Законопроект № 6518 наробив багато галасу. Віднині навчання у загальній середній школі триватиме не 12, а 11 років. За таке рішення проголосували 248 депутатів Верховної Ради. Також вони ввели обов’язкову дошкільну освіту для п’ятиліток — дітей старшого дошкільного віку. Чи в дитсадках, які в Україні тріщать по швах, чи в школах, — не важливо де, — але п’ятилітки повинні вчитися. Розумію тих, кому на гадку спадає власне дитинство в так званих нульовках. 

Незгідні з законопроектом політики свою позицію пояснюють приблизно так. Прямим порушенням Конституції називають вони цей законопроект, мовляв, Основний Закон не передбачає обов’язковості дошкільної освіти, а лише — загальної повної середньої освіти. Відповідно до Конституції, наголошують, дошкільна освіта дітей, як і в кожній демократичній країні, є правом, а не обов’язком батьків. Обов’язкова дошкільна освіта веде до формування тоталітарного режиму, бо дитину примусово забирають у батьків, і її світоглядом з п’яти років починає займатися держава, кажуть інші.

На форумах можна набратися і здорового українського іронізму, і не тількиѕ. «Це все повна дурня. Починати підготовку до школи потрібно з пологових будинків! Чого там дитина лежить, ніц не робить і щось там собі смокче. Хай вчиться, хоча б іноземну мову вивчає! Тоді вже до програми першого класу можна буде ввести філософію, квантову фізику й основи запобігання небажаної вагітності. Будемо мати країну вундеркіндів і проффесорів».

Загалом позбавлені права висловитися публічно батьки, діти й пересічні освітяни, хоча їх «Проект закону про внесення змін до законодавчих актів України з питань загальної середньої та дошкільної освіти» стосується якраз напряму. Вони, звичайно, непокояться, але вплинути на ситуацію реально не можуть, бо середня освіта — школа — то ніби поїзд, що мчить на великій швидкості, тому  зістрибнути з нього нікому й не спаде на думку. Хоч і умови там недуже, і сервіс, і все інше з нальотом совдепії, але кожен із нас мусить сісти на станції «Школа» і зійти на станції «Доросле життя».

Інша річ — дитсадки. На своїх маленьких чад батьки ще мають більше законного і морального права — не так батьки, як бабусі, — аніж  на школяриків, котрих уже посадили в цей швидкісний поїзд. Однак тепер уже з’ясовується, що законних прав поменшало. Вчитися, вчитися, вчитисяѕ Не будемо продовжувати всім відомий вираз.

Можливо, опозиційні політики поспішають, бо насправді це тільки законопроект, Президент його ще не підписав, жодного нормативного документа Міносвіти не прийняло і  на місця ще не прислало, 19 серпня розпочнеться дводенне розширене засідання підсумкової колегії МОН України — там про все дізнаємосьѕ Так кажуть врівноважені, звиклі до численних новацій сучасні педагоги. Звісно, не всі перебувають у такому олімпійському спокої, однак нині більшість із них у відпустках, тож поспілкуватися з ними не вдалося.

Про запровадження обов’язкової дошкільної освіти для дітей п’яти років розмовляємо з Наталею Микулою, заступником начальника управління освіти з питань змісту освіти та інновацій Івано-Франківського міськвиконкому.
— Розпочнемо з того, що дошкільною освітою дітей старшого дошкільного віку в 2009—2010 роках в Івано-Франківську було охоплено 98% дітей, тобто тільки два відсотки дошколяриків готувалися до школи вдома, бо така норма в законі була й дотепер. 1 вересня в місті до школи підуть 2 093 дітей-першокласників. інша річ, що у нас бракує ДНЗ. В Івано-Франківську є 32 дошкільні навчальні заклади, 27 — ясел-садків, п’ять — шкіл-садків, тобто ДНЗ плюс школа першого ступеня. із 32 ДНЗ лише один — відомчого підпорядкування, інші — комунальної форми власності. У 32 садках нині перебуває 6 917 дітей віком від двох до шести років у 269 групах. Приблизно на чотири відсотки щороку зростає кількість дітей, групи переповнені: при нормі 20 маємо по 30, а то й більше дітей. Тепер на 100 дошкільних місць припадає 134 дитини. У кожному ДНЗ є своя черга. Нові дитсадки практично не будували.

Проблема після підписання Президентом закону, про який ми говоримо, буде в тому, що до відпусток усі педагоги вже здали навчальні плани, вони знали, за якими програмами працюватимуть, а що буде з  1 вересня — невідомо. Наша дошкільна освіта має потужну програму «Я у світі», за якою здобували базову освіту наші дошкільнята. Я переконана, її не варто відміняти з новим законом. Можливо, внесуть якісь нові елементи до цієї програми. Очікуємо, що буде. Однозначно, відміняти її нерозумно.

Отже, статистика — річ точна — свідчить, що 98% дошкільнят все ж таки вчаться, готуючись до школи. Отож все окей.
 

Бо для міських п’ятиліток дитсадок  усе ж доступніший, ніж у селі.  Там інколи їх взагалі немає. Про села Івано-Франківської області, в яких   відсутні ДНЗ, дізнатися не так просто, бо сільські дитсадки підпорядковані і фінансують їх сільські ради, а спеціалісти головного управління освіти і науки надали нам лише таблицю про мережу ДНЗ області, розраховану на чиновників МОН.  Найбільше дитсадків є в Городенківському районі — 40: три в містах і 37 у селах, далі йде Надвірнянський — 28 ДНЗ: 10 та 18, на третьому місці —  Коломийський: 24 і 21 ДНЗ, Галицький та Снятинський мають по 23 дитсадки: на села в цих районах припадає по 15 та 21 відповідно. У Калуському — дев’ять (вісім у селах), у Тисменицькому та Рогатинському районах — лише по вісім: по п’ять у сільській місцевості. 

Як бачимо, так звана мережа ДНЗ дуже слабка. Статистику, щоправда, рятують групи дошкільного віку у школах, але вони діють суто формально.
Грошей на втілення в життя обов’язкової дошкільної освіти в місцевих бюджетах нема. І вони, звісно, нині неготові до цього. У селах, де немає дитсадків, з 1 вересня нічого не зміниться. Та в цьому немає проблеми, бо навіть міністр освіти і науки Д. Табачник каже, що в зв‘язку із введенням обов’язкової дошкільної освіти батьків не будуть примушувати віддавати дітей до дитячих садків і вони зможуть отримати дошкільну освіту вдома за допомогою вчителів. Як це виглядатиме, жоден з учителів не зміг нам пояснити.

 

З перших уст

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник вважає, що введення обов’язкової дошкільної освіти наближає українську освіту до світових стандартів: «Це абсолютно корисне і своєчасне нововведення, яке наближає систему освіти України до кращих світових і європейських традицій, тому що охоплення дошкільною освітою з п’ятирічного віку запроваджено законодавчо в США і переважній більшості країн Європи. На 1 лютого в Україні налічувалося 422 219 дітей п’ятирічного віку, і на сьогодні існує можливість забезпечити дошкільною освітою 93,5%, або 394 773 дитини.

Що стосується решти 27 445 дітей, то забезпечити їм дошкільну освіту можна буде за рахунок створення освітніх округів, до яких входитимуть школи і дитячі садки, а також за рахунок відмови від непрофільного використання приміщень дитячих садків».


19 Липня 2010, 13:00
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30