http://www.megapolis-ural.ru/news/image/n_4140.jpgКожна третя дитина в Івано-Франківську перебуває на диспансерному обліку з приводу хронічних захворювань.

Як повідомила завідувач міської дитячої поліклініки Світлана Будащенко, впродовж останніх п'яти років в Івано-Франківську неухильно зменшується кількість дітей, яких можна назвати здоровими. "У нас лише 10-12 відсотків дітей належать до так званої першої групи здоров'я, - сказала в розмові з репортером "ГК" пані Будащенко. - Причому назвати цих дітей абсолютно здоровими можна лише з великою натяжкою. Якщо їх дообстежити, то все-таки і в них можна виявити деякі захворювання".

За офіційними даними міської поліклініки, кожна третя дитина в Івано-Франківську перебуває на диспансерному обліку, тобто має хронічні захворювання. І за останні десять років спостерігається тенденція до збільшення захворюваності, особливо серед дітей підліткового віку.

За спостереженнями медиків, найчастіше діти страждають від захворювань органів дихання. Також діти часто набувають очні хвороби (зокрема, міопію, тобто короткозорість) та ортопедичні захворювання (сколіоз, порушення постави, плоскостопість). "Ортопедичні хвороби найчастіше виявляються у підлітковому віці, коли дитина починає швидко рости і збільшується навантаження на хребет, - пояснила Світлана Будащенко. - Свого часу в місті були проблеми зі шкільними партами, які не відповідали нормам, але тепер їх вже майже повністю вирішено".

Збільшення ортопедичних захворювань медики пояснюють малорухливим способом життя теперішніх школярів, які багато часу проводять перед монітором комп'ютера чи екраном телевізора. До речі, захоплення Інтернетом, комп'ютерними іграми та переглядом телепрограм так само провокує і розвиток у дітей очних захворювань.

За офіційними даними, в Івано-Франківську на диспансерному обліку перебуває майже 18 тисяч дітей віком до 14 років. Найбільше, понад 3 тисячі дітлахів, потрапили до диспансерної групи через хвороби органів дихання (практично кожна дитина бодай раз на рік хворіє на ГРЗ чи грип, а минулорічна епідемія дала значне збільшення випадків пневмонії). На другому місці - хвороби ендокринної системи (зокрема хвороби щитовидної залози, спричинені йододефіцитом). За ними йдуть хвороби крові та кровотворних органів (печінки), хвороби ока та органів травлення.

Як повідомила Світлана Будащенко, на сьогодні в Івано-Франківську проживає 825 дітей-інвалідів, з яких 105 перебувають на обліку в психоневрологічному диспансері. "Основна причина дитячої інвалідності - у вроджених аномаліях, таких випадків близько двохсот, - розповідала завідувач дитячої поліклініки. - Є тенденція до того, що збільшується кількість дітей-інвалідів молодшого віку - до 3 років. Виявляється багато вроджених патологій нервової системи, ДЦП".

За словами Світлани Будащенко, у кожній школі Івано-Франківська є медичні кабінети, в яких працює медсестра. Однак профілактичні медогляди в школах не відбуваються останніх 15 років. "Медичний працівник у школі лише надає невідкладну допомогу, проводить перевірки на педикульоз тощо, - повідомила пані Будащенко. - З 1995 року існує система єдиного педіатра, відтоді у школах немає власне лікарів, огляди по школах не проводимо, тільки в поліклініці. За стан здоров'я відповідає дільничний лікар-педіатр, дані медоглядів, заповнені за спеціальною формою, передаються в школу".

У міському управлінні освіти запевняють, що в школах робиться все можливе для того, щоб дитина під час навчання не втрачала здоров'я, а навпаки покращувала його. Як розповіла заступник начальника управління освіти Світлана Уварова, для фізичного гарту школярів в Івано-Франківську періодично відбувається міська Спартакіада для дітей, діють три спортивних школи. "Упродовж останніх чотирьох років в Івано-Франківську реалізується програма «Басейни» із запровадженням обов'язкового уроку плавання для четвертокласників. До речі, серед інших міст України тільки в Івано-Франківську впроваджено цю програму за відсутності басейнів при кожній школі", - сказала вона.

За словами освітянки, у навчальних закладах міста пропагується руханка, дітям у школах рекомендують під час перерви не сидіти за партами, а більше рухатися. Мовляв, для рухливих ігор треба задіювати педагога-організатора чи виявляти ініціативу учнівському самоврядуванню. Дорогу до школи і зі школи, радять педагоги, також бажано проходити пішки. Обов'язковою для виконання є рекомендація не давати дітям домашніх завдань на вихідні, щоб дитина могла займатися фізкультурою і спортом. У міськвно також радять школярам після занять у школі відпочити не менше, ніж годину, бажано на свіжому повітрі.

На думку медиків, для того, щоб виправити непросту ситуацію, яка сьогодні склалася із дитячими хворобами, не досить радити, як оздоровити уже хвору малечу. "Поради треба давати тоді, коли батьки ще тільки задумуються над тим, щоб завести дитину, - рекомендує Світлана Будащенко. - Бажано, щоб кожен з батьків пройшов медичне обстеження і провадив здоровий спосіб життя, який дозволяє народити і виховати здорову дитину. Починати батькам треба із себе".

До теми

У вівторок, 1 червня, розпочалася оздоровча кампанія для школярів. 510 дітей з усіх районів та міст Івано-Франківщини, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, за рахунок коштів обласного бюджету заїхали в дитячі оздоровчі заклади області - «Прикарпатські зорі» (с.Слобода Коломийського району), «Перлина Придністров'я» (с.Михальче Городенківського району), «Карпатські зорі» (м.Косів), «Верховина» (смт. Верховина), а також у позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Романтик», що у м.Скадовськ Херсонської області.

Окрім того, у поточному році направлено 1168 дітей до дитячих центрів «Артек» та «Молода гвардія». Серед них вихованці шкіл-інтернатів, діти-інваліди, учасники та переможці конкурсів і фестивалів, а також діти, які проживають на території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району, які оголошені зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Галицький кореспондент

 

07 Червня 2010, 9:20
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47