Усім відомо, що потрібно щодня чистити зуби і бодай раз на рік навідуватися до стоматолога. Але реклама обіцяє: якщо будете чистити зуби відповідною пастою, то всі захворювання зникнуть самі по собі. Тоді вже й до стоматолога не потрібно ходити? «Галицький кореспондент» дізнавався, які стоматологічні проблеми найбільше турбують українців, як правильно доглядати за зубами і чи можна довіряти рекламі. Наш експерт -головний стоматолог Міністерства охорони здоров'я України, віце-президент Асоціації стоматологів України, доктор медичних наук, професор Олексій Павленко.

- Олексію Володимировичу, чи здорові в українців зуби?

На жаль, поширеність стоматологічної патології серед населення України наближається до 100%. Найпоширенішими проблемами є карієс зубів та його ускладнення (пульпіт, періодонтит), а також захворювання тканин пародонта і слизової оболонки порожнини рота. Причинами такої невтішної ситуації є як загальні, так і місцеві чинники.

Звичайно, важливу роль відіграє стан гігієни порожнини рота, ознайомленість населення із сучасними досягненнями в цій сфері, своєчасність звертання за стоматологічною допомогою, якість надання стоматологічної допомоги з використанням сучасних технологій. Це залежить як від самого пацієнта, так і від лікаря-стоматолога, який повідомляє пацієнта про вже наявні у нього проблеми та рекомендує відповідні лікувальні і профілактичні заходи для попередження розвитку ускладнень і виникнення нових патологічних процесів.

Внаслідок великої поширеності стоматологічних захворювань збільшується кількість людей, які втрачають зуби і потребують вже ортопедичного лікування із застосуванням сучасних дорогих методів протезування. Тому найбільшим пріоритетом у стоматології має бути профілактика виникнення захворювання.

Велике значення для розвитку стоматологічних захворювань мають загальні захворювання органів і систем людини. Тому існує необхідність розглядати стан порожнини рота сукупно із загальним обстеженням людини, враховуючи можливий вплив загальносоматичної патології на виникнення та перебіг саме стоматологічних захворювань. Без відповідної корекції стану організму людини загалом неможливо досягнути бажаного результату в лікуванні стоматологічних хвороб.

- Як правильно доглядати за зубами? Чи з'явились останнім часом якісь нові рекомендації від стоматологів?

Основним напрямком як у медицині загалом, так і в стоматології є профілактика. Оскільки набагато легше і „дешевше" запобігти виникненню захворювання, ніж його лікувати. Заходи первинної профілактики спрямовані на запобігання виникненню стоматологічних захворювань. Вони включають як загальні, так і місцеві заходи. Серед загальних слід відзначити раціональне харчування з наявністю всіх необхідних речовин, вітамінів та мікроелементів, потрібних для формування і функціонування зубо-щелепного апарату, відсутність загальносоматичної патології та ін. Серед місцевих факторів найважливішими є адекватна гігієна порожнини рота та, за показаннями і призначенням лікаря, проведення ремінералізуючої терапії.

Причиною більшості стоматологічних захворювань є зубні відкладення у вигляді м'якого зубного нальоту і зубного каменя, що містять велику кількість мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності, які негативно впливають на тверді тканини зубів, зумовлюючи карієс, і на ясна, призводячи до їх запалення. Тому більшість заходів стоматологічної профілактики спрямовані насамперед на зниження зубних відкладень, а, відповідно, і критичної маси мікроорганізмів, що містяться у них. Для цього необхідно дотримуватись відповідного режиму догляду за порожниною рота, що рекомендується лікарем-стоматологом відповідно до клінічної ситуації.

Серед загальних рекомендацій можна визначити такі: чистити зуби щонайменше двічі на день по 2-3 хвилини, змінювати зубну щітку кожні 2-3 місяці, користуватися флосом та ополіскувачем для порожнини рота. Вибір зубної пасти та жорсткості і форми щетинок зубної щітки залежить насамперед від стану порожнини рота кожної людини та проводиться індивідуально.

На сьогодні існує велика кількість засобів гігієни: як вже звичних для нас (зубна щітка, зубна паста, ополіскувач), так і спеціальних (флоси, суперфлоси, йоршики різної форми, електричні зубні щітки, іригатори). Рішення про призначення того чи іншого засобу гігієни приймає лікар-стоматолог і рекомендує певний алгоритм проведення щоденної індивідуальної гігієни порожнини рота як доповнення до всіх необхідних лікувально-профілактичних заходів.

Але будь-які профілактичні заходи будуть найбільш ефективними при застосуванні їх від народження дитини і впродовж усього життя людини. Правильний раціональний догляд за порожниною рота є невід'ємною частиною здорового способу життя людини.

- Чи можна вірити рекламі, що одна зубна паста рятує від усіх проблем?

Звичайно, жодна зубна паста за наявності стоматологічного захворювання не може повною мірою вилікувати його. Зубна паста завдяки активним компонентам, що містяться в ній, рекомендована лікарем-стоматологом відповідно до конкретної клінічної ситуації, може відіграти свою роль у комплексному лікуванні захворювання, дещо покращити гігієнічний стан порожнини рота. Але все-таки зубна паста є лише одним елементом комплексної терапії основних стоматологічних захворювань.

- Якою пастою радите користуватись?

Не існує однієї універсальної пасти для всіх людей. Залежно від стану порожнини рота, слід за рекомендацією лікаря обирати засоби гігієни, які підходять саме для Вас.

Жодна найкраща зубна паста сама по собі нічого не варта без правильного навику регулярного чищення зубів щіткою протягом достатнього часу (як мінімум, 2-3 хвилини). Людина здебільшого навчається чистити зуби від батьків, вчителів, вихователів, лікарів-стоматологів у дитинстві, коли починає писати. Як правило, цей навик залишається в неї на все життя і більше жодного разу не поновлюється і не коригується стоматологом. Тому слід пам‘ятати, що при візиті до лікаря-стоматолога треба не соромитись запитати: „Як правильно чистити зуби?" та поновити свої знання і мануальні навики.

Галицький кореспондент

 

11 Червня 2010, 14:25
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47