Однією з головних суспільно-політичних подій останнього тижня стала, як це не дивно, 55 сесія міської ради. Головне питання сесії, яке яскраво виокремлювалося серед інших, було призначення нового заступника Віктора Анушкевичуса. Хоча сесія й розпочалася із традиційним запізненням, однак цього разу на момент відкриття в залі був присутній аж 41 депутат із 60.

Варто зазначити, що сумнівів в тому, що мер таки отримає нового заступника, практично не виникало. В протилежному випадку Віктор Андрюсович отримав б ще одну чудову нагоду дорікати на те, що йому штучно створюють перепони й заважають працювати на благо мешканців міста, реалізовуючи свою програму. Супротивники мера б у такому випадку самі загнали б себе у кут.

Нового заступника одразу ж охрестили «камікадзе». Дійсно, зважитися на такий крок в умовах цілковитої політичної невизначеності й з перспективою перебування на посаді якихось 4 місяці, відмовившись при цьому від не останньої в місті посади, доволі ризиковано. Однак, в оцінках не слід бути однозначними. Цілком можливо, що новопризначений заступник став заручником обставин й заручником власної успішності, опинився в ситуації «неетичності» відмови… Хоча, у випадку зміни мера, перспектива залишитися на своїй старій посаді для нього і так практично зводиться до нуля.

Втім, голосувати за прийняття того чи іншого рішення, тим більше, коли цього прагне міський голова, в міській раді одразу не прийнято.

Спочатку необхідно влаштувати видовище, за яке традиційно відповідають у сесійній залі бютівець Володимир Стасюк та члени фракції Наша Україна Михайло Івасютин і Сергій Борзов. Михайло Івасютин із самого початку зауважив, що вводити нового члена виконкому за два місяці до виборів немає сенсу… Сергій Борзов піднімав уже звичне для себе питання стану міських доріг (неначе інших проблем в місті просто не існує). Бютівець Мирослав Бойко, а згодом й Івасютин зачепили питання несанкціонованих забудов в обласному центрі, ніби Бойко сам нічого не збудував несанкціоновано. Однак, найбільше насолити меру вирішив Володимир Стасюк, який звинуватив голову у так званих «махінаціях» з автомобілями. Дебати депутата й міського голови взагалі перейшли усі можливі рамки й звелися в решті-решт на рівень особистих образ. Безсумнівно, політика – брудна справа, однак ж не наскільки… необхідна хоча б мінімальна особиста етика.

Зрештою голосування за заступника було ініційовано Віктором Андрюсовичем в поіменному режимі. При чому двічі – за внесення до порядку денного та власне за голосування. Мабуть, мер вирішив перестрахуватись й пригрозив депутатам опублікувати прізвища тих, хто проголосує проти, в комунальних ЗМІ. Тим паче, що голосування за обрання нового головного редактора однієї з ЗМІ було наступним у порядку денному.

Сорока голосами новим заступником міського голови з питань ЖКГ став Саєвич Микола Броніславович, генеральний директор «Водоекотехпром», за якого підприємство працювало в принципі без боргів й активно співпрацювало як з центральними органами влади, так і міжнародними структурами. Саме такі якості як відповідальність, досвідченість, зв’язки у міністерстві й, відповідно, можливість залучення додаткових коштів, за словами міського голови, стали головними причинами обрання Саєвича.

Ще перед голосуванням склалося враження, що депутати чи не вмовляли ймовірного заступника якщо не відмовитися від пропонованої посади, то хоча б відкрити душу й повідомити про реальні причини своєї згоди на призначення. Тепер пану Саєвичу доведеться за 4 місяці спробувати зробити те, що не виконувалося 4 роки…

 

Якщо мер цього тижня вирішував кадрові питання, то його головний конкурент Юрій Соловей вирішив займатися реалізацією не лише власних ініціатив, але й випередити напрацювання мера. Голова Громадського Форуму повідомив про відкриття першої в місті соціальної аптеки, – мовляв мер говорить, Юрій Соловей робить… Тепер у місті будуть не лише соціальні магазини, черги у яких волею-неволею повертали у здавалось б уже забуте радянське минуле, але й соціальні аптеки. Варто зазначити, що суттєвих відмінностей між обома проектами немає, однак можливість більш швидко розпоряджатися коштами не порівняти.

Протистояння між обома ймовірними кандидатами продовжується. Більше того, боротьба ведеться навіть за один то й же електорат, адже молодше та більш прогресивно налаштоване покоління не надто вірить ні одному, ні другому. З наближенням осені ця боротьба обіцяє лише посилюватися. Пропоную обом нарешті відкрито подискутувати один з одним про проблеми міста та шляхи їх вирішення, зійтися у дебатах, щоб громадськість побачила все на власні очі. Думаю їй також буде що запитати в обох.

Не без участі Юрія Солов'я відбувалася в обласному центрі й цьогорічна Студентська республіка. Там також обирали мера. Тепер, окрім студентського мера, місто має ще й мера Студреспубліки. Цікаво, чи йому також передбачені посади в разі перемоги лідера Громадського форуму на місцевих виборах.

Прийняття в першому читанні нового закону про місцеві вибори змушує Юрія Солов'я сьогодні в першу чергу замислитися про те, яка політична сила його делегуватиме на посаду міського голови. Згідно з статтею 35 пункт 2 «право висування кандидатів на посаду міського голови реалізується виборцями у відповідних єдиних одномандатних виборчих округах через місцеві організації партій у порядку, передбаченому цим Законом». самовисування тепер неможливе.

Даний законодавчий акт взагалі змушує замислитися про перспективи на найближчих виборах багатьох політичних партій та ймовірних кандидатів, однак цьому хотілося б присвятити окрему розмову після остаточного прийняття закону. Зауважу лише, що пункт 3 статті 35 говорить, що «Місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що відповідна місцева організація партії зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів». В нашій області, особливо на районному рівні, таких політичних сил не так багато, відповідно значення політичних сил із добре розвиненою партійною структурою може знову піднестися, в той час як ціла низка електоральних проектів, особливо «свіжих», скоріш за все стануть нікому не потрібними.

 

Відзначити хотілося б і те, що коломийські ветерани Другої світової війни відправили Віктору Януковичу бандероллю назад російські медалі, якими їх нагородили з нагоди 65-річчя перемоги у «Великій Вітчизняній». В цілому крок цікавий, до того ж в області до нього вдалися лише коломийські ветерани, однак, цікаво чому так пізно, адже пройшло уже два місяця після відзначення Дня перемоги.

 

Чи то в рамках передвиборчої кампанії, чи то з менш патріотичних інтересів, у явне протистояння до обласної влади перейшов Володимир Мойсик. Розпочавши з депутатського запиту до Президента, в якому звинуватив Вишиванюка та Негрича в рейдерській атаці на Залучанський спиртзавод, Мойсик продовжив свою критику з трибуни Верховної Ради, фактично звинувативши владу в бездіяльності і щодо розслідування побиття журналіста в Коломиї. Цікаво, чи координував нардеп свої дії з представниками очолюваного ним обласного осередку партії «За Україну». Хоча з огляду на зміни у виборчому законодавстві, цей політичний проект скоріш за все стане не цікавим ні Мойсику, ні його «соратникам». Слід очікувати повернення більшої частини членів щойно створеної політсили назад, в стару добру (чи добру, тому що стару) УНП.

Губернатор ж у свою чергу на колегії ОДА зобов’язав з 1 липня розпочати переатестацію всіх працівників ОДА. Переатестація націлена на перевірку відповідності професійних навичок працівників сучасним вимогам та тенденціям. Однією з умов є знання мінімум двох іноземних мов. В даній ситуації переважну більшість працівників може врятувати те, що російській мові ще не надано, й сподіваюсь не буде надано, статус державної…. Цікаво, що за даними сайту ОДА, серед заступників Михайла Васильовича найкраща ситуація із знанням іноземних мов у Руслана Гусака. Руслан Гусак окрім знання російської вільно розмовляє ще й польською, читає й перекладає англійською. Філологічні здобутки всіх інших заступників дещо скромніші. Перший заступник Василь Плав’юк виявляється, окрім російської мови, не знає більше жодної. Польською володіє окрім російської мови Роман Іваницький, Ігор Зварич - німецькою. Певними навиками німецької володіє й Роман Струтинській. Василь Брус може читати й перекладати французькою. У зв’язку з Євро-2012, перспективою проведення Олімпійських ігор та необхідністю залучення в область нових інвестицій, знання іноземних мов є однією з головних й необхідних умов для переважної більшості працівників ОДА, адже вони – обличчя області й саме їм в першу чергу доведеться вирішувати поставлені губернатором завдання.

 

І ще одна цікава структурна зміна в виконавчій владі області. Михайло Вишиванюк об'єднав два управління ОДА в одне. Мова іде про Управління в справах сім’ї та молоді і Управління спорту. До слова слід сказати, що ці управління змінюють форму свого існування не вперше. І як завжди, при зміні форми, слід очікувати й зміну керівництва. Зважаючи на те, що ця реструктуризація співпала з візитом Сергія Бубки та відкриттям нового приміщення регіонального представництва НОК, не важко передбачити, що керівником новоствореного Головного управління призначать Мирослава Карабіна. Щоправда спортивною громадськістю це кандидатура розцінюється дуже неоднозначно. Заперечення щодо обрання Карабіна головою представництва НОК виникли в присутніх у залі, не дивлячись навіть на позицію Бубки та Вишиванка. Але Михайло Васильович пообіцяв розібратися з конфліктом згодом. Добре б ще до зимової олімпіади в Карпатах.

 

Цитатами тижня можна назвати одразу дві репліки. Перша з них належить голові фракції БЮТ в обласній раді Юрію Романюку, який дав свою оцінку перспективам Партії Регіонів на найближчих місцевих виборах: «Вухо від оселедця регіонали отримають, а не посади голів рад на Івано-Франківщині. І це не емоції чи бравада, це холоднокровний діагноз розбурханого глибоким обуренням суспільства». Як бачимо, Юрій Романюк глибоко обурений також… Втім, в красномовності з цим бютівцем в області взагалі мало хто може зрівнятися. Ще один фонетичний перл злетів з уст міського голови Віктора Анушкевичуса. Цього разу Віктор Андрюсович гідно відповів Сергію Борзову, який постійно дорікав меру, що той на думку депутата порушує регламент. Міський голова, оцінюючи перспективи Борзова стати міським головою й власноруч приймати рішення про порушення регламенту, відповів гідно: «Будете міським головою, можливо… Хоча це НЕМОЖЛИВО» (!!!). Коментарі зайві…

04 Липня 2010, 13:05
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 04 Липня 2010, 14:53
Відповісти

Автор: , 06 Липня 2010, 12:45
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Медіа:
Прес-конференція присвячена початку реалізації проекту «Назустріч письменнику»
26 Грудня 2016, 7:16
Прес-конференція членів комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності
16 Грудня 2016, 7:15
Прес-конференція Консула Аргентинської Республіки в Україні Арієля Макса Санчеса Ромеро
13 Грудня 2016, 7:10
До уваги представників ЗМІ!
07 Грудня 2016, 17:18
Прес-конференція з нагоди підбиття підсумків акції «Децентралізаційний марафон» на Прикарпатті
06 Грудня 2016, 7:39
Прес-брифінг з нагоди представлення компанією Google Україна результатів кампанії «Цифрове перетворення Івано-Франківської області»
28 Листопада 2016, 7:13
Брифінг голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної
28 Листопада 2016, 6:40
Прес-конференція директора департаменту охорони здоров’я ОДА Мирона Матейка
25 Листопада 2016, 7:12
Брифінг представників Асоціації міст України
22 Листопада 2016, 7:18
Прес-конференція з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом
14 Листопада 2016, 7:12
Прес-конференція народного депутата України Анатолія Матвієнка
10 Листопада 2016, 6:38
Прес-конференція начальника САД Василя Буджака щодо ходу проведення ремонтних робіт на дорогах Прикарпаття
04 Листопада 2016, 7:42
Прес-конференція про виявлення порушень законодавства прокурорами
06 Жовтня 2016, 6:39
Прес-конференція щодо скверу перед друкарнею
04 Жовтня 2016, 7:14
Обласний семінар з питань розвитку етнографічного руху на Івано-Франківщині
28 Вересня 2016, 6:34
Прес-конференція баскетбольного клубу “Говерла”
15 Вересня 2016, 7:18
На радіо «Вежа – 107 FM» щоденно виходитиме програма Тараса Прохаська – «Поради на щодень»
13 Вересня 2016, 10:05
Брифінг ідеолога реформи децентралізації влади в Україні, директора Інституту громадянського суспільства Анатолія Ткачука
13 Вересня 2016, 7:20
Брифінг керівництва Львівської залізниці
07 Вересня 2016, 17:42
Прес-конференція, присвячена "Святу хліба"
06 Вересня 2016, 7:17
В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті відбудеться брифінг
30 Серпня 2016, 22:21
Прес-кнференція з нагоди відкриття курсів чеської мови в Івано-Франківську
30 Серпня 2016, 7:16
Передсезонна прес-конференція НФК “Ураган”
26 Серпня 2016, 7:18
Прес-конференція “Дому Сірка”
23 Серпня 2016, 6:37
Прес-конференція міністра юстиції України Павла Петренка
22 Серпня 2016, 7:39