Олег Ланяк, він же діджей Дира, на сьогодні є одним із найстарших радіоведучих у Івано-Франківську. Ведучий популярного радіо «Західний Полюс» почав свою кар'єру у далекому 1996 році, коли FM-станцій в Івано-Франківську було лише дві. Тоді програма «Калинова Діра», яку Дира вів разом з Калиною Вавилом, змушувала прикипіти вухами до приймачів усе молоде населення міста. «ГК» розмовляє з «останнім із могікан» того благословенного часу, коли радіо ще мало людське обличчя.

- Назви п'ять рис, які повинен мати радіо-діджей?

Гарна дикція, музичний смак, почуття гумору, вміння спілкуватися з людьми, трохи інтелекту та інтуїції.

- Чому інтуїція?

З одного боку, інтуїція - це свого роду музична чуйка, зокрема на те, які пісні можуть стати хітами. З іншого - діджей при спілкуванні зі слухачем має наперед продумувати хід розмови, щоб відчути, яка людина перебуває по той бік приймача.

- Якби ти відкрив власне радіо, яке б воно було?

FM... Навіть не уявляю, оскільки зараз велика кількість станцій у Франківську і витримати доволі серйозну конкуренцію не так вже й просто. Та й смаки у людей і їхні музичні вподобання з часом дуже змінилися. Якщо б так сталося - відкрити власну FM-ку - то в ефірі мало б бути повно інтерактиву: всіляких ігор, вікторин, розіграшів, приколів, цікавих гостей і, найголовніше, професійних ведучих, котрих би слухачі одразу впізнавали по голосу...

 

- А формат музики?

Я сам виріс на музиці 90-х, до сих пір пам'ятаю безліч хітів з того часу і не один раз крутив подібні дискотеки 80-90-х, та й сам на них зараз частенько відриваюсь. Гадаю, мала би бути розумна пропорція музики теперішньої і тодішньої, але я двома руками за те, щоб діджеї ставили в ефір "свою" музику (і мали свого слухача, як це було колись на «Полюсі»), а не керувались вподобаннями музичного редактора чи вказівками зверху на кшталт обов'язкових 50% «української» музики (бо за законом Гарік Крічєвскій = Степан Гіга, Сердючка = Квітка Цісик, Real O = Брати Гадюкіни, і цей перелік можна продовжувати).

- Зараз більшість радіостанцій настільки уніфіковані, що не відрізниш одну від одної. Колись «Західний Полюс» був культовим радіо, а як станції при таких жорстких вимогах формату зберегти своє обличчя?

Мені важко сказати, оскільки радіо принципово не слухаю вже більше 10-12 років. Хіба десь в авто чи пижику - хочеш не хочеш, але доводиться. Гадаю, "фейси" наших місцевих ефемок досить сильно змінилися з того часу, коли в Івано-Франківську між собою "дружньо" конкурували 4-5 станцій. Деяких з них вже нема, інші якось виживають. Та й багато нових людей поприходило на радіо, а старожили, навпаки, пішли заробляти гроші...

- На Заході відомі діджеї, як правило, вже досить дорослі люди, з життєвим досвідом і набутими знаннями. У нас переважно це люди, які далеко від школи не втекли. Яка причина такого підбору?

Якраз за кордоном, особливо в Англії чи Штатах, історія FM-станцій набагато більша та яскравіша, аніж в Україні, де наприкінці 90-х спостерігався справжній бум. Тоді на наші станції могли прийти старі дядьки, які виросли в Радянському Союзі, і це міг би бути аналог звичайних "матюкальників" (дротового радіо), які до сих пір є ледь не єдиним джерелом інформації по селах. Тоді це було нове, щось незвичне, я б сказав, "чергово очікуване" після того, як для простих людей стали доступні дециметрові канали на ТБ, кока-кола, мак-дональдси та інші речі, про які раніше і не мріялось. Майже одночасну появу у 1995 році двох FM-станцій у нашому місті я б порівняв з ажіотажем та бумом довкола "Ласкового мая". І на той час потрапити на радіо було досить складно. До того ж, ніхто не знав конкретно, як і що воно має бути. Тому пробували, експериментували, творили, наступали на граблі, але це було цікаво для людей з обох боків радіоприймача. І робили це здебільшого молоді люди, сповнені нових ідей та натхнення. Можна сказати, навіть на ентузіазмі. З часом це минулося. Плюс не варто плутати поняття "діджей" та "радіоведучий", бо зараз тільки в Івано-Франківську понад сотню діджеїв, які грають десь по клубах, вечірках або вдома, а більшість із них і два слова до купи не можуть зв'язати, але якісь кишенькові (і не тільки) гроші вони вже можуть заробити.

- Якого саме радіо тобі не стає в місті?

Розважально-ігрового, а також на станціях є мало програм, де зі слухачами можна би було поспілкуватися в прямому ефірі. Причому, зробити це красиво, щоб ефірний телефон в певній програмі не замовкав навіть уночі. На жаль, зараз радіо поступається ТБ чи Інтернету, але якісь нові чи старі "фішки" знайти можна, щоб подібних аналогів не було ніде, окрім FM-станції.

- Як на твою думку, інтернет-радіо - це сигнал близької смерті ефемок?

Інтернет-радіо - це ж не аська, куди можна постукати і тебе почують. Тим паче, поки що більшість людей все ж надає перевагу чомусь своєму, до якого вже звиклось (чи то, може, вже я такий старий став, чи то ностальгія або менталітет). Повернуся до одного з попередніх запитань, якщо б я створював власне радіо, то врахував би всі "за" і "проти", в тому числі й інтернет-мовлення, і музичне наповнення, і формат станції, причому на два кроки вперед. Однак те, що потрібно йти в ногу з часом і не тупцювати на місці, - це однозначно!

- Можливо уявити, щоб радіоведучий Дира вів ефіри в шістдесят років? Що для цього потрібно?

Ги-ги... Якшо всьо гуд буде зі здоровлям і я дожию до того часу (дай Боже, шоб і наш директор Володя Фомін, який ніяк мене не може спекатись вже надцять років), то ще і дискотеку 90-х можна буде покрутити, і на радіві шось забацати!!! А чом би й нє?

16 Липня 2010, 15:43
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47