39-ту сесію обласної ради депутати розпочали з відзначення 20-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет України. Голова ради Ігор Олійник привітав з цією визначною подією учасників засідання та громаду краю і зачитав заяву, в якій висловлено сподівання, що цей історичний документ «допоможе подолати всі перешкоди на шляху Української держави, визначатиме її поступ і  самоствердження» у майбутньому.

З нагоди свята було оголошено про нагородження спільною  Грамотою голови  обласної держадміністрації та голови обласної ради народних депутатів України першого демократичного скликання від Прикарпаття, котрі 20 років тому в стінах Верховної Ради приймали Декларацію про державний суверенітет України. Зіновій Дума подякував за цю відзнаку, а Дмитро Захарук емоційно заявив, що відмовляється від неї, бо, на його думку, нинішнє керівництво області «зраджує інтереси України». Непередбачений конфуз закінчився тим, що «нагороджений» порвав грамоту, чим спровокував Михайла Вишиванюка на репліку: «На грамоті є герб України, ви порвали державний символ!». Проте частина депутатів вчинок Д. Захарука оцінила оплесками.

Далі розгляд питань порядку денного сесії відбувався здебільшого за скороченою процедурою. Без обговорення депутати затвердили звіт про виконання тимчасового розпису обласного бюджету за перший квартал.

  При уточненні бюджету на рік начальник головного фінансового управління ОДА Л. Костів повідомила про виділення коштів на розробку науково-дослідних та проектних робіт з консервації Домбровського кар’єру з рекультивацією двох зовнішніх відводів і двох хвостосховищ; на виконання програми приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст; на придбання рентгенівського обладнання для лікувальних закладів області та придбання спірального комп’ютерного томографа — для обласної клінічної лікарні. З резервного фонду виділено субвенцію місцевим бюджетам на вирішення проблем, пов’язаних з водною стихією та пожежами, від яких потерпіли окремі громадяни. А зі спеціального фонду майже порівну — по 9 706 тис. гривень — спрямовано на поточний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення та поточний ремонт вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності. Субвенцію в розмірі 16,6 млн. грн. область очікує від Мінрегіонбуду для реалізації інвестиційних проектів.

Голова ОДА Михайло Вишиванюк поінформував депутатів про катастрофічні наслідки, спричинені стихією протягом червня—липня, та невідкладні заходи, спрямовані на їх ліквідацію за рахунок коштів Державного, обласного та місцевих бюджетів. В контексті до цього було зачитано і проголосовано звернення до Кабінету Міністрів з проханням «максимально врахувати потребу в коштах з Державного бюджету для здійснення найневідкладніших робіт на найбільш пошкоджених об’єктах області».

На сесії розглянуто близько 40 питань порядку денного, про окремі з яких розповімо в наступних номерах «Галичини».

Високий дух Декларації нагадує

Івано-Франківська обласна рада щиро вітає громаду краю з визначною датою — 20-річчям проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Двадцять років тому завдяки безкомпромісній позиції депутатів Верховної Ради України, вперше обраних на справді демократичних виборах, було втілено в життя віковічну мрію українського народу про власну державу. Значний внесок у чин, який важко переоцінити, здійснили депутати, обрані від Прикарпаття. Це були люди, для яких важливими були не власні інтереси, не кланові і не бізнесові пріоритети, не прагнення збагатитися чи зайняти місця у владних структурах. Вони захищали честь і гідність нації, право українського народу самому вирішувати свою долю.

Народна Рада, яка не мала більшості у тодішній Верховній Раді, виявилася спроможною прийняти Закон, який став підвалиною незалежної України.
Державний суверенітет проголошено як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Уперше заявлено невід’ємне право української нації на самовизначення, а під захист держави взято охорону національної державності українського народу, який проголошено єдиним джерелом державної влади.

Варто нагадати, що жодна політична партія, громадська організація, інше угруповання чи окрема особа, згідно з буквою і духом Декларації, не можуть виступати від імені всього народу України. А будь-які дії проти національної державності з боку політичних партій, громадських організацій, інших угруповань чи окремих осіб переслідуються Законом.

Декларація чітко визначає основоположні принципи, серед яких — народовладдя і державна влада, громадянство, територіальне верховенство, економічна самостійність, екологічна безпека, культурний розвиток, зовнішня і внутрішня безпека, міжнародні відносини.

Згодом були прийняті закони про державний Гімн та Прапор, українську мову визнано як єдину державну на всій території країни.

16 липня 1990 року стало знаменною віхою української історії.

Озираючись на події двадцятирічної давності, відчуваємо гордість за поставу і дії всіх, хто спричинився до прийняття цього дійсно величного документа.
Але ювілейна дата гостро ставить питання перед нами, чи не відступилися ми від високого духу Декларації? Чи гідними її є ті, кого називаємо своїми обранцями сьогодні? Чи належно відстоюють вони інтереси нашої нації, нашого народу? І що зробимо завтра?

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані і щиро віримо — Декларація про державний суверенітет України є дороговказом і орієнтиром, який допоможе подолати всі перешкоди на шляху Української держави, визначатиме її поступ і самоствердження.

Прийнято на тридцять дев’ятій сесії Івано-Франківської обласної ради п‘ятого демократичного скликання
16 липня 2010 року.

19 Липня 2010, 8:51
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30