Нарешті всім - водіям авто, мотоциклів та велосипедів, а також пішоходам - буде зрозуміло, як поводитися на українських дорогах. Проект змін і доповнень до Правил дорожнього руху в Україні опубліковано на офіційному сайті Департаменту ДАІ. Документ скасовує норми радянських часів і запроваджує нові, в окремих випадках - жорсткі.

Проект - у процесі прийняття парламентом. Розглядається в другому читанні, тож приймаються уточнення і зміни. Власне для цього його і оприлюднила ДАІ. І таким чином уперше запросила учасників дорожнього руху до публічної дискусії стосовно остаточної редакції ПДР. Що ж пропонує оновлений варіант Правил?

Насамперед, українські Правила дорожнього руху позбавили радянського спадку. Переглянули на предмет відповідності європейському автомобільному законодавству і частково адаптували до нього. Наприклад, викреслили пункт, який передбачав, щоби водії на вимогу працівника міліції зупинялися і конче виходили з автомобіля. Вже кілька років в Україні працює схема, за якою водій має право спілкуватися з інспектором ДАІ просто з машини. Хоча більшість автолюбителів таки вистрибують назустріч патрульним. До речі, саме за такою звичкою не тільки наших співвітчизників, але й вихідців з усіх країн колишнього Союзу, упізнають за кордоном.

Страховий поліс цивільної відповідальності набуває у нових ПДР ваги техпаспорта. Передбачено, що без страховки керування транспортним засобом буде заборонено. Також забороняється виїздити з гаражу, якщо авто не зареєстроване чи не пройшло техогляд. Страховка та талон занесені до списку обов'язкових документів, які водій зобов'язаний пред'являти на вимогу ДАІ.

Суворо регламентовано користування «аварійкою». Законодавці вирішили відучити водіїв використовувати її для шопінгу - при зупинці біля кафе, магазинів і ринків. Нова норма звучить так: «Включення аварійної ситуації не звільняє водія від виконання вимог дорожніх знаків, розмітки та знаків регулювальників. У разі нагальної зупинки на дорозі (вулиці) водій повинен застосувати всі можливі засоби, щоби звільнити проїжджу частину. А у випадку, коли це неможливо, повинен перебувати у транспортному засобі чи біля нього». Це означає, що зупинка з «аварійкою» під заборонним знаком чи на перехресті може бути розцінена як порушення. І водія оштрафують.

Зате правила зупинки та стоянки переглянуто на користь водіїв. Планується дозволити стоянку на відстані не ближче 5-ти метрів від перехрестя і не ближче 15-ти метрів від місця зупинки громадського транспорту (в діючих ПДР - 10 м і 30 м відповідно).

Також дозволено виконувати правий поворот при червоному світлофорі, якщо маневр не перешкоджає руху автомобілів і пішоходів у цьому напрямку. Зараз такий маневр виконують тільки на тих перехрестях, де біля світлофора передбачена зелена вказівна стрілка.

Уніфіковано швидкісний режим на дорогах поза населеними пунктами. На автошляхах, які мають більше однієї смуги в одному напрямку і розділовий бар'єр, пропонують обмежити швидкість 130-ма км/год. На шляхах без розділового бар'єра - 110-ма км/год. А на дорогах з однією смугою в одному напрямку дозволено розвивати 90 км/год.

Нові ПДР маркують водіїв. Зокрема, початківців. Водіїв, чий дорожній стаж менше 2-ох років, зобов'язали чіпляти ззаду на машині (не стосується тракторів, мотоциклів і мопедів) спеціальний знак - квадрат жовтого кольору 15х15 см з чорним знаком оклику посередині. Такі машини повинні пересуватися зі швидкістю не більше 70 км/год. А от пропозицію офіційно ввести «каблучок» відкинули як таку, що дискримінує слабку стать.

Зате погодилися на ініціативу відсторонювати від керування авто не тільки тих водіїв, які перебувають у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння. Висаджувати з машини мають і того, хто втомлений чи «знаходиться у хворобливому стані». Що робити у випадку підозри на сп'яніння - чітко прописано у діючих нормативних документах. А от як інспектори ДАІ визначатимуть міру втоми чи хворобливості - не зрозуміло. Може, запропонують водіям вимірювати температуру і виконувати комплекс вправ для засвідчення бадьорості?

Інші новації. Ближнє світло - вдень. Визначений час сезонної зміни шин. ДТП як пригода, що відбулася виключно на вулично-шляховій ділянці (без врахування стоянок та прибудинкових територій - кор.). Медична довідка водія - з собою. Власник авто не має права на повернення збитків у випадку екстреного надання машини правоохоронцям чи медикам. Заборона встановлювати на машині будь-які інші освітлювальні прилади, крім тих, що передбачені заводом-виробником. Втрата права пішоходів вимагати у місцевої влади покращення умов для гарантування безпеки руху.

Повний перелік усіх змін у вигляді порівняльної таблиці дивіться за адресою: http://sai.gov.ua/images/new_pdr1.pdf Маєте що додати - додайте.

До теми:

З автофорумів:

«Зміна, що пропонується: «11.2 Нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини. Якщо транспортні засоби рухаються з однаковою швидкістю (за винятком інтенсивного руху), вони повинні рухатися однією смугою один за одним». Питання: хто і як визначає, чи рух інтенсивний? Згадав «Кавказьку полонянку», як качки дорогу переходили...»

«Мені оця пропозиція сподобалася: «Забороняється виходити на нерегульований пішохідний перехід під час інтенсивного руху транспортних засобів у кількості менше, ніж три чоловіки» - пропозиція УДАІ Запорізької області. Підійшов до перехрестя і стоїш, втикаєш - «міркуєш» на трьох...»

«Читав пропозиції про внесення змін у ПДР. Там повно пропозицій від велосипедистів. Вони собі і рух по тротуарах дозволяють, і лівий поворот на перехрестях. І жодної корисної пропозиції для мопедистів і мотоциклістів - тільки гайки нам закручують...»

Галицький кореспондент

 

11 Червня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 01 Жовтня 2011, 23:39
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30