У четвер, 15 липня, розпочалась вступна кампанія 2010-го. Охочі до знань абітурієнти з першого ж дня взялися штурмувати пороги приймальних комісій різноманітних ВНЗ. У кожного своя біда: одні скаржаться на довжелезні черги біля кабінетів, де приймають заяви про вступ, інші від надмірного хвилювання не можуть вимовити ані слова, а деякі, перебуваючи в постійному нервовому напруженні, щоб хоч якось себе відволікти, збираються в купки і балакають про все на світі, нерідко влаштовуючи запальні дискусії щодо цьогорічних, у дечому суперечливих правил прийому до вищої школи.

То що ж новенького придумали освітяни для майбутніх студентів нинішнього року і чи насправді така страшна і непередбачувана вступна кампанія 2010 року, як її змалювали безпосередні її учасники?

Ситуація кожного року змінюється. Щось прогресивне і новаторське додається, а щось як таке, що не виправдало себе, навпаки, відпадає. Від того й постійні скарги, невдоволення та нарікання з боку вступників. Цього ж року Міністерство освіти і науки України, намагаючись не допустити помилок попередніх років, сформувало такі умови вступу до ВНЗ, які, на думку багатьох, є помітно кращими, аніж це було рік чи два тому.

Двома ключовими недоліками торішньої вступної кампанії  були насамперед надмірно велика кількість заяв від одного абітурієнта, через повну необмеженість ВНЗ та спеціалізацій на вступ до яких можна було подавати сертифікати (зафіксований максимум — 89 заяв) та не бачене до того часу нашестя пільговиків, які в деяких вищих навчальних закладах на тому чи іншому факультеті займали всі місця державного замовлення, тим самим витісняючи вступників із найвищими показниками ЗНО. Цього року ці два пункти зазнали значних перетворень. Відтепер охочі здобути вищу освіту мають право подавати заяви про вступ максимум до п’яти навчальних закладів і не більше, ніж на три напрями підготовки в кожному з них. Це передусім має дозволити уникнути неприємних ситуацій, що складались у попередні роки, коли абітурієнти з найвищими балами у фіналі вступної кампанії забирали свої документи, бо їхні місця займали люди з мінімальними показниками.
 

Що ж стосується питання пільговиків, то варто зауважити, що їхнє право позаконкурсного вступу істотно зменшили. Цього року в правилах прийому до вищих навчальних закладів чітко зазначено, що для осіб, які мають пільги, виділяється не більше 25% державних місць на кожен напрям. Таким чином, на тих факультетах, де кількість пільговиків перевищуватиме наведений вище відсоток, між ними буде відбуватись внутрішній конкурс. А вже ті, хто виявиться за бортом сформованої чверті, боротимуться за право бути студентом на загальних засадах. До того ж цього року до всіх ВНЗ України від Міністерства освіти надійшли листи, в яких прописано, які саме документи повинні надавати люди, що підпадають під ту чи іншу категорію, чого не було в минулих кампаніях. На думку спеціалістів, це повинно зупинити махінації з боку недобросовісних осіб, котрі задля того, щоб отримати бажане «місце під сонцем», не гребували практично нічим. В результаті чого з’являлись липові довідки та посвідчення пільговиків.

Окрім того, є ще ряд інших аспектів, які відрізняють вступну кампанію-2010 від торішньої. Найперше — це те, що сертифікати 2008-2009 рр. є дійсними, тому абітурієнти, які брали участь у ЗНО в цих роках, можуть претендувати на вступ до вищої школи на абсолютно однакових підставах з тими, хто складав тести в 2010-му. А випускники більш ранніх років мають право вступати на заочне відділення без сертифікатів, за результатами спеціально сформованих іспитів в університетах.

Друге, що береться до уваги, — це середній бал шкільного атестата, який в 2009 році при вступі взагалі не враховувався, а вже сьогодні - це вагомий додаток до загальної кількості набраних балів. Втім, за словами відповідального секретаря приймальної комісії Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Івана Гасюка, окрім того, це ще й додаткова робота для комісій. Адже на відміну від людей, які закінчили школу 2010 року і в яких середній бал уже визначений, випускники двох минулих років не мають такого показника. Тому вираховувати його мусять члени приймальних комісій.
Варто сказати, що у вступників окремих категорій таке нововведення викликає певне обурення. Пояснюють вони це тим, що буцімто випускники шкіл та гімназій таким чином потрапляють у нерівні умови. Бо «заробити» добру оцінку в простій школі набагато легше, аніж у спеціалізованому закладі.

Також цього року помітно скоротились терміни прийому документів на денну форму навчання. На противагу колишнім 30 дням нині цей процес триватиме лише два тижні. А в тих абітурієнтів, які вступають на мистецькі факультети, в зв’язку з тим, що тут, окрім подання сертифікатів ЗНО проводитимуться ще й різноманітні творчі конкурси, цей відрізок часу ще зменшується. Тому можна припустити, що оті  натовпи і черги, які вже сьогодні є в університетах, не зникнуть аж до 31 липня.

Ну і, звичайно, велика відмінність є також у самій системі прийому документів, оскільки цьогорічні сертифікати видають без балів. Зазначається лише кількість та назви предметів, з яких вступник проходив тестування. За таких умов у всіх ВНЗ формується спеціальна база даних, через яку університет в он-лайн-режимі зв’язується з Українським центром оцінювання якості освіти та, вказавши номер і PIN-код сертифіката, звіряє бали вступника з того чи іншого предмета з інформаційною карткою до сертифіката, котру він подає до комісії.

Великого галасу наробила торік й інформаційна система «Конкурс», яка окрім того, що дозволяє абітурієнтам у режимі он-лайн стежити за своїм просуванням у рейтингу з обраної спеціальності, також інформує про кількість бюджетних місць, вартість навчання тощо. Говорилось переважно про її недоліки. Однак уже з минулого четверга дещо «підрихтована» система знову почала працювати. Тому сьогодні кожен може скористатись послугами оновленого «Конкурсу». При Міносвіти працює також багатоканальний телефон 486-28-49.
Проте це все лише голі факти. Щоб відчути справжню атмосферу хвилювання тих, хто вступає, та пройнятись духом вступної кампанії, варто побувати в епіцентрі всіх подій, тобто у самих ВНЗ, чи, точніше буде сказати, обабіч них, адже наплив абітурієнтів настільки великий, що подекуди черги вступників виходять далеко за межі приміщення університетів. У перший же день прийому документів мені довелось бути присутнім біля приймальної комісії одного з найпрестижніших ВНЗ нашої області. Перше, що впадає у вічі, окрім, звичайно, згадуваних уже довжелезних черг, це велика порівняно з минулими роками озлобленість людей. Проте тут їх можна зрозуміти, адже через ряд причин, про які вже говорилось, прийом заяв про вступ неймовірно затягується. Щоб здати документи, більшість вступників приходила до ВНЗ ще о п’ятій годині ранку, це при тому, що приймальна комісія розпочинає свою роботу о дев’ятій. Тому найбільше нарікань довелось почути саме з цього приводу. інше, що хвилює спільноту вступників та їх родин, — це нестабільність. У повітрі витає дух невпевненості. 

Можемо припустити, що цьогорічна вступна кампанія буде вельми напруженою та нервовою. і вже нині зрозуміло, що без різноманітних ексцесів та скарг від абітурієнтів не обійдеться. Значною мірою все залежатиме від подальшої злагодженості в діях університетських приймальних комісій. Втім, більш детальну оцінку вступній кампанії-2010 можна буде дати тільки по її завершенні.
19 Липня 2010, 11:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Життя:
Мобільний додаток IFCITY - твоя афіша Івано-Франківська
21 Січня 2018, 18:12
У Коломиї в матері забрали 3-річну доньку
30 Грудня 2016, 17:20
Власники 3-х закладів харчування Коломиї не дозволили провести перевірку якості продуктів
30 Грудня 2016, 16:57
УГКЦ планує збудувати на Прикарпатті клініку Святого Луки
30 Грудня 2016, 16:31
Ігор Пасічняк у Рожнятівському районі ознайомився із роботою освітянських закладів
30 Грудня 2016, 16:03
Новорічна красуня у горщику
30 Грудня 2016, 15:42
В Івано-Франківську виміряли Індекс публічності місцевих рад
30 Грудня 2016, 14:31
Святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від Дня народження Степана Бандери
30 Грудня 2016, 14:05
За результатами моніторингу прийняття місцевих бюджетів Івано-Франківськ на сьомому місці
30 Грудня 2016, 13:40
В облдержадміністрації відбулася презентація Всеукраїнського журналу «Антикорупційний вісник «Ваша Надія»
30 Грудня 2016, 11:48
11 літрів спирту в каналізацію: Інспектори знешкоджували спирт на ринку Калуша
30 Грудня 2016, 10:57
Маленька косівчанка потребує допомоги
30 Грудня 2016, 10:33
У селі на Долинщині відкрили водопровід
29 Грудня 2016, 22:12
ЦНАП Івано-Франківська оприлюднив графік роботи на свята
29 Грудня 2016, 21:21
В Івано-Франківську відремонтували приміщення дитячої художньої школи
29 Грудня 2016, 20:56
Побачила світ книга поезій Олександра Букатюка “МАДОННА МИРУ (рЕволюція духу)”
29 Грудня 2016, 20:34
Юним глядачам показали прем’єру вистави “Красуня і чудовисько”
29 Грудня 2016, 20:05
В Івано-Франківську запрацював новий пологовий зал
29 Грудня 2016, 19:45
У середмісті створили музей-кімнату на честь патрона Івана Франка
29 Грудня 2016, 18:29
Правоохоронці застерігають водіїв: не сідайте за кермо у нетверезому стані!
29 Грудня 2016, 17:42
Увага! Попередження про лавинну небезпеку
29 Грудня 2016, 15:40
В Івано-Франківську відкрили спортивний майданчик
29 Грудня 2016, 14:55
Прикарпатські художники перенесли красу рідних пейзажів на полотна
29 Грудня 2016, 14:30
На Прикарпатті паспортизували 43 водойми
29 Грудня 2016, 13:13
1 січня в Івано-Франківську святкуватимуть 108-у річницю з дня народження Степана Бандери
29 Грудня 2016, 11:47