«За співвідношенням кількості талантів на квадратний метр Івано-Франківськ однозначно на першому місці»

У вівторок, 15 червня, івано-франківська рокова група «Фліт» дасть акустичний концерт у драмтеатрі разом із струнним ансамблем. Концерти такого штибу не є чимось новим. Десятиліття тому британці «Deep Purple» зіграли разом з Лондонським симфонічним оркестром. Цей запис перевернув свідомість багатьох консервативно налаштованих слухачів стосовно рок-музики. «Океан Ельзи» теж експериментував з класичними музикантами. Такі речі свідчать, що рок-музиканти готові довести свою професійність на чужому для себе полі.

Про експерименти франківських рокерів «ГК» спілкувався з вокалістом групи «Фліт» Володимиром Новіковим.

- Концерт 15 червня зі струнним ансамблем - як виникла така ідея і чого ви очікуєте від її реалізації?

Сама думка про акустичний концерт виникла досить давно, ще на початку нашої "зіркової" кар'єри, десь у 2003 році. Але тоді думали про виступ тільки з нами чотирма, без будь-яких інших учасників. З роками ідея акустичного концерту зміцнювалась. І десь рік тому ми вирішили остаточно приступити до її реалізації. Окрім струнного ансамблю і групи «Фліт», на концерті будуть залучені інші музиканти (піаніст, саксофоніст, флейтист і навіть жіночий бек-вокал). Ну, а чого ми очікуємо від концерту, це повного залу слухачів.

- Як працюється на репетиціях панкам з класичними музикантами?

Насправді, панків у нинішньому складі групи немає. Це якщо кардинально розглядати це поняття - панк. І взагалі, давно самі зрозуміли, що і в музиці панку мало, більше рок-н-ролу, мабуть. Та й учасники групи не відносять себе до панків. Звичайні люди, як усі інші. Тільки грають музику, яка їм подобається. От тому і працюється дуже легко з класичними музикантами.

- Цей концерт - це шлях до якихось змін у стилі?

Звісно, акустичне виконання значно "розвантажить" наші пісні, тому варто очікувати, що в лавах наших прихильників з'являться нові люди, чиї вуха нетерпимі до рокового гітарного звучання. Ну, а почувши "лайтові" версії пісень, можливо, їм захочеться почути і драйвові. Стосовно нас особисто, варто зазначити, що, починаючи від першого нашого альбому до останнього, проходили зміни в нашій музиці, текстах і, в кінці кінців, у наших головах. Цей процес відбувався природно і невимушено, без якогось зовнішнього тиску. Тому, залежно від свого внутрішнього стану, комусь подобається наш перший альбом, комусь - другий чи третій. Ми самі не знаємо і не підозрюємо, як зміниться через декілька років наша музика.

- До речі, що ви вкладаєте в поняття «інтелігентний панк», адже ці речі (інтелігент і панк) в принципі несумісні за природою?

Краще про поняття «інтелігентний панк» не згадувати і не чіпати його! То була давня спроба самим так назвати. Але оскільки майже всім не зрозуміло, як так може бути - панк, і тут на тобі: інтелігентний! - то скажемо просто - рок-н-рол або поп-рок. Взагалі, давно в розвитку музики помітно, що важкий рок стає важчим і екстремальнішим, а поп-рок - все легшим і попсовішим. От «Фліт» грає щось традиційно рокове.

- Франківська сцена є вже певним феноменом в українській поп-музиці, не з кожного міста походить так багато груп. Як ви вважаєте, з чим пов'язана така щільність якісних груп на одне місто?

Справді, за співвідношенням кількості талантів на квадратний метр Івано-Франківськ однозначно на першому місці. З чим це пов'язано, важко визначити. З цього приводу можна, напевне, написати цілу наукову роботу, брати проби ґрунту, повітря і води. Можливо, в нашому повітрі є якісь міфічно-музичні флюїди, що спричинили цей прикарпатський феномен.

- Помітно, що ви, крім музики, багато уваги приділяєте іміджу. Самі виробляєте стиль чи маєте стилістів, і що лежить в основі іміджу «Фліта»?

У створенні іміджу беруть участь всі. Головне комусь одному почати, і далі розглядаються пропозиції кожного, хто має що від себе запропонувати. Багато обговорюється, щоб всі прийшли до спільної думки. В основному, пошиття речей робимо у франківського майстра. Не знаємо, в який бік буде рухатись імідж «флітів», але щось підказує, що він буде більш інтелігентним і без панку, тобто без бруду. Бо у всіх людей ці два слова є синонімами.

- Нещодавно вийшла англомовна версія вашої пісні "Шукай і знайди" під назвою "Open Your Eyes", плануєте виходити на західний ринок? Є якісь поступи в цьому плані? Вас уже досить добре знають у Польщі, що далі?

Запис англомовної пісні - це є свого роду експеримент для нас. Хоча багато людей кажуть, що «Фліт» для них - група, що має співати виключно українською. Ми їх не змушуємо слухати нас англійською. Власне, ця пісня розрахована на західного слухача. Кліп щойно вийшов, що з цього буде, побачимо за деякий час. Також у нас є ідея переписати декілька пісень російською мовою.

- Ви - одна з найбільш популярних груп міста на українському ринку (як правило, в таких випадках ансамблі переїжджають до Києва, щоб розвивати кар'єру). Що вас тут тримає?

По-перше, дуже любимо рідне місто. Найзручніше для життя, до того ж - у будь-якому напрямку. Набагато чистіше повітря, ніж у великих містах, відповідно, вільніше думається. Дуже легко і швидко добиратись до будь-якого місця. Взимку - недалеко до гір, де можна покататись на лижах. Влітку - на вибір декілька річок просто для відпочинку чи для відпочинку з рибалкою. Звичайно, робляться виїзні виступи в Києві та в інших містах, коли це треба, але постійно там проживати не виникало потреби, тільки під час запису третього альбому кілька днів група жила в Києві. Та необхідності в постійному перебуванні в столиці не виникало. Ось це все разом і тримає в Івано-Франківську.

- Коли ви пишете пісні, як ви уявляєте собі свою аудиторію?

Взагалі, момент створення пісні неможливо описати. Стосовно музики, тут зрозуміло, що включати і слухати її будуть, в першу чергу, люди, яких цікавить рок. А це від 8-ми до 22-ох років. Бо потім багато що в людей змінюється, коли вони закінчують вищі навчальні заклади, йдуть на роботу. Здається, починається нове, зовсім інше життя, дехто стає байдужим до музики взагалі. Та й погляди у всіх змінюються, особисті смаки відточуються або взагалі пропадають. Слова до пісень важко якось охарактеризувати, але загалом вони для всіх вікових категорій.

- Що вас найбільше дратує у фанах групи?

Буває і таке, але досить рідко. Є така категорія людей, які будь-кого задовбають. Але це не є справжні фани, це, радше, "тусовщики". Їм головне похизуватись перед друзями знайомством з «флітами», а про саму групу вони знають мало. От такі люди втомлюють по-справжньому. Починаючи від прохань передати привіт зі сцени, подарувати диск, футболку і т.ін. Але є справжні прихильники і фани - ці люди самі готові пожертвувати собою і допомогти. Для них сам факт існування улюбленої групи вже є винагородою.

- Яку, на вашу думку, ви будете грати музику років, скажімо, через двадцять?

Можливо, до цього питання треба підійти дещо глобальніше, оскільки в світі все змінюється і ніколи не стоїть на місці. Те саме відбувається зі смаками й уподобаннями людей. Послухати записи 1980-1990-х років і порівняти їх із сучасними, то можна знайти багато відмінностей, як у наповненні, так і в виконанні - це якщо говорити про музику комерційну. В той же час є музика, яка не піддається впливу сучасності і різних модних тенденцій, яка є поза часом, є актуальною завжди і на яку рівняються - такий музон стає класикою. А яким шляхом піде група «Фліт», не знає ніхто. Сказати зараз, щоб потім говорили, що ми збрехали, - цього нам точно не треба. Побачимо через двадцять років.

Галицький кореспондент

 

11 Червня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 11 Червня 2010, 22:17
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47