http://landshaft.files.wordpress.com/2010/03/petunia.jpgНа проспекті Лесі Українки цього тижня комунальники розпочали оригінальну кампанію озеленення. Відтак, на стовпах зацвіли петунії. Поки що вони здаються кволими та малопомітними. Утім, працівники комунальних служб упевнені: незабаром центральні магістралі будуть повністю уквітчані. У перспективі — цвістиме увесь Калуш.

Працівники КП “Калушавтодор” мають нагоду покреативити та довести, що їм під силу калуські дороги не тільки до пуття довести, але і змусити їх цвісти. Наразі їхні потуги — не безуспішні. Зокрема, цього тижня комунальники встановили вазони із квітами на стовпах обабіч проспекту Лесі Українки.
Як повідомив “Вікнам” заступник начальника управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради з питань благоустрою та реконструкції Микола Найда, у попередні роки місто прикрашали лише напередодні Дня незалежності. Цього року Калуш уквітчали раніше.
— Наразі вже встановлено 125 вазонів, — каже Микола Найда. — Найближчим часом плануємо ще таким же чином прикрасити бульвар Незалежності та вулицю Євшана. Загалом потрібно понад 300 горщечків із квітами.
Висаджують комунальники в основному петунію. Розсаду — закупили. Але, не всю. Приблизно половина саджанців петунії, бегонії та маргариток, якими цьогоріч уквітчують місто, вирощені власноруч.
— Звичайно, вирощування розсади — копітка справа, яка потребує певних фінансових та трудових затрат, — ділиться директор КП “Калушавтодор” Микола Барченко. — Але зате можемо потішитися, що саджанці не доведеться закуповувати. Загалом цьогоріч для озеленення міста вже зроблено чимало. Зокрема, ми упорядковуємо сквер біля торгової мережі “555” навпроти політехнічного коледжу. Незабаром плануємо заасфальтувати тут доріжки та встановити лавочки. Відтак, буде облаштовано невеличкий парк із клумбами та альпійською гіркою (оригінальним накопиченням каменів і різноманітного набору рослин. — Авт.). У планах також — висадка на клумбах гладіолусів та троянд, які цвістимуть до осені. До речі, плануємо змішувати різні сорти квітів по всьому місту, щоб сезонні рослини змінювали одні одних, а квіти на них майоріли від весни до пізньої осені. Що ж до вазонів, які ми почали встановлювати на стовпах, то головне, щоб калушани не намагалися їх красти. Буде дуже красиво, коли квіти розростуться. Адже на кожен стовп припадає по чотири глечики з рослинами, які зусібіч огортатимуть його. Важливо також, щоб усі кашпо були встановлені на одному рівні. З цим у нас наразі виникли труднощі. Адже на деяких стовпах висять дорожні знаки. Тому ми вже звернулися до КП “Міськсвітло”, які ці знаки за потреби перечеплять трохи вище чи нижче.
Озеленюють комунальники і клумби на вул. Пушкіна та площі Героїв. У центрі міста також планують доповнити сквер. Ялинки, туї та ялівці уже замовлені. Тож, незабаром їх висадять у Калуші. Минулого року, між іншим, була оголошена всеміська толока. До посадки дерев залучали не лише комунальників, але і калушан, у тому числі — освітян, медиків і представників влади. Загалом було висаджено кількасот дерев.
— У Калуші садимо в основному липу та клен, — каже Микола Барченко. —  На Височанці висаджували ялини. Також окрасою міста є берези та кущі калини. Водночас — зрізуємо старі тополі (здебільшого — після відповідного звернення мешканців міста. — Авт.), більшість із яких мають по 30-40 років, а тому можуть загрожувати навіть життю людей. Наприкінці осені будемо зрізати й інші старі дерева: ясені, акації та інші. Натомість насаджуватимемо нові. Зараз же проводимо часткову очистку. Зокрема, зрізуємо окремі гілки з дерев, які “нависають” над проїжджою частиною вулиць С. Бандери та Б. Хмельницького. Також насаджуємо молоді дерева там, де прогалини між рослинами досягають 3-х метрів.
Загалом на озеленення Калуша у міському бюджеті на цей рік передбачили 1,5 млн. гривень. Щоправда, у цю суму входять й інші потреби: догляд клумб, косіння трави, заготівля та закупівля розсади тощо. Сума, проте, все одно не мала. Утім, переконує Микола Барченко, фінансування у цій справі — не головне. Важливо, щоб руки працювали і калушани бережно та свідомо ставилися до зробленого. Так, цьогоріч кожен прикрашений петуніями стовп обійшовся міській скарбниці приблизно у 100 гривень (1 вазон — 25 гривень. — Авт.). Наступного року буде значно дешевше чи навіть майже безкоштовно. Адже не треба вже буде ні спеціальні кріплення робити, ні глечики та землю закуповувати. Більше того — вчасно зібране насіння дасть змогу зекономити ще і на розсаді. 
Уже цієї осені комунальники планують раціонально використати обрізані пагони троянд. Їх не викидатимуть, а посадять на кільці біля ДЮСШ “Сокіл”. Отож, через рік — заквітне і стара частина міста. У планах також — відновлення теплиці, яка була у місті близько 15 років тому. За словами Миколи Барченка, для початку потрібно хоча би замінити скло. Відновивши теплицю, комунальники всерйоз займуться розведенням троянд і тюльпанів.

Довідка. Донедавна озелененням міста займалося КП “Зеленбуд”. Утім роботи у цьому напрямі вели не ефективно. Тому навесні цього року виконком прийняв рішення перевести на баланс КП “Калушавтодор” техніку КП “Зеленбуд”. Перевели також працівників. Відтак, над озелененням міста почали працювати “дорожники”.

06 Липня 2010, 15:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47