http://voltv.com.ua/wp-content/uploads/2010/01/130.jpgЦього літа діти, які навчаються мистецтва бойового гопака, мали змогу повністю відчути переваги захоплення, яке вони обрали для себе. Упродовж одинадцяти днів хлопці та дівчата вивчали принади козацького життя у гірському селищі Пороги, що у Богородчанському районі.  Таборяни не просто тренувалися і відпочивали, але і підняли на ноги усе невеличке село, адже до них у гості завітали і валеологи із Харкова, які вимірювали ауру та чакри кожного з таборян, і бійці загону “Беркут”, які були настільки вражені технікою бойового гопака, що окреслили для юних козаків перспективу праці у спецпідрозділах.

До табору з’їхалися діти, які навчаються бойовому гопаку, з усієї області. У таборі брали участь 11 калушан. Дітей розділили за козацьким звичаєм: на рої, у кожному з яких — по 10 чоловік. Близько 40 учасників — близько 30 дорослих супровідників. Діти не тільки мали змогу вдосконалити свої вміння у бойовому мистецтві, відчути єдність із природою, їздити верхи, писати щоденники і спілкуватися листами, але і навчитися елементарно дбати про своє здоров’я. У таборі із дітьми працювали валеологи із Харківського національного університету ім. В. Каразіна: вимірювали тиск, силу рук, ємкість легенів, а також — аури і чакри кожного з учасників табору. Усі діти отримали паспорт здоров’я, який давав змогу фіксувати параметри зміни фізичного стану та рекомендував, як доглядати за собою та підтримувати елементарну фізичну форму. Дітям також прочитали курси лекцій зі здорового способу життя, а також — з історії козацької України, яку практично неможливо прочитати у книжках.
“Гопаківці” мають свої усталені традиції, які походять ще з козацьких часів. Так, наприклад, колір шароварів козаків має відповідати рівню його майстерності. У пошані серед козаків — червоні шаровари. Саме такі у давнину носили козаки-характерники. Ще і досі знавці козацьких звичаїв називають цей колір кольором воїнів. Тому те, що зараз при народженні хлопчиків перев’язують синьою стрічкою, а дівчаток червоною — помилка. Синій — колір спокійний. Натомість дівчат, перев’язуючи червоним, виховують у традиціях войовничих. Козаки радять робити все навпаки.
Негода стала на заваді планам таборян підкорити гору Сивулю, та без походів у гори не обійшлося. На висоті переважно вчилися орієнтуватися на природі, а також вивчали властивості карпатських трав. Кожного ранку на схилах влаштовували тренування. Разом із хлопцями тренувалися і дівчата. Але, крім того, вони вивчали фольклор і мали курси вишивки.
До таборян з’їхалися представники управління у справах неповнолітніх Івано-Франківської ОДА, працівники Управління МВС України в Івано-Франківській області,  які зачитали привітання від керівників області. Але справжнім захопленням для дітей і переполохом для місцевих мешканців став візит до таборян бійців спецпідрозділу “Беркут”.
— Село практично заполонили люди у бронежилетах, масках. Місцеві жителі напружено спостерігали. Можливо, думали, що у селі коїться щось надзвичайне. Проте, бійці всього лише демонстрували володіння бойовим мистецтвом. Також вони провели короткий інструктаж із техніки використання зброї і дали змогу всім бажаючим постріляти. Хлопці зі спецзагону також зголосилися на перевірку стану свого здоров’я й енергетики, — розповів голова Калуської організації Міжнародної федерації бойового гопака Віктор Павлів. — Ознайомившись із бойовими навиками учнів шкіл бойового гопака, бійці “Беркута” запропонували і надалі співпрацювати із ними. Адже їм саме бракує розумних і сильних працівників, а бойовий гопак виховує ці риси комплексно. Досі Міжнародна федерація бойового гопака співпрацювала із підрозділами “Альфа”, “Грифон” та хмельницьким спецназом контррозвідки. Зараз вивчають чотири напрямки гопака: фольклорно-мистецький, оздоровчий, спортивний та бойовий. Тож, перед вихованцями школи бойового гопака відкривається перспектива роботи у спецслужбах.
Крім того, учасники табору вправлялися у верховій їзді, техніці бойового гопака та техніці козацької боротьби Нав-Хрест. Змагалися у відтисканні, вправах на пресі, шахах та спортивних естафетах. Не відставав від усіх і наймолодший учасник табору — п’ятирічний богородчанець Павлик.
Щовечора козаки розводили ватру, сідали колом і вчили пісні. А після кожного прийому їжі виконували спеціальну медитацію для кращого травлення їжі.
Вирушаючи до табору, учасники отримали ще одне завдання: детально описувати своє дозвілля у щоденнику. Отже, наприкінці таборування організатори читали враження дітей до самої ночі. У конкурсі щоденників перемогу здобув калушанин Костянтин Захаров.
Міжнародна федерація бойового гопака традиційно влаштовує табори для наймолодших своїх вихованців. Адже козацтво — це таке мистецтво, де працювати над собою потрібно постійно.

06 Липня 2010, 11:38
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Спорт:
НОВОРІЧНИЙ ЧЕМПІОНАТ
30 Грудня 2016, 12:45
Нагороження кращих спортсменів за підсумками 2016 року
30 Грудня 2016, 6:43
В Івано-Франківську відбувся II Всеукраїнський турнір з боксу
28 Грудня 2016, 15:18
НОВОРІЧНІ СПОРТИВНІ ІГРИ серед молоді з обмеженими можливостями
28 Грудня 2016, 6:43
Відбулись традиційні дитячі змагання “Новорічні старти”
27 Грудня 2016, 12:18
ІФНТУНГ отримав нагороду за спортивні досягнення
26 Грудня 2016, 18:58
Всеукраїнський турнір з боксу
26 Грудня 2016, 6:34
В облдержадміністрації нагородили найкращих спортсменів Прикарпаття
23 Грудня 2016, 9:19
Відбулися змагання до Дня Святого Миколая
22 Грудня 2016, 14:30
Коломиянин отримав кубок кращого боксера року
22 Грудня 2016, 11:22
В Івано-Франківську відбувся відкрити кубок з боксу серед юнаків
20 Грудня 2016, 10:58
Спортивні змагання до Дня Святого Миколая
20 Грудня 2016, 7:13
У франківській школі №15 відкрили футбольне поле на штучній траві
19 Грудня 2016, 21:22
Міські спортивні змагання серед дітей з функціональними обмеженнями
16 Грудня 2016, 6:40
Франківці зіграють з португальцями у футбол
15 Грудня 2016, 10:09
Спортивно-мистецьке свято "Воїн року"
15 Грудня 2016, 7:39
У Богородчанах депутати облради відсвяткували професійне свято на волейбольному майданчику
09 Грудня 2016, 13:20
6 золотих медалей привезли франківські студенти-медики зі світового чемпіонату з гирьового хортингу
08 Грудня 2016, 20:31
Спортсмен зі Снятинщини виборов “золото” на чемпіонаті в Грузії
08 Грудня 2016, 18:59
Коломиянка Вероніка Івасюк виборола золоту медаль в Ізраїлі
07 Грудня 2016, 16:32
ФК "Тепловик" змінив назву
07 Грудня 2016, 13:39
Студент Коломийського навчально-наукового інституту Олександр Лесько став призером чемпіонату України з пауерліфтингу
07 Грудня 2016, 9:20
Тенісистка Вікторія Гоголь розпочинає змагання з перемоги
06 Грудня 2016, 16:32
Франківчанка Анастасія Романюк – кращий арбітр чемпіонатів України серед жінок
06 Грудня 2016, 11:25
Громадськість Прикарпаття відзначила Міжнародний день інвалідів
06 Грудня 2016, 8:55