З понеділка в редакції газети «Західний кур’єр» відновили традицію журналістських зустрічей. Першим до розмови з представниками четвертої влади запросили голову Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка. Протягом годинної зустрічі журналісти місцевих ЗМІ мали нагоду дізнатися про ставки на найближчі вибори, про те, з чого починається порядок, про мрії першої особи Прикарпаття та його літературні пріоритети.

19 липня збігло 116 днів урядування Михайла Вишиванюка. Журналістів цікавило, чому за прикладом Президента та прем’єр-міністра голова ОДА не зібрав прес-конференцію з нагоди ста днів свого призначення, щоб відзвітувати про успіхи і покритикувати попередників. Михайло Васильович сказав, що свої корективи внесла негода. Він навіть нагадав: про свою обіцянку на сотий день «стати під вітрила» — відкрити новий туристичний маршрут «Дністровський каньйон» — не забув, і маршрут незабаром презентують. 

Не обійшов детальною увагою голова ОДА й звіт Президента та факти ревізії діяльності своїх попередників. «Я вважаю — це великий позитив, що в Україні припинились сварки, чвари, розбрат, Україна стала стабільною і з Україною почали працювати Європа, Америка, Росія. Появилися досить хороші сигнали, і один з таких — прийняття рішення про надання Україні кредитного траншу в 15 мільярдів доларів. Це дуже важливо, бо попередній уряд залишив державного боргу на 100 мільярдів доларів. і це при тому, що уряд Януковича передав Тимошенко 32 млрд. на казначейських рахунках. І це правда», — наголосив Вишиванюк.

Чільник області розповів і про те, що завдяки політичній стабільності в Україну повернулися інвестори. За словами голови ОДА, не буває жодного дня, щоб в обласній державній адміністрації не було гінців серйозних фірм, іноземних інвесторів, котрі вивчають ситуацію в області, розробляють проекти. «Але інвестиції — річ така, що коли інвестор планує прийти з великими грошима, то він довго вивчає ситуацію, приглядається, і аж потім ідуть гроші. Я вам колись наводив приклад, що коли у 1999 році ми з Леонідом Даниловичем приймали рішення про створення спільного підприємства «Лукойл-Оріана», то аж у 2010-му у вересні відкриватимемо два потужних заводи, куди інвестовано 350 мільйонів доларів і наступний, третій, інвестиція в котрий — 150 мільйонів доларів», — конкретизував Михайло Вишиванюк.

Обласна адміністрація нині дивиться у 2020-й — рік, котрий, за програмою Президента, виведе Україну у двадцятку найбагатших країн Європи. «Є у нас нині серйозні напрацювання, і головне — залучити серйозні інвестиції в нашу область, створити додаткові робочі місця з відповідним рівнем заробітної плати. Без цього нам з вами писанковий край побудувати буде важко. Поряд з усіма негативами область рухається вперед. Порядок в області ми наведемо», — пообіцяв М. Вишиванюк. Власне, з цією метою створено також і молодіжну адміністрацію, куди, за задумом влади, мають прийти молоді, амбітні, не збавлені хабарництвом люди. На закиди про те, що на платню у тисячу гривень такі, та ще й зі знаннями двох мов, просто не прийдуть, Михайло Вишиванюк пояснив, що Президент сказав, мовляв, неважливо, скільки налічуватиме апарат адміністрації — 400 чи 200 осіб, — головне, аби ефективно працювали. Тож Михайло Васильович оголосив, що нині він придивляється, хто працює, а хто «дулю в кишені показує», і будуть кадрові зміни, аби першим дати вдвоє більшу зарплатню, а других позбутися.

Порушили, звісно, і тему стихії. «Стихія підсилила розуміння того, що нині необхідно поєднати кошти для запобігання стихії із коштами на будівництво гідроелектростанцій. Перестати тратити державні гроші на боротьбу зі стихійними лихами, — наголосив Вишиванюк, і додав: — Слід побудувати відповідні гідротехнічні споруди і забути що таке стихійне лихо. От погляньте: 120 років тому Австро-Угорська імперія звела гідротехнічні споруди вздовж залізниць, і вони стоять донині, жодна не зруйнована, бо вони це робили раз і назавжди. Ми теж повинні так навчитися».  Як приклад Вишиванюк навіть вдався до деталей, розповівши про два села Снятинського району — Джурів і Новоселицю. «У Джурові було виділено на побудову дамби близько 680 тисяч гривень. Там прийшла добросовісна фірма, і тому дамба під час нинішньої повені захистила село. Поряд село Новоселиця, де було виділено на триста тисяч більше, але там насунули трошки гравію, зробили вигляд, що зробили дамбу, і змилися: ні дамби, ні грошей, прийшла повінь — затопило все село. Я направив туди ревізію», — підсумував голова ОДА.

Відповідаючи на запитання журналістів про наближення місцевих виборів, Михайло Вишиванюк зізнався, що не любить виборів і спрогнозував, що «вибори будуть дуже брудні, нечесні, непорядні. Спливе багато дрібних злодійчуків,.. на посаду мера буде понад 20 претендентів».

На кого Михайло Васильович робить ставку на посаду міського голови, журналісти так і не дізналися. Єдине, що сказав з цього приводу голова ОДА — він на посаду мера не йде і хотів би бачити головою прикарпатської столиці господаря, який би перетворив місто на писанкове не за замовленням журналу, і щоб рейтинг визначали жителі міста.

Журналісти цікавилися в Михайла Вишиванюка про те, з ким із депутатів від нашої області він співпрацює. «Доповідаю: нормальна співпраця з Круцем, з Чудновим, з Личуком, з Лілією Григорович (вона завжди цікавиться і допомагає, хоч і не від нашої області), з Ткачем (з ним ми недавно розробили проект закону про спеціальну інвестиційну зону для нашої області), з Ігорем Палицею (відкрию вам карти: результатом моїх переговорів з ним є домовленість про те, що фірма «Скорзонера» береться фінансувати ФК «Прикарпаття» і добудувати стадіон). З ким не йде сьогодні робота — це із   Зіновієм  Шкутяком, він чомусь сьогодні відійшов. І хто заважає — це БЮТ», — оголосив голова ОДА М. Вишиванюк.
Про пам’ятник Тарасові Шевченку роботи Лео Молла, який місто отримало в дарунок, М. Вишиванюк приватно сказав нашому журналістові, що бачив його на фото і що скульптура йому не подобається.

На завершення зустрічі М. Вишиванюк розповів про дрес-код, котрий він увів для працівників апарату і всіх, хто переступає поріг будинку ОДА. З цього також починається порядок. «Дрес-код — це самодисципліна, це культура. Що подумають про нас іноземці, наші потенційні інвестори, зрештою, у що ми перетворюємо органи місцевої влади? Я дав команду дотримуватись дрес-коду всім, це має бути зручний офіційний одяг, бо якось побачив у коридорі «попандопало» в шортах, майці і з ланцом на шиї... У мене тоді забракло слів», — пояснив М. Вишиванюк.

Дізналися журналісти і про те, що читає голова ОДА і про що він мріє. «Книжка — це найкращий відпочинок. Читаю останнім часом «Міфи про пияцтво і лінощі Росії», рекомендую, дуже цікава книжка, белетристику не читаю — марна трата часу. А мрію дожити до 2020 року».
22 Липня 2010, 13:40
Теги:

Версія для друку
Якщо ви помітили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Погода, Новости, загрузка...
Додати новий коментар



Останні новини з категорії Влада:
Франківський виконком затвердив новий порядок розміщення вивісок
30 Грудня 2016, 18:09
На засіданні колегії департаменту охорони здоров’я ОДА обговорили стан справ у медичній галузі
30 Грудня 2016, 11:19
У прикарпатській поліції відбулося засідання поліцейської комісії
30 Грудня 2016, 8:52
Марія Савка: Івано-Франківська область готова до оперативного реагування на надзвичайні ситуації у період прийдешніх свят
30 Грудня 2016, 8:09
30 грудня - засідання виконавчого комітету
30 Грудня 2016, 7:14
Аграрії Прикарпаття проаналізували стан галузі за 2016 рік
28 Грудня 2016, 16:59
Відтепер ми співпрацюємо з Попасною
28 Грудня 2016, 8:30
Відбулося засідання колегії управління спорту
28 Грудня 2016, 8:08
Марія Савка: Опалювальний сезон на Івано-Франківщині проходить у злагодженому режимі
27 Грудня 2016, 14:04
У селі Слобідка, на Городенківщині, де проживає майже 700 громадян, відкрито новий заклад культури
27 Грудня 2016, 8:57
В облдержадміністрації відбувся семінар для новообраних голів ОТГ
27 Грудня 2016, 8:34
Оперативна нарада
27 Грудня 2016, 6:36
На центральне теплопостачання Івано-Франківська чекає повна модернізація
26 Грудня 2016, 18:30
В Івано-Франківську стартує проект оновлення тролейбусного парку
26 Грудня 2016, 18:06
Народний депутат з Коломиї Юрій Тимошенко зібрався у президенти
26 Грудня 2016, 16:01
Кінець епохи: депутати звільнили Ольгу Бабій з посади директора ОТБ “Галичина”
26 Грудня 2016, 14:58
Олександр Стратюк проінформував обласну раду про роботу органів прокуратури в 2016 році
26 Грудня 2016, 11:48
82-м учасникам АТО та їх сім’ям буде надано матеріальну допомогу на поліпшення житлових умов
26 Грудня 2016, 8:52
З нагоди Дня енергетика Президент відзначив прикарпатця
23 Грудня 2016, 19:43
Голова Франківської ОДА вибачився перед медиками за заборгованість по виплаті зарплати
23 Грудня 2016, 16:30
Для Снятинської ЦРЛ придбали новий УЗД-апарат
23 Грудня 2016, 13:42
Франківська міська рада затвердила надбавки меру, заступнику та секретарю
23 Грудня 2016, 13:13
Франківська міська рада планує будувати міст на Пасічну за кошти держави
23 Грудня 2016, 10:30
Франківський «Електроавтотранс» візьме кредит на 8 мільйонів для закупівлі тролейбусів
23 Грудня 2016, 10:08
У Франківську “Новий театр” став комунальним
22 Грудня 2016, 21:30