За ці кілька днів я не раз чув від різних людей одну й ту ж фразу: «Бог гнівається». Від дощів потерпають і старі і малі, і бідні і багаті. Недавні паводки наробили нам шкоди на суму понад 300 мільйонів гривень, і це не рахуючи збитків, які завдають людям зсуви ррунтів, котрі не припиняються. У тому ж Верховинському районі позавчора засипало ще сім хат. Щоправда, серйозно потерпіли тільки п’ять осель, звідки  змушені були відселитися люди. Та сильні дощі, котрі пролилися над Прикарпаттям 7 та 8 липня, здається, наробили ще більшої шкоди. Потерпіли 13 районів та п’ять міст. По суті — вся область. За даними управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА, підтоплено понад дві тисячі житлових будинків, близько дев’яти тисяч присадибних ділянок, чотири з половиною тисячі гектарів сільгоспугідь, які належать агрофірмам та фермерським господарствам, плюс півтори тисячі гектарів людських городів. З небезпечних місць евакуйовано 397 осіб. Наприклад, у селі Джурові Снятинського району людей знімали з дахів. Рятувальники діставалися до них човнами. На ранок 9 липня ще не було автотранспортного сполучення з 40 населеними пунктами області. Вода позносила мости, пошкодила газопроводи, порозмивала дороги, прорвала дамби тощо. Ми не озвучуємо наразі конкретних цифр заподіяної шкоди, бо, як зазначив на оперативній нараді міжвідомчого штабу з ліквідації повені перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, щогодини надходять нові дані.

Наведу такий приклад: ми сидимо на нараді, на вулиці сонце, а представник Тисменицької райдержадміністрації доповідає про критичну ситуацію в селі Підліссі. Бистриця Солотвинська ось-ось може прорвати дамбу, і тоді можуть бути підтоплені, якщо не повністю затоплені, майже 300 будинків.

Газовики,  своєю чергою, переймаються тим, що відбувається в селі Биткові Надвірнянського району. Там існує реальна небезпека пошкодження газопроводу, внаслідок чого 1300 абонентів можуть залишитися без блакитного палива. До речі, лише  8 липня без газопостачання залишилося п’ять населених пунктів області. Відновлювальним роботам, які проводять газовики, енергетики, дорожники, заважає те, що подекуди до місць пошкоджень неможливо доїхати або через велику воду, або через грубий шар намулу. Хоча все робиться для того, аби якомога швидше область повернулася до нормального життя. Лише за попередніми даними, події на Прикарпатті 7—8 липня можуть бути кваліфіковані, очевидно, так воно й станеться, як надзвичайна ситуація регіонального рівня. У четвер до нас прилетів перший заступник міністра надзвичайних ситуацій України Володимир Антонець, з яким одразу після вже згаданої наради Василь Плавюк на гелікоптері знову облетіли потерпілі райони. В суботу очікуємо й  самого міністра Нестора Шуфрича.

Кажуть, що вода змиває всі сліди. У нашому випадку, навпаки, вона ніби оголила чимало проблем, які доведеться розв’язувати в подальшому. За одну з них узялися вже у п’ятницю. Йдеться про утилізацію пестицидів та інших міндобрив, котрі вже непридатні для використання. Чимало їх ще зберігається на території області і в Снятинському районі, до одного зі складів, на якому зберігались пестициди, почала добиратися вода. Аби уникнути небезпеки, їх вирішили перескладувати в інше місце. Щоправда, місцеві жителі, довідавшись, що поблизу них може зберігатися така небезпечна речовина, перекрили дорогу.
На цій темі ми пізніше зупинимося окремо, а наразі зазначимо, що був випадок, коли люди перекрили дорогу і в івано-Франківську на вул. Коновальця.

Зауважимо, що обласний центр потерпів не так від того, що піднялася вода в річках, як через уже традиційну неспроможність колекторів пропустити таку кількість опадів. А частина будинків на вже згаданій вул. Коновальця виявилася серйозно підтопленою через те, що, як стверджували місцеві жителі, на них «спустив» свою воду аеропорт. До речі, на нього нарікали й мешканці будинків на вул. Довженка та Сухомлинського.

Як розповідала власниця одного з котеджів на вул. Коновальця Галина Василівна, десь близько дев’ятої години ранку вона розмовляла зі своїми рідними з Надвірнянського району по телефону, бо переживала, чи не затопило їх, як раптом у вікно побачила, що на будинок насувається справжній вал води. Чоловік встиг вигнати машину з гаража, але весь цокольний поверх, у якому розташована кухня, виявився затопленим. Серйозно потерпіли і її сусіди, які у підвалі зберігали будівельні матеріали. Автор цих рядків бачив, як вони по пояс у воді намагалися врятувати ще те, що можна було. Хоча цемент, звісно, доведеться купувати вже новий. І, очевидно, вода на своєму шляху десь залила автозаправку, бо на її поверхні чітко виднілася плівка паливно-мастильних матеріалів. і все це осяде у людських оселях...

Через приблизно 100-200 метрів від цих будинків ми зіткнулися з іншою ситуацією. Там в одному місці люди перегородили мішками з піском шлях воді, котра добряче залила їхні подвір’я і навіть стала проникати в житла. Тоді вона почала шкодити сусідам, котрі, зокрема дві жінки, намагалися розібрати цю своєрідну «дамбу». Але інші потерпілі не давали цього їм зробити. «Нічого, зараз наші чоловіки приїдуть з роботи — буде різанина», — пригрозила одна з жінок. Ми про всяк випадок повідомили про цю ситуацію правоохоронні органи.
Наразі немає даних, що внаслідок повені на Прикарпатті є людські жертви. Хоча протягом цих днів утопилися дві жінки. 8 липня в річці знайшли 55-річну жительку Долинського району, яка напередодні пішла пасти корову і додому не повернулася. А зранку 9 липня надійшло повідомлення з Рожнятівського району, що в одній із місцевих річок також виявили утопленицю. Перший заступник голови ОДА Василь Плавюк дав завдання відповідним структурам з’ясувати обставини загибелі людей.

P. S. Поки матеріал готувався до друку, нам повідомили, що в кризовому центрі управління з питань надзвичайних ситуацій ОДА працює міжвідомчий штаб з ліквідації наслідків стихії, куди можуть звернутися жителі Прикарпаття в разі потреби. Телефони для звернень — (0342) 50-26-46, 75-29-95.
12 Липня 2010, 10:41
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47