http://nadvirna.info/wp-content/uploads/2010/03/vushuvanuk2.jpgНа черговий схід селян Підмихайля Калуського району активісти місцевої громади запросили голову обласної державної адміністрації, аби поділитися великими і малими проблемами села і «по можливості» отримати допомогу для їх вирішення .

Минулого понеділка разом з Михайлом Вишиванюком у Підмихайля прибула майже уся команда заступників -перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, заступник –керівник апарату Роман Струтинський, заступники Василь Брус, Руслан Гусак, Роман Іваницький, а також начальники галузевих управлінь, служб, і це представницьке зібрання сільської громади і керівників обласної і районної влади набуло широкого резонансу.

«Ми приїхали до вас, у ваше ініціативне село, аби розпочати серію зустрічей з громадами сіл області, виходячи із завдань, які ставить перед головами обласних та районних державних адміністрацій наш Президент Віктор Янукович»,-зазначив голова ОДА Михайло Вишиванюк. - Глава держави поставив завдання - протягом 10 років вивести Україну у число 20–ти найрозвиненіших країн світу, і це завдання стане реальним, якщо ми разом вами працюватимемо на розвиток кожного села, району, області і України в цілому, кожен на своєму місці».

Михайло Вишиванюк повідомив підмихайлівців: в області розробляється програма реконструкції сільських населених пунктів, реалізація якої розпочнеться у 2011 році, оскільки «бюджет поточного року - бюджет виживання».

«Ми приїхали до вас, аби вивчити, що маємо зробити разом з вами для розвитку села Підмихайля, - наголосив голова ОДА. - Розробимо графік виконання першочергових робіт і приступимо до його реалізації».

Для прикладу, що це «не пропаганда» Михайло Вишиванюк навів попередній досвід успішної реконструкції райцентрів Івано-Франківщини, сказав про те, що у 2004 році на сесії обласної ради було затверджено план реконструкції 24 –х прикарпатських сіл, однак «з відомих причин» він не став реальністю.

«Так що це наші старі-нові плани і вони співпадають із завданнями Президента Віктора Януковича», - наголосив голова ОДА Михайло Вишиванюк. - Ми хочемо почути від вас, яким ви бачите своє село, де треба і де можна задіяти вільні робочі руки підмихайлівців з найбільшою ефективністю. Аби люди не шукали заробітків на боці, а мали працю і достойні заробітки у своєму селі».

За словами Михайла Вишиванюка, кожне прикарпатське село має мати свої очисні споруди, якісну питну воду, належне медичне обслуговування, дитячий садок, добротні дороги, «аби умови проживання у селі нічим не відрізнялися від міських, окрім чистого повітря».

«Село Підмихайля буде одним із перших включене у програму реконструкції населених пунктів, що буде винесена на сесію обласної ради у листопаді, - запевнив голова ОДА.

Михайлові Вишиванюку сподобалися наміри підмихайлівців відновити Святомихайлівський монастир на Лисій горі, нині Свято-Михайлівській горі, зруйнований наприкінці 13-го століття татарами. Монастир у Підмихайлі проіснував три століття і був відомий на усю Україну.

«Ви збудуєте фундамент, за мною цегла, - запевнив Михайло Вишиванюк. - На святу справу я знайду меценатів. У 2011 році розпочнемо капітальний ремонт, реконструкцію вашого дитячого садочка, який селу конче необхідний».

Принагідно люди нарікали: на Лімниці вода забрала лавку. Голова ОДА тут же дав доручення начальнику служби автомобільних доріг в області Сергію Сендерському вирішити питання переходу через річку.

Немає у селі аптеки, скаржилися підмихайлівці. Михайло Вишиванюк запропонував сільраді створити свою комунальну аптеку.

Крадуть гравій з річки, а «село нічого з того немає», кидали репліки місцеві чоловіки. Перший заступник голови ОДА Василь Плавюк повідомив сільську громаду: 16 липня на сесії обласної ради буде представлено на затвердження програму впорядкування піщано-гравійних кар’єрів в області під назвою «Про порядок проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області».

«Ви будете мати щебінь для потреб села, якщо зареєструєте своє комунальне підприємство, візьмете ліцензію»,- запропонував Михайло Вишиванюк.

На території села є газосховище, а «толку для села ніякого», казали селяни. Голова ОДА дав доручення першому заступнику Василю Плав»юку підготувати листа з пропозицією Гринявському газосховищу підготувати та укласти угоду з Підмихайлівською сільрадою «на співпрацю».

Сільський пенсіонер Сергій Лагойда раз по раз невдоволено коментував: «Усі обіцяють; ще до вас приїзджали в наше село ваші попередники, обіцяли добудувати Народний дім. І що? Я хочу, аби хоч ваші слова відбулися».

У відповідь односельчанину заступник сільського голови на громадських засадах Степан Якимович заявив: «Нині і справді історичний день для Підмихайля - ми побачили стільки керівних людей на території села, і ми віримо: як сказав Михало Вишиванюк, так і буде - наступного року, на Івана, наш Народний дім буде відкритий».

У довготривалій і різноплановій розмові з головою ОДА мешканці села також нарікали на зволікання з видачею державних актів на землю. З цього приводу начальник управління земельних ресурсів ОДА Юрій Добровольський повідомив: «По селу Підмихаля виготовлено 80% державних актів в частині безоплатної приватизації». За словами сільського голови Петра Кінаша, наступного тижня державні акти на землю «будуть видані».

«Перепало» і районній владі за «нераз не виконані обіцянки». Взявши слово, багаторічний голова районної ради Василь Прокопів відповів: «Навіть при бюджеті виживання цього року з районного бюджету виділено 180 тис. грн. для потреб села Підмихайля, які можна буде використати чи на капремонт приміщення дитсадка,чи на добудову Будинку культури. Тож використайте їх ефективно».

«Нині політика держави є такою, аби 60% коштів залишалися на місці, а решту йшли до центру, - уточнив Михайло Вишиванюк. – Тому треба навчитися наповнювати місцеві бюджети, які мають працювати на розвиток громади».

«Нинішній день я записую в актив історії села,-сказав, підсумовуючи розмову громади з керівниками області і району настоятель місцевого храму Архистратига Божого Михаїла митр.протоієрей Богдан Челядин. – Це знакова подія для нашого села, ось така відкрита і доступна розмова з Михайлом Вишиванюком і його командою, і, вірю, вона буде мати позитивний результат. Михайло Вишиванюк і тоді, під час першого правління в області, і тепер закликає до відродження духовності і усіляко допомагає у цій справі, а якщо буде духовність, буде культура, то оживе і економіка. Через рік наша парафія матиме велику радість - молодь піде до Будинку культури! Вишиванюка сам Бог навернув до нас».

Наприкінці зустрічі Михайло Вишиванюк сказав: «У четвер приймате 20 тонн цементу. Для початку».

Довідка.

У селі Підмихайля на Калущині майже 3 тисячі мешканців. Будинок культури тут розпочали будувувати у 1988 році, поруч з сільрадою, на місці колись спаленого костелу. Як зазначив сільський голова Петро Кінаш на добудову БК потрібно понад 4 млн. грн.

Родом з села Підмихайля 8 депутатів Калуської районної ради.

07 Липня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...


Коментарі:

Автор: , 07 Липня 2010, 11:49
Відповісти

Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30