Літні пікніки і виїзди на природу, як правило, супроводжуються страхом: а раптом вкусить змія? Містом ширяться чутки про те, що цього року плазунів значно побільшало, особливо на дачах та полях в околицях Івано-Франківська. В той час, як минулого року змій двічі знешкоджували просто у центрі міста, медики звітували, що не мають достатньо протизміїної вакцини. Чи варто боятися нашестя змій цього літа, з'ясовували кореспонденти «ГК».

Останніми роками популяція змій на Прикарпатті стрімко збільшується. Минулого року зареєстрували 35 випадків укусів гадюк. «В області багато неораних полів, на яких розводиться багато мишей. А збільшення кількості мишей тягне за собою збільшення кількості хижаків, зокрема й змій», - пояснює заступник начальника обласного управління лісового й мисливського господарства Роман Олійник. На його думку, сприяє зростанню популяції змій також той факт, що у селах з кожним роком залишається все більше закинутих хат та сараїв, де гаддя любить облаштовувати кубла.

Опановуючи нові території, змії дедалі частіше влаштовуються на дачах, городах, а то й подвір'ях жилих господарств. Люди, які натрапляють на зміїні кубла поблизу своїх домівок, змушені дзвонити в МНС. Хоча служба виловлюванням змій не займається, минулого року рятувальникам доводилося ловити плазунів кілька разів. «Ми просто не можемо не відреагувати на прохання про допомогу», - пояснили в МНС. У службі оперативного реагування 0-80 відповіли, що спеціалістів зі знешкодження змій у них також немає. Якщо раптом станеться нашестя змій, впоратися з ним буде нікому?

Мультики в голові

Один із перших випадків укусів отруйними зміями цього року стався у Вовчинецьких горах. Гадюка вкусила відомого художника та дизайнера Ярослава Яновського, який разом з друзями вибрався на пікнік. Змія переповзала стежку. «Вона була сіра і дуже подібна на вужа, мала на вухах червоні плямки», - розповідає художник. Він подумав, що це вуж, і хотів зловити його побавитись. Змія двічі вкусила його за палець. «Це сталося просто блискавично. Тоді я й зрозумів, що щось не так, бо вужі не кусаються. Якийсь вуйко сходив з гір і, глянувши на змію, сказав, що це була отруйна гадюка». Ярослав перемотав собі руку і сам відсмоктав собі отруту, подумавши, що тепер усе минеться. Компанія збиралася продовжити пікнік, але за 15 хвилин у Ярослава почала паморочитися голова, з'явилася нудота і галюцинації.

До приїзду швидкої допомоги Ярослав Яновський вже почав втрачати свідомість. Коли його привезли у міську лікарню, художник пригадує, що вже практично не міг пересувати ноги. Ярославу вкололи протизміїну сироватку і ще 12 годин очищали організм від отрути з допомогою крапельниці. «Весь цей час у мене не зникали галюцинації. Я бачив щось схоже на кольорові мультики зі звуком. Лежачи у реанімації, думав, виживу я чи ні?» Навіть після цих процедур Ярослав відчував на собі дію отрути. Пригадує, що три дні ходив, як у тумані, і бачив усе нечітко. Друзі Ярослава сфотографували змію на мобільний телефон і показали лікарям. Медики підтвердили: це була отруйна гадюка звичайна сіра. І заспокоїли: укуси гадюки не є смертельними. Від лікарів потерпілий довідався і про те, що надавав собі першу допомогу цілком неправильно.

Зміїні міфи

Маленькі змії породжують багато страхів і міфів. Виявилося, що найпопулярніші інструкції щодо надання першої допомоги після укусу гадюки можуть завдати людині більше шкоди, ніж зміїна отрута. З допомогою спеціалістів відділення реанімації та інтенсивної терапії обласної лікарні ми склали перелік найбільш поширених «зміїних міфів».

Міф №1. Укус гадюки - смертельний.

В Україні з отруйних змій водяться лише гадюки. Їх є 5 видів. На Івано-Франківщині можна зустріти лише гадюку звичайну, яку тут часто називають карпатською. Гадюка звичайна найбільш розповсюджена в Україні і зустрічається в усіх областях. Її забарвлення: від світло-сірого до мідно-червоного та чорного з характерними темними ромбами на спині.

«Отрута наших гадюк є дуже небезпечною, але укус гадюки не є смертельним», - наголошує лікар реанімаційного відділення ОКЛ Володимир Протас. Він зауважує, що за 10 років роботи у реанімації не було жодного смертельного випадку від укусу гадюки. «Загроза для життя може виникнути лише тоді, коли гадюка укусила в шию або голову. Особливо небезпечними є укуси гадюки для дітей», - пояснює пан Володимир.

Міф №2. Після укусу гадюки треба відсмоктати отруту.

Найпоширеніша інструкція з надання першої допомоги при укусі гадюки каже про те, що потрібно відсмоктати отруту і вище від місця укусу накласти джгут. Медики запевняють, що відсмоктування отрути нічим не допоможе, адже змія випускає отруту глибоко у тканини тіла. Довжина зубів дорослої гадюки - 1,5 см.

Міф №3. Якщо накласти джгут, отрута не розповсюдиться по організму.

Практика накладання джгута при укусах гадюк і справді застосувалась впродовж багатьох років. Останнім часом медики відійшли від цієї методики, адже вона часто може завдати більше шкоди, ніж користі. Джгутом перетискають вени. Але отрута потрапляє не у кров, а в лімфу і розповсюджується по організму лімфатичною системою. Перетискання джгутом може травмувати тканини і спричинити набряк, некроз тканини і навіть гангрену. Використання джгута може призвести до втрати свідомості і серцевої недостатності. Відтак людина може померти від самолікування, а не від отрути.

Міф №4. Місце укусу потрібно розрізати і припікати.

Інша інструкція радить розрізати ранку на місці укусу гадюки, висмоктати отруту, а потім припекти. Усі ці маніпуляції не дають ніякої користі, кажуть лікарі, оскільки отрута знаходиться на глибині 1,5 сантиметра. Ці маніпуляції, натомість, викликають больовий шок, кровотечу та опіки. Якщо гадюка вкусила в руку чи ногу, то єдине, чим ви можете собі допомогти, - це знерухомити цю частину тіла. Можна також обробити ранку спиртом, щоб туди не потрапила інфекція.

Чи потрібна вакцина?

«Цього року область повністю забезпечена вакциною від укусів змій, запевнив «ГК» завідувач сектором медицини і катастроф обласного управління охорони здоров'я ОДА Василь Казимірчук. Смертельних випадків від укусів змій останніми роками пан Василь не пригадує. Минулорічна паніка, пов'язана з поганим забезпеченням медичних закладів області протизміїною сироваткою, була цілком безпідставною, кажуть у відділенні реанімації та інтенсивної терапії ОКЛ. В більшості випадків лікування потерпілих від укусів змій відбувається без застосування вакцини. Раніше сироватку кололи усім жертвам гадюк, але тепер її застосовують лише в окремих складних випадках. Зазвичай, лікування зводиться до госпіталізації потерпілого на добу та очищення організму від отрути з допомогою крапельниці.

P.S. Гадюки ніколи першими не нападають. Вони кусають тоді, коли люди роздражнюють їх або наступають на них.

Галицький кореспондент

11 Червня 2010, 12:21
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47