Звісна річ, найкращим варіантом було б раз і назавжди вирвати людей, котрі самі добровільно віддали себе у полон наркоманії, з її чіпких тенет. Адже фатальна залежність від наркотиків нерідко і для ще зовсім молодих закінчується розбитою долею, передчасною смертю.

Позбутися цієї хвороби дуже важко. Поки що, на жаль, не доводиться говорити про появу нових, ефективніших від існуючих, засобів для лікування та реабілітації наркозалежних, а отже, і про близьку перспективу ліквідувати наркоманію як суспільно небезпечне явище. Медики стверджують, що навіть пройшовши повний курс лікування 90% наркозалежних з більш як трирічним «стажем» знову повертаються до вживання наркотиків. А тому у протидії наркоманії багато європейських країн вдалися до тактики «меншого зла» і для самих споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН), і для їхнього оточення: ті отримують під наглядом лікаря замісну терапію синтетичним медичним препаратом метадоном — наркотиком легальним, який має слабшу дію порівняно з  наркотиками нелегальними.

За прикладом тих країн і у нас нині спрямовують зусилля на те, щоби зменшити шкоду від вживання ін’єкційних наркотиків певною маргінальною частиною населення, котра, зокрема, належить до групи ризику щодо небезпеки самому інфікуватися ВіЛ-інфекцією та ще й інших заразити. Через повторно використаний інструментарій для ін’єкцій, статеві стосунки без дотримання необхідних застережних заходів. На Івано-Франківщині ж темпи поширення цієї інфекції серед СіН майже втроє перевищують середньоукраїнський показник, вищі вони лише в Київській області.

Ситуація в нашому регіоні стурбувала Всеукраїнський благодійний фонд «Спільнота незалежних самоорганізацій», який зосереджує свою діяльність у сфері профілактики ВІЛ/СНІД та наркоманії в Україні, розвитку руху самодопомоги наркозалежних. Тож фонд у травні почав реалізовувати в івано-Франківську проект «Мобілізація СіН». Він разом з обласним наркологічним диспансером та міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить вуличну — соціальну за своєю значимістю — роботу з представниками цієї групи ризику. Скажімо, на вулицях Коновальця, Бандери, Галицькій, Тролейбусній, Пулюя соціальні працівники консультують СІН за принципом «рівний — рівному», розповсюджують серед них стерильні одноразові шприци для ін’єкцій (або обмінюють вживані на нові) та спиртові серветки, презервативи. Також здійснюють переадресацію клієнтів між закладами й організаціями, що надають послуги наркозалежним, супроводять «новеньких» з-поміж них до цих закладів.

Стратегію впровадження програми зменшення шкоди від вживання ін’єкційних наркотиків та налагодження такої переадресації СІН обговорено на проведеному в Івано-Франківську з ініціативи «Спільноти незалежних самоорганізацій» круглому столі з участю ряду зацікавлених благодійних фондів та державних установ. Голова правління згадуваного фонду Олег Галактіонов, представник МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Віктор Ісаков, виконавчий директор БФ РЦ «Захід — Шанс» Ярослав Мосорин вели мову про основні напрями цієї стратегії, про те, щоб визначити разом з міським відділом міліції найоптимальніші маршрути вулицями для виявлення і скерування наркозалежних осіб у заклади, де їм нададуть відповідні соціальні та медичні послуги, щоб формувати у них навики безпечної для оточення поведінки. Директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Леся Дикун повідомила, що у поліклініці № 1 на вул. Чорновола діє пункт з консультування наркозалежних та членів їхніх сімей.

А в обласному наркодиспансері близько сотні громадян одержують замісну підтримувальну терапію, яка дає змогу блокувати потяг до вживання нелегальних наркотиків. Завдяки цьому (адже для придбання того «зілля» потрібні чималі гроші) знизився рівень крадіжок та інших злочинів, скоюваних наркозалежними, й загалом поліпшилася криміногенна ситуація в місті. Як зазначила заступник головного лікаря диспансеру Тетяна Черкасова, 35-38% із тих, хто отримує замісну терапію і роками або й взагалі ніколи в своєму житті не ходив на роботу, на сьогодні вже офіційно працевлаштовані (як вантажники, на будовах, сезонних роботах). А отже, ці люди стають соціально адаптованими, підвищується їхня внутрішня самооцінка.

За словами оперуповноваженого сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків міського відділу міліції Григорія Багіри, нині у них на обліку 593 споживачі ін’єкційних наркотиків. Але, безперечно, у місті таких осіб молодого й середнього віку є значно більше. Тож реалізація проекту «Мобілізація СІН» сприятиме отриманню ними консультаційної, діагностично-лікувальної, психологічної та соціальної допомоги, поверненню їх як громадян і людей суспільству. Для цього треба передусім повернути їм віру в себе, у свою здатність подолати залежність від підступного наркотичного «зілля».

13 Липня 2010, 12:23
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47