, нібито, в село зайшов інвестор, який хоче взяти людські паї в оренду на 10 років. Деякі з селян землю віддали, інші ще вагаються, пояснюючи це недосконалим договором оренди. Сподіваються, що новий сільський голова допоможе вирішити цю проблему.

А тим часом...

Щодо екс-голів інших сільрад, де 20 червня відбудуться позачергові вибори, найбільше пощастило Артуру Пилюку з села Дубівці Галицького району, який минулого року перейшов працювати у районну адміністрацію. На його попереднє місце роботи претендують чотири кандидати. Всі позапартійні і всі самовисуванці.

Попередні голови сіл Торговиця (Городенківський район) та Новички (Долинський район) померли. У Торговиці балотуються чотири кандидати - двоє з них безпартійні, секретар сільради та дільничний інспектор. Інші - член Партії регіонів та член БЮТ. У селі Новички за посаду сільського війта змагаються п'ять кандидатів. Найреальнішими претендентами на це місце називають секретаря сільської ради Галину Шеремету та начальника управління аграрного комплексу РДА Зиновія Швеця.

У селах Пилипи Коломийського району та Стримба Надвірнянського району колишні голови сільрад написали заяви на звільнення. За неофіційною інформацією, екс-війт Стримби не знайшов спільної мови з депутатами, а пилипівський сільський голова звільнився через земельні проблеми.

Галицький кореспондент


 

28 Травня 2010, 10:33
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Політика:
Головою Космацької ОТГ обрали діючого голову сільської ради
19 Грудня 2016, 18:31
У Тлумачі 12 партій змагатимуться за 26 депутатських мандатів
16 Грудня 2016, 18:54
Три територіальні громади Коломийщини через тиждень обиратимуть місцеву владу
08 Грудня 2016, 18:06
Троє прикарпатців увійшли до складу політради партії "Укроп"
28 Листопада 2016, 8:37
На Прикарпатті стартувала підготовка до перших виборів в об’єднаних громадах
08 Листопада 2016, 20:04
18 грудня у семи ОТГ Івано-Франківщини відбудуться вибори
11 Жовтня 2016, 9:43
На Прикарпатті 8 об’єднаних громад чекають на вибори
04 Жовтня 2016, 20:39
Михайло Королик очолив Івано-Франківську обласну організацію ВО "Свобода"
20 Вересня 2016, 21:28
ЦВК прийняла 100% протоколів з ОВК. Переміг Віктор Шевченко
18 Липня 2016, 20:16
Чесно: Вибори на Прикарпатті – змагання політичних обіцянок
14 Липня 2016, 18:27
Левко Лук’яненко у Франківську: “Сьогодні потрібно зробити парламент більш гідним”
12 Липня 2016, 16:17
У виборах по 85 округу члени ДВК від “технічних” кандидатів де-факто працюватимуть на одного кандидата
06 Липня 2016, 20:05
У Калуші на базарі Тягнибок агітував за кандидата від “Свободи”
04 Липня 2016, 10:07
Вибори на Прикарпатті: коли і кого з кандидатів ми почуємо і побачимо?
01 Липня 2016, 13:17
У виборчому окрузі №85 виборців спокушають безкоштовними святами, подарунками та екскурсіями
30 Червня 2016, 11:50
Велика кількість кандидатів – політична технологія для дезорієнтації виборців, – М.Лисюк голова КВУ в області
24 Червня 2016, 14:29
Стали відомі імена ще трьох кандидатів у парламент по округу №85
16 Червня 2016, 8:07
На калуському окрузі зареєстровано вже дев’ять кандидатів
13 Червня 2016, 17:20
ОПОРА: ЦВК зареєструвала ще 3 кандидатів по округу №85 та здійснило заміну у складі комісії
08 Червня 2016, 12:23
На Прикарпатті селяни не пішли голосувати, тому що не впевнені, що їм виділять кошти на дитячий садок
28 Березня 2016, 20:53
Нині в «Правому секторі» відбуваються неконтрольовані процеси, – Ярош
26 Лютого 2016, 18:58
Сич стверджує, що сесію обласної ради не скликають через БПП
26 Листопада 2015, 21:23
Ігор Насалик привітав Руслана Марцінківа з перемогою
16 Листопада 2015, 17:43
ЦВК оприлюднила інформацію про явку в другому турі місцевих виборів
16 Листопада 2015, 15:21
Івано-Франківська ТВК оголосила результати виборів в Івано-Франківську
16 Листопада 2015, 12:02